Sunteți pe pagina 1din 5

Chemical Formulas and Composition

Stoichiometry
 
Examples of
Multiple Choice Questions

1.
The formula weight of the compound, Al2(SO4)3 18H2O is:
(a) 394.4 g
(b) 666.4 g
(c) 110,900 g
(d) 466.8 g
(e) 561.2 g

2.
The weight of a millimole of (NH4)2HPO4 is:
(a) 132 g
(b) 114 g
(c) 1.14 x 10­3 g
(d) 0.132 g
(e) 6.02 x 1020 g

3.
How many moles of alanine, C3H7NO2, are there in 159 g of alanine?
(a) 1.42 x 104
(b) 1.78
(c) 0.992
(d) 0.560
(e) 3.31
4.
How many atoms are in one mole of CH3OH?
(a) 6
(b) 6.0 x 1023
(c) 12.0 x 1023
(d) 3.6 x 1024
(e) 3

5.
The mass in grams of 2.6 x 1022 chlorine atoms is:
(a) 4.4
(b) 11
(c) 0.76
(d) 1.5
(e) 3.2

6.
How many aluminum atoms are there in 3.50 grams of Al2O3?
(a) 4.13 x 1022
(b) 4.90 x 1022
(c) 2.07 x 1022
(d) 1.68 x 1022
(e) 2.45 x 1022

7.
Which one of the samples contains the most atoms?
(a) 1 mol of CO2(g)
(b) 1 mol of UF6(g)
(c) 1 mol of CH3COCH3(l)
(d) 1 mol of He(g)
(e) all contain the same number of atoms

8.
Which one of the samples contains the most molecules?
(a) 1 mol of CO2(g)
(b) 1 mol of UF6(g)
(c) 1 mol of CH3COCH3(l)
(d) 1 mol of He(g)
(e) all contain the same number of molecules

9.
Which one of the samples has the largest mass?
(a) 1 mol of CO2(g)
(b) 1 mol of UF6(g)
(c) 1 mol of CH3COCH3(l)
(d) 1 mol of He(g)
(e) all have the same mass

10.
Which of the following statements is(are) FALSE?
1. The percent by mass of each element in a compound depends on the amount of the compound.
2. The mass of each element in a compound depends on the amount of the compound.
3. The percent by mass of each element in a compound depends on the amount of element present in the compound.

(a) 2 and 3
(b) 1 only
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
(e) another combination

11.
Guanidin, HNC(NH2)2, is a fertilizer. To three significant figures, what is the percent by mass of nitrogen in the fertilizer?
(a) 45.2%
(b) 49.4%
(c) 54.8%
(d) 65.1%
(e) 71.1%

12.
Calculate the percent, by weight, of carbon in 154 g of C4H8O3?
(a) 46%
(b) 31%
(c) 72%
(d) 27%
(e) 55%
13.
Analysis of a sample of a covalent compound showed that it contained 14.4% hydrogen and 85.6% carbon by mass. What is the empirical
formula for the compound?
(a) CH
(b) CH2
(c) CH3
(d) C2H3
(e) none of these

14.
An oxide of lead contains 90.65% Pb, by weight. The empirical formula is:
(a) Pb
(b) PbO
(c) Pb3O4
(d) Pb2O3
(e) PbO2

15.
A 0.500 g sample of a compound containing only antimony and oxygen was found to contain 0.418 g of antimony and 0.082 g of oxygen. What
is the simplest formula for the compound?
(a) SbO
(b) SbO2
(c) Sb3O4
(d) Sb2O5
(e) Sb2O3

16.
A compound contains, by mass, 40.0% carbon, 6.71% hydrogen, and 53.3% oxygen. A 0.320 mole sample of this compound weighs 28.8 g.
The molecular formula of this compound is:
(a) C2H4O2
(b) C3H6O3
(c) C2H4O
(d) CH2O
(e) C4H7O2

17.
What mass of cerussite, PbCO3, would contain 35.0 grams of lead?
(a) 27.1 g
(b) 45.1 g
(c) 42.4 g
(d) 35.6 g
(e) 51.7 g

Answers:
1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (e) 9. (b) 10. (b) 11. (e) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (e) 16. (b) 17. (b)

Click here to return to the top.
Choose your next chapter: 
 Fundamentals of Chemistry | Chemical Formulas & Composition Stoichiometry | Chemical Equations & Rxn Stoichiometry | Types of
Chemical Reactions |
| Atomic Structure | Chemical Periodicity | Chemical Bonding | Molecular Structure/Covalent Bonding Theories| Molecular Orbital Theory |
| Acids/Bases/Salts ­ Theory & Rxns | Acids/Bases/Salts ­ Calculations (including balancing redox rxns) | Gases | Solids & Liquids | Solutions |
| Thermodynamics | Kinetics | Equilibrium | Aqueous Equilibrium ­ Acids/Bases/Salts | Aqueous Equilibrium ­ Buffers & Titrations |
| Aqueous Equilibrium ­ Slightly Soluble Salts | Electrochemistry | Metallurgy | Metal Properties & Rxns | Nonmetals & Metalloids |
| Coordination Compounds | Nuclear Chemistry | Organic Chem ­ Formulas/Names/Properties | Organic Chem ­ Shapes/Rxns/Biopolymers |

To report any corrections, please e­mail Dr. Wendy Keeney­Kennicutt.