Sunteți pe pagina 1din 56

Multiple Choice

1. Steels containing large amounts of mild nickel and chromium:

a. Carbon Steel

b. Stainless

c. Alloy steel

d. Cast steel

ANS: B

2. The corrosion of iron or iron-base alloys:

a. Rusting
b. Crazing
c. Chalking
d. fritting

ANS: A

3. The ratio of stress to the corresponding strain below the proportional limit:
a. Stress stain diagram
b. Gage method
c. Modulus of elasticity
d. Tensile strength

ANS: C

4. Strength of a material is that of a stress intensity determined by considering the maximum test
load to act over the original area of the test specimens:
a. Yield point
b. Ultimate strength
c. Breaking strength
d. Plastic limit

ANS: B

5. The maximum stress which is reach during a tension test:


a. Stress
b. Elasticity
c. Strain
d. Tensile strength

ANS: D

6. The cheapest and most abundant engineering material:


a. Steel
b. Aluminum
c. Cast iron
d. Babbitts

ANS: C

7. Gear use to transmit power between shaft axes of which intersect:


a. Spur gear
b. Bevel gear
c. Helical gear
d. Straight bevel gear

ANS: B

8. Commonly utilized/cheapest shaft material available in the market with carbon content of 0.28
to 0.34%C:
a. SAE 4132
b. SAE 4420
c. SAE 1030
d. SAE 4430

ANS: C

9. Major component of bronze casting:


a. Copper
b. Manganese
c. Zinc
d. Lead

ANS: A
10. What is a metal characteristic to withstand forces that cause twisting:
a. Torsional strength
b. Modulus elasticity
c. Twisting moment
d. Elasticity

ANS: A

11. In greater quantity this element is harmful to the ferrous metal:


a. Sulfur
b. Silicon
c. Zinc
d. Aluminum

ANS: A

12. To prevent leakage in dynamic seal:


a. Gaskets
b. Seals
c. Felts
d. Packings

ANS: D

13. Flexible material used to seal pressurize fluids normally under dynamic condition:
a. Nylon
b. Seal
c. Teflon
d. Packing

ANS: A

14. Cast alloy steel for very high temperature application:


a. Manganese-nickel steel castings
b. High chrome steel casting
c. Chrome-nickel steel casting
d. High manganese castings
ANS: C

15. What heat treatment process can steel materials of high chrome, high manganese etc. type steel
to be subjected for machining process:
a. Annealing
b. Tempering
c. Normalizing
d. Quenching

ANS: A

16. Galvanize steel plate is a plate coated with:


a. Aluminum
b. Tin
c. Zinc
d. Manganese

ANS: C

17. Fillet radius in machine parts is usually introduce to:


a. Improve the look of the parts
b. Reduce concentration of stress and extend life of the parts
c. To avoid destruction
d. Necessary to lessen casting weights

ANS: B

18. Type of bolt commonly used in the construction that is treated in both ends:
a. Stud bolt
b. Acme threaded bolts
c. Square threaded bolts
d. Hex bolts

ANS: A

19. Heating of metal to a temperature above the critical temperature and then cooling slowly usually
in the furnace to reduce the hardness and improve the machinability is called:
a. Annealing
b. Tempering
c. Normalizing
d. Quenching

ANS: A

20. Lapping is done:


a. To finish the job to a fine degree of accuracy
b. To control the size
c. To get high quality of surface finish
d. All of the above

ANS: D

21. The outbreak of fire can be avoided by preventing:


a. Fuel
b. Heat
c. Oxygen
d. Any of the above

ANS: D

22. Jig bushings are generally made of:


a. Mild steel
b. Card iron
c. Tool steel
d. Brass

ANS: C

23. Fixture clamps are generally made of:


a. High carbon steel
b. Case hardened mild steel
c. High speed steel
d. Alloy steel
ANS: B

24. Successful designing of jigs and fixtures depend upon:


a. Clamping arrangements
b. Tord guiding elements
c. Manufacturing conditions
d. All of the above

ANS: D

25. When an external gear is meshed with an internal gear, the gears will rotate in:
a. Same direction
b. Opposite directions
c. Will not rotate
d. None of the above

ANS: A

26. While soldering the flux is used because:


a. It assists for quick melting and increasing the fluidity of solder
b. It saves the part from oxidation
c. It takes the molten metal on all surfaces
d. All of the above

ANS: D

27. A usual ratio of soluble oil and water used in coolant is:
a. 1:10
b. 10:1
c. 1:20
d. 20:1

ANS: C

28. If r.p.m.= 200, feed per revolution= 0.05 mm, then feed per minute will be:
a. 100 mm
b. 10 mm
c. 4 mm
d. 1 mm

ANS: B

29. An advance motion along the longitudinal axis of a twist drill is called:
a. Speed
b. Feed
c. Cutting speed
d. None of the above

ANS: B

30. For a given r.p.m., if a diameter of a twist drill increases, the cutting speed:
a. Increase
b. Decrease
c. Same
d. None of the above

ANS: A

31. In internal cylindrical grinding the grinding wheel and the work rotate in:
a. Same direction
b. Opposite direction
c. Neither ‘a’ or ‘b’
d. ‘a’ and ‘b’ both

