Sunteți pe pagina 1din 4

Sindromul hipertermic şi convulsiv la copii.

Cs
1. Pentru convulsiile febrile ale copilului mic nu este caracteristic :
A. Apar doar în context febril
B. Au durată scurtă, de obicei sub 15 min.
C. Sunt tonico clonice generalizate
D. Apar între vârsta 6 luni - 5 ani
E. Prezenţa anomaliilor neurologice în perioadele intercritice
Cs
2.Convulsiile febrile simple, benigne se caracterizează prin următoarele, cu excepţia :
A. Sunt tonico clonice generalizate
B. Criza este scurtă, sub 15 min.
C. Criza este unilaterală
D. Stare neurologică normală postcritică
E. Nu se repetă în intervalul de 24 ore
Cs
3.Pentru convulsiile febrile complexe nu este caracteristic :
A. Apar în afara unui context febril
B. Durata prelungită a crizei
C. Repetarea crizelor în intervalul de 24 ore
D. Prezintă risc de sechele neurologice
E. Pot fi generalizate şi unilaterale
Cs
4. Centrul de termoreglare este situat în :
A. Măduva spinării
B. Hipotalamus
C. Bulbul rahidian
D. Cerebel
E. Punte
Cs
5.Pierderile de căldură se produc prin , în afară de :
A. Iradiere
B. Evaporare
C. Conducţie
D. Termoliză
E. Convecţie
Cs
6. Preparatul de prima intenţie în febră la copii este :
A. Acid acetilsalicilic
B. Diclofenac
C. Paracetamol
D. Pipolfen
E. Analgina
Cs
7.În tratamentul crizei de convulsii febrile la copil, preparatul de elecţie este :
A. Diazepam
B. Glucoza
C. Prednizolon
D. Peridoxin
E. Dimedrol
Cs
8.Calea preferenţială de administrare a diazepamului în convulsii la sugari este :
A. Intravenoasă
B. Intrarectal
C. Intramuscular
D. Prin sondă nazogastrică
E. Percutanat
Cs
9. Tratamentul unui sugar cu febră peste 38C nu va include:
A. Descoperirea tegumentelor (dezbrăcarea)
B. Ştergerea pielii cu un burete înmuiat în apă caldă
C. Acetaminofen
D. Ibuprofen
E. Acid acetilaminosalicilic
Cs
10. Care din afirmaţii nu este corectă în tratamentul unei stări febrile la copil:
A. Preparatul de prima alegere este acetaminofen
B. Calea preferenţială de administrare acetaminofen este parenterală
C. Preparat de alternativă este ibuprofen
D. Se va trata obligatopr cauza febrei
E. Se vor folosi metode nemedicamentoase (fizicale)
Cm
1. Examinarea bacteriologică este necesară în caz de următoarele stări febrile :
A. Infecţii virale acute
B. Dureri în abdomen cu diaree
C. Erupţia dinţilor
D. Otită acută
E. Dureri în regiunea lombară
Cm
2. Convulsiile febrile complexe la copii au următoarele manifestări :
A. Durează peste 15 minute
B. Pot genera status convulsiv
C. Nu se repetă în serie în aceaşi zi
D. Adesea sunt unilaterale
E. Apar în afara unui context febril
Cm
3. Convulsiile febrile simple la copii au următoarele caracteristici :
A. Anamneza neurologică negativă
B. Apar în context de febră
C. Primar generalizate
D. Durează peste 15 minute
E. Se repetă în aceeaşi zi.
Cm
4.Pierderile de căldură se produc prin :
A. Iradiere
B. Termogeneză
C. Convecţie
D. Evaporare
E. Conducţie
Cm
5. Variaţiile nictimerale ale temperaturii corporale sunt determinate de :
A. Temperatura mediului
B. Activitatea fizică
C. Activitatea sistemului endocrin
D. Culoarea pielii
E. Tranzitul gastrointestinal
Cm
6. Cauzele sindromului febril la copii sunt :
A. Luxaţia congenitală de şold
B. Infecţii virale
C. Infecţii bacteriene
D. Febră metabolică
E. Hipocalcemia
Cm
7. Substanţele pirogene, care provoacă febra , se clasifică în :
A. Pirogene exogene
B. Pirogene metabolice
C. Pirogene endogene
D. Pirogene primare
E. Pirogene secundare
Cm
8. Pirogene - secundare sunt :
A. Bacteriile
B. Virusurile
C. Prostoglandinele
D. Proteina C - reactivă
E. Ceruloplasmina
Cm
9. Pentru febră benignă ( roză ) sunt caracteristice următoarele :
A. Piele palidă, acrocianoza
B. Conştiinţa păstrată
C. Extremităţi reci
D. Răspuns adecvat la antipiretice
E. Piele roză , umedă
Cm
10. Pentru febra malignă ( palidă ) sunt caracteristice :
A. Simptomul ,, pată albă ² pozitiv
B. Răspuns adecvat la antipiretice
C. Piele palidă, acrocianoză, rece
D. Extremităţi calde
E. Comportament obişnuit
Cm
11. Evaluarea copilului cu febră include următoarele :
A. Aprecierea stării imunologice
B. Antropometria
C. Rigiditatea muşchilor occipitali
D. Erupţii cutanate generalizate
E. Dureri în ureche
Cm
12. Cele mai frecvente cauze ale sindromului febril la sugari sunt :
A. Otita
B. Pneumonia
C. Infecţia tractului urinar
D. Rahitismul
E. Anemia carenţială

Literatura:
1. E. Ciofu, C. Ciofu. Esenţialul în pediatrie.Bucureşti , 1999
2. Sursa : Cursul,, Sindromul febril şi convulsiv la copii²
Sindromul hipertermic şi convulsiv. Compliment simplu:

1. E.
2. C.
3. A.
4. B.
5. D.
6. C.
7. A.
8. B.
9. E.
10. B

Complement multiplu

1. B. D. E.
2. A. B. D.
3. A. B. C.
4. A. C. D. E.
5. A. B. C.
6. B. C. D.
7. A. C. D. E.
8. C. D. E.
9. B. D. E.
10. A. C.
11. C. D. E.
12. A. B. C.