Sunteți pe pagina 1din 12

Sisteme politice comparate

MULTIPLE CHOICE

1. Conceptul de sistem politic se refera la:

a. Acel subsistem al societatii ce cuprinde ansamblul relatiilor, institutiilor si


conceptiilor de
natura politica, al culturii si valorilor politice, prin care se asigura organizarea,
conducerea si functionarea societatii
b. Acel sistem cognitiv si afectiv rezultand din valorile, convingerile, sentimentele si
orientarile membrilor societatii
c. Gradul de organizare politica a societatii la un moment dat
ANS: A

2. Partile structurale ale sistemului politic sunt :

a. Normele si valorile juridice, comunicarea politica si comportamentul civic


b. Relatiile politice, conceptele politice, constiinta si cultura politica, comunicatia
politica,
norma si comportamentul politic
c. Raporturile ce se stabilesc intre grupuri de persoane, intre partide si organizatii
politice, intre acestea si puterea politica
ANS: B

3. Relatiile politice se deosebesc de restul relatiilor sociale prin anumite cacateristici:

a. au un caracter programatic si dezorganizat


b. au un caracter permanent, manifestandu-se prin intermediul institutiilor politice, al
unor
programe si platforme politice
c. au un caracter programatic si organizat, manifestand-se prin intermediul
institutiilor politice, al unor programe si platforme politice privind organizarea si
conducerea societatii
ANS: C

4. Norma politica se caracterizeaza prin cateva elemente specifice, cum ar fi :

a. aplicarea si respectarea ei este obligatorie pentru toti membrii societatii


b. respectarea normelor este, in exclusivitate, rezultatul vointei si constiintei
individului
c. sunt norme care stabilesc directii economice, sociale si culturale
ANS: B

5. Sistemul politic are trei functii de baza, si anume:

a. functia directoare, reactiva si politica


b. functia politica, integratoare si directoare
c. functia integratoare, directoare si reactiva
ANS: C

6. Cea mai uzuala clasificare a sistemelor politice are in vedere masura in care cetatenii au
posibilitatea de a-si exercita liber drepturile constitutionale. Din aceasta perspectiva,
regimurile politice se divid in soua mari categorii, si anume:

a. Regimuri de dreapta si de stanga


b. Regimuri politice democratice si nedemocratice
c. Regimuri democratice tutelare si regimuri politice
ANS: B

7. Elementele definitorii ale statului sunt:

a. Teritoriul, populatia si puterea politica


b. Parlamentul, guvernul si instantele judecatoresti
c. Constrangerea, autoritatea si legitimitatea
ANS: A

8. Moharhia, ca forma de guvernamant, a cunoscut urmatoarele forme de guvernamant :

a. Monarhia absoluta, monarhia dualista si monarhia constitutionala


b. Monarhia parlamentara, absoluta si dualista
c. Monarhia juridica, absoluta si monarhia dictatoriala
ANS: A

9. Ca forma de guvernamant, republica a cunoscut urmatoarele forme:

a. Republica prezidentiala, semiprezidentiala si parlamentara


b. Republica parlamentara si republica prezidentiala
c. Republica cu executiv dual si republica prezidentiala
ANS: B

10. Structura de stat are in vedere raportul dintre organele centrale si locale ale statului. Din
aceasta perspectiva exista :

a. State unitare, state federative, state confederative


b. State democratice, state nedemocratice si monarhii
c. Monarhii si republici
ANS: A

11. Statul constituie principala institutie a sistemului politic, ale carui trasaturi sunt, in esenta,
urmatoarele :

a. Istoricitatea, caracterul national, suveranitatea de stat si nivelul ridicat de


organizare si
structurare
b. Carcaterul legislativ, caracterul executiv si caracterul judecatoresc
c. Trasaturi interne, trasaturi externe, economice, sociale si culturale
ANS: A

12. In raport cu celelalte forme ale puterii sociale, puterea politica are urmatoarele trasaturi:

a. Are caracter pragmatic, decizional si ideologic


b. Are caracter interogator, suveran, imperativ, obligatoriu si ierarhic, reprezentand
principalul instrument de realizare a puterii politice
c. Are caracter de control, coercitiv si ideologic
ANS: B