ANS: B

32. For grinding materials having low tensile strength which abrasive is used:
a. Silicon carbide
b. Aluminum oxide
c. Emery
d. Corundum

ANS: A

33. The size of a grinding wheel is taken from:


a. Diameter of wheel
b. Bore size
c. Width of face
d. All of the above

ANS: D

34. Which center is used for supporting open end pipes, shells etc. while turning or thread cutting
in a lathe:
a. Ball center
b. Half center
c. Pipe center
d. Female center

ANS: C

35. When outside diameter of a job is turned in a relation to the internal hole, the job should be
held:
a. In three jaw chuck
b. On lathe mandrel
c. On face plate
d. Between centers

ANS: B

36. Main alloying element in I.I.S.S is:


a. Chromium
b. Vanadium
c. Tungsten
d. Nickel

ANS: C

37. The value of one micron is:


a. 1.00 mm
b. 0.10 mm
c. 0.01 mm
d. 0.001 mm

ANS: D

38. For the accurate measurement of bores, the best instrument is:
a. Vernier caliper
b. Dial test indicator
c. Plug gauge
d. Inside micrometer

ANS: D

39. Under sine principle the length of sine bar takes the place of:
a. Opposite side
b. Adjacent side
c. Hypotenuse
d. Height

ANS: C

40. In a shaper of automate feed in a shaper is increased by taking the crank pin:
a. At the center of crank disc
b. Towards the center of crank disc
c. Away from the center of crank disc
d. None of the above

ANS: C

41. In a shaper the feed (metric) is usually expressed in:


a. Mm/stroke
b. Mm/revolution
c. Meter/minute
d. None of the above

ANS: A

42. For cutting gear teeth in a shaper, the ____ tool is used:
a. Gooscheck
b. ‘V’ shaped
c. Round nose
d. Form

ANS: D

43. Taps are resharpened by grinding:


a. Flutes
b. Threads
c. Diameter
d. Relief

ANS: A

44. In marking or dimensioning of parts the symbol 2.5 plus-minus 0.003 means:
a. Bilateral allowance
b. Unilateral allowance
c. General allowance
d. Specific allowance

ANS: A

45. The crest diameter of a screw thread is same as:


a. Major diameter
b. Pitch diameter
c. Minor diameter
d. None of the above

ANS: A

46. In hydrodynamic bearings:


a. The oil firm pressure is generated only by to rotations of the journal
b. The oil film is maintained by supplying oil under pressure
c. Do not need external supply of lubricant

ANS: A

47. Which if the following is not structural class of steel:


a. stainless
b. carbon
c. tool and die
d. high strength, low alloy

ANS: C

48. An alloy of copper and zinc


a. Bronze
b. Brass
c. Silver
d. Cast and iron

ANS: B

49. The pitch dia. divided by the no. of teeth:


a. Circular pitch
b. Diametral
c. Module
d. Lineal pitch

ANS: C

50. The size which is used for purposes of general identifications:


a. Design size
b. Basic size
c. Nominal size
d. All of the above

ANS: A

51. Which of the following phases of steel has a face-centered cubic structure:
a. Austenite
b. Pearlite
c. Ferrite
d. Cementite
ANS: A

52. The general method of casting iron and steel is:


a. Die casting
b. Shell mold casting
c. Sand casting
d. All of the above

ANS: C

53. It is essentially a vertical shaper in which a ram is reciprocated up and down:


a. Slotter
b. Planner
c. Broaching
d. Drilling

ANS: A

54. A circle bouding the bottoms of the teeth:


a. Pitch circle
b. Outside circle
c. Addendum
d. Dedendum circle

ANS: D

55. Which of the following would most likely require steel containing 0.6% carbon that has been
spheroidized, cold drawn and slightly temperature:
a. A car fender
b. A ball bearing
c. A cutting tool
d. A water pipe

ANS: C

56. Bevel gears of the same size mounted on a shaft at 90 degrees:


a. Crown
b. Miter gears
c. Helical gears
d. Angular gears

ANS: B

57. A test which make us of the noticed specimen supported as a simple beam and is fractured by a
single blow is known as:
a. Flexural test
b. Charpy impact test
c. Izod impact test
d. Rockwell test

ANS: B

58. The ratio of the stress to strain within the limit of proportionality is known as:
a. Modulus of rigidity
b. Shear modulus of elasticity
c. Modulus of elasticity
d. Modulus of plasticity

ANS: C

59. An alloy of copper and tin:


a. Bronze
b. Brass
c. Silber
d. Cast iron

ANS: A

60. It is a device for determining whether one or more of the dimensions of a manufactured part
are within specific limits.
a. Interface
b. Gage
c. Selective assembly
d. Face plate
ANS: B

61. Heating metal just above the upper critical temperature followed by very slow cooling:
a. Tempering
b. Annealing
c. Normalizing
d. Brazing

ANS: B

62. It is iron-bearing slate or chert in the form of compact silicious rock:


a. Taconite
b. Limonite
c. Siderite
d. Hematite

ANS: A

63. The type of joint used in welding process is:


a. Tee
b. Lap
c. Butt
d. All of the above

ANS: D

64. Heating a metal just above the upper critical temperature followed but cooling in still air:
a. Tempering
b. Annealing
c. Normalizing
d. Spinning

