Sunteți pe pagina 1din 12

OBSTETRICA

1. Cate ecografii se recomanda minimum sa fie effectuate pe parcursul sarcinii :


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5

3. Care din urmatoarele sunt considerate criterii pentru includerea sarcinii in categoria de
risc crescut ?
a. domiciliu in zone greu accesibile
b. prima sarcina
c. a doua sarcina
d. multiparitatea

4. Fiecare consultatie prenatala include:


a. examen Babes Papanicolau
b. masurarea inaltimii
c. masurarea tensiunii arteriale

5. Consultatia din trimestrul III are ca si scop;


a. confirmarea diagnosticului de sarcina
b. stabilirea prezentatiei
c. detectarea hipotensiunii

6. Caracteristicile uterului gravid in sarcina sunt:


a. in primul trimestru consistenta creste
b. in primul trimestru consistenta scade
c. la 38 SS fundul uterului se gaseste la nivelul ombilicului

7. Sarcina antreneaza urmatoarele modificari :


a. scade rezistenta vasculara periferica
b. creste rezistenta vasculara periferica
c. tendinta spre hipocoagulare
d. Hb=11,5 mg/dl este considerata patologica

8. Metode de screening pentru depistarea trisomiei 21 sunt:


a. triplu test
b. amniocenteza
c. biopsia de viliozitate coriala
d. scorul biofizic

9. Metode de diagnostic pentru depistarea trisomiei 21 sunt:


a. testul combinat
b. triplu test
c. amniocenteza

11. aparitia unei hemoragii in primul trimestru de sarcina:


a. este normala
b. apare in iminenta de avort
c. se asocieaza totdeauna cu hiperemeza de sarcina

12. Biopsia de vilozitate coriala:


a. este o metoda de diagnostic
b. este o metoda de screening
c. se efectueaza in trimestrul II
d. analizeaza lichidul amniotic
13. Amniocenteza:
a. este o metoda de diagnostic
b. este o metoda de screening
c. se efectueaza in trimestrul I

14. Care din urmatoarele reprezinta semne sigure de sarcina?


a. BCF-uri
b. greturile
c. cresterea in greutate
d. vergeturile

15. Care din urmatoarele semne cutanate sunt specifice sarcinii:


a. vergeturile
b. hiperpigmentarea liniei albe
c. acneea cutanata
d. hipersudoratia

16. Durata normala a gestatiei la om este de:


a. 270 zile
b. 280 zile
c. 310 zile
d. 210 zile
e. 330 zile
18. Ecografia are la baza radiatii de tip:
a. infrarosu
b. ultrasunete
c. unde electromagnetice
d. raze X
e. raze ultraviolete

20. O sarcina poate fi diagnosticata ecografic de la:


a. 7 saptamini de amenoree (SA)
b. 5 SA
c. 10 SA
d. 3 SA
e. 8 SA

21. Calcularea virstei sarcinii si masurarea cresterii fetale se realizeaza ecografic prin
masurarea:
a. diametrului encefalic
b. diametrului biparietal
c. axul cardiac antero-posterior

22. Ecografia morfologica pentru evaluarea integritatii structurilor fetale se face la:
a. 12 SA
b. 16 SA
c. 20 SA
d. 28 SA
e. 34 SA

25. Nasterea eutocica inseamna:


a. stare fizica buna
b. adaptabilitate dificila a nou-nascutului
c. discomfort psihic a pacientei
d. travaliu normal din care rezulta un nou-nascut sanatos
e. nasterea care dureaza peste 24 de ore
28. Montarea cateterului pentru anestezie peridurala se va efectua la indicatia medicului,
la o dilatare a colului uterin de:
a. 8 cm
b. 5 cm
c. col permeabil pt index
d. la dilatarea completa a colului uterin

29. Infectia urinara in sarcina:


a. este exceptionala
b. este frecventa
c. se manifesta ca o pielo-nefrita
d. nu se poate trata cu antibiotice

BAREM DE CORECTARE

1. c
2. Lipseste 2
3. a, d
4. c
5. b
6. b
7. a
8. a
9. c
10. Lipseste 10
11. b
12. a
13. a
14. a
15. b
16. b
17. Lipseste 17
18. b
19. Lipseste 19
20. b
21. b
22. c
23. Lipseste 23
24. Lipseste 24
25. d
26. Lipseste 26
27. Lipseste 27
28. b
29. b

OBSTETRICA

1. Volumul plasmatic:
a) creste in saptamana a-6-a pana in saptamana 34-36
b) dupa nastere scade rapid cu 300ml
c) la 3 saptamani revine la valorile din afara sarcinii

2. Volumul eritrocitar:
a) creste cu circa 30% prin cresterea productiei de eritropoetina
b) eritropoetina este o fosfolipida produsa de rinichi
c) in serul matern creste incepand cu saptamana 5
3. Modificari sangvine:
a) globulele rosii cresc
b) globulele albe cresc
c) apa totala este scazuta

4. Modificari cardiace anatomice:


a) cordul se verticalizeaza
b) cordul se orizontalizeaza
c) volumul cardiac scade

