Sunteți pe pagina 1din 26

Biot Savart Law - Electromagnetic Theory

Questions and Answers - Sanfoundry


by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Biot Savart Law”.

1. Biot Savart law in magnetic field is analogous to which law in electric field?
a) Gauss law
b) Faraday law
c) Coulomb’s law
d) Ampere law
View Answer

Answer: c
Explanation: Biot Savart law states that the magnetic flux density H = I.dl sinθ/4πr2, which is
analogous to the electric field F = q1q2/4πεr2, which is the Coulomb’s law.

2. Which of the following cannot be computed using the Biot Savart law?
a) Magnetic field intensity
b) Magnetic flux density
c) Electric field intensity
d) Permeability
View Answer

Answer: c
Explanation: The Biot Savart law is used to calculate magnetic field intensity. Using which we
can calculate flux density and permeability by the formula B = μH.

3. Find the magnetic field of a finite current element with 2A current and height 1/2π is
a) 1
b) 2
c) 1/2
d) 1/4
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field due to a finite current element is given by H = I/2πh. Put I = 2
and h = 1/2π, we get H = 1 unit.

4. Calculate the magnetic field at a point on the centre of the circular conductor of radius 2m
with current 8A.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic field due to a point in the centre of the circular conductor is given by
H = I/2a. Put I = 8A and a = 2m, we get H = 8/4 = 2 units.

5. The current element of the solenoid of turns 100, length 2m and current 0.5A is given by,
a) 100 dx
b) 200 dx
c) 25 dx
d) 50 dx
View Answer

Answer: c
Explanation: The current element of the solenoid is given by NI dx/L. Put N = 100, I = 0.5 and L
= 2 to get, I dx = 100 x 0.5 x dx/2 = 25 dx.

6. Find the magnetic field intensity at the centre O of a square of the sides equal to 5m and
carrying 10A of current.
a) 1.2
b) 1
c) 1.6
d) 1.8
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic field is given by H = 4I/√2πω. Put I = 10 and ω = 5m. Thus H = 4 x
10/√2π(5) = 1.8 unit.

7. Find the magnetic flux density when a point from a finite current length element of current
0.5A and radius 100nm.
a) 0
b) 0.5
c) 1
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetic flux density is B = μH, where H is given by I/2πr. Put μ = 4π x 10-7, I
= 0.5 and r = 10-7, we get B = 4π x 10-7 x 0.5/2π x 10-7 = 1 unit.

8. In a static magnetic field only magnetic dipoles exist. State True/False.


a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: From Gauss law for magnetic field, we get divergence of the magnetic flux density
is always zero (ie, Div(B) = 0). This implies the non-existence of magnetic monopole.

9. The magnetic field intensity will be zero inside a conductor. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric field will be zero inside a conductor and magnetic field will be zero outside
the conductor. In other words, the conductor boundary, E will be maximum and H will be
minimum.

10. Find the magnetic field when a circular conductor of very high radius is subjected to a
current of 12A and the point P is at the centre of the conductor.
a) 1
b) ∞
c) 0
d) -∞
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetic field of a circular conductor with point on the centre is given by I/2a.
If the radius is assumed to be infinite, then H = 12/2(∞) = 0.

Faraday Law, EMF & Lenz Law -


Electromagnetic Theory Questions and
Answers - Sanfoundry
by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Faraday Law, EMF and Lenz Law”.

1. For time varying currents, the field or waves will be


a) Electrostatic
b) Magneto static
c) Electromagnetic
d) Electrical
View Answer

Answer: c
Explanation: For stationary charges, the field is electrostatic. For steady currents, the field is
magneto static. But for time varying currents, the field or waves will be electromagnetic.

2. According to Faraday’s law, EMF stands for


a) Electromagnetic field
b) Electromagnetic force
c) Electromagnetic friction
d) Electromotive force
View Answer

Answer: d
Explanation: The force in any closed circuit due to the change in the flux linkage of the circuit is
called as electromotive force EMF. This phenomenon is called as Faraday’s law.