ANS: C

65. Which of the following materials is not a viscoelastic material:


a. Rubber
b. Metal
c. Glass
d. Concrete

ANS: B

66. Joining a metal parts using filler metal that melts below 800°F:
a. Brazing
b. Molding
c. Soldering
d. Welding

ANS: C

67. Which of the following is a line defect in a lattice crystal structure:


a. Screw dislocation
b. Vacancy
c. Tilt boundary
d. Frenkel defect

ANS: A

68. When perfect holes are required, the drilling operations is followed by:
a. Reaming
b. Milling
c. Boring
d. Grinding

ANS: A

69. The amount of variation permitted in the size of a part is referred to as:
a. Fit
b. Tolerance
c. Allowance
d. Clearance

ANS: B

70. The ability of steel to be hardened through its center in large section is:
a. Machinability
b. Hardenability
c. Capability
d. Weldability

ANS: B

71. A process of fonning metal by deformation at temperature above recrystallization temperature


is:
a. Rolling
b. Forging
c. Cold working
d. Hot working

ANS: D

72. Process of making the surface of steel hard is by:


a. Case hardening
b. Tempering
c. Stamping
d. All of the above

ANS: A

73. The capacity of a material to absorb energy within the elastic range is known as:
a. Resilience
b. Elasticity
c. Ductility
d. Plasticity

ANS: A

74. Refers to the capacity of a metal to be joined by welding in a satisfactory manner:


a. Capability
b. Machinability
c. Compatibility
d. Weldability
ANS: D

75. Metals produced directly from ore are called:


a. Secondary metals
b. B. primary metals
c. Viscoelastic metal
d. Heavy metal

ANS: B

76. The defects which occur whenever gases are trapped within the casting ore:
a. Hot tears
b. Blowholes
c. Cold shuts
d. Shrinkage

ANS: B

77. Which of the following is the correct representation of a eutectic cooling reaction:
a. Liquid---solid+solid
b. Liquid---solid+liquid
c. Solid---liquid+liquid
d. Solid---solid+solid

ANS: A

78. Pipe is classified by weight as:


a. Standard
b. Double extra-strong
c. Extra-strong
d. All of the above

ANS: D

79. It is produced in an electric resistance furnace by fusing a mixture of sand and carbon with
sawdust and salt:
a. Aluminum carbide
b. Silicon carbide
c. Corundum
d. Borolon

ANS: B

80. Which of the following maybe the poisson ratio of a material:


a. 0.60
b. 0.45
c. 0.65
d. 0.85

ANS: B

81. An alloy containing more than 1.7% carbon:


a. Carbon steel
b. Cast iron
c. Manganese steel
d. Copper steel

ANS: B

82. The prescribed difference in dimension of mating parts is referred to as:


a. Fit
b. Tolerance
c. Allowance
d. Clearance

ANS: C

83. It means the use of a rotating abrasive wheel to remove metal or other resistant material:
a. Drilling
b. Boring
c. Grinding
d. Finishing

ANS: C
84. A bevel gear having a pitch cone angle of 45 degrees:
a. Crown gear
b. Miter gear
c. Helical gear
d. Angular gear

ANS: B

85. Is the change in length, divided by the original length, is defined as:
a. Stress
b. Strain
c. Shaft
d. Shear

ANS: B

86. Is the internally distributed forces which tend to resist deformation may be deformed qualitively
as:
a. Shaft
b. Strain
c. Stress
d. Size

ANS: B

87. It is the quality of a material by virtue of which it may be plastically elongated is called:
a. Density
b. Ductility
c. Resistivity
d. Conductivity

ANS: B

88. The ratio of allowable stress to working stress is referred to as the:


a. Strength ratio
b. Volume ratio
c. Modulus ratio
d. Factor of safety

ANS: D

89. Designed 200 kW plant must be at least:


a. PME
b. CPM
c. ME and PME
d. None of these

ANS: A

90. Silicon manganese steel designation, SAE _____:


a. 72xx
b. 40xx
c. 92xx
d. 9xx

ANS: C

91. What is the common shop practice to prevent solder from running away front surface to be
joined:
a. All of these
b. Surround the work with clay
c. Introduce around the work rolled we cloth
d. Put asbestos sheeting around the work

ANS: A

92. Non-ferrous filter metal is melted into grooves or as fillet on the mother metal; the base metal is
not melted. This is commonly used for joining iron-based machine part or on repair works of
some materials, is called:
a. Spot welding
b. Braze welding
c. Brazing
d. Gas welding
ANS: B

93. Metal that assist lubrication or lubricant in itself:


a. Zinc
b. Antimony
c. Babbitt
d. Lead

ANS: C

94. A mechanism which usually do the indexing in a machine too:


a. Universal chuck
b. Slotter
c. Dividing head
d. Indexing

ANS: C

95. In the selection of wire rope, regular lay means wires, and strands are arranged in the following
manner:
a. Twisted in the same direction
b. Twisted in any direction
c. Twisted in opposite direction
d. Twisted in along direction

ANS: C

96. In involute teeth, the pressure angle is often defined as the angle between the line of action and
the line of tangent to the pitch circle. It is also termed as:
a. Helix angle
b. Angle of recess
c. Angle of obliquity
d. Arc of action

