Sunteți pe pagina 1din 13

PLAN DE NURSING

1. Datele personale ale pacientului:


A. Nume: Musat

Prenume: Marioara

Domiciliu: Brăila, str. Dorobanti 27, Bl.A 24, ap 13

Data naşterii: 13.05.1957

Sex: Feminin

Stare civila: Văduva

Naţionalitate: Română

Data internarii: 02.02.2012

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila Corp B

Sectia: Medicală II/II-Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Data externării: 08.02.2012

B. Identificare sociala: pensionara

Religie: creştin-ortodoxă

C. Situaţie administrativă: CNAS- obligatorie.

D. Descrierea pac: I= 165 cm

G= 85 kg

E. Istoric socio-cultural: pensionara

Conditii de viaţă: locuieşte sigura într-o casă cu două camere, în condiţii de viaţă salubre.
Are doi copii căsătoriţi care îl vizitează regulat.

F. Metode de petrecerea a timpului liber: Priveste la TV, activitati gospodaresti.

2. Diagnosticul la internare:

Diagnosticul la 24 de ore: Diabet zaharat tip II insulino-necesitant şi HTA.

Diagnostic la 72 de ore: Diabet zaharat tip II insulino-necesitant şi HTA.

1
Diagnostic la externare

Diagnostic principal la externare: Diabet zaharat tip II insulino-necesitant cu control.


Diagnostice secundare la externare:

 Polinevrită;

 HTA;

 Infecţie a tractului urinar;

 Obezitate grad II;

 Hipercolesterolemie.

3.Motivele internării:

 cefalee,

 vertij,

 astenie fizica,

 polifagie;

 deshidratare,

 poliurie,nicturie,

 jenă/durere lombară. - tulburări de micţiune

 durere si parestezii la nivelul membrelor inferioare.

4. Anamneza:

a. Antecedente heredo-colaterale fără semnificaţie clinică.

b.Antecedente personale, fiziologice si patologice: Diabet zaharat tip II.

c. Conditii de viata si de munca: bune

d. Comportamente: fără tulburări cognitive, afective şi/sau de comportament, usoara stare de


axietate datorata antecedente personale, fiziologice si patologice(Diabet zaharat tip II).

e.Medicatie de fond inaintea internarii: Amaril 4tb/2zi pentru Diabet zaharat tip II.

5.Istoricul bolii: Pacient în vârstă de 60 de ani, diabetic cu valori oscilante de TA se


internează pentru valorile mari ale glicemiei in ambulator prezintă simptomele mentionate
anterior.

2
EXAMENUL CLINIC GENERAL

1. Stare generală: afebrilă, inaltime= 165cm si greutate= 67 kg

Stare de nutriţie : alimentatie inadecvată

Stare de constiente: pastrata

2. Examenul faciesului, tegumentelor, mucoaselor si fanerelor:

Facies: simetric

Tegumente: palide, uscate, fără semne particulare

Mucoase: normal colorate, uscate

Fanere: normal implantate

3. Tesut conjunctiv adipos : bine reprezentat

4. Sistem ganglionar: superficial nepalpabil

5. Sistem muscular: normoton, normotrof, normokinetic

6. Sistem osteo-articular: clinic integru

7. Aparat respirator: -torace normal conformat, excursii costale simetrice,

-sonoritate prezenta pe ambele arii pulmonare,

-dispnee la efort

8. Aparat cardiovasclar: subiectiv: cefalee, vertij, usoara dispnee de efort; obiectiv: A.V. 80
b./min; TA: 160/100 mmHg, artere periferice pulsatile.

Soc apexian: nepalpabil in spatiul V intercostal

9. Aparat digestiv: abdomen nedureros la palpare, tranzit intestinal fiziologic

10. Ficat, căi biliare, splină: în limite normale: ficat cu marginea inferioară la rebordul costal;
splină nepalpabilă

11. Aparatul urogenital: loja renala libera G(-) bilateral, nicturie- diureză 3000ml-
3500ml(declarativ)

12. Sistem nervos, endocrin, organe de simt: orientare temporo-spaţială; fără semne de
iritaţie meningeană; OTS, ROT prezent bilateral; sistemului nervos periferic caracterizat
prin tulburari senzitive si motorii.

