Sunteți pe pagina 1din 25

1.

PROCEDURA DE SCHIMBARE A LENJERIEI


PERIODICITATE
1. SCOP
Prezenta procedură defineste periodicitatea schimbarii lenjeriei murdare /
contaminate pentru sectiile spitalului.
2. DOMENIU DE APLICARE
Procedura se aplică in toate sectiile spitalului si in cabinetele de consultatie.
3. OBIECTIVELE ACTIVITATII / PROCESULUI
Mentinerea curateniei si igienei pacientilor si saloanelor in vederea prevenirii
infectiilor nozocomiale.
4. DOCUMENTE DE REFERINŢĂ
4.1. Ordinul MS nr.972/2010, pentru aprobarea Procedurilor, standardelor si
metodologiei de acreditare a spitalelor
4.3. Manualul de nursing
5. RESPONSABILITĂŢI
5.1 Responsabil de proces = infirmiera de salon
5.2 Echipa de proces = infirmiere + asistent medical de salon + asistent sef
sectie + medic sef sectie
7. DESCRIEREA PROCESULUI - PROTOCOL PENTRU
PERIODICITATEA SCHIMBARII LENJERIEI
Se urmareste programul de schimbare saptamanala a lenjeriei.
In urma curateniei zilnice se constata necesitatea schimbarii lenjeriei
contaminate, inaintea programului stabilit.
• regula obligatorie in fiecare sectie: lenjeria se schimba de cate ori este
cazul.
Asistent de salon stabileste, infirmiera de salon executa.
• DUPA FIECARE EXTERNARE
Pregătirea pacientului
Se anunţa pacientul asupra procedurii
Se pregătesc materialele necesare: lenjeria curata de corp si de pat.
Se efectuează toaleta bolnavului.
Se anunţa medicul asupra elementelor speciale aparute pe corp in ultima zi
(escare, erupţii)
Se string materialele folosite si se debarasează
In urma vizitei zilnice in salon se va verifica starea lenjeriei pacientilor.
SCHIMBAREA LENJERIEI DE PAT SI DE CORP
Pregatirea patului si accesoriilor lui
Patul este mobilierul cel mai important din salon, aici petrecandu-si bolnavul
majoritatea timpului de spitalizare. Patul trebuie sa fie comod, de dimensiuni
potrivite, usor de manipulat si usor de curatat, pentru ca ingrijirile, investigatiile
si tratamentele aplicate sa nu fie impiedicate.
Alegerea accesoriilor (materialelor) necesare.
- salteaua – confectionata dintr-o singura, din doua sau trei bucati, din burete,
material plastic – care se curata si se dezinfecteaza mai usor;
- perna;
- patura;
- lenjeria – 2 cearceafuri (sau un cearceaf si un plic), fata de perna, o aleza,
musama.
Este bine ca lenjeria de pat sa aiba cat mai putine cusaturi.
- Materialele se aşază pe un scaun lângă spătarul patului.
- Se îndepărtează noptiera de pat.
1.1 SCHIMBAREA LENJERIEI DE PAT NEOCUPAT (FARA PACIENT)
Materiale necesare: cearceaf de pat, cearceaf de patura (plic), fata de perna,
patura, perna, aleza, musama (sau un material impermeabil), manusi de unica
folosinta, sac pentru lenjeria murdara, carucior pentru lenjerie.
Efectuarea procedurii: se verifica materialele alese si se transporta in salon pe
caruciorul pentru lenjerie. Se indeparteaza lenjeria murdara si se introduce in
sacul special pregatit, spalati-va pe maini apoi imbracati manusile.
Efectuati in ordinea urmatoare:
- intindeti cearceaful pe toata lungimea patului fixandu-l la capete si pe partile
laterale adanc sub saltea fara sa lasati cute;
- pozitionarea musamalei sau a materialului impermeabil deasupra saltelei;
- deasupra musamalei se intinde aleza avand grija sa nu aiba cute;
- intindeti cearceaful plic in lungimea patului si peste el patura;
- introduceti patura in cearceaful plic si fixati-i colturile;
- rulati patura astfel infasata sub forma de armonica sau aranjati colturile in
forma de plic;
- puneti la capatul patului perna infasata.
La sfarsit, nu uitati sa reasezati noptiera pe locul ei de langa pat, scoateti sacul
de rufe murdare din salon, aerisiti salonul, indepartati manusile si spalati-va pe
maini.
1.2 SCHIMBAREA LENJERIEI PATULUI CU PACIENT IMOBILIZAT

OBIECTIVELE PROCEDURII
• Asigurarea condiţiilor de igienă şi confort
• Evitarea complicaţiilor la pacientul imobilizat
PREGĂTIREA MATERIALELOR
• Cărucior pentru lenjerie
• Cearşaf plic
• Cearşaf de pat
• Faţă de pernă
• Aleza, muşama (material impermeabil)
• Inveliloare de flanelă sau o pătură moale
• Scaun cu spătar
• Mănuşi de unică folosinţă
• Sac pentru rufe murdare

