Sunteți pe pagina 1din 18

Ken Follett

Romancier britanic
Ken Follett

Ken Follett
Date personale
5 iunie 1949 (69 de
Născut ani)[1][2][3][4][5]
Cardiff, Regatul Unit[6]
Căsătorit cu Barbara Follett[*]
Regatul Unit
Cetățenie
Țara Galilor
scriitor
Ocupație
romancier[*]
Limbi limba engleză[7] 
University College
Studii
London 
Winter of the World[*]
Fall of Giants[*]
Night Over Water[*]
Lie Down with Lions[*]
On Wings of Eagles[*]
Opere
The Man from St.
semnificative
Petersburg[*]
The Key to Rebecca[*]
A Place Called Freedom[*]
The Pillars of the Earth[*]
Code to Zero[*] 
Note
Premii Premiul Edgar 
Prezență online
site web oficial
facebook
Twitter
Internet Movie Database
Modifică date / text  

Ken Follett (n. 5 iunie 1949 în Cardiff,


Wales) este un scriitor britanic. Lucrările
sale sunt scrise în stil clasic thriller-
dramatic. El a devenit cunoscut prin
romanul „The Eye of the Needle“.

Biografie
Ken Follett este un scriitor britanic,
născut la 5 iunie 1949, în Cardiff, Regatul
Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord,
și este fiul lui Martin și al lui Veenie
Follett. La vârsta de 10 ani, se instalează
cu familia la Londra, unde își termină
studiile secundare. Apoi urmează studii
de filosofie la University College. Se
căsătorește, în  1985, cu Barbara.

Debutul
În septembrie 1970, urmează un curs
intensiv de jurnalism, de trei luni, și se
lansează în domeniul scrisului. Începe să
lucreze ca reporter la ziarul South Wales
Echo, din Cardiff, apoi, după nașterea
fiicei lui, Marie-Claire, în 1973, devine
comentator pentru Evening News, din
Londra. Nereușind să obțină titlul de „cel
mai bun reporter de investigații“ pe care
îl viza, Ken începe să scrie romane
noaptea și în weekenduri. În 1974,
părăsește definitiv lumea presei și decide
să contacteze o editură mică din Londra:
Everest Books. Primele lui cărți nu se
vând prea bine, dar este încurajat și este
sfătuit de un agent literar american, Al
Zuckerman, care-i spune într-o zi după ce
a citit o carte a lui Follett că a scris un
bestseller: „Romanul acesta va avea un
succes enorm!“

Consacrarea
Eye of the Needle (Prin urechile acului) îl
propulsează pe Ken în rândul autorilor de
succes. Publicat în 1978, romanul obține
premiul Edgar și s-a vândut în peste zece
milioane de exemplare. Succesul cărții îi
permite lui Ken să-și dea demisia, să
închirieze o vilă în sudul Franței și să se
consacre în totalitate scrierii următorului
său roman: Triangle.

Lucrarile lui Ken Follett sunt scrise în stil


clasic thriller-dramatic.

Ken Follett avea doar 27 de ani când a


scris romanul câștigător a numeroase
premii Prin urechile acului, care a devenit
bestseller internațional. De atunci a mai
scris câteva romane care au cunoscut un
succes asemănător, incluzând, cel mai
recent, O lume fără sfârșit, continuarea
unui alt bestseller, Stâlpii pământului.
Romanul On Wings of Eagles a fost
publicat pentru prima dată în 1983, în
Marea Britanie, de William Collins Sons &
Co. Ltd. și transpus și în cinematografie,
filmul cu același nume apărând în 1986,
la fel și Prin urechile acului, apărut în
1981. Ken Follett locuiește în prezent cu
familia lui în Londra și în Hertfordshire.

Alte opere de Ken Follett

SCANDALUL MODIGLIANI

BANI DIN HÂRTIE

PRIN URECHILE ACULUI

DE TREI ORI
CHEIA SPRE REBECCA

BĂRBATUL DIN SANKT PETERSBURG

ÎNFRĂȚIREA CU LEII

STÂLPII PĂMÂNTULUI

NOAPTEA DEASUPRA APEI

O AVERE PERICULOASĂ

UN LOC NUMIT LIBERTATE

AL TREILEA GEAMĂN

CIOCANUL EDENULUI

COD ZERO

PĂSĂRILE NEGRE
ZBOR DE VIESPE

VIZIBILITATE ZERO

O LUME FĂRĂ SFÂRȘIT

Vizitați pagina de Internet a lui Ken


Follett la www.ken-follett.com

On Wings of Eagles (Pe aripi de vultur)