3. Calculate the emf when the flux is given by 3sin t + 5cos t


a) 3cos t – 5sin t
b) -3cos t + 5sin t
c) -3sin t – 5cos t
d) 3cos t + 5sin t
View Answer

Answer: b
Explanation: The electromotive force is given by Vemf = -dλ/dt. Thus Vemf = -dλ/dt = -(3cos t –
5sin t) = -3cos t + 5sin t.

4. The induced voltage will oppose the flux producing it. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Lenz law, the induced voltage acts in such a way that it opposes the
flux producing it. This is indicated by a negative sign.

5. Calculate the emf when a coil of 100 turns is subjected to a flux rate of 0.3 tesla/sec.
a) 3
b) 30
c) -30
d) -300
View Answer
Answer: c
Explanation: The induced emf is given by Vemf = -dλ/dt = -Ndψ/dt. Thus emf will be -100 x 0.3
= -30 units.

6. Find the displacement current when the flux density is given by t3 at 2 seconds.
a) 3
b) 6
c) 12
d) 27
View Answer

Answer: c
Explanation: The displacement current is given by Jd = dD/dt. Thus Jd = 3t2. At time t = 2, we
get Jd = 3(2)2= 12A.

7. Find the force due to a current element of length 2cm and flux density of 12 tesla. The current
through the element will be 5A.
a) 1 N
b) 1.2 N
c) 1.4 N
d) 1.6 N
View Answer

Answer: b
Explanation: The force due to a current element is given by F = BI x L. Thus F = 12 x 5 x 0.02 =
1.2 units.

8. Which of the following statements is true?


a) E is the cross product of v and B
b) B is the cross product of v and E
c) E is the dot product of v and B
d) B is the dot product of v and E
View Answer

Answer: a
Explanation: The electric field is the cross product of the velocity and the magnetic field
intensity. This is given by Lorentz equation.

9. The time varying electric field E is conservative. State True/False.


a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The time varying electric field E(t) is not a closed path. Thus the curl will be non-
zero. This implies E(t) is not conservative and the statement is false.
10. When the conduction current density and displacement current density are same, the
dissipation factor will be
a) Zero
b) Minimum
c) Maximum
d) Unity
View Answer

Answer: d
Explanation: Dissipation factor refers to the tangent of loss angle. It is the ratio of conduction
current density to displacement current density. When both are same, the loss tangent or the
dissipation factor will be unity.

Ampere Law - Electromagnetic Theory


Questions and Answers - Sanfoundry
by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Ampere Law”.

1. The point form of Ampere law is given by


a) Curl(B) = I
b) Curl(D) = J
c) Curl(V) = I
d) Curl(H) = J
View Answer

Answer: d
Explanation: Ampere law states that the line integral of H about any closed path is exactly equal
to the direct current enclosed by that path. ∫ H.dl = I The point form will be Curl (H) = J.

2. The Ampere law is based on which theorem?


a) Green’s theorem
b) Gauss divergence theorem
c) Stoke’s theorem
d) Maxwell theorem
View Answer

Answer: c
Explanation: The proof of the Ampere’s circuital law is obtained from Stoke’s theorem for H and
J only.
3. Electric field will be maximum outside the conductor and magnetic field will be maximum
inside the conductor. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: At the conductor-free space boundary, electric field will be maximum and magnetic
field will be minimum. This implies electric field is zero inside the conductor and increases as
the radius increases and the magnetic field is zero outside the conductor and decreases as it
approaches the conductor.

4. Find the magnetic flux density of a finite length conductor of radius 12cm and current 3A in
air( in 10-6 order)
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic field intensity is given by H = I/2πr, where I = 3A and r = 0.12. The
magnetic flux density in air B = μ H, where μ = 4π x 10-7.Thus B = 4π x 10-7 x 3/2π x 0.12 = 5x
10-6 units.

5. Calculate the magnetic field intensity due to a toroid of turns 50, current 2A and radius
159mm.
a) 50
b) 75
c) 100
d) 200
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetic field intensity is given by H = NI/2πrm, where N = 50, I = 2A and rm
= 1/2π. Thus H = 50 x 2/2π x 0.159 = 100 units.