PREGĂTIREA PACIENTULUI
a) PSIHICĂ
• Informaţi pacientul şi asiguraţi-l de inofensivitatea procedurii
• Explicaţi pacientului modul de desfăşurare a procedurii şi contribuţia sa la
realizarea acesteia
• Obţineţi consimţămantul informat
b) FIZICĂ
• Schimbaţi lenjeria după efectuarea toaletei
• Alegeţi metoda de schimbare in funcţie de poziţia in care poate fi aşezat
pacientul şi de limitele sale de mobilizare
EFECTUAREA PROCEDURII (participă două persoane)
A. La pacientul care se poate ridica in poziţie şezandă (se foloseşte
schimbarea in lăţime)
• Aduceţi materialele in salon
• Pregătiţi materialele astfel:
o Rulaţi cearşaful de pat pe dimensiunea mica (in lăţime) şi dacă pacientul
necesită aleză şi muşama rulaţi-le impreună cu cearşaful
o Indepărtaţi pătura şi lăsaţi pacientul acoperit cu cearşaful sau inlocuiţi cu
o pătură moale
o introduceţi pătura in cearşaful plic şi impachetaţi in armonică in trei la
inceput pe lăţime şi apoi incă o dată reducand cele două dimensiuni
(lungime, lăţime) la o treime, aşezaţi pe scaun
o Faţa de pernă
• Spălaţi mainile şi imbrăcaţi mănuşi
• Degajaţi cearşaful murdar de sub saltea
• Acoperiţi pacientul şi ridicaţi-l in poziţie şezandă
• Rugaţi persoana care vă ajută să sprijine pacientul
• Indepărtaţi perna şi rulaţi cearşaful murdar pană aproape de pacient
• Poziţionaţi echidistant cearşaful curat la capătul patului şi pe suprafaţa
acestuia pentru a putea fi fixat sub saltea-Derulaţi cearşaful curat pană aproape
de cel murdar
• Schimbaţi faţa de pernă şi aşezaţi perna pe pat
• Culcaţi pacientul in decubil dorsal şi rugaţi-l dacă poate să se ridice puţin
pentru a continua schimbarea
• Introduceţi mana dinspre capul pacientului sub regiunea fesieră şi ridicaţi in
acelaşi timp cu ajutorul
• Cu cealaltă mană rulaţi spre picioarele pacientului lenjeria murdară şi intindeţi
cearşaful curat
• Ridicaţi in acelaşi mod picioarele şi continuaţi rularea şi respectiv derularea
• Introduceţi cearşaful murdar in sac
• Intindeţi bine cearşaful de pat, eventual muşamaua şi aleza şi fixaţi sub saltea
B. La pacientul care nu se poate ridica(se foloseşte schimbarea in lungime)
• Rulaţi cearşaful de pat intr-o singură direcţie, pe dimensiunea mare (lungime)
• Aşezaţi materialele pe scaune ca şi in cazul precedent
• Spălaţi mainile şi imbrăcaţi mănuşi
• Indepărtaţi cearşaful murdar de sub saltea
• Intoarceţi pacientul in decubit lateral sprijinindu-l sub axilă, sub umeri şi la
nivelul genunchilor
• Trageţi perna spre marginea patului şi aşezaţi-o sub capul acestuia
• Rugaţi persoana care vă ajută să sprijine pacientul susţineţi-l amandouă
• Rulaţi cearşaful murdar pană langă pacient şi derulaţi cearşaful curat avand
grijă să fie bine poziţionat pentru a putea fi fixat la capete şi pe laturi
• Aduceţi pacientul in decubit dorsal apoi in decubit lateral pe partea opusă
sprijinind capul pe antebraţ
• Trageţi perna sub capul pacientului
• Continuaţi rularea cearşafului murdar şi derularea celui curat
• Introduceţi cearşaful murdar in sac
• Aduceţi pacientul in decubit dorsal
• Intindeţi bine cearşaful curat şi fixaţi la capete şi pe margini executand colţul
• Schimbaţi faţa de perna
Schimbarea cearşafului plic in ambele situaţii
• Aşezaţi cearşaful cu pătura deasupra pacientului incat marginea liberă de
desubt să fie sub bărbia bolnavului, iar cea de deasupra să fie orientată spre
picioarele pacientului
• Rugaţi pacientul sau o altă persoană să ţină marginea cearşafului sub bărbia
acestuia . –
• Asezaţi-vă de o parte a patului, iar ajutorul de cealaltă
• Prindeţi cu mana dinspre capul pacientului colţul liber al cearşafului curat, iar
cu cealaltă pe cel al cearşafului murdar
• Cu o mişcare rapidă, sincronizată, intindeţi cearşaful curat impreună cu pătura
şi/sau invelitoarea şi indep ărtaţi-l pe cel murdar
• Introduceţi cearşaful murdar in sac