ANS: C
97. Height of tooth above pitch circle or the radial distance between pitch circle and top land of the
tooth:
a. Top root
b. Addendum
c. Land
d. Hunting tooth

ANS: B

98. When a cup or hollow article is formed from a flat blank, it is known as:
a. Drawing
b. Forming
c. Trimming
d. Bending

ANS: A

99. The operation of making hole in a piece part with the help of die is called:
a. Drilling
b. Boring
c. Blanking
d. Piercing

ANS: B

100. Grinding fluids are used to:


a. Reduce the friction between the wheel face and the job:
b. Wash away chips
c. Prevent leading of wheel
d. All of the above

ANS: A

101. Taps are reharpened by grindings:


a. Flutes
b. Threads
c. Diameter
d. Relief

ANS: A

102. The best method of avoiding accident is by observing _______ related to job, machine and
workplace:
a. Blade
b. Safety precautions
c. Piercing
d. Threads

ANS: B

103. The size of try square is measured from the inner edge of stock in the end of its _____:
a. Blade
b. Width
c. Hard wood
d. Diameter

ANS: A

104. The straddle milling is done by means of two;


a. Side milling cutters
b. Plain milling cutters
c. Face milling cutters
d. Form cutters

ANS: A

105. The size of bench vice is measured from the _____ of its jaws:
a. Width
b. Length
c. Size
d. Measure

ANS: A

106. The size of a grinding wheel is taken from:


a. Diameter of wheel
b. Bore size
c. Width of face
d. All of the above

ANS: D

107. The phenomenon of continuous stretching under load even if the stress is less than the yield
point:
a. Elasticity
b. Ductility
c. Plasticity
d. Creep

ANS: D

108. The following pertain to joining of metals except:


a. Welding
b. Soldering
c. Custing
d. Brazing

ANS: B

109. Killed steel is always associated with:


a. Silicon
b. Manganese
c. Phosphorous
d. Sulfur

ANS: A

110. The usual ratio of water to soluble oil used as cutting fluid:
a. 50% of water to 50% of oil
b. 2 waters to 1 oil
c. 3 waters to 1 oil
d. 4 to 80 waters to 1 oil
ANS: D

111. What is the common cutting fluids used for cutting metals:
a. All of these
b. Water with soda or borax
c. Light mineral oil
d. Soluble oil

ANS: A

112. It is considered semi-solid lubricant:


a. All of these
b. Lube oil
c. Graphite
d. Grease

ANS: D

113. The yield strength of a regular yellow brass (65 to 75% Cu, 30 to 35% Zn) can be increased.
Improved by:
a. Cold working
b. Tempering
c. Chill casting
d. Heat treatment

ANS: A

114. Linear normally made of:


a. Cast iron
b. Alloyed bronze
c. Alloyed steel
d. Alloyed aluminum

ANS: A

115. Endurance strength is nearly proportional to the ultimate strength but not with:
a. Yield strength
b. Design stress
c. Shear stress
d. All of the above

ANS: A

116. A furnace in melting non-ferrous metals:


a. Cupola furnace
b. Crucible furnace
c. Induction furnace
d. Tempering furnace

ANS: B

117. A furnace in melting ferrous metals:


a. Cupola furnace
b. Crucible furnace
c. Induction furnace
d. Tempering furnace

ANS: C

118. All are associated with standard material specification except:


a. American iron and steel institute
b. Society of automotive engineers
c. Southeast Asia iron and steel institute
d. American society for testing materials

ANS: C

119. Machine tool used for laying straight lines on metal surfaces made of sharp tool steel is called:
a. Plain scriber
b. A trammel
c. Hermaphrodite caliper
d. Divider

ANS: A
120. It is the difference of addendum and dedendum, which is equivalent to the whole depth less
working depth:
a. Fillet space
b. Fillet radius
c. Clearance
d. Back lash

ANS: C

121. A kind of thread in which the width of the thread is approximately equal to the depth of the
thread and the space between threads are approximately equal:
a. Square thread
b. Acme thread
c. Buttress thread
d. Whitworth thread

ANS: A

122. For moderate speed of mating gears, the ideal ratio of contact is:
a. 1.25-4
b. 1.2-1.45
c. 1.0-1.3
d. 1.35-1.45

ANS: A

123. Ratio of unit lateral deformation to unit longitudinal deformation


a. Poisson’s ratio
b. Strain
c. Elongation
d. Modulus of elasticity

ANS: A

124. A lathe with multiple cutting stations:


a. Turret lathe
b. Lathe
c. Shaper
d. None of the above

ANS: A

125. Nominal diameter of bolts is the:


a. Major diameter
b. Min diameter
c. Pitch diameter
d. Base diameter

ANS: A

126. Major and minor diameters are commonly used in:


a. Screw thread
b. Bolts
c. Gear
d. All of these

ANS: A

127. Length of contact between two mating parts in a screw and a thread measured axially is called:
a. Arc of contact
b. Depth of engagement
c. Length of engagement
d. Axis of contact
128. Also called eccentrically loaded bearing is ______:
a. Full bearings
b. Offset bearings
c. Partial bearings
d. Filled bearings

