Sunteți pe pagina 1din 6

GLANDA TIROIDA

1. Ce caracterizeaza gusa nodulara?


A. prezenta unei formatiuni pseudotumorale dezvoltata subhiodian
B. prezenta sindromului de malabsorbtie
C. relief cervical simetric
D. prezenta adenopatiei laterocervicale palpabile
E. se localizeaza suprahiodian

2. Posibilitatile evolutive ale gusei nodulare euterioide sunt urmatoarele, EXCEPTIND:


A. degenerare maligna
B. tiroidita sau strumita
C. hemoragii interstitiale
D. compresiune pe organele vecine
E. ulceratia nodulilor tiroidieni

3. Ce afirmatie referitor la gusa nodulara euterioide este falsa?


A. se localizeaza subhioidian
B. se poate canceriza
C. poate fi insotiita de hipertiroidie
D. tratamentul cu iod 131 radiactiv poate duce la
strumita actinica
E. hormonoterapia subtitutiva are un beneficiu inalt

4. Ce explorare NU este utila in diagnosticul gusei?


A. Ru-scopia toracica
B. scintigrafia tiroidiana, ecografia
C. iodcaptarea, valoarea tiroxinemiei
D. laringoscopia indirecta
E. bronhoscopie

5. Ce afirmatie referitor la gusa hipertiroidizata este falsa?


A. Ecografia poate preciza diagnosticul
B. Iodcaptarea crescuta
C. R-grafia cervicala poate obiectiva o compresie traheala
D. explararile biologice (H.,L.,Ht.,VSH,glicemia)
au valori crescute
E. scintigrafia tiroidiana arata prezenta "nodulilor reci"

6. Care din urmatoarele afectiuni pot determina mai frecvent dezvoltarea cancerului tiroidian?
A. gusa difuza toxica
B. tiroidita de Kerven
C. gusa nodulara
D. tiroidita Hosimoto
E. boala Basedow

7. Ce medicamente se folosesc in tratamentul tireotoxicozei?


A. mebendazol
B. biseptol
C. mercazolil
D. omeprazol
E. ampicillina

8. Efectul benefic al tratamentului medicamentos administrat pacientului cu tireotoxicoza se


controleaza prin urmatoarele criterii clinice. Exceptind:
A. sedare neuro-psihica adecvata (somn linistit)
B. temperatura in limite normale
C. aparitia echimozei cervicale
D. curba ponderala in crestere
E. frecventa pulsului in jur de 80-100/min
Glanda tiroida.doc 1
9. Riscurile radioterapiei (Iod 131) aplicate in tratamentul tireotoxicozei sunt urmatoarele,
EXCEPTIND:
A. riscuri legate de radioactivitate
B. Risc de hipotiroidie
C. risc de hipertiroidie
D. risc de mutatie genetica
E. risc de combustie radiologica

10. Boala Basedow prezinta:


A. o inflamatie a tesutului tiroidian
B. o expresie clinica a intoxicatiei acute sau cronice a organismului cu hormonii tireoidieni
C. o hipotrofie a glandei tiroide
D. 0 gusa limfamatoasa
E. o gusa mixedematoasa

11. Boala Basedow clinic se manifesta prin urmatoarele semne:


A. hipotrofie tiroidiana, tremuraturi, tahicardie, exoftalmie
B. tahicardia paroxistica, delirium tremesc, nevroza, hipotrofie tiroidiana
C. exoftalmie, hipertrofie tiroidiana, tremuraturi, tahicardie
D. cardiopatie hipertiroidiana, hipertermie, disfonie, exoftalmie progresiva

12. Obiectivele tratamentului medical administrat tireotoxicozei sunt urmatoarele, EXCEPTIND:


A. corectarea tulburarilor de ritm si reducerea tahicardiei
B. reducerea hipertiroidiei
C. prevenirea crizelor tireotoxice
D. sedarea centrilor cortico-diencefalo-hipofizari
E. combaterea hiperparatiroidismului