• Verificaţi dacă cearşaful de pat şi lenjeria de corp sunt bine intinse
• Efectuaţi pliul de confort la picioarele pacientului şi eventual fixaţi sub saltea,
să nu alunece
• Asezati pacientul in pozitie comoda sau in cea recomandata de afectiunea sa
REORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCĂ
• Indepărtaţi invelitoarea şi acoperiţi pacientul cu pătura
• Indepărtaţi sacul cu rufe murdare
• Indepărtaţi mănuşile, spălaţi-vă mainile
1.3 SCHIMBAREA LENJERIEI DE CORP IN CAZUL PACIENTULUI
IMOBILIZAT
OBIECTIVELE PROCEDURII
• Menţinerea stării de igienă si confort
• Prevenirea escarelor de decubit
• Creşterea demnitatii pacientilor
• Păstrarea identităţii
PREGĂTIREA MATERIALELOR
• Pijama incălzită
• Patura
• Alcool
• Sac pentru lenjeria murdară
• Mănuşi de unică folosinţă
PREGĂTIREA PACIENTULUI
a) PSIHICĂ
• Informaţi pacientul şi explicaţi-i necesitatea procedurii
• Explicaţi pacientului cum poate participa la procedură
• Obţineţi consimţămantul informat
b) FIZICĂ
• Asiguraţi intimitatea şi respectaţi pudoarea
• Intrebaţi pacientul dacă are nevoie de ploscă sau urinar inainte de procedură
EFECTUAREA PROCEDURII
• Aşezaţi lenjeria curată pe un scaun in apropierea patului
• Obţineţi informaţii despre posibilităţile de mobilizare a pacientului
• Apreciaţi resursele fizice ale pacientului
• Explicaţi-i procedura
• Pliaţi pătura la picioarele pacientului
• Inveliţi pacientul cu un cearceaf incălzit
• Spălaţi-vă mainile, imbracaţi mănuşi de cauciuc
a) Dezbrăcarea şi imbracărea bluzei la pacientul care se poate ridica in
poziţie şezandă
• Descheiaţi nasturii pijamalei
• Ridicaţi pacientul in poziţie şezandă
• Rulaţi pijamaua de la spate spre ceafă şi treceţi-o peste cap rugand pacientul să
flecteze capul
• Rulaţi fiecare manecă şi imbrăcaţi pe rand braţele
• Scoateţi mainile in afara manecilor
• Ridicaţi bluza pe spatele bolnavului şi imbracaţi umerii
• Fricţionaţi uşor spatele pacientului
• Incheiaţi nasturii
b) Dezbrăcarea şi imbrăcarea bluzei la pacientul care nu se poate ridica
• Descheiaţi nasturii
• Intoarceţi pacientul in decubit lateral şi dezbrăcaţi braţul eliberat
• Intoarceţi pacientul in decubit lateral invers şi dezbrăcaţi celălalt braţ
indepărtand bluza
• Menţineţi pacientul in decubit lateral
• Rulaţi maneca şi imbrăcaţi braţul liber
• Intoarceţi cu blandeţe pacientul in decubit lateral invers şi imbrăcaţi celalalt
braţ intinzand bluza pe spate
• Aduceţi pacientul in decubit dorsal
• Incheiaţi nasturii
c) Indepărtarea şi imbrăcarea pantalonilor
• Ridicaţi regiunea lombosacrată a pacientului şi trageţi cu grijă pantalonii spre
picioare
• Asezaţi pacientul pe pat
• Ridicaţi uşor membrele inferioare şi continuaţi dezbrăcarea
• Puneţi pantalonii murdari in sac
• Observaţi aspectul membrelor inferioare
• Rugaţi persoana care vă ajută să ridice membrele inferioare ale pacientului
• Imbrăcaţi pe rand fiecare membru şi trageţi pantalonii pană aproape de şezut
• Coboraţi şi aşezaţi pe pat membrele inferioare
• Ridicaţi regiunea fesieră şi trageţi in sus pantalonii
• Verificaţi dacă cearşaful e bine intins
• Incheiaţi nasturii
INGRIJIREA PACIENTULUI DUPA :
• Aşezaţi pacientul in poziţie comodă
• Observati faciesul,
• Refaceţi patul şi inveliţi pacientul cu pătură
• Verificaţi dacă pacientul se simte bine
REORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCĂ
• indepărtaţi sacul cu lenjerie murdară
• indepărtaţi invelitoarea
• indepărtaţi mănuşile şi spalaţi-vă mainile
2. TOALETA GENERALA A PACIENTILOR
Obiectivele procedurii: asigurarea starii de igiena si confort a pacientului
precum si a demnitatii acestuia.
Mentinerea tegumentelor in stare de curatenie are ca scop principal, prevenirea
aparitiei leziunilor cutanate.
Reguli de baza:
- informati si explicati pacientului procedura, obtinand astfel consimtamantul si
preferintele sale in legatura cu igiena;
