Sunteți pe pagina 1din 6

Republic of the Philippines

Department of Education
Region III
SCHOOLS DIVISION OF NUEVA ECIJA

Preliminary Examination in General Biology II


2nd Semester, S.Y. 2017-2018

Name:______________________________ Date:___________
Grade and Section:____________________ Score:__________

Multiple Choice: Choose the letter of the correct/best answer from the choices given in each item. Write
the letter of the correct answer on the space provided before each number.

__________1. If a pea plant shows a recessive phenotype, what will be its genotype?
a. It can either be TT or Tt.
b. It can either be Tt or tt.
c. It can only be TT.
d. It can only be tt.
__________2. Which of the following best describes the blending theory of inheritance?
a. Mendel’s theory of how traits of parents are passed to offspring through the gametes.
b. Darwin’s theory of how traits are passed from all parts of the parent’s body into the
gamete to be transmitted to the offspring.
c. The modern theory of how genetic information is passed from parents to offspring.
d. An old theory which states that offspring shows traits intermediate between those of the
parents.
__________3. A plant that has purple flowers is crossed with one that has white flowers. The offspring
were half white and half purple. What were the genotypes of the parents?
a. Pp x pp b. Pp x Pp c. PP x pp d. PP x WW
__________4. If two parents are homozygous for a genetically inherited recessive trait, what is the
probability that they will have a child who does not have this trait in his or her phenotype?
a. 0% b. 25% c. 50% d. 100%
__________5. If two parents are heterozygous for a genetically inherited dominant trait, what is the
probability that they will have a child together who has this trait in his or her phenotype?
a. 25% b. 50% c. 75% d. 100%
__________6. What would be the number of type of gametes produced by a homozygous individual?
a. 1 b. 2 c. 3 d. 4
__________7. An individual with blood type A marries an individual with blood type B. What blood type
could their offspring exhibit?
a. AB b. A c. B d. All of the choices are possible.
__________8. If a woman is homozygous normal and her husband is heterozygous for a genetically
inherited recessive disease and they decided to become parents, what is the probability that
they will have a healthy child?
a. 1 out of 4 b. 2 out of 4 c. 3 out of 4 d. 4 out of 4
__________9. Complete the following statement: __________ is the genetic makeup of an organism while
__________ is the observable feature of an organism.
a. structural genes, appearance
b. phenotype, genotype
c. regulatory genes, appearance
d. genotype, phenotype
__________10. Which of the following is an x-chromosome linked disease?
a. tay-sachs syndrome b. hemophilia c. huntington’s disease d. Down syndrome
__________11. What causes the effects of albinism?
a. the lack of pigment production
b. an extra chromosome 21
c. the presence of two different codominant allele
d. inability to produce normal connective tissue
__________12. Snapdragons have a dominant red (R) allele and a dominant white (W) allele for flower
color. What is the genotype for flower color of a heterozygous flower?
a. Rr b. Ww c. RW d. rw
_________13. Some people have AB blood types for the ABO blood system. They have all the
characteristics of both type A and type B blood – they are not a blend of them. What do
you call the inheritance pattern responsible for this?
a. codominance b. incomplete dominance c. x-linked trait d. codominance
__________14. Which of the following is a classic example of incomplete dominance?
a. ABO blood group in humans
b. height in garden peas
c. pink flower in heterozygous snapdragons
d. coat color in rabbit
__________15. What type of non-mendelian pattern of inheritance
is exhibited in the punnett square?
a. codominance
b. incomplete dominance
c. multiple alleles
d. epistasis
__________16. In a hypothetical plant, a serrated leaf margined plant, when crossed with a smooth leaf
margined plant, produces offsprings with wavy leaf margin. What is the mode of
inheritance described in the statement?
a. codominance b. incomplete dominance c. multiple alleles d. epistasis
__________17. The sequence of one strand of DNA is TCGATC. What will be the sequence of the
complementary strand?
a. AGCTAG b. TCGATC c. CTAGCT d. GCTAGC
__________18. Which of the following steps are the processes in DNA replication?
a. An enzyme called helicase breaks the bond between nitrogenous base. Two strands of
DNA split.
b. The bases attached to each strand then pair up with the free nucleotides found in the
cytoplasm.
c. The complementary nucleotides are added to each strand by DNA polymerase to form
new strands. Two new DNA molecules, each with a parent and each with a new strand are
formed.
d. All of the choices are correct.
__________19. In the process of generating proteins, replication is a significant step. Which correctly codes
the replication of the following chain of nucleotide: AAA GGG?
a. UUU CCC b. TTT CCC c. CCC TTT d. UUU AAA
__________20. Which among the following is a correct pair of complementary DNA nitrogenous bases?
a. cytosine and guanine
b. adenine and cytosine
c. guanine and adenine
d. thymine and uracil
__________21. This is the first genetically modified organism that was licensed for human consumption.
The trait modified in this organism is its ripening process.