6. Find the magnetic field intensity due to an infinite sheet of current 5A and charge density of
12j units in the positive y direction and the z component is above the sheet.
a) -6
b) 12k
c) 60
d) 6
View Answer
Answer: d
Explanation: The magnetic field intensity when the normal component is above the sheet is Hx =
0.5 K, where K = 12. Thus we get H = 0.5 x 12 = 6 units.

7. Find the magnetic field intensity due to an infinite sheet of current 5A and charge density of
12j units in the positive y direction and the z component is below the sheet.
a) 6
b) 0
c) -6
d) 60k
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetic intensity when the normal component is below the sheet is Hy = -0.5
K, where K = 12.Thus we get H = -0.5 x 12 = -6 units.

8. Find the current density on the conductor surface when a magnetic field H = 3cos x i + zcos x
j A/m, for z>0 and zero, otherwise is applied to a perfectly conducting surface in xy plane.
a) cos x i
b) –cos x i
c) cos x j
d) –cos x j
View Answer

Answer: b
Explanation: By Ampere law, Curl (H) = J. The curl of H will be i(-cos x) – j(0) + k(-z sin x) = -
cos x i – zsin x k. In the xy plane, z = 0. Thus Curl(H) = J = -cos x i.

9. When the rotational path of the magnetic field intensity is zero, then the current in the path
will be
a) 1
b) 0
c) ∞
d) 0.5
View Answer

Answer: b
Explanation: By Ampere law, Curl(H) = J. The rotational path of H is zero, implies the curl of H
is zero. This shows the current density J is also zero. The current is the product of the current
density and area, which is also zero.

10. Find the magnetic field intensity when the current density is 0.5 units for an area up to 20
units.
a) 10
b) 5
c) 20
d) 40
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that ∫ H.dl = I. By Stoke’s law, we can write Curl(H) = J. In integral
form, H = ∫ J.ds, where J = 0.5 and ds is defined by 20 units. Thus H = 0.5 x 20 = 10 units.

Electromagnetic Theory Questions and Answers – Maxwell Law

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Maxwell Law”.

1. The divergence of which quantity will be zero?


a) E
b) D
c) H
d) B
View Answer

Answer: d
Explanation: The divergence of the magnetic flux density is always zero. This is because of the non
existence of magnetic monopoles in a magnetic field.

2. Find the charge density when the electric flux density is given by 2x i + 3y j + 4z k.
a) 10
b) 9
c) 24
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: The charge density is the divergence of the electric flux density by Maxwell’s equation.
Thus ρ = Div (D) and Div (D) = 2 + 3 + 4 = 9. We get ρ = 9 units.

3. Find the Maxwell equation derived from Faraday’s law.


a) Div(H) = J
b) Div(D) = I
c) Curl(E) = -dB/dt
d) Curl(B) = -dH/dt
View Answer

Answer: c
Explanation: From the Faraday’s law and Lenz law, using Stoke’s theorem, we get Curl(E) = -dB/dt.
This is the Maxwell’s first law of electromagnetics.

4. Find the Maxwell law derived from Ampere law.


a) Div(I) = H
b) Div(H) = J
c) Curl(H) = J
d) Curl(B) = D
View Answer

Answer: c
Explanation: From the current density definition and Ohm’s law, the Ampere circuital law Curl(H) = J
can be derived. This is Maxwell’s second law of electromagnetics.

5. The Faraday’s law states about which type of EMF?


a) Transformer EMF
b) Back EMF
c) Generator EMF
d) Secondary EMF
View Answer

Answer: a
Explanation: The stationary loop in a varying magnetic field results in an induced emf due to the
change in the flux linkage of the loop. This emf is called as induced or transformer EMF.

6. In which of the following forms can Maxwell’s equation not be represented?


a) Static
b) Differential
c) Integral
d) Harmonic
View Answer

Answer: a
Explanation: Maxwell equations can be represented in differential/point form and integral form
alternatively. Sometimes, it can be represented by time varying fields called harmonic form.

7. The charge build up in the capacitor is due to which quantity?


a) Conduction current
b) Displacement current
c) Convection current
d) Direct current
View Answer

Answer: b
Explanation: The charge in the capacitor is due to displacement current. It is the current in the
presence of the dielectric placed between two parallel metal plates.