ANS: B

129. For passenger car service:


a. 30-37 psi
b. 31-38 psi
c. 32-39 psi
d. 25-30 psi

ANS: A

130. A valuable property, that a member may take an occasional exceptionally-high load without
breaking:
a. Toughness
b. Ductility
c. Brittleness
d. Stiffness

ANS: B

131. The ____ for involute gearing only is the distance in inches measured along the base circle from
a point on one tooth to the corresponding point on the adjacent tooth:
a. Diametral pitch
b. Circular pitch
c. Involute pitch
d. Base pitch

ANS: D

132. Heavy cuts and course feeds; sand castings; hot-rolled steel may have a finish of:
a. 250 rms
b. 63-250 rms
c. 1000 rms
d. 500 or greater

ANS: D

133. In the _____, a gear with 32 or more teeth will have no interference with a rack (or any other
gear):
a. 14 1/2°, slub tooth system
b. 14 1/2°, full depth system
c. 20°, slub tooth system
d. 20°, full depth system
ANS: B

134. Includes antiwelding property with respect to steel and score resistance
a. Compatibility
b. Embeddability
c. Compressibility
d. Conformability

ANS: A

135. What manner lower the transition temperature for the steels:
a. Rolling
b. Peening
c. Drawing
d. Tempering

ANS: B

136. When a pair of bevel gears of the same size are on shafts intersecting at right angles, they are
called:
a. Crossed helical gears
b. Cutter gears
c. Angular gears

ANS: B

137. Classes _____ have the widest tolerances and are used where quick and easy assembly, even
with bruised thread, is necessary as in ordinance:
a. 1A and 1B
b. 2A and 2B
c. 2A
d. 3A and 3B

ANS: A

138. Other term for angle of eccentricity:


a. Altitude angle
b. Pressure angle
c. Helix angle
d. Bearing angle

ANS: A

139. For an individual gear, this will be located where the tooth profile cuts the standard pitch circle:
a. Pitch point
b. Root
c. Face width
d. Tip

ANS: A

140. Is distinguishing by a short portion of the shank underneath the head being square or finned or
ribbed:
a. Stud bolts
b. Eye bolts
c. Carriage bolts
d. Machine bolt

ANS: C

141. Has a unit dyne-sec. per sq. cm.:


a. Poise
b. Centipoise
c. Reyns
d. Microreyn

ANS: A

142. Marks the distance that the mating tooth projects into the tooth space
a. Working depth
b. Working depth circle
c. Degree of involute
d. Generating line
ANS: B

143. If the teeth are carbonized, a minimum ______ is reasonable expectation:


a. BHN= 300
b. BHN= 400
c. BHN= 500
d. BHN= 600

ANS: D

144. Which class of stainless steels usually with no nickel but some type has 2.5% maximum:
a. Austenitic steels
b. Martensitic steels
c. Ferritic steels
d. Pearlitic steels

ANS: B

145. The only important lead ore is:


a. Sphalerite
b. Cassiferite
c. Baxite
d. Galena

ANS: D

146. Under which type of loading does a fatigue occur:


a. Repeated load
b. Plane load
c. Static load
d. High lead

ANS: A

147. The capacity of a material to absorb energy within the elastic range is known as:
a. Resilience
b. Elasticity
c. Ductility
d. Plasticity

ANS: A

148. Refers to the capacity of a metal to be joined by welding in a satisfactory manner:


a. Capability
b. Machinability
c. Compatibility
d. Weldability

ANS: D

149. Metals produced directly from ore are called:


a. Secondary metals
b. Primary metals
c. Viscoelastic metal
d. Heavy metals

ANS: B

150. The defects which occur whenever gases are trapped within the casting ore:
a. Hot tears
b. Blowholes
c. Cold shuts
d. Shrinkage

ANS: B

151. Pipe is classified by weight as:


a. Standard
b. Double Extra-Strong
c. Extra strong
d. All of the above

ANS: D
152. It is produced in an electric resistance furnace by fusing a mixture of sand and carbon with
sawdust and salt:
a. Aluminum carbide
b. Silicon carbide
c. Corundum
d. Borolon

ANS: B

153. Which of the following maybe the poisson ratio of a material:


a. 0.60
b. 0.45
c. 0.65
d. 0.85

ANS: B

154. An alloy containing more than 1.7% carbon:


a. Carbon steel
b. Cast iron
c. Manganese steel
d. Copper steel

ANS: B

155. The prescribed difference in dimension of mating parts is referred to as:


a. Fir
b. Tolerance
c. Allowance
d. Clearance

ANS: C

156. It means the use of a rotating abrasive wheel to remove the metal or other resistant material
a. Drilling
b. Boring
c. Grinding
d. Finishing

ANS: C

157. A bevel gear having a pitch cone angle of 45 degrees:


a. Crown gear
b. Miter gear
c. Helical gear
d. Angular gear

ANS: B

158. The separate forces which can be so combined are called:


a. Concurrent forces
b. Non concurrent forces
c. Couple
d. Component forces

ANS: D

159. The most known lubricants being utilizes in whatever category of load and speed are oil, air,
grease and dry lubricants like:
a. Bronze
b. Lead
c. Silicon
d. Graphite