13. Un prim concept fundamental apartinand puterii este :

a. Decizia politica
b. Autoguvernarea
c. Autoritatea
ANS: C

14. Dupa criteriul istoric, legitimitatea pune in evidenta doua modele distincte :

a. Legitimitate divina si legitimitate civila


b. Legitimitate civila si legitimitate militara
c. Legitimitate traditionala si legitimitate moderna
ANS: A

15. Exista situatii cand societatea se confrunta cu fenomenul deficitului de autoritate, care
prezinta doua forme de manifestare :

a. Autoritate indreptatita si autoritate efectiva


b. Excesul de autoritate si eroziunea autoritatii
c. Autoritatea charismatica si autoritatea militara
ANS: B

16. Congresul SUA este compus din :

a. Senat si Adunarea Nationala


b. Adunarea Nationala si Consiliul Rconomic si Social
c. Senat si Camera Reprezentantilor
ANS: C

17. In SUA, presedintele exercita :

a. Puterea legislativa impreuna cu Congresul, si puterea executiva


b. Numai puterea executiva, in calitate de sef al statului
c. Puterea executiva, pe care o imparte cu primul ministru, si puterea legislativa
ANS: A

18. Potrivit traditiei, parlamentul englez este compus din:

a. Senat si Camera Comunelor


b. Camera Comunelor si Camera Lorzilor
c. Senat si Camera Lorzilor
ANS: B

19. Germania are un parlament bicameral, in cae Bundestagul reprezinta :

a. Camera superioara, alcatuita din deputati alesi prin vot direct


b. Camera inferioara, in care deputatii sunt numiti din randul ministrilor landurilor
c. Camera superioara, formata din reprezentanti ai nobilimii ereditare
ANS: A

20. Potrivit cutumelor si apoi normelor scrise, premierul britanic este :

a. Ales in mod direct de cetatenii britanici


b. Numit de regina
c. Ales indirect de un colegiu electoral
ANS: B

21. Potrivit cutumelor si apoi normelor scrise, premierul britanic este desemnat:

a. In persoana liderului partidului majoritar in Camera Comunelor


b. In persoana liderului partidului majoritar in Camera Lorzilor
c. In persoana care se bucura de increderea majoritatii parlamentare
ANS: A

22. In Germania, presedintele republicii este ales de :

a. Cetatenii statului, prin vot direct


b. Adunarea Federala
c. Un colegiu electoral
ANS: B

23. In Germania, presedintele republicii este ales:

a. Pentru un singur mandat de 5 ani


b. Pentru doua mandate de 5 ani
c. Pentru doua mandate de 4 ani
ANS: A

24. Presedintele Republicii Italia este ales:


a. In mod direct, de cetatenii italieni
b. In mod indirect, de un colegiu electoral
c. De ambele camere ale Parlamentului
ANS: C

25. In Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, primul ministru are o pozitie:

a. Pur formala
b. Dominanta in cadrul guvernului
c. Egala cu cea a reginei
ANS: B

26. Turcia face parte din categoria republicilor prezidentiale, in care puterea executiva este
exercitata de :

a. Guvern, condus de primul ministru


b. Presedinte si guvern, avand in frunte un prim ministru
c. Guvern condus de presedintele tarii
ANS: B

27. Japonia ofera exemplul impletirii armonioase a traditiei cu elementele d modernitate in


materie de guvernare. Aici seful statului este :

a. Presedintele ales in mod direct de cetatenii japonezi


b. Presedintele ales in mod indirect de un colegiu electoral
c. Imparatul
ANS: C

28. Cabinetul prezidential in SUA este format din :

a. Ministri si secretari de stat


b. Consiliul de Ministri
c. Presedinte
ANS: A

29. Puterea legislativa in SUA apartine:

a. Camerei Reprezentantilor
b. Senatului
c. Congresului
ANS: C

30. Puterea executiva in Franta apartine:

a. Presedintelui
b. Guvernului
c. Presedintelui republicii si guvernului
ANS: C

31. Numirea primului ministru in Franta este o atributie a :

a. Presedintelui
b. Parlamentului
c. Curtii Constitutionale
ANS: A

32. Pentru a respecta principiul separatiei puterilor, Constitutia Franceza:

a. Nu permite cumularea portofoliilor ministeriale cu mandatul parlamentar


b. Permite cumularea portofoliilor ministeriale cu mandatul de parlamentar
c. Permite cumularea functiei de presedinte cu functia de parlamentar
ANS: A