INVESTIGATII PARACLINICE
3
a. Biochimie(ser) si Hematologie(sânge)

Analize Rezultat Unitate de masurat Interval de referinta


Leucocite 8,5*109 L 4,8-10,8
Lymp 2,0*109 L 1,2-4,0
Monocite 0,8*109 L 0,1-0,8
Neutrofile 5,7*109 L 2,0-70
Lymp 23,9 % 25,0-40,0
Mid 9,3 % 2,0-9,0
Gram 66,8 % 45,0-72,0
Eritrocite 5,10*1012 L 3,70-5,10
HCT H 48,8 % 36,0-46,0
VEM 95,8 fL 80,0-98,0
HEM 31,9 pg 27,0-33,0
CHEM 33,4 g/dl 32,0-36,0
RDW- CV 13,6 % 11,5-14,5
RDW- SD 48,4 fL 35,0-56,0
PLT 248*109 L 150-450
MPV 7,9 fL 7,0-11,0
PDW 15,2 fL 9,0-19,0
PCT 0,195 % 0.108-0,282
TGO 17 U/L 10-37
TGP 25 U/L 13-40
Glucoza 168 mg/dl 65-110
Uree 37 mg/dl 10-50
Creatinina 0,74 mg/dl 0,70-1,3

b.EKG: Fia f.v.m 95/mm; TA: 160/100 mmHg

c.Ecografie abdominală şi pelvină:

 Ficat cu structura omogena;LDH=130;LSH=5,LC=22.VP=10mm


 Colecist cudat corporeal si infundibular, CBP=3mm
 Pancreas marit de volum,ecodensitate crescută, structura heterogenă
 RND:88/35mm-sistem caliceal vizibil continut transonic
 RNS:89/40mm- sistem caliceal vizibil continut transonic
 Splina:98mm
 VU:fin sediment decliv, ecouri plutitoare.

TRATAMENT
Regim alimentar recomandat de medicul curant: 180g HC hiposodat.

Tratament medicamentos recomandat de medic

Medicament Clasa Doza/orar Cale de adm


Amaril Sulfonamide 4tb/2zi Po
Lantus Insulina 18 u.i. sc
Ranitidina Inhibitor H2 2tb/2zi Po
Nebilet Betablocant 1-0-1 Po
4
Aspavim Aport de K si Mg 2tb/2zi Po
Aspirina 100 mg Antiagregant placetar 0-1-0 Po
Detralex 500 mg Venotonic 1-0-1 Po
Midocalm Calmant 2tb/2zi Po
Algocalmin Analgezic 2 fiole im/iv
Metoprolol50mg Betablocant ½ tb/2zi Po
Indapamid Diuretic 1-0-0 Po
Atacand16mg antiihipertensive 0-0-1 Po
Diclofenac AINS 2tb/2zi Po
Cipro Quin1000 Quinolone 1tb/zi Po
Cefalexin500 AB 1tb/6h Po
Vit. B1 Vitamina 1-0-0 im/iv
Vit. B6 Vitamina 1-0-0 im/iv

CULEGEREA DATELOR

Date obiective Date subiective

Nume: Musat - polakidiurie, nicturie


Prenume: Marioara - durere si parestezii la nivelul
Varsta: 55 ani membrelor inferioare
Sex: Feminin - cefalee
- vertij
 hiperglicemie - transpiratii
 HTA ( TA: 160/100mmHg) - somnolenta, oboseala
 astenie fizica
 inapetenta
 deshidratare.

ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR

Diagnostice de nursing:

Dx1: Alimentaţie inadecvată datorată dezechilibrului metabolismului glucidelor manifestat prin


polifagie si polidipsie.

Dx2: Deshidratare cauzată de poliurie şi manifestată prin scădere în greutate, astenie fizică,
oboseală, epuizare.

5
Dx3: Durere datorită creşterii presiunii LCR, creşterii presiunii intravasculare manifestate prin
cefalee,vertij, HTA 160/100 mmHg.