13. Consecintele tireotoxicozei sint:


A. soc hipovolemic
B. hiperparatiroidismul
C. pileflebita
D. cardiopatia si hepatoza tireotoxica
E. hipercloremie

14. Tireotoxicoza se manifesta prin urmatoarele semne, Exceptind:


A. nervozitate crescinda
B. scadere ponderala asociata cu bulemie
C. exoftalmie
D. manifestari cardio-vasculare
E. disfagie paradoxala

15. Tratamentul electiv adresat adenomului toxic tiroidian este:


A. exclusiv medical
B. exclusiv chirurgical
C. regim alimentar, bogat in proteine
D. radioiodterapia
E. simptomatic

16. In tratamentul chirurgical al adenomului toxic tiroidian se pot practica:


A. lobectomie sau enuclearea nodulului
B. tiroidectomie subtotala
C. excerpatia glandei tiroide
D. tiroidectomie ampla asociata cu limfatectomie
E. lobectomia bilaterala

Glanda tiroida.doc 2
17. Momentul optim pentru interventia chirurgicala adresata pacientului cu tireotoxicoza este ilucidat
de urmatoarele criterii clinice, EXCEPTIND:
A. curba ponderala in crestere sau stationara
B. sedarea psihomotorice
C. pierdere ponderala progresiva paradoxala
D. frecventa pulsului in jur de 80-100/min
E. ritm cardiac stabil fara variatii zilnice

18. Stimularea catabolismului, urmata de nervozitate, pierdere ponderala, hiperfagie, intoleranta la


caldura, tremuratiri ale miinilor, piele calda si umeda si cresterea metabolismului bazal poate fi
cauzata de:
A. hiperfunctie paratiroidiana
B. insuficienta paratiroidiana
C. hiperfunctia tiroidiana
D. hipofunctia tiroidiana
E. insuficienta hipofizara

19. Care din urmatoarea afirmatie, referitor la gusa endemica, este falsa?
A. are o evolutie lenta
B. apare mai frecvent la femei
C. apare mai frecvent la barbati
D. apare la bolnav domiciliat in regiuni muntoase
E. apare la bolnav domiciliat in vai adinci si umede

20. Factorii predispozanti la aparitia gusei endemice sunt urmatorii, EXCEPTIND:


A. alcoolul
B. debutul maladiei poate fi situat in decursul alaptarii sau menopauzei
C. factorul eriditar
D. debutul maladiei se situiaza in copilarie sau in decursul sarcinii
E. carentia in iod

21. Care afirmatie, referitor la gusa endemica, este falsa?


A. afectiunea se intalneste in aminute zone geografice
B. apare ca rezultat a carentei in iod
C. auscultatia - in cazul gusilor vasculare-evidentiaza sufluri
D. complicatiile ei obisnuite sint: hemoragie, strumita, bazedowifierea, malignizarea
E. palpator gusa este de duritate lemnoasa difuza

22. Care din afirmatiile de mai jos, referitor la gusa hipertiroidizata, este falsa?
A. cresterea de volum a gusei provoaca fenomene de compresie
B. cresterea aldosteronemiei poate traduce o gusa hipertireoidizata
C. tratamentul medical adresat gusei bezedowifiate include administrarea mercazolinei
D. mortalitatea prin act chirurgical adresat gusei oscileaza intre 0.2-0.5%
E. auscultatia - in cazul gusei vasculare – evidentiaza sufluri

23. Referitor la tratamentul gusei nodulare, care din urmatoarele afirmatii nu este exacta?
A. tratamentul madical este benefic pentru cca 90% din gusi
B. tratamentul chirurgical este indicat pentru cca 90% din guse nodulare
C. tratamentul medical pe baza de Iod, se adreseaza formelor juvenile
D. letalitatea postoperatorie oscileaza intre 0.2-0.5%
E. rasunetul cardiac al gusei se manifesta prin dilatatie inimii drepte

Glanda tiroida.doc 3
24. Indicati complicatia, care nu poate fi consecinta interventiei chirurgicale adresate tireopatiilor:
A. paralizia recurentiala
B. criza tireotoxica
C. hipoparatireoza
D. hiperparatiroidism
E. hipotireoza

25. Operatia Nicolaev adresata tireopatiilor consta in:


A. deconexiune azygoportala
B. enuclearea nodulului tiroidian
C. tireoidectomie subfasciala
D. exterpatie tiroidiana
E. lobectomie

