Sunteți pe pagina 1din 9

Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare


SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)
Read the text below. For questions 1-10, choose the answer (A, B, C or D) which you think
fits best according to the text.

Philosophers looking for fresh insights into metaphysics, epistemology and ethics can add another
author to their reading list, as a study reveals the philosophical issues explored in the work of Terry
Pratchett.

With more than 75m copies sold around the world, Pratchett is one of the UK’s best-loved writers.
He published his first Discworld novel, The Colour of Magic, in 1983. The 40th, Raising Steam, was
released last year, with new work still coming thick and fast despite a diagnosis of early onset
Alzheimer’s in 2007. But Philosophy and Terry Pratchett, published on 3 December, is the first
study to explore the philosophical implications of Pratchett’s imaginary world, which is perched on
the back of a turtle.

Edited by philosophy professors and Pratchett fans James South and Jacob Held, the collection of
essays examines questions including “Plato, the Witch, and the Cave: Granny Weatherwax and
the Moral Problem of Paternalism”, “Equality and Difference: Just because the Disc Is Flat, Doesn’t
Make It a Level Playing Field for All”, “Hogfather and the Existentialism of Søren Kierkegaard”, and
“the Importance of Being in the Right Trouser Leg of Time”.

South, associate professor of philosophy at Marquette University, is adamant Pratchett’s novels


“hold up to sustained philosophical reflection”. “Pratchett is a very smart man, a gifted writer, and
understands as well as any philosopher the power of storytelling and the problems humans face in
making sense of their lives and the world they live in,” South said. “Or, as Death puts it so well: ‘DO
NOT PUT ALL YOUR TRUST IN ROOT VEGETABLES. WHAT THINGS SEEM TO BE MAY NOT
BE WHAT THEY ARE.’ This is a truth that Pratchett relatedly acknowledges and tries to get his
readers to acknowledge as well.”

For Held, associate professor of philosophy at the University of Central Arkansas, the best satire
“understands the world it interrogates and offers a new or novel take or window onto that world”.
Pratchett’s character Death “is profoundly Kantian,” Held continued. “He speaks to the need for a
rational faith or belief in values like dignity, or even an afterlife … Then you have Carrot and Vimes,
or the relativist versus the moral absolutist. So much of Pratchett’s writings deal with value in the
world, its origin, its origin in our beliefs, in our desire and need to value the world, and how it needs
to be rigorously maintained through our practices.”

The academics have not approached Pratchett about the book, South saying they “figured he’d
think it was all a bit of nonsense taking his work seriously in this way”, although adding that
“secretly, I think he’d be pleased”. “But, then I think about some of his expressed views about
philosophers, especially in Small Gods and wonder what he really makes of us,” said South, citing
Pratchett’s dictum that “whenever you see a bunch of muppets puttering around talking about truth
and beauty and the best way of attacking Ethics, you can bet your sandals it’s all because dozens
of other muppets are doing all the real work around the place. Of course, some of these
observations hit close to home,” South added.

The book is aimed at both fans of Pratchett and philosophers, and South hopes it will “enrich
people’s appreciation of the impressive accomplishment of Pratchett’s imagination and skill”. “If
Pratchett is sometimes accused of literature, I hope this book makes the case that he can be
accused of philosophy as well,” said the academic.

(adapted from www.theguardian.com/books)

Proba C – Limba engleză Varianta 7


2
Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

1. The work of Terry Pratchett presents metaphysics, epistemology and ethics


A. from a psychological point of view.
B. as irrelevant.
C. from a new point of view.
D. in a traditional manner.

2. After being diagnosed with Alzheimer’s in 2007, Pratchett


A. stopped writing.
B. continued writing.
C. changed his writing style.
D. took a break from writing.

3. Pratchett’s imaginary world


A. is populated exclusively with animals.
B. is populated with turtles.
C. is a turtle.
D. is placed on a turtle.

4. How does South feel about Pratchett’s novels?


A. He is certain the novels contain philosophical issues.
B. He can easily be convinced that there is no room for philosophy in the novels.
C. He doubts that the novels reflect philosophical problems.
D. He believes some of the novels reflect philosophical questions.

5. Why does Death – the character in Pratchett’s novels – warn us not to trust root vegetables?
A. Because they are difficult to dig up.
B. Because they taste bad.
C. Because of the problems one might encounter when trying to guess what they are.
D. Because of the contrast between appearance and reality.

6. What does Held think about the best type of satire?


A. It targets the world which misunderstands it.
B. It aims to offer a new perspective upon the world.
C. It questions new perspectives upon the world.
D. It describes a new world.