a. Bt-corn b. Flavr-Savr c. Guapple d. Kobe/Wagyu Beef
__________22. Which of the following is NOT enhanced through classical breeding?
a. Guapple
b. Human-insulin producing bacteria
c. Macapunod. Bt-corn
__________23. Pest resistance and delayed ripening are some applications of recombinant DNA. These
modified traits is useful in which of the following fields?
a. medicine b. industry c. agriculture d. forestry
__________24. What do you call the sequence of nucleotides in DNA directs the order of nucleotides in
messenger RNA?
a. translation b. transcription c. translocation d. genome
__________25. Which nitrogenous bases are substituted in the process of RNA transcription?
a. cytosine to guanine
b. adenine to cytosine
c. guanine to uracil
d. thymine to uracil
__________26. This brings the amino acid in the cytoplasm to the ribosomes to make proteins.
a. mRNA b. rRNA c. tRNA d. none of the choices
__________27. Understanding geologic time is significant because it helps us
a. Understand humans’ impact on our environment
b. Understand the evolution of organisms over time
c. Understand the possibility for life on other planets
d. Understand the process of evolution
__________28. Which organism first dominated Earth?
a. Dinosaurs b. Insects c. Plants d. Bacteria
__________29. Which among the following correctly describes evolution?
a. Evolution is the change in an individual over time.
b. Evolution is the complete renewal of the organism.
c. Evolution is the production of new abiotic variant.
d. Evolution is an accumulation of changes in a species.
__________30. Which of the following statements does NOT describe evolution?
a. Evolution is continuous.
b. Evolution refers to change.
c. The world is stable and unchanging.
d. If there is mutation, there is evolution.
__________31. 1. Which of the following statements about biological species is(are) correct?
I. Biological species is a group of individuals whose members interbreed
with one another.
II. Biological species are the model used for grouping extinctforms of life.
III. Members of biological species produce viable, fertile offsprings.
a. I only b. II only c. I and III d. II and III
__________32. Which of the following represents an idea that Darwin learned from the writings of Thomas
Malthus?
a. Technological innovation in agricultural practices will permit exponential growth of the
human population into the foreseeable future.
b. Populations tend to increase at a faster rate than their food supply normally allows.
c. Earth changed over the years through a series of catastrophic upheavals.
d. The environment is responsible for natural selection.
__________33. Which of the following statements is not compatible with Darwin’s theory?
a. All organisms have arisen by descent with modification.
b. Evolution has altered and diversified ancestral species.
c. Evolution occurs in individuals rather than in groups.
d. Natural selection eliminates unsuccessful variations.
__________34. Which pair of animals show a correct example of homologous structures?
a. Wings of butterfly and bat.
b. Flipper of whale and forelimb of cat.
c. Fingers of human and arm of starfish.
d. Tongue of frog and proboscis of mosquito.
__________35. Why do organisms with close biochemical similarities show stronger evolutionary
relationships?
a. They have varied and different ancestry.
b. They have similar patterns during their early stages of development.
c. They have a common ancestor and have the same kind of proteins.
d. They possess same vestigial structure that made their evolutionary relationship closer.
__________36. Based on the number of differences in amino acid sequence, which pair of organisms is
least related to each other?
a. fruit fly – wheat b. human-horse c. fruit fly – pigeon d. human – wheat
__________37. What do plants and animals have in common?
a. Both are heterotrophic.
b. Both are autotrophic.
c. Both are prokaryotic.
d. Both are eukaryotic.
__________38. A scientific name contains information about its
a. family and species b. genus and species c. phylum and order d. class and family
__________39. Which kingdom contains “extremophiles”?
a. eubacteria b. archaebacteria c. fungi d. Protista
__________40. How will you describe the organisms in Kingdom Animalia?
a. multicellular and heterotrophic
b. multicellular and autotrophic
c. unicellular and autotrophic
d. unicellular and heterotrophic
__________41. Which best describes Taxonomy?
a. the name of Aristotle’s classification system
b. the process of observing an organism’s behavior
c. the process used by geologists to classify rocks
d. the scientific study of how living things are classified.
__________42. Which is the largest level of classification?
a. phylum b. species c. family d. kingdom
__________43. Which kingdom includes only multicellular heterotrophs?
a. plants b. animals c. monerans d. protists
__________44. Which of the following accurately lists the levels of classification in our current taxonomic
system?
a. phylum, kingdom, domain, class, order, family, genus, species
b. class, domain, kingdom, phylum, order, family, genus, species
c. domain, phylum, kingdom, class, order, family, genus, species
d. domain, kingdom, phylum, class, order, family, genus, species
For number 45-47, refer to the table below.

