Sunteți pe pagina 1din 7

Republic of the Philippines

DEPARTMENT OF EDUCATION
Region I
SCHOOLS DIVISION OFFICE URDANETA CITY
LANANPIN NATIONAL HIGH SCHOOL
Urdaneta City Pangasinan

FIRST QUARTER EXAMINATION


21st Century Literature of the Philippines and the World

Name: ___________________________________ LRN: _________ Score: ______________


Year and Section: __________________________ Date: _______________

Part I. Directions: Read carefully the following statements below. Then, write the letter that corresponds to
your answer.
1. It is anything that is printed and a product of a particular culture that concretizes man’s array of values,
emotions, actions and ideas whether it is true, or just a product of one’s imagination.
a. History
b. Culture
c. Literature
d. Traditions
2. Why do we need to study Philippine Literature?
a. To trace our rich heritage of ideas and handed down to us from our forefathers.
b. To understand that we have assimilated other culture from other country.
c. To be able to compare one’s experiences to others and make criticisms.
d. To be able to reproduce their works and claim to be ours.
3. This has become the basis of Christianity originating from Palestine and Greece.
a. The Iliad and Odyssey
b. Bible
c. Koran
d. The Mahabharata
4. This includes the cult of Osiris and the mythology and theology of Egypt.
a. The book of the Dead
b. The song of Roland
c. The Divine Comedy
d. The Iliad and Odyssey
5. The longest epic of the world. It contains the history of religion of India.
a. The book of the Dead
b. Koran
c. The Bible
d. The Mahabharata
6. The Muslim bible originating from Arabia.
a. The book of the Dead
b. Koran
c. The Bible
d. The Mahabharata
7. Short stories, Novel, Parable and Fable are examples of what type of literature?
a. Fiction
b. Prose
c. Non-Fiction
d. Poetry
8. A type of poetry that refers to writing in verse with rhythm and rhyme and characterized by melodious
tone.
a. Poetry
b. Fiction
c. Non-fiction
d. Prose
9. Which of the following describes what Biography is?
a. Deals with facts and events of a person’s life that is written by another person.
b. Records the facts and events of a person’s life written by himself.
c. A historical account of facts or events in the order of time.
d. Stories usually biblical in nature.
10. Essential parts of storytelling that are found in almost all types of literary and narrative writing.
a. Literary Composition
b. Literary Devices
c. Literary Techniques
d. Literary Elements
11. Element in a short story where you can locate the highest point of interest, the turning point of the
story or the moment of greatest suspense. The reader wonders what will happen next; will the conflict
be resolved or not?
a. Exposition
b. Rising Action
c. Climax
d. Resolution
12. Which of the following figurative language is an implied comparison of two unlike things using the
word “like” or “as”?
a. Metaphor
b. Simile
c. Personification
d. Hyperbole
13. Which of the following figurative language is used in the text below?
“The flowers danced on the lawn.”
a. Metaphor
b. Simile
c. Personification
d. Hyperbole
14. Which of the following figurative language is used in the text below?
“I could sleep for a year.”
a. Metaphor
b. Simile
c. Personification
d. Hyperbole
15. Which of the following figurative language that uses words whose sounds suggest their meaning such
as “The pop of a firecracker.”
a. Onomatopoeia
b. Assonance
c. Consonance
d. Alliteration
16. Which of the following statements describes literature during pre-Spanish period?
a. Characterized by legends, folk takes, epic, folk songs, epigrams, riddles, chants, maxims,
proverbs or sayings, and sawikain.
b. European legends and traditions became assimilated in our songs, corridos, and moro-moros.
c. Their writings clearly depicted their love of country and their longings for independence.
d. By this time, Filipino writers had acquired the mastery of English writing.
17. Period in the history where the Spaniards were unable to suppress the tide of rebellion among the
