Sunteți pe pagina 1din 2

121. Which organisation has been awarded the prestigious Gandhi Peace Prize-2014?

[A]BARC [B]DRDO [C]ISRO [D]CFTRI


122. Who heads Foreign Investment Promotion Board (FIPB)? [A]Prime Minister [B]Finance Minister [C]Finance Secretary [D]Home Minister
123. Which is the first state in the country to make faster clearance of business proposal a statutory status? [A]Telangana [B]Odisha [C]Kerala
[D]Goa
124. As per the latest data by RBI, which bank has highest non-performing assets (NPAs) among PSU banks? [A]Union Bank of India [B]Central
Bank of India [C]United Bank of India [D]Punjab National Bank
125. China and which country held joint military drill code-named Silk Road Cooperation-2015? [A]Bangladesh [B]Pakistan [C]Sri Lanka
[D]Japan
126. Where is India‟s first International Financial Service Centre (IFSC)? [A]Bangalore [B]Mumbai [C]Ahmadabad [D]Kolkata
127. India has signed an agreement with France to buy which aircraft? [A]Rafale [B]Hawk-1 [C]Jupiter [D]Mig-17
128. Who emerged as winner of the 2015 Time magazine 100 reader‟s poll? [A]Vladimir Putin [B]Narendra Modi [C]Lady Gaga [D]Rihanna
129. Meenakshi Madan Rai has been appointed as first woman judge of which court? [A]Delhi High Court [B]Allahabad High Court [C]Sikkim
High Court [D]Karnataka High Court
130. Who is the chairman of the Panel set up to look into various contentious issues relating to inter-linking of rivers? [A]B N Navalawala
[B]Hardip Singh Puri [C]Prodipto Ghosh [D]Gopalakrishnan
131. Which of the following stadia is India‟s first solar powered sporting venue? [A]Wankhede stadium, Mumbai [B]Chinnaswamy stadium,
Bengaluru [C]Eden Garden stadium, Kolkata [D]Feroz Shah Kotla stadium, New Delhi
132. In terms of number of subscribers, the top telecom operator in the World is? [A]China mobile [B]Vodafone [C]Airtel [D]Telefonica
133. Which Indian Cricketer has been inducted into Laureus Sports Academy recently? [A]Anil Kumble [B]Rahul Dravid [C]Sachin Tendulkar
[D]Saurav Ganguly
134. Which country in SAARC has the highest GDP (PPP) per capita ? [A]Sri Lanka [B]Maldives [C]India [D]Bhutan
135. Recently, the first meeting of BRICS environment ministers was held in ______? [A]New Delhi [B]Beijing [C]Moscow [D]Bloemfontein
136. In which country Asia African Business Summit kicked off on 21 April 2015? [A]Sri Lanka [B]Bangladesh [C]Indonesia [D]Singapore
137. Which state has been awarded best e-Panchayat state in 2015 on national Panchayati Raj diwas? [A]Karnataka [B]Kerala [C]Assam
[D]Rajasthan
138. To which Japanese automobile company, India has become the top global market both in terms of volumes as well as revenues?
[A]Yamaha [B]Honda [C]Suzuki [D]Toyota
139. Recently, India has delivered three Cheetal military choppers to which neighbouring country? [A]Pakistan [B]Bangladesh [C]Afghanistan
[D]Sri Lanka
140. Which bank won the Asian Banker Achievement Award 2015? [A]ICICI Bank [B]Bharatiya Mahila Bank [C]State Bank of Mysore [D]Axis Bank
141. VARUNA is a naval combat exercise between India and which country? [A]USA [B]France [C]China [D]UK
142. Who has become the first India-born woman to be appointed as Judge in the New York City? [A]Chaitra Baligar [B]Amrutha Pandey [C]Raja
Rajeswari [D]Sandhya Malik
143. Which organization has been entrusted with the responsibility of issuing e-tickets for entry to Taj Mahal and the Humayun‟s Tomb? [A]SBI
[B]IRCTC [C]NIC [D]HDFC
144. Omar al-Bashir, has been re-elected as president of which country? [A]Syria [B]Sudan [C]Iran [D]Ukraine
145. Which of the following leaders has been recently (April 2015) honoured with Officer of the Legion of Honour, the highest French civilian
distinction? [A]V K Singh [B]Yashwant Sinha [C]Arvind Kejriwal [D]Kapil Sibal
146. Which of the following schemes has been renamed as AMRUT scheme? [A]Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission [B]Rajiv Awas
Yojana [C]Indira Gandhi Matritva Sahayog Yojana [D]Jawahar Rojgar Yojana
147. Which district of West Bengal has been declared country‟s first open defecation free district? [A]Bankura [B]Darjeeling [C]Nadia [D]Purulia
148. Which state has launched free medicine scheme „Niramaya‟ on May 02, 2015? [A]Kerala [B]West Bengal [C]Odisha [D]Bihar
149. Which one of the following is often called “Twitter of China”? [A]We chat [B]Sina Weibo [C]Youku [D]Tudou
150. Which scientist of India has been awarded Japan‟s highest Civilian Award, the Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star? [A]C N R Rao
[B]Sathish Reddy [C]Radhakrishnan [D]Madhavan Nair
151. Journalist Mazen Darwish, who won 2015 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize, is from which country? [A]Iran [B]South
Africa [C]Syria [D]Argentina
152. Which country unveiled Al Amal mission to send an unmanned probe to Mars? [A]UAE [B]Iran [C]Italy [D]Iraq
153. The Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) starts from which country? [A]Azerbaijan [B]Turkey [C]Russia [D]Tajikistan
154. The PEN literary award for freedom of speech has been awarded to __? [A]The New York Times [B]Charlie Hebdo [C]The Hindu [D]The
Guardian
155. Which committee was set up to review of deep-sea fishing Policy and Guidelines? [A]Meenakumari committee [B]Santhosh Anand
committee [C]Krishna Mohan committee [D]Kirthi Parekh committee
156. Which party emerged as winner in the recent UK election? [A]Conservative Party [B]Labour Party [C]Scottish National Party [D]Liberal
Democrats
157. Which of the following has emerged as the only Indian company among the world‟s 10 biggest consumer financial arms? [A]HDFC [B]SBI
[C]ICICI [D]Axis Bank
158. Who has been appointed as first president of the BRICS Bank (New Development Bank)? [A]Chanda Kochhar [B]K V Kamath [C]S K Bhat
[D]Arun Bhattacharya
159. Which one of the following has won United Nations Public Service Award 2015? [A]Mysuru [B]Nadia [C]Bhopal [D]Nasik
160. Which country topped the Travel & Tourism Competitiveness Index (TTCI) 2015? [A]France [B]Spain [C]Germany [D]US
ANSWERS – 121.C, 122.C, 123.A, 124.B, 125.C, 126.C, 127.A, 128.A, 129.C, 130.A, 131.B, 132.A, 133.C, 134.B, 135.C, 136.C, 137.C, 138.C, 139.C,
140.B, 141.B, 142.C, 143.C, 144.B, 145.B, 146.A, 147.C, 148.C, 149.B, 150.A, 151.C, 152.A, 153.A, 154.B, 155.A, 156.A, 157.A, 158.B, 159.B, 160.B