Sunteți pe pagina 1din 2

Domn’ profesor, așa cum ne-am înțeles, vă trimit descrierea scrisă a proiectul de prediplomă.

Nu mă pot despărți de ideea de plombă, dar am decis să abordez etapizat lucrurile. Prin urmare,
proiectul se va realiza în două faze. Prima fază reprezintă ceea ce voi aduce la proiectul de
prediplomă; a doua fază va reprezenta completarea proiectul, a întregului demers, și va fi prezentat la
diplomă.

Prima fază reprezintă teaser-ul pentru cea de-a doua și vizează parcela cu cele două clădiri și
parcarea de lângă. Ea presupune realizarea unor intervenții minime, posibile și rapide pe spațiile deja
construite astfel încât să fie readuse în circuit. Pașii următori sunt în ordine cronologică:

- întreaga parcelă cu parcare va fi golită de mașini și legată de curtea parcelei cu cele două
clădiri (totuși se va păstra zidul de secol XIX prezent pe sit care va deveni totem). Legarea se va face
prin penetrarea gardului din planul doi dintre cele două terenuri. Se va monta un amfiteatru
demontabil, se păstrează frescele artistului Murivale iar atelierul său va deveni motor de inspirație
pentru specificul viitor al zonei; vor fi găzduite instalații de artă, pavilioane realizate de studenți, se
vor face seri de lectură și teatru în aer liber. Gherete cu mâncare vor apărea la diversele evenimente
care încurajează dezvoltarea în continuare a proiectului. (asta presupune plan și perspectivă de
atmosferă + detaliu amfiteatru)

- în același timp, în clădirea de la stradă de pe parcelă, cea cu 3 nivele, se va organiza la parter


un spațiu perfect accesibil publicului în care vor fi expuse și prezentate fazele proiectului, viziunea
(practic aici se vor aduna toți pașii realizați pe parcurs ai proiectului). La etaj va fi o sală pentru
discuții comunitare (și altele) pentru cei care locuiesc în zonă, aici oamenii vor avea întâlniri regulate
și vor contribui cu păreri/idei/proiecte pentru cartier. La ultimul etaj se va stabili un punct de lucru și
cercetare (ca pe șantier) în care se vor manevra cele necesare ducerii la bun final a proiectului.
(presupune 3 planuri și o secțiune)

- concomitent cu parcarea și clădirea de la stradă, clădirea cu 7 etaje va fi consolidată, va primi


o intervenție minimă în sensul unor verticale de lumină care vor întregi niște pereți/calcani cu impact
vizual negativ asupra străzii. Subsolul și parterul, cele care necesită reparații cel mai repede, vor fi
transformate imediat într-un club cultural (la subsol) și la parter, pentru a crea folosință și pe timp de
zi, se va amenaja o cafeanea artistică, perfectă pentru a-ți găsi inspirația în ea; se vor elimina
compartimentările nestructurale iar elementele de direcție din cafenea vor fi complet personalizabile
de către clienți, atât ca și aspect, rugozitate dar și ca poziție în plan. Atracția comercială a clubului și a
cafenelei va contribui la popularizarea spațiilor de expoziție și de lucru de la etajele 1, 2 și 3. Etajele 4,
5 și 6 vor găzdui, pentru această fază, parte din arhivele MNAC-ului (pentru ca mai târziu, în a doua
fază, să fie creat un pavilion special pentru ele). Ultimul etaj va deveni punct de observație urbană cu
acces full public, caracterizat de liniște, libertate (pe cât se poate) spațială, mobilier și tratament
parietal care să evoce liniștea (presupune plan club, plan parter, plan tip expo, plan tip arhive, plan top
floor + 1/2 secțiuni + perspectivă de atmosferă club/ cafe/ expo/vedere de la ultimul etaj)

O pespectivă de ansamblu va lega proiectul de prediplomă (acești 3 subpași). La faza a doua se


va contura plombarea celor două parcele de la stânga imobilului și, posibil, și a parcării. Dacă parcarea
va funcționa bine goală și doar cu instalații temporare, va trebui creat un hibrid. Ori nu. Cam atât, ma
întorc la ale mele, adică la disertație, că mai am o groază de scris. Poate termin. O seară bună!