Filipinos awakened by execution of GOMBURZA and is called _________.
a. The rebirth of Freedom
b. The Period of Enlightenment
c. The Japanese Period
d. The American Regime
18. The following are pre-Spanish literature except:
a. Cenakulo
b. Biag ni Lam-ang
c. Kumintang
d. Ang Oyayi
19. The declaration of Martial law during Former Pres. Ferdinand E. Marcos regime is also known as _____
a. The Rebirth of Freedom
b. The Period of Enlightenment
c. The period of Activism
d. The Rebellion
20. The common theme of most poems during the Japanese occupation was _______
a. Nationalism, life in the barrios, religion
b. Freedom, oppression and killings
c. Christianity and faith
d. Hope, Love and nature
21. The following defines 21st Century Literature except:
a. Deals with current themes and reflects a technological culture.
b. Always follows traditional rules.
c. Literary works created within the range of the year 2001 to present.
d. Written by contemporary authors.
22. Which of the following literary presentations has a verse with links to sub-poem which could not be
presented without computer?
a. Blogs
b. Graphic Novel
c. Hyperpoetry
d. Texttula
23. Which of the following refers to a mobile phone poetry, which means the entire poems are written and
read on mobile phones?
a. Blogs
b. Graphic Novel
c. Hyperpoetry
d. Texttula
24. Carlo Vergara’s “Zsazsa Zaturnnah sa Kalakhang Maynila” is an example of _______.
a. Parable
b. Texttula
c. Blogs
d. Chick lit
25. Which of the following refers to a literary experience that combines three media: book, movie/video
and internet website.
a. Digi-fiction
b. Sci-fiction
c. E-book
d. Doodle fiction
26. What is the Japanese word for comics?
a. Manga
b. Chick lit
c. Digi-comics
d. E-comics
27. Diary of a Wimpy Kid is an example of what literary presentation?
a. Digi-fiction
b. Doodle fiction
c. Manga
d. Flash fiction
28. What is the poem “Bonsai” all about?
a. The poem is all about how the gardener create a bonsai plant.
b. The poem "Bonsai" is about love and how people value certain objects with love for a person,
and those objects become the symbol of love.
c. The poem "Bonsai" is about how we keep things in order and safe.
d. The poem is all about giving your old stuff to your child for them to use.
29. Who is the author of the poem “Bonsai”?
a. Edilberto Tiempo
b. Manuel Arguilla
c. Amador Daguio
d. Edith Tiempo
30. Who is the persona talking in the poem “Bonsai”?
a. A father
b. A child
c. A mother
d. The bonsai
31. In the short story “Wedding Dance”, there is an extensive use of literary devices symbolism. One of which is
the beads that Awiyao gave to Lumnay as a gift. What does it symbolize?
a. Awiyao’s great love for Lumnay even if she was not able to give him a child.
b. Lumnay’s hope that they will be together forever.
c. Awiyao’s gift to soothe the feelings of Lumnay.
d. Lumnay’s sorrow for letting Awiyao married another woman.
32. What was the conflict of the husband and wife?
a. Lumnay couldn't give a child.
b. Awiyao get upset because he loves Lumnay.
c. Awiyao wants a child.
d. All of the above
33. Strangers. Friends. Best friends. Lovers. Strangers. ~ POTATOCATS
It’s all over: surgery; chemotherapy; life. ~ ab Caldwell
Both of the selection above are called _______________.
a. six-word poem
b. six-word flash fiction
c. six-word doodle fiction
d. six-word manga
34. Based on the story “The Witch” by Edilberto Tiempo, how did the people of Libas describes “Minggay”?
a. The witch that transform herself into a human-eating-monster with two assistants the wak-wak
and sigbin.
b. A name to frighten children from doing mischief.
c. The one who attempts to waylay travelers in the dark and suck their blood.
d. All of the above
35. What was the most interesting or heightened part in the story?
a. When twelve-years old boy, went to Libas to visit his favourite Uncle Tio Sabelo, the head
teacher of the Barrio School there.
b. When the boy passed by Minggay's hut scared and shaken when he saw Minggay peering
behind the window.