8. In metals which of the following equation will hold good?


a) Curl(H) = J
b) Curl(J) = dD/dt
c) Curl(H) = D
d) Curl(J) = dB/dt
View Answer
Answer: a
Explanation: Generally, the Curl(H) is the sum of two currents- conduction and displacement. In case
of metals, it constitutes conduction J and in case of dielectrics, it constitutes the displacement
current dD/dt.

9. Find the flux enclosed by a material of flux density 12 units in an area of 80cm.
a) 9.6
b) 12/80
c) 80/12
d) 12/0.8
View Answer

Answer: a
Explanation: The total flux in a material is the product of the flux density and the area. It is given by
flux = 12 x 0.8= 9.6 units.

10. Find the electric flux density of a material with charge density 16 units in unit volume.
a) 1/16
b) 16t
c) 16
d) 162
View Answer

Answer: c
Explanation: The electric flux density from Maxwell’s equation is given by D = ∫ ρ dv. On substituting
ρ = 16 and ∫dv = 1, we get D = 16 units.

Magnetic Field Intensity - Electromagnetic


Theory Questions and Answers - Sanfoundry
by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Magnetic Field Intensity”.

1. The H quantity is analogous to which component in the following?


a) B
b) D
c) E
d) V
View Answer

Answer: c
Explanation: The H quantity refers to magnetic field intensity in the magnetic field. This is
analogous to the electric field intensity E in the electric field.
2. The magnetic flux density is directly proportional to the magnetic field intensity. State
True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field intensity is directly proportional to the magnetic field intensity
for a particular material (Permeability). It is given by B = μH.

3. Ampere law states that,


a) Divergence of H is same as the flux
b) Curl of D is same as the current
c) Divergence of E is zero
d) Curl of H is same as the current density
View Answer

Answer: d
Explanation: Ampere circuital law or Ampere law states that the closed integral of the magnetic
field intensity is same as the current enclosed by it. It is given by Curl(H) = J.

4. Given the magnetic field is 2.4 units. Find the flux density in air(in 10-6 order).
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that B = μH. On substituting μ = 4π x 10-7 and H = 2.4, we get B = 4π x
10-7 x 2.4 = 3 x 10-6 units.

5. Find the electric field when the magnetic field is given by 2sin t in air.
a) 8π x 10-7 cos t
b) 4π x 10-7 sin t
c) -8π x 10-7 cos t
d) -4π x 10-7 sin t
View Answer

Answer: a
Explanation: Given H = 2sin t. We get B = μH = 4π x 10-7 x 2sin t = 8πx10-7sin t.
To get E, integrate B with respect to time, we get 8πx10-7cos t.

6. Find the height of an infinitely long conductor from point P which is carrying current of 6.28A
and field intensity is 0.5 units.
a) 0.5
b) 2
c) 6.28
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic field intensity of an infinitely long conductor is given by H = I/2πh.
Put I = 6.28 and H = 0.5, we get h = 1/0.5 = 2 units.

7. Find the magnetic field intensity due to a solenoid of length 12cm having 30 turns and current
of 1.5A.
a) 250
b) 325
c) 175
d) 375
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic field intensity of a solenoid is given by H = NI/L = 30 X 1.5/0.12 =
375 units.

8. Find the magnetic field intensity at the radius of 6cm of a coaxial cable with inner and outer
radii are 1.5cm and 4cm respectively. The current flowing is 2A.
a) 2.73
b) 3.5
c) 0
d) 1.25
View Answer

Answer: c
Explanation: The inner radius is 1.5cm and the outer radius is 4cm. It is clear that the magnetic
field intensity needs to be calculated outside of the conductor ie, r>4cm. This will lead to zero,
since H outside the conductor will be zero.

9. Find the magnetic field intensity of a toroid of turns 40 and radius 20cm. The current carried
by the toroid be 3.25A.
a) 103.45
b) 102
c) 105.7
d) 171
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field intensity of a toroid is given by H = NI/2πrm. Put N = 40, I =
3.25 and rm = 0.2, we get H = 40 x 3.25/2π x 0.2 = 103.45 units.
10. The magnetic field intensity of an infinite sheet of charge with charge density 36.5 units in
air will be
a) 18.25
b) 11.25
c) 73
d) 1/36.5
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field intensity of an infinite sheet of charge is given by H = 0.5 K, for
the point above the sheet and –0.5 K, for the point below the sheet. Here k is the charge density.
Thus H = 0.5 x 36.5 = 18.25 units.