ANS: D

160. A coupling that allows axial flexibility movement in the operation Mode of alternate bolting steel,
leather, fabric, and / or plastic material into two flanges:
a. Flexible disk coupling
b. Flexible toroidal spring coupling
c. Flexible Oldham coupling
d. Elastic material bonded coupling

ANS: A
161. It consists of two cranks, a stationary piece called the line of centers the connecting rod is a:
a. Five-bar linkage
b. Four crank braces
c. Three crank linkage
d. Four bar linkages

ANS: D

162. Considered a maximum safe center distance of sprockets should be _______ pitches. Very long
center distance cause catenary tension in the chain:
a. 70
b. 80
c. 60
d. 50

ANS: B

163. Cold working of steel plates makes the metal:


a. Tougher
b. More ductile
c. Harder
d. More malleable

ANS: C

164. Pitch diameter less the diameter of the roller chain is equal to:
a. Top land
b. Bottom diameter
c. Addendum
d. Inside diameter

ANS: B

165. Permanent deformation or strain may occur without fracture:


a. Malleability
b. Elasticity
c. Ductility
d. Plasticity

ANS: C

166. The smallest are at the point of rupture of a tensile specimen divided by the original area is called:
a. Percentage elongation
b. Izod test
c. Charpy test
d. Percentage reduction of the are

ANS: D

167. The product of the resultant of all forces acting on a body and the time that the resultant acts:
a. Angular impulsive
b. Angular momentum
c. Linear impulse
d. Linear momentum

ANS: C

168. All are associated with the grade of steel except:


a. SAE 43XX
b. SAE 13XX
c. SAE 10XX
d. SAE 74XX

ANS: D

169. A property of material which relates the lateral strain to the longitudinal strain:
a. Strain
b. Stress
c. Poison’s ratio
d. Strength

ANS: C

170. The maximum stress to which a material may be subjected before failure occurs:
a. Ultimate strength
b. Ultimate stress
c. Endurance limit
d. Tensile stress

ANS: B

171. Hypoid gear is a special type of gear like:


a. Worm gear
b. Spur gear
c. Herringbone gear
d. Bevel gear

ANS: D

172. Deals only with the motion of bodies without reference to the forces that cause them:
a. Dynamics
b. Kinetics
c. Static
d. Kinematics

ANS: D

173. The property that characterizes a material ability to be drawn into a wire:
a. Ductility
b. Thermal conductivity
c. Tensile strength
d. Endurance limit

ANS: A

174. Normal stress relieving temperature for cast steel:


a. 200 to 350 F
b. 400 to 500 F
c. 300 to 400 F
d. 450 to 550 F

ANS: D
175. Most effective alloying element for reducing brittleness of steel at very low temperature:
a. Manganese
b. Molybdenum
c. Silicon
d. Nickel

ANS: D

176. Ordinary steel begins to lose strength and elasticity significantly at about ______:
a. 900 – 1000 F
b. 800- 900 F
c. 750 – 850 F
d. 600 -700 F

ANS: D

177. For a high corrosion resistant stainless steel, what minimum chromium content is required:
a. 8%
b. 4.3%
c. 1.1%
d. 5.8%

ANS: A

178. V – belts operate efficiently at speed of about (fpm):


a. 4500
b. 4400
c. 4200
d. 3600

ANS: A

179. What type of gear is used for high-speed operation:


a. Helical
b. Spur
c. Bevel
d. Worm
ANS: A

180. In a pair of gears, _______ is the plane perpendicular to the axial plane and tangent to the pitch
surface:
a. Pitch
b. Pitch plane
c. Pitch circle
d. Pitch point

ANS: B

181. A tipped tool is more useful than II.S.S. tool because


a. It can resist more heat
b. It can keep the cutting point sharp
c. Cutting speed can be increase
d. All of the above

ANS: D

182. Which of the following quick return mechanism is most widely used in most of the slotters:
a. Whitworth mechanism
b. Slotter disc mechanism
c. Hydraulic mechanism
d. Slotter link and gear mechanism

ANS: A

183. The feed in shaper takes place at:


a. The beginning of return stroke
b. The beginning of cutting stroke
c. The middle of return stroke
d. The end of return stroke

ANS: D

184. In a slotter the cutting speed depends upon:


a. Material to be cut
b. Material of the slotter tool
c. Finish required
d. All of the above

ANS: D

185. If the clearance angle is more than required on a slotter tool, then support on cutting edge will
be:
a. More
b. Less
c. Medium
d. None of the above

ANS: B

186. Convex shaped slotter tools are used for machining:


a. Flat surface
b. Conical surface
c. Convex surface
d. Concave surface

ANS: D

187. The Table of slotter has feeding movement:


a. Longitudinal
b. Cross
c. Rotary
d. All of the above

ANS: D

188. Divided table planer has:


a. One table
b. Two tables
c. One housing
d. Two housings
ANS: B

189. In a planer the feed is provided:


a. At forward stroke
b. At return stroke
c. In between forward stroke
d. In between return stroke

ANS: B

190. In a planer the cutting speed depends upon:


a. Material of job, material of tool and fed rate
b. R.P.M. of bull gear
c. Depth of cut
d. None of the above

ANS: A

191. If length of planer stroke is 450 mm, number of stroke per minute are 10, then cutting speed will
be:
a. 3 meter/min.
b. 5 meter/min.
c. 7.5 meter/min.
d. 10 meter/min.