33. In Marea Britanie, membrii cabinetului sunt alesi dintre:

a. Deputatii partidului majoritar in Camera Comunelor


b. Persoane de incredere ale partidelor reprezentate in parlament
c. Dintre membrii Camerei Lorzilor
ANS: A

34. In Marea Britanie, Camera Lorzilor este:

a. Numai un corp legislativ


b. O camera a parlamentului si cea mai inalta Curte de Apel, prezidata de Lordul
Cancelar
c. Numai o instanta juridica, si anume cea mai inata Curte de Apel
ANS: B

35. In Germania cancelarul este:

a. Ales de cetateni, in mod direct


b. Desemnat fara dezbateri de Bundestag, la propunerea presedintelui
c. Desemnat de Bundesrat la propunerea presedintelui
ANS: B

36. Pentru functia de vicepresedinte al SUA, Constitutia prevede ca:

a. Se organizeaza alegeri separate


b. Nu se organizeaza alegeri separate
c. Are o influenta deosebita in politica tarii
ANS: B

37. Guvernul Federal din Germania este alcatuit din :


a. Cancelarul federal si ministrii
b. Primul ministru si ministrii
c. Presedinte, primul ministru si ministrii
ANS: A

38. Durata mandatului presedintelui Frantei este de :

a. 7 ani
b. 5 ani
c. 4 ani
ANS: B

39. Presedintele Frantei este ales prin:

a. Sufragiu universal, direct


b. Vot universal, indirect
c. Scrutin majoritar cu un singur tur de scrutin
ANS: A

40. In Franta, puterea executiva apartine :

a. presedintelui
b. primului ministru
c. presedintelui si guvernului
ANS: C

41. In Franta, Senatul este ales pentru un mandat de :

a. 7 ani
b. 5 ani
c. 9 ani
ANS: C

42. In Franta, Adunarea Nationala este aleasa penru un mandat de :

a. 7 ani
b. 5 ani
c. 9 ani
ANS: B

43. In prezent, Adunarea Nationala a Frantei este aleasa :

a. Prin vot universal indirect


b. Prin vot universal, direct si secret
c. Pentru un mandat de 7 ani
ANS: B

44. Constitutia din 1958 a Frantei cuprinde dispozitii din care rezulta specificul
parlamentarismului francez sub forma multicameralismului. Parlamentul este format din:

a. Adunarea Nationala si Senatul


b. Camera Deputatilor si Senatul
c. Adunarea Nationala, Senatul si Consiliul Economic si Social
ANS: C

45. Durata mandatului in Camera Reprezentantilor in SUA este de:

a. 4 ani
b. 5 ani
c. 2 ani
ANS: C

46. Durata mandatului de senator in SUA este de:

a. 6 ani
b. 5 ani
c. 2 ani
ANS: A

47. Potrivit Constitutiei SUA, o treime din numarul senatorilor se reinnoieste din:

a. 2 in 2 ani
b. 4 in 4 ani
c. 3 in 3 ani
ANS: A

48. Presedintele SUA este ales prin vot universal indirect de catre:

a. Congresul SUA
b. Colegiul electoral format din marii electori
c. Cetatenii SUA
ANS: B

49. Mandatul presedintelui SUA este de:

a. 4 ani
b. 5 ani
c. 7 ani
ANS: A

50. Potrivit Constitutiei SUA, nici o persoana nu va fi aleasa in functia de presedinte mai mult
de:
a. O data
b. De doua ori
c. De trei ori
ANS: B

51. Autorii francezi definesc regimul politic francez actual ca fiind un regim politic:

a. Prezidential
b. Semiprezidential
c. parlamentar
ANS: B

52. In Marea Britanie, primul ministru este numit de:

a. Regina
b. Lordul Cancelar cu avizul parlamentului
c. Parlament, cu avizul Lordului Cancelar
ANS: A

53. Spre deosebire de alte state, in Marea Britanie opozitia are:

a. Un caracter institutionalizat, la fel ca si guvernul


b. Un rol minor
c. Un rol esential, conducand tara impreuna cu guvernul
ANS: A

54. In Marea Britanie autoritatile locale sunt:

a. Subordonate in intregime guvernului central


b. Subordonate partial guvernului central
c. Autonome fata de guvern
ANS: A

55. Conform Constitutiei din 1947, Japonia este:

a. O republica parlamentara
b. O republica prezidentiala
c. Un imperiu ereditar
ANS: C