Un thriller care prezintă o acțiune


trepidantă axată pe salvarea a doi ostatici
americani dintr-o închisoare din Teheran,
Paul Chiapparone și Bill Gaylord,
specialiști IT din cadrul companiei texane
Electronic Data Systems, din Dallas.
Misiunea este condusă de colonelul în
retragere Arthur D. Simons, care în carte
apare sub numele Green Beret. Romanul
captează atenția și datorită faptuluui că se
bazează pe o poveste reală. H. Ross Perot
l-a contactat pe Ken Follett să scrie cartea
Pe aripi de vultur.

Prezentare titlu:

Romanul relatează povestea adevărată a


colonelului Green Beret, care, după ce se
pensoionează, este chemat să conducă
un raid secret, oranizat de magnatul H.
Ross Perot. Beret devine astfel
comandantul unui comando care are
misiunea de a scoate dintr-o închisoare
iraniană doi angați americani ai lui Perot,
directori executivi specializați în
computere din cadrul unei corporații
texane, luați ostatici în timpul Revoluției
iraniene, mai exact în timpul crizei
ostaticilor din anul 1979. După o evadare
spectaculoasă, urmează o cursă
disperată de supraviețuire. Astăzi,
membrii echipei își trăiesc o viață
liniștită, fiecare la casa lui. Dar în trecut,
în timpul misiunii de comando din Iran, ei
au trăit o legendă.

Referințe critice Pe aripi de vultur

„Un roman absolut electrizant și plin de


suspans.“

San Francisco Chronicle


„O lucrare magnifică, rară, remarcabilă...
O adevărată poveste care te ține cu
sufletul la gură și este tulburătoare ca
roman.“

USA Today

„Când doi americani angați ai unei


comapnii IT sunt luați ostatici în Iran, H.
Ross Perot ia frâiele în mâinile lui și
organizează o misiune de eliberare a
celor doi. Membrii echipei de salvare se
confruntă cu numeroase obstacole într-o
misiune la care numai niște eroi
adevărați ar fi avut curajul să ia parte.“

Amazon.com
Bibliografie
The Big Needle (1974) (as Simon
Myles)
The Big Black (1974) (as Simon Myles)
The Big Hit (1975) (as Simon Myles)
The Shakeout (1975)
The Bear Raid (1976)
Amok: King of Legend (1976) (as
Bernard L. Ross)
The Modigliani Scandal (1976) (as
Zachary Stone)
The Mystery Hideout (1976) (as Martin
Martinsen)
The Power Twins (1976) (as Martin
Martinsen)
Paper Money (1977) (as Zachary
Stone)
Capricorn One (1978) (as Bernard L.
Ross)
Eye of the Needle (1978)(Edgar Award,
1979, Best Novel)
Heist of the Century (1978)
Triple (1979)
The Key to Rebecca (1980)
The Man from St. Petersburg (1982)
On Wings of Eagles (1983)
Lie Down with Lions (1986)
The Pillars of the Earth (1989)
Night Over Water (1991)
A Dangerous Fortune (1993)
A Place Called Freedom (1995)
The Third Twin (1996)
The Hammer of Eden (1998)
Code to Zero (2000)
Jackdaws (2001)
Hornet Flight (2002)
Whiteout (2004)
World Without End (2007)

Opere în limba română


Alb infinit (2008), Ed. Rao Books, ISBN
9789731037011

Note
1. ^ „Ken Follett” , Internet Movie
Database, accesat în 12 octombrie 2015
2. ^ SNAC , accesat în 9 octombrie 2017
3. ^ Discogs , accesat în 9 octombrie 2017
4. ^ Filmportal.de , accesat în 9 octombrie
2017
5. ^ Internet Speculative Fiction
Database , accesat în 9 octombrie 2017
6. ^ „Ken Follett” , Gemeinsame
Normdatei, accesat în 11 decembrie 2014
7. ^ Autoritatea BnF , accesat în 10
octombrie 2015

Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?
title=Ken_Follett&oldid=12351040

Ultima modificare efectuată acum …


Conținutul este disponibil sub CC BY-SA 3.0 ,
exceptând cazurile în care se specifică altfel.