Magnetic Field Density - Electromagnetic


Theory Questions and Answers - Sanfoundry
by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Magnetic Field Density”.

1. Identify which of the following is the unit of magnetic flux density?


a) Weber
b) Weber/m
c) Tesla
d) Weber-1
View Answer

Answer: c
Explanation: The unit of magnetic flux density is weber/m2. It is also called as tesla.

2. The divergence of H will be


a) 1
b) -1
c) ∞
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that the divergence of B is zero. Also B = μH. Thus divergence of H is
also zero.

3. Find the flux contained by the material when the flux density is 11.7 Tesla and the area is 2
units.
a) 23.4
b) 12.3
c) 32.4
d) 21.3
View Answer

Answer: a
Explanation: The total flux is given by φ = ∫ B.ds, where ∫ds is the area. Thus φ = BA. We get φ
= 11.7 x 2 = 23.4 units.

4. Find the current when the magnetic field intensity is given by 2L and L varies as 0->1.
a) 2
b) 1
c) 0.5
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: From Ampere law, we get ∫ H.dL = I. Put H = 2L and L = 0->1. On integrating H
with respect to L, the current will be 1A.

5. Find the magnetic field intensity when the flux density is 8 x 10-6 Tesla in the medium of air.
a) 6.36
b) 3.66
c) 6.63
d) 3.36
View Answer

Answer: a
Explanation: We how that, B = μH. To get H = B/μ, put B = 8 x 10-6 and μ = 4π x 10-7. Thus H =
8 x 10-6/ 4π x 10-7 = 6.36 units.

6. If ∫ H.dL = 0, then which statement will be true?


a) E = -Grad(V)
b) B = -Grad(D)
c) H = -Grad(Vm)
d) D = -Grad(A)
View Answer

Answer: c
Explanation: The given condition shows that the magnetic field intensity will be the negative
gradient of the magnetic vector potential.

7. Find the magnetic flux density of the material with magnetic vector potential A = y i + z j + x
k.
a) i + j + k
b) –i – j – k
c) –i-j
d) –i-k
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic flux density is the curl of the magnetic vector potential. B = Curl(A).
Thus Curl(A) = i(-1) – j(1) + k(-1) = -i – j – k. We get B = -i – j – k.

8. Find the magnetic flux density when a flux of 28 units is enclosed in an area of 15cm.
a) 178.33
b) 186.67
c) 192.67
d) 124.33
View Answer

Answer: b
Explanation: The total flux is the product of the magnetic flux density and the area. Total flux =
B x A. To get B, put flux/area. B = 28/0.15 = 186.67 units.

9. Find the magnetic flux density B when E is given by 3sin y i + 4cos z j + ex k.


a) ∫(4sin z i – ex j – 3cos y k)dt
b) -∫(4sin z i – ex j – 3cos y k)dt
c) ∫(4sin y i – ex j + 3cos y k)dt
d) -∫(4sin y i + ex j + 3cos y k)dt
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that Curl (E) = -dB/dt. The curl of E is (4sin z i – ex j – 3cos y k). To get
B, integrate the -curl(E) with respect to time to get B = -∫(4sin z i – ex j – 3cos y k)dt.

10. Find current density J when B = 50 x 10-6 units and area dS is 4 units.
a) 9.94
b) 8.97
c) 7.92
d) 10.21
View Answer

Answer: a
Explanation: To get H, H = B/μ = 50 x 10-6/ 4π x 10-7 = 39.78 units. Also H = ∫ J.dS, where H =
39.78 and ∫ dS = 4. Thus J = 39.78/4 = 9.94 units.

Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnetic Vector Potential

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Magnetic Vector Potential”.
1. The magnetic vector potential is a scalar quantity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic vector potential could be learnt as a scalar. But it is actually a vector
quantity, which means it has both magnitude and direction.