- apreciati starea generala a bolnavului, pentru a evita o toaleta prea lunga, prea
obositoare;
- verificati temperatura din salon, sa fie peste 20 gr. C;
- inchideti geamurile si usa evitand astfel curentii de aer;
- asigurati intimitatea bolnavului asezand paravanul;
- temperatura apei controlata cu termometrul de baie , sa fie intre 37gr.-38gr C;
- pregatiti in apropriere materialul necesar toaletei, schimbarii lenjeriei patului
si a bolnavului;
- faceti toaleta pe regiuni, dezvelind numai suprafetele necesare si acoperindu-le
imediat dupa terminare;
- bolnavul se va dezbraca complet si se va acoperi cu cearceaf si patura;
- se muta musamaua si aleza de protectie, in functie de regiunea care se spala;
- ordinea in care se face toaleta - spalat, clatit, uscat;
Materialele necesare pentru toaleta pe regiuni sunt:
-musama, aleza, prosoape, tampoane tifon, comprese, manusi de baie, manusi
de cauciuc, tavita renala, recipient pentru apa, sapun, paravan, bazinete, plosca.
- etapele toaletei: se va respecta urmatoarea succesiune: se incepe cu fata, gatul
si urechile, apoi bratele si mainile, partea anterioara a toracelui , abdomenul,
fata anterioara a coapselor, se intoarce bolnavul in decubit lateral si se spala
spatele, fesele si fata posterioara a coapselor, din nou in decubit dorsal, se spala
gambele si picioarele, organele genitale externe, apoi ingrijirea parului si toaleta
cavitatii bucale;
- se sapuneste si se clateste cu o mana ferma si cu miscari line, circulare, pentru
a favoriza circulatia sanguina;
- apa calda sa fie din abundenta, schimbata de cate ori este nevoie;
-se insista la pliuri, sub sani, la maini si in spatiile interdigitale, la coate si axile;
- se mobilizeaza articulatiile in toata amplitudinea lor si se maseaza zonele
predispuse escarelor;
- uscarea se face prin tamponare (nu frecare) cu prosopul usor incalzit.
Toaleta pe regiuni a pacientului imobilizat la pat permite examinarea
tegumentelor si observarea unor modificari (inrosirea, iritatia tegumentului,
echimoze, escare, etc) si luarea unor masuri terapeutice.
Pentru activarea circulatiei sanguine, dupa spalarea intregului corp, se
frictioneaza cu alcool mentolat, indeosebi regiunile predispuse la escare.
De evitat in timpul baii pe regiuni a pacientului imobilizat la pat, udarea
aparatului gipsat, a pansamentelor.
La pacientii la care starea de sanatate permite, incurajati-i sa se spele singuri
asigurandu-le independenta, ajutandu-i la nevoie si tinandu-i sub supraveghere
pe toata durata procedurii.
4. INGRIJIREA OCHILOR
Obiective: prevenirea infectiilor oculare prin indepartarea secretiilor.
Procedeul se aplica mai ales la pacientii comatosi sau paralizati la care este
necesara indepartarea in mod regulat a secretiilor oculare (datorita reflexului de
clipire abolit, ochii raman deschisi, corneea se usuca, secretiile se aduna in
special la nivelul unghiului intern al ochiului).
Reguli de baza:
-se folosesc manusi sterile;
-se indeparteaza secretiile, crustele aderente de gene si pleoape de la comisura
externa spre cea interna prin stergere usoara cu ajutorul unui tampon steril
imbibat in ser fiziologic (cate un tampon steril pentru fiecare ochi), procedeul
repetandu-se pana cand pleoapele sunt curate;
-pentru a mentine ochii umeziti aplicati pe pleoape cate un pansament steril
imbibat in ser fiziologic, acesta fiind schimbat ori de cate ori este nevoie.
6. INGRIJIREA URECHILOR
Obiective: mentinerea starii de curatenie a pavilonului urechii si a conductului
auditiv extern prin indepartarea depozitelor fiziologice (cerumen, tegument
descuamat) si a celor patologice unde este cazul.
Reguli de baza:
-se aseaza pacientul in decubit dorsal, cu capul usor rotat spre dreapta pentru
curatarea urechii stangi, respectiv capul rotat spre stanga, daca se curata urechea
dreapta;
-se curata pavilionul auricular cu cate un tampon uscat de detritusurile formate
