Sunteți pe pagina 1din 15

STUDIEREA COMPORTAMENTULUI

CONSUMATORILOR DIN BUCURESTI FATA DE PRODUSUL "CAFEA ELITA"

Elite România S.R.L. este parte integranta din Strauss - Elite Groupe si a intrat pe piata din
Romania in 1995.

Compania Elite Romania S.R.L. ofera pe piata romaneasca urmatoarele variante de produse:

CAFEA:

· Ibric: Elita 250 g;

· Espresso: Elita Espresso 1kg; Elita Espresso Automat 1kg;

· Filtru: Elita Selected 250 g, 1kg;

· Decafeinizata: Elita Decaffeinated 250 g;

· Instant: Elita cutie 50 g, borcan 100 g, cutie 200 g, plic 1,8 g, Elita Selected cutie 50 g, borcan 100 g,
plic 1,8 g.
PUDRE INSTANT:

· Cappuccino: classic, vanilie, ciocolata 15 g, French Vanilla, Frappe 1kg;

· Lapte praf;

· Ciocolata 1kg.

ALTELE:

· Zahar tos 1kg, Elite plic 5 g;

· Lapte condensat.

I.SCOPUL CERCETARII

Scopul acestei cercetari este de a identifica comportamentul consumatorilor fata de produsul " cafea
Elita" in vederea gasirii unei solutii pentru cresterea nivelului vanzarilor.

II.DEFINIREA OBIECTIVELOR, IPOTEZELOR

SI VARIABILELOR CERCETARII
Obiective principale

Ø studierea comportamentului consumatorilor fata de produsul: "cafea Elita": daca este favorabil sau
nu;

Ø studierea atitudinii consumatorilor referitor la raportul calitate - pret.

Obiective secundare:

Ø studierea frecventei de consum a cafelei Elita;

Ø determinarea influentei venitului asupra comportamentului de consum;

Ø gasirea celor mai indicate metode de promovare a produsului cafea Elita;

Ø determinarea influentei categoriei socio-profesionale asupra conportamentului de consum.

Ipotezele cercetarii:

Ø comportamentul consumatorilor este favorabil.

Ø produsul are intaietate in fata produselor concurentei.

Ø produsul este consumat in mod frecvent.

Ø campaniile promotionale influenteaza pozitiv consumul de cafea Elita.


Variabilele cercetarii:

1. Frecventa consumului:

Definitia conceptuala: repetare (regulat) a unei actiuni, a unui fenomen etc.

Definitia operationala se regaseste in urmatoarele intrebari ale chestionarului astfel:

Ø la intrebarea 1: consum/ nu consum cafea;

Ø la intrebarea 4: zilnic, de 2-3 ori pe saptamana, mai rar.

2.Venit:

Definitia conceptuala: castigul realizat pe fiecare mebru al familiei in urma activitatilor depuse de
intreaga familie.

Definitia operationala: se regaseste in urmatoarele intrebari ale chestionarului astfel:

Ø la intrebarea 6;

Ø la intrebarea 16: sub 2 mil/2 -3,5 mil/3,5 - 5 mil/peste 5 mil


3.Preferinta:

Definitia conceptuala: predilectie, intaietate acordata uneia dintre mai multe situatii, persoane etc.

Definitia operationala: se regaseste in urmatoarele intrebari ale chestionarului astfel:

Ø la intrebarea 9: se va folosi diferentiala semantica cu 5 trepte in care treapta 1= mult mai proasta, iar
treapta 5= mult mai buna.

4.Varsta:

Definitia conceptuala: perioada de timp dintre data nasterii respondentului si data cand se culeg
informatiile.

Definitia operationala: se regaseste in urmatoarele intrebari ale chestionarului astfel:

Ø la intrebarea 14: sub 18 ani/18-25 ani/26-33 ani/34-41 ani/ peste 41 ani.

5.Sex:

Definitia conceptuala: diferentierea morfologica si fiziologica a organismelor vii.

Definitia operationala: se regaseste in chestionar:


Ø la intrebarea 17: femeiesc si barbatesc.

III.DEFINIREA COLECTIVITATII STATISTICE CERCETATE

Colectivitatea generala reprezinta multimea asupra careia se vor generaliza rezultatele cercetarii.

Pentru cercetarea de fata colectivitatea generala este reprezentata de totalitatea consumatorilor de


cafea Elite din Bucuresti.

Definirea unitatii de observare si a unitatii de sondaj

In cazul acestei cercetari de marketing, unitatea de observare si cea de sondaj coincid, in sensul ca
unitatea de observare este persoana al carui comportament va fi supus studiului, iar unitatea de sondaj
este aceeasi persoana care furnizeaza informatiile necesare.

IV. STABILIREA COORDONATELOR SPATIALE, TEMPORALE SI MODALE ALE CERCETARII

Modalitatea de culegere a informatiilor este directa, prin sondaj.

Instrumentul de culegere a datelor este chestionarul.