2. Find the magnetic field intensity when the magnetic vector potential x i + 2y j + 3z k.
a) 6
b) -6
c) 0
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic field intensity is given by H = -Grad(Vm). The gradient of Vm is 1 + 2 + 3
= 6. Thus H = -6 units.

3. The value of ∫ H.dL will be


a) J
b) I
c) B
d) H
View Answer

Answer: b
Explanation: By Stoke’s theorem, ∫ H.dL = ∫ Curl(H).dS and from Ampere’s law, Curl(H) = J. Thus ∫
H.dL = ∫ J.dS which is nothing but current I.

4. Given the vector potential is 16 – 12sin y j. Find the field intensity at the origin.
a) 28
b) 16
c) 12
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The field intensity is given by H = – Grad(V). The gradient is given by 0 – 12cos y. At
the origin, the gradient will be -12 cos 0 = -12. Thus the field intensity will be 12 units.

5. Find the vector potential when the field intensity 60x2 varies from (0,0,0) to (1,0,0).
a) 120
b) -20
c) -180
d) 60
View Answer
Answer: b
Explanation: The field intensity H = -Grad(V). To get V, integrate H with respect to the variable. Thus
V = -∫H.dl = -∫60x2 dx = -20x3 as x = 0->1 to get -20.

6. Find the flux density B when the potential is given by x i + y j + z k in air.


a) 12π x 10-7
b) -12π x 10-7
c) 6π x 10-7
d) -6π x 10-7
View Answer

Answer: b
Explanation: The field intensity H = -Grad(V). Since the given potential is a position vector, the
gradient will be 3 and H = -3. Thus the flux density B = μH = 4π x 10-7 x (-3) = -12π x 10-7 units.

7. The Laplacian of the magnetic vector potential will be


a) –μ J
b) – μ I
c) –μ B
d) –μ H
View Answer

Answer: a
Explanation: The Laplacian of the magnetic vector potential is given by Del2(A) = -μ J, where μ is the
permeability and J is the current density.

8. The magnetic vector potential for a line current will be inversely proportional to
a) dL
b) I
c) J
d) R
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic vector potential for the line integral will be A = ∫ μIdL/4πR. It is clear that
the potential is inversely proportional to the distance or radius R.

9. The current element of the magnetic vector potential for a surface current will be
a) J dS
b) I dL
c) K dS
d) J dV
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetic vector potential for the surface integral is given by A = ∫ μKdS/4πR. It is
clear that the current element is K dS.
10. The relation between flux density and vector potential is
a) B = Curl(A)
b) A = Curl(B)
c) B = Div(A)
d) A = Div(B)
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic flux density B can be expressed as the space derivative of the magnetic
vector potential A. Thus B = Curl(A).

Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnostatic Energy

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Magnetostatic Energy”.

1. Find the induced EMF in an inductor of 2mH and the current rate is 2000 units.
a) 4
b) -4
c) 1
d) -1
View Answer

Answer: b
Explanation: The induced emf is given by e = -Ldi/dt. Put L = 2 x 10-3 and di/dt = 2000 in the
equation. We get e = -2 x 10-3 x 2000 = -4 units.

2. Find the work done in an inductor of 4H when a current 8A is passed through it?
a) 256
b) 128
c) 64
d) 512
View Answer

Answer: b
Explanation: The work done in the inductor will be W = 0.5 x LI2. On substituting L = 4 and I = 8, we
get, W = 0.5 x 4 x 82 = 128 units.

3. Find the inductance of a material with 100 turns, area 12 units and current of 2A in air.
a) 0.75mH
b) 7.5mH
c) 75mH
d) 753mH
View Answer

Answer: a
Explanation: The inductance of any material(coil) is given by L = μ N2A/I. On substituting N = 100, A
= 0.12 and I = 2, we get L = 4π x 10-7 x 1002 x 0.12/2 = 0.75 units.
4. Calculate the magnetic energy when the magnetic intensity in air is given as 14.2 units(in 10-4
order)
a) 1.26
b) 2.61
c) 6.12
d) 1.62
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic energy is given by E = 0.5 μ H2. Put H = 14.2 and in air μ = 4π x 10-7, we
get E = 0.5 x 4π x 10-7 x 14.22 = 1.26 x 10-4 units.