ANS: C

192. The planer tool differs from lathe tool because it has:
a. Less front and side clearance
b. More front and side clearance
c. Less rake angles
d. More rake angles

ANS: A

193. The cutting action in on both strokes in:


a. Open side planner
b. Double housing planer
c. Pit planner
d. Universal planner

ANS: D

194. The straddle milling is done by means of two:


a. Side milling cutters
b. Plain milling cutters
c. Face milling cutters
d. Form cutters

ANS: A

195. The formula to find out the number of turn of the crank for simple indexing is:
a. T=20/N
b. T=N/20
c. T=40/N
d. T=N/40
Where:
N= No. of divisions required
T= No. of turn of crank

ANS: C

196. There are two different movements of the crank in:


a. Simple indexing
b. Compound indexing
c. Differential indexing
d. Angular indexing

ANS: B

197. In a vertical milling machine, the spindle is situated _____ to the worktable:
a. Horizontal
b. Angular
c. Vertical
d. None of the above

ANS: C

198. Planer type milling operation how many cutters are used to mill the work:
a. One
b. Two
c. Three or more
d. Any of the above

ANS: B

199. For gear cutting which cutter is used:


a. End mill cutter
b. Plain mill cutter
c. Form relieve cutter
d. All of the above

ANS: C

200. In a slotter, the table gets ____ different feeds:


a. One
b. Two
c. Three
d. None of the above

ANS: C

201. In general, the design stress and factor of safety are related as follows:
a. Design stress= ultimate stress times factor of safety
b. Design stress= ultimate stress divided by factor of safety
c. Factor of safety= design stress divided by ultimate stress
d. Ultimate stress= factor of safety divided by design stress

ANS: B

202. Color of pipe for communication:


a. White
b. Blue
c. Yellow
d. Orange

ANS: A

203. The reciprocal of a diameter pitch or the radio of pitch diameter to number of teeth:
a. Lead
b. Module
c. Involute
d. Clearance

ANS: D

204. Ability to resist deformation under stress


a. Plasticity
b. All of these
c. Stiffness
d. Toughness

ANS: C

205. The angle includes between the sides of the thread measured in axial plane in a screw thread:
a. Angle of thread
b. Angle between thread or 40°
c. Helix angle thread
d. Half angle thread or 30°

ANS: A

206. The property of material that relates the lateral strain to longitudinal strain:
a. Stress
b. Strain
c. Poison’s ratio
d. Endurance limit

ANS: C
207. Also called eccentrically loaded bearing is _______:
a. Full bearing
b. Offset bearing
c. Partial bearing
d. Fitted bearing

ANS: B

208. The function of clutch in the machine tool is:


a. Lowering a drive speed
b. Alignment of drive shaft
c. To disconnect or connect at will the drive
d. To ensure that two shafts line up at high speed

ANS: C

209. The amount by which the width of the tooth space exceeds the thickness of the engaging tooth
on the pitch circle:
a. Backlash
b. Clearance
c. Undercut
d. Chordal thickness

ANS: A

210. Gear used to transmit power at high velocity ratios between non-intersecting shafts that are
usually but not necessarily at right angle:
a. Helical gear
b. Bevel gear
c. Worm gear
d. Spiral gear

ANS: C

211. Most popular soldering material:


a. 10/80
b. 45/55
c. 50/50
d. 60/40

ANS: C

212. The motion of an object diminished/decreased speed:


a. Deceleration
b. All of these
c. Retarded motion
d. Negative impulse

ANS: C

213. It is recommended not to have a direct drive and drive sprockets if ratio of their teeth exceed
______ use two or more step combination:
a. 10 times
b. 8 times
c. 5 times
d. 6 times

ANS: B

214. It is used to change rotary motion to reciprocating motion:


a. Helical gear
b. Rack gear
c. Worm gear
d. Spur gear

ANS: B

215. The concave portion of the tooth profile where it joints the bottom of the tooth space:
a. Fillet curve
b. Fillet radius
c. Bottom curve
d. Fillet

ANS: A
216. Alloy that may be used for either die casting or sand castings for such articles as automotive
parts, building, hardware, padlocks, toys and novelties
a. Tin alloy
b. Hastelloy
c. Monel
d. Zinc alloy

ANS: D

217. Annealed cast products:


a. T2
b. T3
c. T4
d. T5

ANS: A

218. Copper alloy used for bellows, diaphragms, clutch disks, cotter pins, lock washers, bushings,
springs, wire, welding rod, chemical hardware, wire brushers:
a. Manganese bronze
b. Aluminum bronze
c. Phosphor bronze
d. Silicon bronze

ANS: C

219. Austenitic stainless steel, which is carbon, stabilized by titanium, which makes it good for welding
without subsequent annealing:
a. 303
b. 321
c. 347
d. 301

ANS: B

220. Which classes of stainless steels that include 3.5 to 22% nickel for its stabilizing of austenite:
a. Austenitic steels
b. Martensitic steel
c. Ferritic steels
d. Pearlitic steels

ANS: A

221. When steel castings are heats treated, the carbon content generally falls within the range of:
a. 0.10 to 0.25%
b. 0.25 to 0.50%
c. 0.50 to 0.70%
d. 0.40 to 0.75%