c. Those who had done her wrong never escaped her vengeance, in the form of festering
carbuncles, chronic fevers that caused withering of skin or a certain disease.
d. Minggay helped him the boy catch some shrimps.
36. What is/are the Filipino Tradition/s highlighted in the story?
a. Scared of Balete tree
b. How people in the barrio use coconut shreds as bait to catch shrimps.
c. Belief of Mythical creatures
d. All of the above
37. A short story about a pronvinciano whose girlfriend is from the city, and this man present his loved one
to his family in a barrio whose cultures and traditions are different from hers.
a. Foothnote to Youth by Jose Garcia Villa
b. Tong by F. Sionil Jose
c. How my brother Leon brought home a wife by Manuel Arguilla
d. None of the above
38. Who is the older brother of Baldo that brought home a wife?
a. Labang
b. Jose
c. Leon
d. Dudong
39. A poet, novelist and teacher during the pre-war and author of the famous short story “The Wedding
Dance”. Who is he?
a. Manuel Aguilla
b. Edilberto Tiempo
c. Amador Daguio
d. Cirilio Bautista
40. The following were authors of the propaganda movement. Which is NOT?
a. Antonio Luna
b. Mariano Ponce
c. Pedro Paterno
d. Andres Bonifacio
41. The following are considered Poets of Life except.
a. Amado V. Hernandez
b. Jose Corazon De Jesus
c. Lope K. Santos
d. Severino Reyes
42. Based on the poem’s passage, what do you think is the best title for this poem?
One thing I ask of you...
Love me for who I am
and be true.
Love me as a fish loves the sea,
how the bird loves to sing.
Love me as a bee loves its honey,
as an angel love his wings.
Love me and hold me tight
as you tell me everything is all right.
Love me and guard me with all your might
as you hold me near at night.
Love me as I lay a kiss upon your lips,
as the heart in my chest flips.
a. Love me
b. Tell me
c. One thing I ask of you
d. I love you
43. What pattern of words found in the poem that contain similar sounds?
a. Internal rhyme
b. External rhyme
c. Internal rhyme and end rhyme
d. External and Internal rhyme
44. What Figurative language is used in the line stated below?
Love me as a bee loves its honey, as an angel love his wings.
a. Personification
b. Assonance
c. Metaphor
d. Simile
45. What is the theme presented in the poem?
a. Frustrations
b. Longing for love
c. Love for Family
d. Asking someone to be true with his love
Allegorical Figure is a figure or image that has symbolic meaning and personifies abstract ideas.
46. In the poem “Third World Geography” - A country without miracles sits heavy on the map; the first
allegorical image in the poem refers to the ____________.
a. Philippines
b. Government
c. Leader
d. All of the above
47. “The man who watches over it has commandeered all hopes,” this line refers to the allegorical figure
that refers to ______________.
a. Pres. Marcos
b. Government Leaders
c. People
d. Soldiers
48. Who is the author of the poem Third World Geography who is a canonical writer? Canonical writer wrote
canonical works, which are seen to be valuable to Philippine Society.
a. Cirilio Bautista
b. F. Sionel Jose
c. Lope K. Santos
d. Ferninand Marcos
49. How did the story Footnote to Youth describes the character of Dudong?
a. A 17-year-old boy believed that he can do anything and decided to marry Teang.
b. An 18-year-old-boy thinks that he is at the right age to marry Tona.
c. An older brother of Baldo that brought home a wife.
d. All of the above
50. What is the theme of the story?
a. Teen Love
b. Teen Marriage
c. Teen Problems
d. Teen’s attitude

Prepared by:

MARY ANN A. AGUILAR


Teacher I

Recommending Approval:

FELY B. BALGOA
Master Teacher I

Approved:

ALEXANDER A. PATACSIL, DA. PhD FRIEdr.


Principal IV
21ST CENTURY LITERATURE
FIRST QUARTER EXAM
KEY ANSWER
1. C 26. A
2. A 27. B
3. B 28. B
4. A 29. D
5. D 30. C
6. B 31. A
7. B 32. A
8. A 33. B
9. A 34. A
10. D 35. B
11. C 36. D
12. B 37. C
13. C 38. C
14. D 39. C
15. A 40. D
16. A 41. D
17. B 42. A
18. A 43. C
19. C 44. D
20. A 45. D
21. B 46. A
22. C 47. A
23. D 48. A
24. D 49. A
25. A 50. B

PREPARE BY

MARY ANN A. AGUILAR