26. Rasunetul clinic al compresiunii prin gusa pe nervul recurent se manifesta prin:
A. enoftalmie, traheomalacie
B. fenomene asfixice
C. hipotonie, frisoane
D. voce bitonala, raguseala
E. episoade hipoglicemice

27. Adenomul toxic tiroidian Plummer reprezinta


A. o hipertiroidia rezistenta la terapia medicala
B. o hipoparatireoza
C. o hipotiroidia rebila la terapia medicala
D. un cancer tiroidian
E. o exoftalmie

28. Aspectul Basedowianului este caracteristic:


A. ochi exoftalmici, emotiv, astenie generala, obragii rosii
B. facies rubar, stare casectica, exoftalmie
C. bolnav emotiv, cu tremuraturi ale extremitatilor, exoftalmie, facies palid
D. enoftalmie, bulemie, echimaze
E. mini calde si uscate, casexie, uveita

29. Caracteristic tireotoxicozei este:


A. metabolismul bazal micsorat
B. metabolismul bazal in limite normale
C. curba de fixatie a iod 131 depaseste cu 50% normalul
cu maximum intre 2-6 ore
D. hipotoxinemia
E. marirea nivelului hormonilor T3 si T4

30. Tratamentul preoperator al tireotoxicozei NU foloseste:


A. radio-iod
B. barbiturice, bromuri
C. rezerpina, obzidan, propronolol
D. tiroxina, tireocomp
E. rejim alimentar, bogat in proteine si glucide

31. Evolutia bolii Basedow poate fi grevata de:


A. mixedem
B. crize acute tireo-toxice
C. hipotireoza
D. hiperparatiroidism
E. embolii gazoase

Glanda tiroida.doc 4
32. Caracteristic hipoparatiroidismilui este:
A. exoftalm
B. tetania
C. cord gusat
D. miastenia
E. bulemia

33. La o bolnava dupa 24 ore postoperator – tireoidectomie subtotala pentru tireotoxicoza, apare:
agitatie, stare predilirioasa, tahicardie = 180 batai/min, aritmie, hipertermie. Care este posibila
complicatie postoperatorie?
A. paralizia recurentiala
B. hipotireoza
C. hipoparatireoza
D. criza tireotoxica
E. embolia gazoasa

34. Tiroidita acuta prezinta urmatoarele semne, EXCEPTIND:


A. ferba, frisoane
B. stare de hipotireoza
C. debut acut
D. cord gusat
E. leucocitoza

35. Indicatiile de tratament chirurgical in


tiroidita acuta sunt:
A. hipoparatiroidizmul
B. hipotireoza
C. abcedare
D. hiperplazia tesutului tiroidian
E. prezenta sindromului algic

36. Ce afirmatie referitor la tiroidita cronica Hosimoto este exacta:


A. este o tiroidita fibroasa
B. se evidentiaza prin micsorarea glandei tiroide in volum
C. este o tiroidita autoimuna limfocitara
D. se insoteste cu stare de hipertireoza
E. prognosticul este nefavorabil

37. Ce afirmatie referitor la tiroidita Riedl este exacta:


A. este o inflamatie tiroidiana autoimuna
B. se insoteste de adenopatie laterocervicala palpabila
C. este o inflamatie tiroidiana specifica
D. gusa este mobila cu deglutitia
E. se traduce prin proces de fibroza proliferativ

38. Explorarile utile in precizarea starii functionale tiroidene includ:


A. ecografia glandei tiroide
B. iodocaptarea
C. mediastinografia
D. radiografia cervicala
E. laringoscopia indirecta

Glanda tiroida.doc 5
KEY (Glanda tiroida)

1-A; 2-E; 3-E; 4-E; 5-D; 6-C; 7-C; 8-C; 9-C; 10-B 11-C; 12-E; 13-D; 14-E; 15-B; 16-A; 17-C; 18-C;
19-C; 20-A; 21-E; 22-B; 23-A; 24-D; 25-C; 26-D; 27-A; 28-C; 29-E; 30-D; 31-B; 32-B; 33-D; 34-D;
35-C; 36-C; 37-E; 38-B.

Glanda tiroida.doc 6