Sunteți pe pagina 1din 2

Jaguarul (Panthera onca) - familia Felidae

Areal: din Mexic, se continuă prin America Centrală și ajunge până la sud de Paraguay și
nordul Argentinei.

Dieta
Animal carnivor, dieta lor consta in pasari, oua, mamifere, broaste testoase si chiar
aligatori. Daca nu a terminat de mancat, jaguarul isi ingroapa prada pentru a o manca
mai tarziu.
vaneaza prin panda si ambuscada. In comparatie cu celelalte feline, jaguarul a
dezvoltat o muscatura mult mai puternica, care ii permite acestuia sa penetreze cu dintii
carapacea testoaselor si pielea groasa a reptilelor.

Jaguarul are un mod unic de a-si omori prada infigandu-si coltii direct in craniul
acesteia, in zona dintre urechi. Jaguarul poate vana si cara mamifere ce cantaresc si
300-360 de kilograme, ceea ce inseamna mai mult decat dublul greutatii lor .

Aspect
Marime: Lungimea variază de la 1,12 m până la 1,85 m, la care se adaugă lungimea cozii, cam
de 45-75 cm.[4] Lățimea între umeri poate fi de 63–76 cm
Greutate: la maturitate, 59-96 kilograme. Masculii pot ajunge la greutăți-record de până la
158 kg
Viteza: 80kph (50mph)

Culoarea blanii poate fi de la galben deschis la maroniu-roscat sau negru, acoperita


cu pete negre care ii ajuta sa se camufleze mai bine. Aceste pete, ca niste rozete,
variaza de la individ la individ. Jaguarii care traiesc in padurile tropicale sunt de obicei
mai inchisi la culoare si mai mici decat cei care traiesc in spatii deschise

Comportament Jaguar
Jaguarul traieste in special in paduri tropicale, mlastini, deserturi si tufarisuri. Acestia,
de obicei, isi fac barlogul in pesteri. Alaturi de tigru este un foarte bun inotator, si se
gaseste adeseori in preajma apelor.

Jaguarii sunt foarte teritoriali, si numai femelele si puii traiesc impreuna. Adultii se
intalnesc de obicei numai pentru a se imperechea si pentru a-si defini teritoriile.

Teritoriile femelelor au intre 25 si 40 de kilometri patrati si se pot intercala uneori, insa


de obicei aceste animale se evita.

In schimb, teritoriile masculilor sunt de 2 ori mai mari si nu se suprapun. Aceste animale
isi marcheaza teritoriile cu urina, fecale si urme de gheare. Un jaguar poate rage, la fel
precum celelalte feline mari, ragetul masculilor fiind mai puternic.

Acesta rage cand vrea sa se imperecheze sau sa avertizeze alti mascului sa nu-i
incalce teritoriul. Acesta de asemenea poate mieuna si mormai. Luptele intre masculi
sunt destul de rare, iar cand acestea au loc, de regula sunt teritoriale.
Reproducere Jaguar
Perioada de gestatie dureaza intre 93 si 105 zile, dupa care femela naste intre 2 si 4
pui. Dupa nasterea puilor, femela nu suporta prezenta masculilor, fiind cunoscut faptul
ca acestia ii pot manca. Acelasi comportament il au si tigrii.

Puii se nasc orbi si pot vedea dupa 2 saptamani. Acestia sunt intarcati la 3 luni, dar
raman in barlogul mamei pana la varsta de 6 luni. Dupa varsta de 6 luni, puii ies
impreuna cu mama lor la vanatoare, si raman langa ea timp de un an sau 2 inainte de a
pleca sa-si gaseasca propriile teritorii.

Un jaguar poate trai intre 12 si 15 ani in salbaticie, iar in captivitate poate trai pana la 23
de ani, acesta fiind una din cele mai longevive feline.

Staiti ca ..
 Denumirea de Jaguar provine de la cuvantul "yaguar" al indienilor americani
si inseamna "cel care ucide cu un salt".
 Este singura felina din lume care nu toarce.
Este cea mai mare pisica de pe continentul American
 Mayasii il considerau Zeul care ajuta la comunicarea dintre morti si vii. În arta
clasică mezzo-americană, cerul era reprezentat de botul jaguarului.

 Jaguarii vad de 6 ori mai bine decat oamenii, in special pe intuneric.


 Acestia nu au alti predatori in afara de oameni, care ii vaneaza in special
pentru blana lor.
Jaglion-ul este rezultatul împerecherii dintre un jaguar și un leu.
Un astfel de exemplar trăiește la grădina zoologică Altiplano din
San Pablo Apetatlan, Mexic. Spre deosebire de alți hibrizi,
aceștia nu au defecte genetice și pot avea o viață lungă și fertilă.

Jaguarul este considerat specie amenintata cu disparitia, datorita pierderii habitatului si


a vanarii sale de catre om. Vanarea acestor animale este interzis in: Argentina, Belize,
Columbia, Guiana Franceza, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Suriname,
S.U.A., Uruguay si Venezuela.Vanarea acestora ca trofee este inca permisa in Bolivia,
iar in Ecuador si Guyana nu exista nicio lege impotriva vanarii jaguarilor.