Sunteți pe pagina 1din 9

Critique Paper on Existing Wood Structures

Critique Paper on Existing Wood Structures

Submitted to: Engr. Larry Rocela Submitted by: Alexie Marinela N. Ramos BS Arch 5-1

Semi-Permanent Wood Nest Balances Unaided in Czech Republic Treetop

Over the course of two days, architect Jan Tyrpekl created The Nest, an experimental structure built without any investors, sponsors, assignment, or project documentation in Strančice, in the Czech Republic. Made of about $120 USD worth of Osier Willow wood, The Nest perches in a park in the designer’s hometown, interlaced between tree branches, so as not to damage or affect the tree.

tree branches, so as not to damage or affect the tree. The project began as a
tree branches, so as not to damage or affect the tree. The project began as a

The project began as a sphere of a diameter of three meters, but evolved into an organic shape to adapt to the specific tree’s structure. No joints, ropes, tapes, or nails were used to support the 80- kilogram creation.

The Nest is currently used as a play structure for local children, and can bear a loading capacity of 250 kilograms, or roughly three adults.

Over time, the project will deteriorate into biological waste, leaving the tree around it unchanged.
Over time, the project will deteriorate into biological waste, leaving the tree around it unchanged.

Over time, the project will deteriorate into biological waste, leaving the tree around it unchanged.

Critique:

As you can see in the picture the wood nest is quite not very presentable outside. It is also quite hard to enter and to exit in the structure. The movement of those who would enter here is limit because so much movement could cause deformation or breakage of the structure. This structure is also weak against rain and wind due to its material.

cause deformation or breakage of the structure. This structure is also weak against rain and wind

Pop up Box: A Customizable Retail Space in Germany

DITTEL | ARCHITEKTEN GmbH has created Pop up Box, a convertible retail space located in a shopping center in Stuttgart, Germany. With its cube design, the Box serves as a self-contained, customizable presentation area, where retailers can move three of the four pieces to create his or her own sales space.

Moving these pieces allows the Pop up Box to range from about 20 to 30 square meters when open, and nine square meters when completely closed.

when open, and nine square meters when completely closed. The materials of the Box itself blend

The materials of the Box itself blend with the outer surroundings, while still taking on their own professional lookwalnut finishes, natural stone tiles, bright concrete, and black plating work together to provide a cohesive background for displayed products.

stone tiles, bright concrete, and black plating work together to provide a cohesive background for displayed
stone tiles, bright concrete, and black plating work together to provide a cohesive background for displayed

Critique:

This structure is convenient for sellers but it cause several problems for those who would use it, first of all it takes time to arrange, second the safety of the customers and the sellers is questionable because it’s so open, third the security in this structure is weak to because of its form, fourth if this structure would be used in a open space the weather condition outside would have an effect on the wood while if it is placed inside a mall or convention center the air condition would also have an effect on the wood because the moisture content of the wood could rise if there’s too much exposure.

Nikolay Polissky Unveils His Latest Wood Installation in Russia

Polissky Unveils His Latest Wood Installation in Russia Russian artist Nikolay Polissky has completed yet another
Polissky Unveils His Latest Wood Installation in Russia Russian artist Nikolay Polissky has completed yet another

Russian artist Nikolay Polissky has completed yet another of his impressive, handcrafted installations. Located in Zvizzhi Village, in the Ugra National Park in Russia, Polissky’s newest creationcalled SELPO, which stands for The Rural Consumer Association, in Russianwraps around an abandoned soviet building, which used to house the village shop. The project utilizes off-cut materials from Polissky’s previous work, which has ranged “from temporary pieces of landscape proportions, collectively created […] to public art works in city parks or sculpture parks […] in Europe and in Russia, as well as museum installations.”

Over the past 20 years, Polissky has worked in the nearby village of Nikola-Lenivets ,

Over the past 20 years, Polissky has worked in the nearby village of Nikola-Lenivets, creating what he considers, “a technology for the cultural resuscitation of the village”—by involving locals in his building processes, Polissky has helped to transform the community by reducing unemployment.

helped to transform the community by reducing unemployment. Polissky has additionally helped to launch the Nikola-

Polissky has additionally helped to launch the Nikola-Lenivets Park’s artists’ community, which has brought in architecture festivals like the Archstoyanie, and the biennial New Media Night festival for digital arts. Critique:

New Media Night festival for digital arts. Critique: Critique: The formations of wood blocks are beautiful

Critique:

The formations of wood blocks are beautiful but it is also dangerous especially if natural calamities would occur for example an earthquake. There are chances the some wood blocks would fall off if the installation is not well made. The structure is also weak

against rain because it has holes or openings.

Yusuhara Wooden Bridge Museum / Kengo Kuma & Associates

From the architect. This is a plan to link two public buildings with a bridge-typed facility, which had been long separated by the road in between. The museum technically bridges communications in this area. It functions not only as a passage between the two facilities but also as an accommodation and workshop, ideal location for artist-in-residence programs. In this project, we challenged a structural system which composes of small parts, referring to cantilever structure often employed in traditional architecture in Japan and China. It is a great example of sustainable design, as you can achieve a big cantilever even without large-sized materials.

achieve a big cantilever even without large-sized materials. Critique: The Wood Bridge is made up of

Critique:

The Wood Bridge is made up of wood so the weight capacity that the bridge can handle would be minimal compare to steel because wood is weaker than steel specially in carrying loads. The weather condition can also affect the wood that could cause some deformation or fracture.

Wood Studio House / Dom Arquitectura

Wood Studio House / Dom Arquitectura Sustainable Concepts - Orientation and compactness The orientation and position
Wood Studio House / Dom Arquitectura Sustainable Concepts - Orientation and compactness The orientation and position

Sustainable Concepts - Orientation and compactness

The orientation and position of the house/studio have been studied in order to take the greatest advantage of the site’s available resources and climatic conditions, reducing its environmental impact, energetic consumption and improving its interior comfort. The house has a rectangular plan. Its longer side is oriented south, and has the biggest openings to capture radiation during winter months while protected from the sun during summer.

The other 3 elevations are rather opaque, with few openings on the northern façade, which will create natural cross ventilation during summer. The compact rectangular volume is only perforated at the terrace and porch, which allow for those two spaces to be covered and protected by the roof overhang. The compactness contributes to the energy reduction demands.

two spaces to be covered and protected by the roof overhang. The compactness contributes to the

- Sun protection and natural cross ventilation:

The south elevation possesses the biggest and best-protected openings against summer sunrays. The studio opening is protected by 2mts of roof overhang that prevent direct radiation during the hottest season. The big opening at the living room is designed in line with the outer wall; therefore, a 1mt deep sunshade overhang designed in wood is placed above it, to protect it from direct sunlight during summer. The overhangs’ design and placement, allow the winter sunrays to enter the interior spaces helping the heating of the same.

Critique:

This structure’s biggest problem would be termites that could damage this structure, because it is located on a forest there is a big chance that termites would eat up the wood if it is not well maintained by the owner.