7. What does it in paragraph 5 refer to?


A. Value.
B. Origin.
C. Belief.
D. World.

8. How does South believe Pratchett would have reacted to his work being taken seriously?
A. He would have been overwhelmed with joy.
B. He would have considered it nonsense and dismissed it.
C. He would have been content, even though not openly.
D. He would have disagreed in secret.

9. Who does the word muppets in paragraph 6 refer to?


A. Pratchett’s fans.
B. Farmers.
C. Philosophers.
D. Gods.
Proba C – Limba engleză Varianta 7
3
Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

10. What is the main purpose of the text?


A. To persuade readers that Pratchett’s novels have a philosophical dimension.
B. To outline the plot of the novel Small Gods.
C. To give an overview of Pratchett’s imaginary world.
D. To accuse Pratchett of making too many references to philosophy in his novels.

PRODUCEREA DE MESAJE SCRISE

SUBIECTUL I (40 de puncte)

Write an e-mail to one of your friends, telling him/her about an unusual recent event. Include
information about where you were, what happened and your reaction to it. Write your e-mail in
80-100 words.

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)

What is more important in order to be happy: money, health or the people around you? Write an
essay giving your opinion on this issue. Write your essay in 180-200 words.

Proba C – Limba engleză Varianta 7


4
Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

Examenul de bacalaureat naţional 2016


Proba C
de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
studiată pe parcursul învăţământului liceal
Proba scrisă la Limba engleză

Toate filierele, profilurile şi specializările/ calificările

BAREM DE EVALUARE
Varianta 7

• Se punctează oricare alte modalităţi de rezolvare corectă a cerinţelor.


• Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit prin barem.
Nu se acordă fracţiuni de punct.

ÎNŢELEGEREA TEXTULUI CITIT

SUBIECTUL I (40 de puncte)


5 răspunsuri x 8 puncte = 40 de puncte
1-B; 2-C; 3-B; 4-A; 5-A.

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)


10 răspunsuri x 6 puncte = 60 de puncte

1-C; 2-B; 3-D; 4-A; 5-D; 6-B; 7-A; 8-C; 9-C; 10-A.

Nivelul de competenţă se va acorda în funcţie de punctajul obţinut, după cum urmează:


-: 0-10 puncte
A1: 11 - 30 puncte
A2: 31 - 60 puncte
B1: 61 - 80 puncte
B2: 81 - 100 puncte

Proba C – Limba engleză Varianta 7


Barem de evaluare
1
Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

PRODUCEREA DE MESAJE SCRISE

SUBIECTUL I (40 de puncte)


Conţinut 20 puncte
• scrie un text adecvat situaţiei / tipului de text propus 4 puncte
• respectă limita legată de numărul de cuvinte indicat 4 puncte
• scrie enunţuri simple pe tema propusă 4 puncte
• exprimă în fraze scurte ceea ce simte 4 puncte
• explică pe scurt acţiunile prezentate / descrise 4 puncte
Organizarea textului 10 puncte
• ordonează corect cuvintele în enunţuri simple 5 puncte
• leagă enunţuri scurte prin conectorii cel mai des folosiţi, producând un text simplu şi
coerent 5 puncte
Corectitudine gramaticală: 5 puncte
• foloseşte relativ corect structuri sintactice şi forme gramaticale simple, fără a afecta sensul
global al mesajului
Vocabular 5 puncte
• foloseşte corect un repertoriu elementar de cuvinte şi expresii adecvate temei propuse

SUBIECTUL al II-lea (60 de puncte)


Conţinut 30 de puncte
• scrie un text adecvat situaţiei / tipului de text propus 10 puncte
• respectă limita legată de numărul de cuvinte indicat 10 puncte
• argumentează opiniile prezentate 10 puncte

Organizarea textului 10 puncte


• utilizează o gamă variată de conectori pentru a evidenţia relaţiile dintre idei 5 puncte
• foloseşte corect paragrafele 5 puncte

Corectitudine gramaticală: 10 puncte


• foloseşte corect structurile gramaticale 5 puncte
• foloseşte o gamă variată de structuri gramaticale 5 puncte

Vocabular 10 puncte
• foloseşte vocabularul în mod corect 5 puncte
• foloseşte un vocabular variat şi adecvat temei 5 puncte

Nivelul de competenţă se va acorda în funcţie de punctajul obţinut, după cum urmează:

-: 0-10 puncte
A1: 11 - 30 puncte
A2: 31 - 60 puncte
B1: 61 - 80 puncte
B2: 81 - 100 puncte
Proba C – Limba engleză Varianta 7
Barem de evaluare
2
Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

Examenul de bacalaureat național 2016

Proba C
de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe
parcursul învăţământului liceal

Proba orală la Limba Engleză

Toate filierele, profilurile şi specializările/ calificările

28 iunie 2016

Biletul nr. 1

1. Answer the following question: How did you meet your best friend(s)?

2. Speak about how air pollution affects the environment.

3. Do you think that any act of kindness, no matter how small, is never wasted? Use relevant
arguments and examples to support your ideas.