Dx4: Alterarea eliminarii urinare data de ITU, manifestata prin polakidisurie, nicturie.

Dx5: Anxietate cauzată de necunoasterea prognosticuluilui bolii şi manifestată prin insomnie si


ingrijorare.

Dx6: Risc de infecţii.Riscul de complicaţii acute: – coma hipoglicemică – coma hiperglicemică


Riscul de complicaţii cronice: – scăderea acuităţii vizuale (retinopatie) - dureri în membrele
inferioare (nevrite, arterite).

Dx1 : Alimentatie inadecvată datorată dezechilibrului metabolismului glucidelor manifestat


prin polifagie si polidipsie.

Scop: Sa se obtina echilibrul metabolismului glucidic (normoglicemiei) intr-un timp cat mai scurt.

OB: Pacienta sa se alimenteze in raport cu nevoile sale cantitative si calitative/24 de ore adaptand
dieta zilnica, astfel incat sa obtina echilibrul metabolismului glucidic scontat, administrandu-si
corect si concomitent tratamentul medicamentos prescris de medic.

IN:

I: pentru pac. ambulator:

 apreciez nevoile cantitative si calitative in functie de varsta(copil, adolescent,adult), sex stare


fiziologica(stare, alaptare), activitatea pacientei, forma bolii: proteine 13-15%, lipide 30-35%,
glucide 50%(250-300g) in ratia alimentara/24 de ore la adult, ca si la persoana nediabetica,
pentru activitatea usoara se recomanda 30-35 cal./kgcorp/24 de ore;

II:

 măsurăm greutatea pacientei;

 educăm pacienta să îsi monitorizeze zilnic glicemia cu glucometru cu bandelete sau stripuri,
folosind sânge capilar. Citirea se face visual, prin comparaţie cu o scală de culori, de preferat
dimineata şi de fiecare dată când pacienta consideră că este necesar;

 monitorizăm BH;

III:

 administram medicatia prescrisa de medic la orele indicate;

 administram medicatia orala hipoglicemiant sulfamide hipoglicemiante cu 15-30 de


minute inainte de masa(in caz de toleranta digestiva scazuta vor fi administrate in timpul

6
meselor) si urmărim efectele secundare ale
acestora(greturi,varsaturi,epigastralgii,inapetenta);

 administram Lantus PNS sc seara la aceiasi ora, în doza recomandată, o singură dată pe zi;

 se respectă cu strictete masurile de asepsie;

 alternăm locul de injectie pentru a prevenii lipodistrofiile;

 recoltăm produsele pentru examenul de laborator(sânge,urina)

Loc de injectare:

 fata externa a bratului,1/3 mijlocie;

 faţa antero-externă a coapsei,1/3 mijlocie;

 regiunea subclaviculară;

 flancurile peretelui abdominal;

 regiunea fesiera; superoexternă;

 administram medicatie adjuvanta-vitaminoterapia, KCL.

IV:

 indic numarul meselor/24 de ore: 3 mese principale la orele: 7 00,1300,1900 si 2 gustari-dupa


caz la orele 1000 si 1600;

 alegerea alimentelor se face in functie de continutul de glucide;

 alimente interzise: zahar, produse zaharoase,fructe uscate, prajituri,siropuri,struguri,prune;

 alimente permise si cantarite: paine(50% glucide),cartofi(20%glucide),pastele fainoase,


fructe, legume,lapte,branza de vaci,mamaliga;

 alimente permise necantarite: carnea şi derivatele din carne, peştele, ouăle, brânzeturile,
smântâna, untul, legumele cu 5% glucide(varză, conopidă, pătlăgelele roşii, fasolea verde); din
alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească oul, carnea, peştele;

 la prepararea alimentelor: se va folosi, pentru îndulcirea ceaiurilor, compoturilor, ciclamat de


sodium sau zaharina (care se pun după fierberea produselor), sosurile nu se îngroaşă cu făină,
ci cu legume pasate; pastele făinoase se cantăresc inainte de fierbere, pâinea se cântăreşte
înainte de a fi prăjită (prin deshidratare, se concentrează in glucide), se folosesc fierberea şi
coacerea ca tehnici de preparare a alimentelor;

V: invit periodic pacienta la screening regulat(controale paraclinice şi de laborator).