56. In Japonia, puterea legislativa este exercitata de:

a. Camera Reprezentantilor si Camera Consilierilor


b. Camera Reprezentantilor si Senat
c. Camera Reprezentantilor si Camera Comunelor
ANS: A

57. In Japonia, puterea executiva apartine :

a. Guvernului, raspunzator in fata Dietei


b. Imparatului si Guvernului
c. Guvernului si Dietei
ANS: A

58. Potrivit criteriului numeric s-a consacrat o clasificare a partidelor , vorbindu-se de :

a. Un sistem unipartidist si un sistem bipartidist


b. Un sistem bipartidist si un sistem multiparidist
c. Un sistem unipartidist, un sistem bipartidist si un sistem pluripartidist
ANS: C

59. Prin pozitia fata de ordinea politica si sociala, partidele se clasifica in:

a. Partide de dreapta, de stanga, de centru si extremiste


b. Partide de masa si partide de cadre
c. Partide mari si partide mici
ANS: A

60. Dupa doctrina si ideologie, politilogia a identificat urmatoarele tipuri de partide:

a. Partide liberale, pertide conservatoare, partide social-democrate


b. Partide de masa si partide de cadre
c. Partide de stanga, de dreapta si de centru
ANS: A

61. Partidele politice urmaresc:

a. Cucerirea, mentinerea si exercitarea puterii politice


b. Situarea in opozitie
c. Cucerirea puterii si situarea in opozitie
ANS: A

62. Partidele politice isi desfasoara activitatea:

a. in temeiul unui program si statut


b. in temeiul unui program, fara a avea un statut propriu
c. in temeiul unui act constitutiv
ANS: A

63. Principalele familii de partide ce compun Parlamentul European sunt:

a. Partidul Popular European, Partidul Socialistilor Europeni, Alianta Liberal-


Democrata si
grupul partidelor nationaliste numit ”Identitate, Traditie si Suveranitate”
b. Partide de stanga, partide de dreapta, partide de centru
c. Partide nationale, partide regionale si partide europene
ANS: A

64. Dupa criteriul atitudinii fata de ideea de schimbare, doctrinele politice pot fi:

a. democratice si nedemocratice
b. conservatoare, revolutionare, reformiste si extremiste
c. liberale, social-democrate si totalitare
ANS: B

65. Dupa natura proiectului vizand organizarea si conducerea societatii, doctrinele se clasifica
in:

a. conservatoare si revolutionare
b. reformiste si extremiste
c. democratice si nedemocratice
ANS: C

66. Functiile ideologiei sunt:

a. functia de cunoastere si interpretare a realitatii politice, functia teoretica si functia


partinicapartizana
b. functia economica, sociala si politica
c. functia conservatoare, reformista si functia revolutionara
ANS: A

67. Rolul ideologiei este determinat de:

a. regimul politic aflat la putere


b. regimul politic aflat in opozitie
c. de ambele regimuri
ANS: A

68. In societatile totalitare ideologia are menirea:

a. de a justifica si legitima existenta acestora


b. de a critica existenta acestora
c. de a contribui la dezvoltarea societatii
ANS: A

69. In societatile democratice politologii au identificat:

a. ideologii politice ale puterii si ale opozitiei


b. ideologii politice de dreapta si de stanga
c. ideologii democratice si nedemocratice
ANS: A

70. Ideologiile politice conservatoare se caracterizeaza prin:

a. apararea si conservarea vechilor institutii social-politice


b. inlocuirea sistemelor politice perimate cu altele noi, bazat pe principii si valori
c. organizarea si conducerea societatii de catre elita sociala
ANS: A

71. Ideologiile politice revolutionare se caracterizeaza prin:

a. apararea si conservarea vechilor institutii social-politice


b. inlocuirea sistemelor politice perimate cu altele noi, bazat pe principii si valori
c. organizarea si conducerea societatii de catre elita sociala
ANS: B

72. Ideologiile politice existente se caracterizeaza prin:

a. apararea si conservarea vechilor institutii social-politice


b. inlocuirea sistemelor politice perimate cu altele noi, bazat pe principii si valori
c. organizarea si conducerea societatii de catre elita sociala
ANS: C

S-ar putea să vă placă și