5. Calculate the magnetic energy when the magnetic flux density is given by 32 units(in 108 order)
a) 4.07
b) 7.4
c) 0.47
d) 7.04
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic energy is given by E = 0.5 μ H2 and we know that μH = B. On substituting
we get a formula E = 0.5 B2/μ. Put B = 32 and in air μ = 4π x 10-7, we get E = 0.5 x 322/4π x 10-7 =
4.07 x 108 units.

6. Calculate the energy when the magnetic intensity and magnetic flux density are 15 and 65
respectively.
a) 755
b) 487.5
c) 922
d) 645
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic energy can also be written as E = 0.5 μH2 = 0.5 BH, since B = μH. On
substituting B = 65 and H = 15 we get E = 0.5 x 65 x 15 = 487.5 units.

7. Find the inductance when the energy is given by 2 units with a current of 16A.
a) 15.6mH
b) 16.5mH
c) 16.8mH
d) 15.8mH
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy stored in an inductor is given by E = 0.5 LI2. To get L, put E = 2 and I = 16
and thus L = 2E/I2 = 2 x 2/162 = 15.6mH.

8. Find the power of an inductor of 5H and current 4.5A after 2 seconds.


a) 25.31
b) 50.62
c) 102.4
d) 204.8
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy stored in an inductor is given by E = 0.5 LI2. Thus, put L = 5 and I = 4.5 and
we get E = 0.5 x 5 x 4.52 = 50.625 units To get power P = E/t = 50.625/2 = 25.31 units.

9. Find the turns in an solenoid of inductance 23.4mH , current 2A and area 15cm.
a) 900
b) 400
c) 498
d) 658
View Answer

Answer: c
Explanation: The inductance of any material(coil) is given by L = μ N2A/I.
Put L = 23.4 x 10-3, I = 2 and A = 0.15, we get N as 498 turns.

10. The energy of a coil depends on the turns. State True/False.


a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The inductance is directly proportional to square of the turns. Since the energy is
directly proportional to the inductance, we can say both are dependent on each other.

Magnetostatic Properties - Electromagnetic


Theory Questions and Answers - Sanfoundry
by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Magnetostatic Properties”.

1. The magnetostatics highly relies on which property?


a) Resistance
b) Capacitance
c) Inductance
d) Moment
View Answer
Answer: c
Explanation: The magnetostatics highly relies on the inductance of the magnetic materials, which
decides its behavior in the influence of magnetic field.

2. The inductance is the measure of


a) Electric charges stored by the material
b) Emf generated by energising the coil
c) Magnetic field stored by the material
d) Magnetization of dipoles
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductance is a property of an electric conductor/coil which measures the
amount of emf generated by passing current through the coil.

3. Find the total flux in a coil of magnetic flux density 12 units and area 7 units.
a) 0.84
b) 0.96
c) 8.4
d) 9.6
View Answer

Answer: a
Explanation: The total flux in a coil is defined by φ = BA, where B = 12 and A = 0.07. On
substituting these values, we get φ = 12 x 0.07 = 0.84 units.

4. Find the energy of a coil of inductance 18mH and current passing through it 1.25A.(in 10-3
order)
a) 14.06
b) 61
c) 46.1
d) 28.12
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic energy possessed by a coil is given by E = 0.5 x LI2. Put L = 18 x 10-
3
and I = 1.25, thus we get E = 0.5 x 18 x 10-3 x 1.252 = 14.06 x 10-3 units.

5. Using Maxwell equation which of the following cannot be calculated directly?


a) B
b) D
c) A
d) H
View Answer
Answer: c
Explanation: The Maxwell equations can be used to compute E,H,D,B and J directly. It is not
possible to find the magnetic vector potential A directly.

6. Which of the following relation will hold good?


a) D = μ H
b) B = ε E
c) E = ε D
d) B = μ H
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic flux density is the product the permeability and the magnetic field
intensity. This statement is always true for any material (permeability).

7. The permeability and permittivity of air or free space is unity. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The permeability and permittivity of free space or air is always unity. This implies
that the air is always ready to store electric or magnetic charges subjected to it.