Proba C – Limba engleză


Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

Examenul de bacalaureat naţional 2016

Proba C
de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
studiată pe parcursul învăţământului liceal

Proba orală la Limba engleză

Toate filierele, profilurile şi specializările/calificările

BAREM DE EVALUARE

Producerea de mesaje orale (100 de puncte)

Subiectul I 20 de puncte
• formulează un răspuns scurt, adecvat subiectului, folosind expresii/fraze simple, asigurând
prin relatorii cel mai des folosiţi legătura între acestea 14 puncte
• foloseşte un repertoriu lexical elementar, adecvat temei 2 puncte
• foloseşte relativ corect forme şi structuri gramaticale foarte simple 2 puncte
• pronunţă relativ corect cuvintele folosite 2 puncte

Subiectul al II-lea 30 de puncte


• povesteşte/descrie/expune cu precizie o serie de elemente distincte legate de tema
propusă, producând un discurs destul de clar pentru a putea fi urmărit şi exprimându-se cu
uşurinţă 15 puncte
• foloseşte un repertoriu lexical suficient pentru a se exprima cu ajutorul parafrazelor asupra
temei propuse şi dovedeşte o bună stăpânire a vocabularului elementar 5 puncte
• dovedeşte o bună stăpânire a structurii frazei simple şi a frazelor complexe cel mai des
folosite şi are un bun control gramatical, în ciuda unor influenţe ale limbii materne
5 puncte
• pronunţă clar şi se exprimă cursiv, dar cu pauze ocazionale 5 puncte

Subiectul al III-lea 50 de puncte


• dezvoltă o argumentaţie clară, susţinându-şi punctul de vedere cu argumente şi exemple
pertinente 10 puncte
• foloseşte eficient un repertoriu variat de conectori pentru a-şi lega frazele într-un discurs
bine structurat şi coerent 10 puncte
• foloseşte corect un vocabular adecvat temei şi suficient de bogat încât să-i permită să
varieze formulările pentru a evita repetările dese 10 puncte
• foloseşte corect forme şi structuri gramaticale variate, în ciuda unor erori nesistematice şi a
unor mici greşeli sintactice rare 10 puncte
• se exprimă fluent, dovedind o pronunţie şi o intonaţie clare şi fireşti 10 puncte

Nivelul de competenţă se va acorda în funcţie de punctajul obţinut, după cum urmează:


-: 0-10 puncte
A1: 11-30 puncte
A2: 31-60 puncte
B1: 61- 80 puncte
B2: 81- 100 puncte

Proba C – Limba engleză


Barem de evaluare
1
Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

Interacţiune orală (Participarea la conversaţie) (100 de puncte)

Calitatea interacţiunii: 60 de puncte


• stabileşte un contact social adecvat situaţiei de comunicare, folosind formule de adresare
potrivite 10 puncte
• face faţă dialogului, reacţionând prin răspunsuri adecvate, solicitând lămuriri, reformulând o
parte din ceea ce a spus examinatorul pentru a oferi continuitate schimbului verbal, arătând
astfel că urmăreşte firul discuţiei 20 puncte
• oferă informaţiile solicitate, exprimându-şi sentimentele/justificând/argumentându-şi punctul
de vedere în legătură cu subiectul discuţiei 20 puncte
• produce un discurs clar, coerent, subliniind relaţiile între idei prin folosirea conectorilor
adecvaţi 10 puncte

Corectitudine gramaticală: 15 de puncte


• foloseşte corect forme şi structuri gramaticale 5 puncte
• foloseşte forme şi structuri gramaticale variate 10 puncte

Vocabular: 15 de puncte
• foloseşte un vocabular variat şi adecvat subiectului 10 puncte
• foloseşte vocabularul în mod corect 5 puncte

Pronunţie: 10 de puncte
• are o pronunţie şi o intonaţie corecte şi fireşti 5 puncte
• se exprimă fluent 5 puncte

Nivelul de competenţă se va acorda în funcţie de punctajul obţinut, după cum urmează:


-: 0-10 puncte
A1: 11-30 puncte
A2: 31-60 puncte
B1: 61- 80 puncte
B2: 81- 100 puncte

Proba C – Limba engleză


Barem de evaluare
2