5. Debitul cardiac:
a) creste in saptamana 10
b) atinge maximul in intervalul 15-20 saptamani
c) nu este influentat de modificari de pozitie

6. Simptome si semne cardio-circulatorii in sarcina normala:


a) reducerea tolerantei la effort,fatigabilitate si dispnee
b) zgomotul I scade in intensitate
c) nu se produc modificari pe EKG

7. Hemodinamica in timpul nasterii si leuziei:


a) cresteri ale DC,TA,pulsului
b) in leuzie DC ramane scazut
c) in timpul cezarienei apare brusc in circulatie 300ml sange

8. Modificari anatomice ale aparatului respirator:


a) coborarea diafragmului
b) tonusul si activitatea muschilor abdominali cresc
c) ascensionarea diafragmului

9. In travaliu:
a) hiperventilatie
b) scade ventilatia alveolara
c) transportul O2 la fat creste cu ~25%

10. PH-ul mucusului cervical este:


a) acid
b) neutru
c) alcalin

11. Fatul la termen are o greutate intre:


a) 2000-2500g
b) 2800-3250g
c) 3500-4000g

12. Fatul la termen are o lungime de:


a) 40-45 cm
b) 49-52 cm
c) 55-60 cm

13. Placenta are urmatoarele functii:


a) de filtru pentru toate microorganismele
b) nutritiva
c) respiratorie pentru mama

14. Diagnosticul de sarcina in primul trimestru se pune pe:


a) examen ecografic
b) prezenta simptomelor digestive: gust amar, greturi, varsaturi
c) micsorarea uterului

15. Modificări adaptative ale organismului matern în sarcină, naştere şi lehuzie :


a) Sarcina nu poate fi considerată ca o stare fiziologică
b) Mecanismele homeostatice materne funcţionează la cote noi adaptându-se necesităţilor
dezvoltării produsului de concepţie
c) Adaptarea organismului matern se realizează doar prin modificări locale

16. Electrocardiograma fetală în sarcină


a) Electrocardiograma fetală este de un real folos pentru diagnosticul suferinţei fetale în
timpul sarcinii
b) practica pentru depistarea semnelor precoce de suferinţă fetală în travaliu
c) ambele variante corecte

17. Amniocenteza
a) Amniocenteza este o metodă complet lipsită de riscuri
b) Ea constă în puncţionarea cavităţii amniotice transabdominal şi transuterin
c) constă în recoltarea de sânge din capilarele extremei cefalice a fătului

18. Amnioscopia
a) Amnioscopia este un examen complex şi cu risc
b) furnizează date referitoare la lichidul amniotic şi permite descoperirea unei suferinţe
fetale cronice sau acute
c) precizează gravitatea acesteia şi cauza ei.

19. Sarcina ectopică


a) Presupune implantarea şi dezvoltarea sacului gestaţional în afara endometrului cavităţii
uterine.
b) Presupune implantarea şi dezvoltarea sacului gestaţional în endometrul cavităţii
uterine.
c) are o incidenta crescuta

20. Naşterea prematură


a) Reprezintă eliminarea spontană a produsului de concepţie la o vârstă de sarcină
cuprinsă între 28 şi 37 săptămâni
b) Reprezintă eliminarea spontană a produsului de concepţie la o vârstă de sarcină
cuprinsă între 20 şi 25 săptămâni
c) Există 3 categorii de prematuri

21. Placenta praevia


a) Inserţia placentei, mai mult sau mai puţin întinsă, la nivelul segmentului inferior
b) Normal, placenta se insera la nivelul corpului cavernos
c) Placenta praevia este cea mai frecventă cauză a hemoragiei în trimestrul II

22. Tiagnosticul de sarcină în trimestrul III


a) amenoree cu durata mai mare de 28 săptămâni
b) senzaţia de relaxare a ligamentelor pelvine, compresiune în hipogastru
c) ambele variante corecte

23. Diagnosticul clinic de sarcină în primul trimestru


a) modificări la nivelul sânilor cu discretă creştere în volum, senzaţie de tensiune
mamară, mastodinie sub forme diferite (înţepături, durere francă)
b) amenoree cu durata mai mare de 10 săptămâni
c) nu exista tulburari neuro-vegetative

24. Diagnosticul clinic de sarcină în trimestrul II


a) perceperea primelor mişcări fetale, la 17-20 săptămâni de amenoree
b) amenoree cu durată mai mare de 20 săptămâni
c) senzaţia de relaxare a ligamentelor pelvine, compresiune în hipogastru
25. Examenul vaginal digital combinat cu palparea abdominală
a) aduce informaţii în legătură cu orificiul extern al colului
b) prin fundurile de sac vaginale identifică prezentaţia
c) ambele variante corecte

BAREM DE CORECTARE

1. a
2. a
3. b
4. b
5. a
6. a
7. a
8. c
9. a
10. c
11. b
12. b
13. b
14. a
15. b
16. c
17. b
18. b
19. a
20. a
21. a
22. c
23. a
24. a
25. c