Characteristic Domain A Domain B Domain C


Single-celled Some Yes Yes
Presence of Cell
Yes Yes
Wall
Presence of Nuclear
No No
Envelope
Presence of
Yes ? Yes
Ribosomes
Membrane bound
No No
organelles
Membrane Lipids Unbranched Branched, more Unbranched
phospholipids than one type phospholipids

__________45. Based upon the information included in the table above, Domain A. represents which of the
following domains?
a. Plantae b. Eukarya c. Bacteria d. Archaea
__________46. Which of the following best completes the table in the cell marked “?” ?
a. Yes b. No c. Some d. Unknown
__________47. Based upon the information in the table above, Domain C represents which of the following
domains?
a. Plantae b. Eukarya c. Bacteria d. Archaea
__________48. These organisms are eukaryotic, nearly all are multicellular. They are non-photosynthetic.
To which kingdom do they best fit?
a. Protists b. Fungi c. Plantae d. Animalia
__________49. One type of organism is multicellular and performs photosynthesis. Into which kingdom
does this organism most likely belong?
a. Protists b. Fungi c. Plantae d. Animalia
__________50. Which level of taxonomic classification is considered to have the greatest amount of
diversity?
a. Kingdom b. Species c. Phylum d. Order

Prepared by:

MARK KEVIN G. SANTOS


Teacher III, Tabacao NHS
Republic of the Philippines
Department of Education
Region III
SCHOOLS DIVISION OF NUEVA ECIJA

Preliminary Examination in General Biology II


2nd Semester, S.Y. 2017-2018
ANSWER KEY

Item No. Answer Item No. Answer


1 D 26 C
2 D 27 B
3 A 28 D
4 A 29 A
5 C 30 C
6 A 31 C
7 D 32 B
8 D 33 C
9 D 34 B
10 B 35 C
11 A 36 A
12 C 37 D
13 D 38 B
14 C 39 B
15 B 40 A
16 B 41 D
17 A 42 D
18 D 43 B
19 A 44 D
20 A 45 B
21 B 46 A
22 B 47 C
23 C 48 B
24 B 49 C
25 D 50 A

Prepared by:

MARK KEVIN G. SANTOS


Teacher III, Tabacao NHS