Sunteți pe pagina 1din 6

Acids Bases and Salts

Name:________________

An Arrhenius acid is defined as any compound that dissociates in aqueous solution to form ____________ ions.

 An Arrhenius base is defined as any compound that dissociates in aqueous solution to form ____________ ions.

 Salts are compounds that dissociate in aqueous solution releasing neither ____________ ions nor ____________
ions.

Using the Arrhenius definition, write the Ionic dissociation for the following:

1. HNO3 ____________________ 2. KOH _____________________

3. KCl ____________________ 4. NaOH _____________________

Classify the following examples as acids, bases, or salts:

HBr ____________________ KCl __________________ Mg(OH)2 _____________

H3PO4 ________________ HCl __________________ HClO ________________

KNO2 ___________________ Al(OH)3 ________________ HFO4 ________________

KC2H3O2 _______________ Ba(OH)2 _________________ NaCl _________________

Fill in the blanks


ACIDS:
1. A ____________ taste is a characteristic property of all acids in aqueous solution.
2. Acids react with some metals to produce ____________ gas.
3. Because aqueous acid solutions conduct electricity, they are identified as ____________.
4.Acids react with bases to produce a ____________ and water.

BASES:
1. Bases tend to taste ____________ and feel ____________.
2. Like acids, aqueous basic solutions conduct ____________and are identified as __________. 3.
Bases react with ____________ to produce a salt and ____________.
Acids Bases and Salts
Name:________________ Topic: Acids, Bases and Indicators

1. Use Diagrams to answer the questions below

a. b. c. d.

1. Which part of the diagram shows a base? ______________________________________________


2. Which part of the diagram shows an acid? _____________________________________________
3. Which part of the diagram shows an electrolyte? ________________________________________
4. Where would the substance shown in Part A of the diagram lie on the pH scale? _______________
5. Where would the substance shown in Part B of the diagram lie on the pH scale? ________________
6. Which substance would make litmus paper turn blue? ___________________________________
7. Which substance would make methyl red turn yellow? ___________________________________
8. Which substance would make phenolphthalein become colourless? __________________________
9. What ions form from the substance shown in Part C? _____________________________________
10. What ions form from the substance shown in Part D? ___________________________________.
2. Explain the differences between an acid, a base, and a salt.
________________________________________________________________________________ _____________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________
3.What are indicators? How are they used? Why is it helpful to have more than one kind of indicator?
________________________________________________________________________________ _____________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________
Acids Bases and Salts
Name:_ _______________
Select the Correct option
________ 1. When an acid reacts with a metal, it releases
a. oxygen. b. hydrogen. c. water. d. salts.
________ 2. Acids are sometimes called
a. proton acceptors. b. neutron donors. c. proton donors. d. electron donors.
________ 3. When dissolved in water, electrolytes form
a. acids. b. ions. c. bases. d. salts.
________ 4. When red litmus paper is placed in table salt and water, the paper
a. turns pink. b. turns blue. c. does not change color. d. turns yellow.
________ 5. Which of the following pH measures show a strong acid?
a. pH 14 b. pH 7 c. pH 10 d. pH 2
________ 6. Which of the following substances would have a pH of 7?
a. distilled water b. household bleach c. orange juice d. lye
________ 7. The substance formed when active metals react with water is
a. an acid. b. a base. c. an indicator. d. a salt. _______ 8. The first symbol
in the chemical formula for an acid is always
a. O. b. C. c. S. d. H.
________ 9. Acids give substances a
a. bitter taste. b. sweet taste. c. sour taste. d. salty taste.
________ 10. Bases tend to feel
a. coarse. b. slippery. c. cool. d. wet.
________ 11. A substance that contains a base is
a. table salt. b. soap. c. fruit juice. d. vinegar.
________ 12. A hydroxyl ion is made up of
a. one hydrogen atom. b. one oxygen atom.
c. one sodium atom. d. one oxygen and one hydrogen atom.
________ 13. Which of the following substances is a good electrolyte?
a. distilled water b. sugar c. acetic acid d. pure water
________ 14. Beets and cherries are natural
a. indicators. b. salts. c. bases. d. ions.
________ 15. In a base, litmus is
a. yellow. b. blue. c. colorless. d. red.
________ 16. In a weak base, pH paper is
a. red. b. blue. c. colorless. d. green.
________ 17. A neutralization reaction always produces water and
a. an indicator. b. an acid. c. a salt. d. a base.
________ 18. All of the following are kinds of indicators excep t
a. congo red. b. distilled water. c. phenolphthalein. d. litmus paper.
________ 19. A neutral substance is
a. acidic. b. basic. c. above the pH scale. d. neither acidic nor basic.
________ 20. All of the following are chemical formulas of bases except
a. HCl. b. NaOH. c. KOH. d. NH4OH.
Acids and Bases Test Interpreting Diagrams 1. Part B 2. Part A 3. Part A and Part B 4. between 0 and 7 5. between 7
and 14 6. the substance shown in Part B 7. the substance shown in Part B 8. the substance shown in Part A 9. H+ ,
Cl– 10. Na+ , OH– Multiple Choice l. b 2. c 3. b 4. c 5. d 6. a 7. b 8. d 9. c 10. b 11. b 12. d 13. c 14. a 15. b 16. d 17. c
18. b 19. d 20. a Written Response 21. An acid is a compound that releases hydrogen ions during a chemical
reaction. A base is a substance that releases hydroxyl ions when dissolved in water. A salt is the result of the
combination of an acid and a base. All three substances have different tastes, textures, and chemical properties.
22. Indicators are substances that change color based on the pH of the solution being tested. Different indicators
change colors at different levels, so certain indicators can be used, depending on the situation. For example, some
indicators can be used to distinguish between different kinds of bases, while others can distinguish between
different kinds of acids. Indicators can also be used in combination to give more accurate pH readings for a
particular substance
Acids Bases and Salts
Name:________________ Topic: Acids and Bases
Complete the following crossword puzzle

Down
1. name of process of electrolysis of aqueous sodium chloride (2 words)
2. Change in colour of litmus in basic medium (3 words)
4. chemical name of washing powder (2 words)
5. medicine for acidity and indigestion.
6. common name of sodium hydrogen carbonate (2 words)
7. Change in colour of litmus in acidic medium (3 words)
8. Gas released when an active metal reacts with an acid.
9. common name of calcium sulphate hemihydrate (3 words)
12. Acids and bases react to produce water and --
Across
1. Gas released when a metal carbonate reacts with an acid (2words)
3. This indicator gives reddish pink colour in acidic solution (2 words)
10. mixture of sodium hydrogen carbonate and tartaric acid to make cakes (2 words)
11. Common name of dilute solution of acetic acid
13. This indicator gives magenta pink colour in alkaline solution
14. Acids and bases react to give --------------- reaction
15. Plaster of Paris is obtained by heating