din cerumen si tegument descuamat, executand miscari blande de rotatie;
-se curata fiecare ureche cu tampoane separate;
-se spala pavilonul auricular si regiunea retroauriculara cu cate un tampon
nesteril imbibat in apa calduta pe care se toarna o picatura de sapun lichid apoi
se limpezeste cu apa calduta din abundenta, avand grija sa nu intre in conductul
auditiv extern si se usuca cu prosopul;
-curatarea conductului auditiv extern se face cu un tampon steril imbibat in apa
oxigenata care se introduce, avand grija sa nu se depaseasca limita de
vizibilitate, se usuca tot cu un tampon steril uscat.
7. INGRIJIREA CAVITATII BUCALE
Obiective: prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare si a infectiilor bucale
prin reducerea placii bacteriene.
Reguli de baza:
- pozitiile in care poate fi asezat bolnavul in functie de patologie sunt: sezand
sau decubit lateral cu capul usor rotat si ridicat pe o perna;
- materialele necesare: periuta de dinti personala, pasta de dinti, pahar de apa de
unica folosinta, tavita renala, prosop, musama, apa de gura si ata dentara daca
acestea sunt solicitate;
- asezarea pacientului in pozitia adecvata starii sale de sanatate;
- sustineti tavita renala sub barbia pacientului, asezata pe perna acoperita de
musama si prosop;
- la pacientii constienti si la care starea de sanatate permite, serviti pacientul pe
rand cu periuta de dinti, pasta de dinti, pahar cu apa, prosop, incurajandu-l sa isi
faca toaleta bucala singur;
- pentru pacientul inconstient – se introduce deschizatorul de gura intre arcadele
dentare, va puneti manusile, se sterge limba, bolta palatina, suprafata interna si
externa a arcadelor dentare cu tampoane imbibate in glicerina boraxata, cu
miscari dinauntru in afara. Se sterg dintii cu alt tampon, la sfarsit se ung buzele
cu o crema hidratanta.
- la pacientii care prezinta proteza dentara, aceasta se va scoate cu ajutorul unui
tifon printr-o miscare de anterior si in sus, se va spala cu periuta si pasta de dinti
si se va pastra intr-un pahar cu apa, de preferinta pahar mat
- daca pacientul este constient, il serviti cu apa de gura iar daca este inconstient,
badijonati cavitatea bucala cu un tampon cu glicerina boraxata.
9. INGRIJIREA PARULUI
Obiective: mentinerea unui aspect placut, a igienei precum si pastrarea
demnitatii si starii de bine a pacientului.
Reguli de baza:
- parul se spala o data pe saptamana la pacientii indelung spitalizati;
- materiale: pieptene/perie personala; prosop, aleza, sampon, lighian cu apa
calda, galeata pentru apa folosita, uscator de par, manusi;
- temperatura in salon trebuie sa fie peste 20 gr. C;
10. INGRIJIREA REGIUNII ANO-GENITALE
Obiective: evitarea infectiilor genito-urinare, a mirosurilor neplacute, pastrarea
starii de bine si a demnitatii pacientului.
Reguli de baza:
- se informeaza pacientul asupra procedurii si se obtine consimtamantul daca
acesta este constient;
- i se asigura intimitatea (paravan), se pregateste patul cu musama, aleza;
- se aseaza pacientul in pozitie ginecologica;
- se inmaneaza o plosca/urinarul pentru a-si goli vezica urinara;
- pacientul ramane in pozitie ginecologica cu alta plosca curate, asezata sub
regiunea sacrata;
- tehnica – se imbraca manusa de cauciuc, apoi cea de baie; se spala regiunea
dinspre simfiza pubiana spre anus, turnand apa si sapun lichid. Se limpezeste
din abundenta, se scoate plosca, se usuca regiunea genitala, anala, pliurile, se
pudreaza cu talc pliurile; spalarea organelor genitale externe se face cu
tampoane de vata montate pe pensa portampon; la barbat se decaloteaza glandul
de preput si se spala cu apa si sapun apoi se clateste cu apa din abundenta si se
recaloteaza glandul.
Observatie: trebuie evitata contaminarea regiunii genitale cu microorganisme
din regiunea anala, prin miscari de spalare dinspre anus spre simfiza pubiana.