Consemnarea raspunsurilor se face de catre operatorii de interviu, in numar de patru, amplasati in
diferite zone din Bucuresti: in Piata Romana, in Piata Universitatii, in Complexul Studentesc Regie, in fata
Magazinului Unirea, pe parcursul unei singure zile. Operatorii vor sta in locurile indicate de dimineata
pana la completarea celor 25 de chestionare individuale.

V. ELABORAREA CHESTIONARULUI

Chestionarul reprezinta instrumentul de culegere a datelor de care depinde reusita cercetarii. la


realizarea lui s-a tinut cont de scopul cercetarii de principalele obiective, s-au folosit intrebari deschise,
inchise si mixte, intrebari de opinie etc.

Buna ziua! Ma numesc......, sunt studenta la Facultatea de Comert, specializarea Turism - Servicii.
Realizez un studiu despre comportamentul studentilor vis-à-vis de lumea spectacolului. Sunteti dispus(a)
sa -mi acordati cateva minute pentru realizarea acestei cercetari.

CHESTIONAR

1.Consumati cafea?

a) da; Continuati interviul.

b) nu. Incheiati interviul.

2. Ce marca de cafea consumati?

a) Elita; Continuati interviul

b) Tchibo; Incheiati interviul


c) Jacobs; Incheiati interviul

d) Nova Brasilia; Incheiati interviul

e) Altele. Incheiati interviul

3.Ce anume v-a determinat sa alegeti cafeaua Elita?

...................

4.Cat de des consumati cafeaua Elita?

a) zilnic;

b) de doua trei ori pe saptamana;

c) mai rar.

5.Cati membri din familie consuma cafeaua Elita?

.........

6.Cat cheltuiti lunar pentru cafea?


..........

7.Unde consumati cafeaua?

a) acasa;

b) serviciu;

c) bar/ restaurant/ in vizita.

8.Ce sortiment de cafea Elita consumati?

a) Elita Classic;

b) Elita Selected;

c) Elita Decaffeinated;

d) Elita Espresso;

e) Elita Instant.

9.Cum puteti aprecia pe o scala de la 1 la 5 cafeaua Elita comparativ cu celelalte marci consumate?

1-mult mai proasta;


5- mult mai buna.

..........

10.Cand cumparati cafea Elita preferati pachetul de:

a) pliculet de 1,8 g;

b) 50 g;

c) 100 g;

d) 250 g.

11. Ce alte produse ale marcii Elite cunoasteti?

.............

12.Consumati cappuccino marca Elite?

a) da, cu aroma de vanilie;

b) da, clasic;
c) da, cu aroma de ciocolata;

d) nu.

13. Campaniile promotionale la cafeaua Elita v-au determinat sa cumparati o cantitate mai mare?

a) da;

b) nu.

14.In ce categorie de varsta va incadrati?

a) sub 18 ani;

b) 18-25;

c) 26-33;

d) 34-41;

e) peste 41.
15.Cate persoane locuiesc impreuna cu dvs. in aceeasi gospodarie avand un buget comun, deci care este
numarul de membri inclusiv dvs.

...

16.Venitul total net pe care l-a incasat familia dvs.in luna trecuta a fost:

a) sub 2 000 000 lei;

b) 2 000 001-3 500 000 lei;

c) 3 500 001-5 000 000 lei;

d) peste 5 000 000 lei.

17.Sexul:

a) femeiesc;

b) barbatesc.

18.Care este ultima forma de invatamant absolvita:

a) liceu;

b) scoala postliceala;
c) studii universitare;

d) studii postuniversitare.

19. In ce categorie socio-profesionala va incadrati:

a) student/elev;

b) somer;

c) pensionar;

d) angajat.

20.Localitatea de domiciliu:

a) Bucuresti;

b) Provincie.
VI.STABILIREA MARIMII SI STRUCTURII ESANTIONULUI

In determinarea dimensiunii esantionului avem restrictii de ordin statistic si organizatoric.

Marimea esantionului va fi calculata pe baza urmatoarei formule:

unde: n -reprezinta marimea esantionului;

t- reprezinta coeficientul care corespunde probabilitatii cu care se garanteaza rezultatele;

p- reprezinta proportia componentelor din esantion care poseda caracteristica cercetata;

Dw - reprezinta eroarea limita acceptabila.

Marimea esantionului se va calcula garantand rezultatele cu probabilitate de 95% si cu o eroare limita


acceptabila de 5%. Probabilitatii de 95% ii corespunde un t=1,96.

Pentru ca nu cunoastem proportia componenetelor esantionului care poseda caracteristicile cercetate,


vom utiliza p=0,5, pentru a face ca dispersia sa aiba valoarea maxima posibila.

Datorita restrictiilor de ordin orgnizatoric( 4 operatori si o singura zi de desfasurare a cercetarii)


marimea esantionului va fi de 100 persoane.
Se alege metoda de esantionare sistematica aleatoare care cuprinde:

Ø determinarea lungimii intervalului ( a pasului mecanic) care se calculeaza ca marimea colectivitatii


cercetate/marimea esantionului;

Ø se alege in mod aleator o componenta a colectivitatii care va constitui punctul de pornire pentru
celelalte ( tinand cont de lungimea pasului mecanic).