ANS: B

222. Work hardening is the same as:


a. Age hardening
b. Strain hardening
c. Case hardening
d. Cold working

ANS: B

223. An efficient and economic procedure, especially for large quantities, the part is healed in
carbonizing gases, such as methane, ethane, propane and CO:
a. Nitriding
b. Carbonitriding
c. Carbonizing
d. Gas carbonizing

ANS: D

224. For T= S, Z; what is Z:


a. Polar moment of inertia
b. Polar centroid
c. Polar modulus of elasticity
d. Polar section modulus
ANS: A

225. What is the purpose of case hardening:


a. To provide a hard, wear-resistant surface while retaining great toughness in the core
b. To increase the endurance strength of certain machine parts
c. To give high strength and hardness on the surface
d. All of the above

ANS: D

226. Sometimes, ____ is specified for a particular total extension (deformation or strain):
a. Tensile strength
b. Yield strength
c. Design strength
d. Ultimate strength

ANS: B

227. At what temperatures, medium-carbon manganese steels are subject to embodiment:


a. 300-400°F
b. 500-600°F
c. 400°F
d. Above 600°F

ANS: D

228. Alloy steel used for wear-resisting parts in excavating and farm machinery, gears, forgings:
a. AISI 3130
b. AISI 3140
c. AISI 3150
d. AISI 3240

ANS: C

229. If the probable minimum strength is used to determine the design stress, a _____ design factor
may logically be used than if the average or mean strength were used that is, to obtain the same
design stress:
a. Lower
b. Higher
c. Median
d. Larger

ANS: A

230. Improves hardenability economically, resistance to corrosion, strength at high temperatures and
wearing properties
a. Boron
b. Chromium
c. Manganese
d. Molybdenum

ANS: B

231. General-purpose grades, used for forged and machined parts; screws; also, for boiler plate and
structural steel:
a. Carbon, 10-20 pt.
b. Carbon, 20-30 pt.
c. Carbon, 30-55 pt.
d. Carbon, 60-95 pt.

ANS: B

232. SAE No. for molybdenum:


a. 13xx
b. 3xxx
c. 43xx
d. 303xx

ANS: B

233. It is called Rapture modulus:


a. Shearing force
b. Welding force
c. Failure strength
d. Transverse strength

ANS: A

234. The ASME code specifies that the operating pressure and in no case should the vessel be designed
for a working pressure of less than _____ psi:
a. 15
b. 16
c. 17
d. 18

ANS: A

235. Hardness tester that has a square base diamond pyramid indenter:
a. Brinell
b. Rockwell
c. Vickers
d. Shore scleroscope

ANS: C

236. Is done either with carbon electrode on steel or with metal electrode:
a. Arc welding
b. Rockwell
c. Induction welding
d. Submerged are welding

ANS: A

237. Free (graphic) carbon in the form of rounded nodules, characteristic forms in graphitizing and
malleablizing:
a. Hard temper
b. Spring temper
c. Annealed temper
d. Temper carbon

ANS: D
238. If the clearance of a cutting edge is 5°, the lip (wedge) angle in 75°, the rake angle will be:
a. 80°
b. 70°
c. 10°
d. None of the above

ANS: C

239. The cross feed rod is 5 mm pitch and the graduated collar has 250 graduations. If 15 divisions
depth of cut is give, the reduction in diameter will be:
a. 0.2 mm
b. 0.3 mm
c. 0.6 mm
d. 0.4 mm

ANS: B

240. The approximate hardness of IISS and mill cutter is:


a. 45 HRC
b. 52HRC
c. 62HRC
d. 72HRC

ANS: C

241. The over arm of a milling machine is used to support:


a. Spindle
b. Arbor
c. Column
d. Table

ANS: B

242. Which of the following conditions may cause error during knurling:
a. Too much longitudinal feed
b. Clamped length of tool too short
c. Surface speed too low
d. Unnecessary support with tail stock center

ANS: A

243. Mark the milling method during which the formation of chatter marks is very likely:
a. During down cut milling with a straight tooth cutter
b. During up cut milling with a straight tooth cutter
c. During a face milling with a straight tooth cutter
d. While using the spiral tooth cutter

ANS: B

244. A sectional die block is used when:


a. Die block is too large
b. Die cavity is too small
c. Complexity of die contour and perishability
d. Any of the above

ANS: D

245. Spring strippers are used when material to be cut is:


a. Very thin
b. Very thick
c. Very hard
d. None of the above

ANS: A

246. Which die is used to produce a washer having burr side only in one side:
a. Blanking die
b. Piercing die
c. Compound die
d. Progressive die

ANS: C

247. The surface hardness of dowel is:


a. 40-45HRC
b. 50-55HRC
c. 60-64HRC
d. 70-74HRC

ANS:

248. A device which holds and locates a workpiece and guided the cutting is:
a. Jig
b. Fixture
c. Dowel
d. Die

ANS: C

249. The height from the top of the bed to the bottom face of the press rain is called:
a. Center height
b. Shut height
c. Maximum height
d. Minimum height

ANS: B

250. When a cup or hollow article is formed from a flat blank, it is known as:
a. Drawing
b. Forming
c. Trimming
d. Bending

ANS: A