- tehnica: se pregateste patul si se protejeaza cu musama si aleza; se parul, se


samponeaza, se maseaza usor pielea capului cu pulpa degetului, se spala de
doua trei ori, se limpezeste parul din abundenta, se acopera cu prosopul uscat.
Se usuca parul, se piaptana cu blandete.
- obiectele folosite se dezinfecteaza.
11.OBSERVAREA POZIŢIEI BOLNAVULUI
Scopul: cunoaşterea poziţiilor pe care le iau bolnavii în pat sau în care aceştia
trebuie aşezaţi pentru îngrijiri, examinări speciale.
Bolnavul poate avea o poziţie activă, pasivă sau forţată.
Poziţia activă: bolnavul se mişcă singur, nu are nevoie de ajutor.
Poziţia pasivă: bolnavul este lipsit de forţă fizică şi are nevoie de ajutor pentru
mişcare şi schimbarea poziţiei.
Poziţia forţată: bolnavul are o poziţie neobişnuită, impusă de boală sau de
necesitatea efectuării unui tratament.
Tipuri de poziţii:
1. Decubit dorsal
Culcat pe spate cu faţa în sus
-fără pernă
-cu o pernă subţire
-cu 2 perne (poziţie obişnuită şi comodă)

2. Decubit lateral (drept sau stâng).


Bolnavul este culcat pe o parte (dreapta sau stânga) cu o pernă sub cap, cu
membrul inferior care este în contact cu sprafaţa patului întins, iar cu celălalt
îndoit şi spatele sprijinit cu o pernă sau un sul .
3. Decubit ventral
Bolnavul este culcat pe abdomen, fără pernă, cu capul întors într-o parte, braţele
dea lungul corpului, sau flectate şi aşezate la stânga şi la dreapta capului, cu
partea palmară pe suprafaţa patului şi sub glezne se aşază un sul.
Decubit ventral cu capul întors lateral:
4. Poziţia şezând
a. În pat: bolnavul este menţinut şezând în pat, trunchiul realizând un unghi de
90° cu membrele inferioare, prin ridicarea somierei articulate. Gambele sunt în
semiflexie pe coapse, sub genunchi se plasează un sul, iar la picioarele
bolnavului se plasează sprijinitorul.
Sub braţe se aşază câte o pernă ,poziţie indicată la bolnavii dispneici, în
perioada crizelor de astm bronşic, în insuficienţă cardiacă, ea favorizând
respiraţia.
b. În fotoliu: bolnavul este aşezat confortabil, bine îmbrăcat şi acoperit cu o
pătură.

5. Poziţia semişezândă .
Se sprijină spatele bolnavului cu două perne, cu rezemătorul de spate sau
somieră articulată. Sub tălpi se aşază un sprijinitor pentru ca bolnavul sa nu
alunece spre extremitatea distală.

6. Poziţia ginecologică.
- decubit dorsal, cu genunchii îndoiţi , coapsele îndepărtate
Se poate realiza:
- în pat
- pe masa de examinare
- pe masa ginecologică

7. Poziţia genu-pectorală .
Bolnavul se aşază în genunchi, aceştia fiind uşor îndepărtaţi, pieptul atinge
planul orizontal iar capul este într-o parte (indicată pentru explorări rectale –
rectoscopie, tuşeu rectal).
12.MOBILIZAREA PACIENTULUI
OBIECTIVELE PROCEDURII
• Prevenirea complicaţiilor
• Stimularea tonusului fizic şi psihic
PREGĂTIREA MATERIALELOR
• Cadru mobil
• Agăţători
• Baston
• Carje