8. Choose the best relation.


a) A = -Div(V)
b) V = Curl(A)
c) H = -Grad(V)
d) V = Div(E)
View Answer

Answer: c
Explanation: For any magnetic field, the magnetic field intensity will be the negative gradient of
the potential of the field. This is given by H = -Grad(V).

9. Find the magnetic field when the magnetic vector potential is a unit vector.
a) 1
b) -1
c) 0
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that H = -Grad(V), where is a unit vector. The gradient of a constant/unit
vector will be zero. Thus the magnetic field intensity will be zero.
10. Find the force experienced by an electromagnetic wave in a conductor?
a) Electrostatic force
b) Magneto static force
c) Electro motive force
d) Lorentz force
View Answer

Answer: d
Explanation: The electromagnetic wave experiences Lorentz force which is the combination of
the electrostatic force and magneto static force. It is given by F = QE + Q(V X B).

Real Time Applications - Electromagnetic


Theory Questions and Answers - Sanfoundry
by staff10

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Real Time Applications”.

1. In a magnetic material, always there exist magnetic dipoles as well as monopoles. State
True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A magnetic material possesses only magnetic dipoles. The absence of magnetic
monopoles is indicated by the equation Div(B) = 0.

2. Find the total flux in a material of flux density 15 units in an area of 24 units.
a) 3.6
b) 7.2
c) 9.6
d) 5.4
View Answer

Answer: a
Explanation: The total flux in a material is given by φ = ∫ B.dS. Put B= 15 and ∫dS = 0.24. On
substituting, we get φ = 15 x 0.24 = 3.6 units.

3. Find the magnetic field intensity of a material with flux density of 24 units in air(in 106 order)
a) 19.09
b) 21
c) 25
d) 26.78
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic flux density is given by B = μ H. To get H, put B = 24 and μ = 4∏ x
10-7. Thus H = 24/4∏ x 10-7 = 19.09 x 106 units.

4. Find the magnetic flux density when the vector potential is a position vector.
a) 1
b) 0
c) -1
d) ∞
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic flux density is given by B = Curl(A) and A = x i + y j + z k. The curl
of the position vector A is i(0) – j(0) + k(0) = 0. Thus the flux density is also zero.

5. When the electric field travels in +x direction and the EM wave is travelling the –y direction,
then the magnetic field will be travelling in which direction?
a) +z direction
b) –z direction
c) Either +z or –z direction
d) Does not travel
View Answer

Answer: c
Explanation: The electric field and magnetic field will always travel perpendicular to each other
and the EM wave will travel perpendicular to both these fields. In the given condition when E
travels in +x direction and wave in –y direction, then the H field that is perpendicular to both
components will be travelling in either +z or –z direction.

6. Inductance is present in semiconductor. State True/False.


a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inductance property exists only for pure conductors like coil, solenoid, toroid etc. It
is not present in semiconductors.

7. Electromagnetic waves are longitudinal in nature. State True/False.


a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: Light and other electromagnetic radiations are transverse in nature as they travel at
the same speed through a vacuum, such as through space. Such waves vibrate at right angles to
the direction of propagation.

8. Identify the devices that do not use electromagnetic energy.


a) Television
b) Washing machine
c) Microwave oven
d) Mobile phones
View Answer

Answer: b
Explanation: Television and mobile phones use the electromagnetic waves as signals. Microwave
ovens generate electromagnetic waves (microwaves) for heating the food. Washing machine
does not use any EM wave for its operation.

9. Find the flux density of a conductor in the square of the centre of the loop having current
3.14A and radius is 1.414m in air.
a) 8π x 10-7
b) 4π x 10-7
c) 6π x 10-7
d) 2π x 10-7
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic flux density of a conductor in the square of centre of the loop is given
by B = 2√2 μo I/π R. Put I = 3.14 and R = 1.414, we get B = 2 x 1.414 x 4π x 10-7 x 3.14/π x
1.414 = 8π x 10-7 units.

10. Which type of flux will increase the inductance?


a) Series aiding
b) Series opposing
c) Shunt aiding
d) Shunt opposing
View Answer

Answer: a
Explanation: The series aiding flux will give maximum inductance to a circuit compared to any
other fluxing techniques. This is because all the individual and mutual inductances will get
added.