PREGĂTIREA PACIENTULUI
a) PSIHICĂ:
• Anunţaţi pacientul şi descrieţi mişcările care se vor face
• Explicaţi pacientului importanţa mobilizării precoce
• Evaluaţi resursele fizice ale pacientului
b) FIZICĂ:
• Ajutaţi pacientul să se imbrace corespunzător
EFECTUAREA PROCEDURII:
• Consultaţi medicul privind tipul de mobilizare şi durata
1. Mobilizarea pasivă
• Faceţi mişcări de flexie şi rotaţie ale capului
• Continuaţi să faceţi exerciţii ale membrelor superioare şi inferioare prin
mişcări de flexie, extensie, abducţic, adducţie, supinaţie şi pronaţie - mobilizaţi
toate articulaţiile cu blandeţe
• Comunicaţi cu pacientul pentru a afla dacă are dureri şi observaţi faciesul
• Masaţi membrele in sensul circulaţiei de intoarcere
2. Ridicarea in poziţie şezand
a) In pat
• Ajutaţi pasiv pacientul să se ridice şi sprijiniţi-l cu perne sau folosiţi
rezemătorul mobil
• Montaţi deasupra patului o agăţătoare mobilă şi stimulaţi pacientul să se
ridice, sprijinindu-l cu perne dacă este necesar
b) La marginea patului
• Executarea de către o singură persoană
o Introduceţi o mană sub regiunea omoplaţilor, iar cealaltă sub regiunea poplitee
o Dacă este cazul rugaţi pacientul să se prindă de gatul dumneavoastră
o Rotiţi picioarele pacientului intr-un unghi de 90° şi lăsaţi-le să atarne uşor la
marginea patului
o Observaţi faciesul pacientului
• Executarea de către 2 persoane
o Aşezaţi-vă spre capul pacientului şi introduceţi mainile sub omoplaţi
o Rugaţi ajutorul să introducă mainile sub regiunea poplitee
o Sincronizaţi mişcările şi ridicaţi spatele pacientului rotind picioarele cu 90° şi
aduceţi-le la marginea patului
o Menţineţi pacientul in această poziţie - la inceput cateva minute, apoi creşteţi
treptat timpul
o Reaşezaţi pacientul pe pat, executand mişcările in sens invers
c) Aşezarea pacientului in fotoliu• Aşezaţi pacientul la marginea patului
• Oferiţi pacientului papucii
• Aşezaţi fotoliul cu rezemătoarea laterală lipită de marginea patului
• Aşezaţi-vă in faţa pacientului şi introduceţi mainile sub axile, rugandu-l să ţină
capul intors intr-o parte
• Dacă aveţi ajutor, aşezaţi-vă de o parte şi de alta a pacientului
• Prindeţi fiecare pacientul pe sub axilă şi ridicaţi-l in picioare
• Rotiţi pacientul cu spatele spre fotoliu şi aşezaţi-l cu grijă in fotoliu
• Acoperiţi pacientul cu un pled dacă situaţia o cere (temperatură mai scăzută in
incăpere)
• Reaşezaţi pacientul in pat executand mişcările in sens invers
d) Ridicarea pacientului in poziţie ortostatică
• Repetaţi mişcările de aducere a pacientului in poziţie şezand, cat mai aproape
de marginea patului
• Aşezaţi-vă de o parte a pacientului şi sprijiniţi-l de sub axile
• Ridicaţi pacientul in picioare
• Observaţi faciesul pacientului şi menţineţi-l in ortostatism cateva minute
• Intrebaţi pacientul dacă se simte bine
• Aşezaţi pacientul pe pat dacă acuză ameţeli
• Reaşezaţi pacientul pe pat executand mişcările in ordine inversă
e) Efectuarea primilor paşi
• Intrebaţi medicul dacă pacientul se poate deplasa
• Ridicaţi pacientul mai intai in poziţie şezand cat mai aproape de marginea
patului şi apoi in ortostatism
• Sprijiniţi pacientul de braţ şi apoi ajutaţi-l să facă primii paşi prin salon
• Creşteţi distanţa de deplasare in funcţie de recomandarea medicală
• Oferiţi pacientului un cadru mobil dacă starea generală ii permite să se
deplaseze singur
• Supravegheaţi pacientul in timpul deplasării
• Incurajaţi pacientul să se ridice şi să se deplaseze pe măsură ce starea generală
permite

INGRIJIREA PACIENTULUI
- Observaţi starea pacientului şi măsuraţi P, R, TA, dacă este cazul
- Aşezaţi pacientul in poziţie comodă
- Intindeţi lenjeria pentru a preveni apariţia escarelor

REORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCĂ


- Aşeza i materialele folosite in locurile ţ de depozitare
- Spălaţi mainile

EVALUAREA EFICACITĂŢII PROCEDURII


Rezultate aşteptate/dorite:
- pacientul se mobilizează conform programului
- nu prezintă complicaţii favorizate de imobilizare
Rezultate nedorite / Ce facem dacă:
• Pacientul refuză mobilizarea
Cercetaţi cauza
- prezintă dureri
- se teme de durere
- este slăbit
- prezintă ameţeli
Incurajaţi pacientul
- acordaţi-i mai mult timp
- asiguraţi-l că sunteţi acolo pentru a-l ajuta
Administraţi un calmant inainte de mobilizare (la recomandarea medicului)
- acţionaţi cu blandeţe
Reduceţi durata mobilizării
TESTE

Raspunsul corect la fiecare întrebare este unul singur.

1. Gradul de umplere a sacului nu trebuie să depăşească:


a. jumătate din volumul său
b. 30 kg
c. ¾ din volum
2. Ce se înţelege prin dezinfecţie:
a. îndepărtarea microorganismelor de pe suprafeţe şi obiecte, odată cu
îndepărtarea prafului şi substanţelor organice
b. distrugerea în proporţie de 99,9% a formelor vegetative a
microorganismelor cu excepţia sporilor bacterieni
c. distrugerea tuturor microorganismelor inclusiv a formelor sporulate
3. Regimul alimentar recomandat unei persoane cu constipaţie
cronică include:
a. alimente cu conţinut scăzut în fibre vegetale
b. alimente cu conţinut crescut în fibre vegetale
c. alimente ce conţin grăsimi şi făinoase
4. Scopul aplicării Precauţiunilor Universale este:
a. prevenirea transmiterii infecţiilor cu cale de transmitere sanguină, la
locul de muncă al personalului.
b. prevenirea transmiterii infecţiilor cu cale de transmitere digestivă
c. prevenirea infecţiilor cu cale de transmitere sanguină
5.Care este atitudinea de urgenţă în cazul expunerii profesionale cu
produse biologice prin înţepare/tăietură:
a. se iau imediat medicamente antibiotice
b. spălarea la jet de apă curentă timp de 5 minute şi aplicarea de
antiseptice, dezinfectante
c. introducerea tegumentului în antiseptic
6. Dreptul la confidenţialitate al pacientului înseamnă:
a. informaţiile primite de la pacient nu vor fi dezvăluite nici unei alte
persoane
b. informaţiile primite de la pacient pot fi dezvăluite membrilor familiei
acetuia
c. informaţiile primite de la pacient pot fi dezvăluite autorităţilor dacă
reprezintă o ameninţare directă la binele societăţii
7. Dezinfecţia veselei bolnavilor din oficii se face:
a. prin imersia completă a veselei în recipientul cu soluţia clorigenă
dezinfectantă, proaspăt preparată (zilnic) pentru un interval de 15 minute
( 1 tb. Clorom la 10 litri apă)
b. trecerea prin soluţie de Cloramină
c. Imersia în soluţie Cloramină pentru un interval de 2 minute
8. Produsele alimentare ambalate vor fi depozitate:
a. împreună cu vesela
b. separat de obiectele de inventar, ambalaje goale, substanţe pentru
curăţenie şi dezinfecţie
c. în galantare lângă o sursă de căldură
9. Anxietatea se defineşte ca fiind:
a. teama faţă de un pericol iminent pe care nu-l poate preciza
b. teama faţă de un pericol bine precizat
c. disconfortul legat de nesatisfacerea unei dorinţe
10. Se vor folosi numai ouă:
a. pentru asigurarea unui regim alimentar adecvat cerinţelor pacienţilor
b. cu coajă intactă, spălate şi dezinfectate înainte de spargere, folosirea
ouălor de raţă în această categorie este interzisă
c. fără a se folosi în acelaşi timp şi alte proteine
11. Nu este permisă:
a. folosirea şerveţelelor de hîrtie la masă
b. încorporarea în preparate a grăsimilor folosite la prăjire
c. folosirea apei la ştergerea suprafeţelor de utilizat
12. Înainte de a începe baia pe regiuni, asistenta va colecta date cu
privire la:
a. starea pacientului – puls, tensiune, respiraţie ce mobilizare i se
permite în ziua respectivă, dacă se poate spăla singur, pe care parte a
corpului
b. ce parte a corpului are voie să fie făcută toaleta
c. dacă se pot spăla singuri sau nu
13. În caz de înţepare sau tăiere accidentală cu obiecte potenţial
infectate:
a. anunţarea asistentei, dezinfectarea locului de accidentare,
administrarea de antibiotice
b. este interzisă sângerarea deoarece se pot creea microleziuni ce pot
accelera difuziunea virusului
c. se va evalua riscul de infectare şi se va face toaleta plăgii
14. Dezinfecţia materialului de curăţenie utilizat în
secţiile/compartimentele cu risc crescut se face de rutină:
a. o dată la 3 ore
b. la sfârşitul activităţii (după fiecare utilizare)
c. în fiecare zi
15. Dezinfecţia materialului de curăţenie utilizat în spaţiile fără risc
se face cel puţin:
a. o dată pe zi
b. o dată pe săptămână
c. o dată pe lună
16. Lenjeria murdară cu fecale, puroi sau sânge va fi înmuiată:
a. în soluţii dezinfectante la rece, de preferinţă soluţie de cloramină 2-
3% timp de 2—3 ore
b. în soluţii bazate pe alcool
c. în soluţii dezinfectante calde timp de 2-3
ore
17. Dacă un pacient a stat jumătate de oră într-un pat de spital şi nu
a pătat sau murdărit patul lenjeria de pat:
a. nu este necesar a fi schimbată
b. trebuie obligatoriu să fie schimbată
c. trebuie schimbată dacă pacientul a stat cel puţin 2 ore în pat
18. Spălarea se realizează prin:
a. folosirea de dezinfectanţi
b. folosirea de apă caldă şi substanţe tensioactive
c. folosirea de apă caldă
19. Curăţenia prin aspirare este recomandabilă numai cu:
a. mături şi mopuri
b. aspiratoare
c.aspiratoare cu proces umed, a căror construcţie permite curăţarea şi
dezinfecţia lor şi menţinerea uscată după utilizare
20. Aplicarea corectă a metodelor de curăţenie a suprafeţelor,
obiectelor şi echipamentelor poate realiza o decontaminare de:
a. 95-98%, foarte apropiată de cea obţinută prin dezinfecţie
b. 10 %
c. 50%

BAREM DE CORECTARE

1.c 11.b
2.b 12.a
3.b 13.b
4.a 14.b
5.b 15.b
16.a
17.b
6.c 18.b
7.a 19.c
8.b 20.a
9.a
10.b