7
EVALUARE:

 pac. prezinta glicemia si glicozuria in limitele admise;

 pac. respecta dieta recomandata;

 pac. isi administreaza corect tratamentul medicamentos.

Dx2: Deshidratare cauzată de poliurie si manifestata prin scadere in greutate, astenie fizică,
oboseală, epuizare.

Scop: Recăpătarea conditiei fizice optime a pacientului pentru a îşi desfăşura în bune condiţii
activităţile zilnice.

OB: Pacientul trebuie sa isi recapete conditia fizica in cel mai scurt timp si trebuie asigurat ca prin
respectarea alimentatiei si a tratamentului, poate sa duca o viata cvasinormală.

IN:

I: -măsurăm zilnic diureza si notăm in foaia de temperatura;

II:-măsurăm greutatea corporală la interval de 2-3 zile;

III:-evaluăm manifestarile de deshidratare: aspectul pielii si al mucoaselor, pulsul, TA;

IV:-evaluam astenia,epuizarea pac. si il ajutam sa isi asigure igiena pentru conservarea fortei
fizice.

EVALUARE:Pacientul duce o viaţă cvasinormală, îşi desfasoară in bune condiţii activităţile


zilnice.

Dx3: Durere datorită creşterii presiunii LCR, creşterii presiunii intravascluare manifestate prin
cefalee,vertij, HTA 160/100 mmHg.

Scop: Îmbunatatirea confortului fizic pe perioada spitalizarii.

OB: normalizarea val. TA prin aplicarea tratamentului zilnic si respectarea dietei hiposodate
zilnic.

IN:
I:
 apreciez severitatea, localizarea
ameteli,cefalee, factori care precipita
sau calmeaza durerea, oboseala;
 Apreciez cresterea valorilor TA.

II: monitorizez si notez TA si P de doua ori pe zi

8
III: administrez tratamentul prescris de medicul curant: analgezice, antiihipertensive: algocalmin
2 fiole; indapamid 1,5- 1 tb/zi dim, metoprolol 50 mg ½ cp* 2/zi, atacand 16 mg-1tb seara.

IV:

 limitez activitatile si asigur un mediu linistit, nestresat ridic capul patului pentru a scadea
presiunea LCR
 aplicam caldura la nivelul coloanei vertebrale lombare

 odihna la pat pe plan tare


V: educ pacienta si familia sa raporteze, daca durerea nu se calmeaza la 30 min dupa adm
tratamentului.

Evaluare:

02.02.12-cefalee fronto occipitala

-vertij

-T.A 140/80mmHg

-A.V 80 b/min

03.02.2012 -TA: 130/80mmHg

- AV: 72 b/min

- dureri ameliorate dupa adm tratament

04.02.2012- TA:150/60 mmHg

- AV: 72 b /min

- durere ameliorata dupa tratament

05.02.2012- TA: 16/80 mmHg

- AV: 74 b/min

- durere ameliorata dupa tratament

06.02.2012 - TA: 140/75 mmHg

- AV: 72 b/min

- durere ameliorata dupa trament.

Dx4: Alterarea eliminarii urinare data de ITU, manifestata prin polakidisurie, nicturie.

Scop: - vindecarea infectiei tractului urinar pana la externare


- echilibrarea valorii glicemiei, analize la externare

9
Ob: - monitorizarea a BH
-administrarea zilnica a tratamentului
IN:

I: Observ pentru polakidisurie, tenesme, disurie, urina urat mirositoare, ematurie, piurie, mucus.

II: -recoltez SU, urocultura, HL

-monitorizez zilnic BH

III: adm AB , cefalexin 500mg/6h

IV: punem la indemana pacientului un urinar datorita tenesmelor

V: educ pac si familia:

- sa raporteza persistenata sau recurenta simptomelor


- cum sa recolteze urocultura
- importanata igienei regiunii perineale dupa nicturie , defecatie, si contact sexual
- sa goleasca vezica urinara complet si frectent la 4 h
- sa poarte lenjerie de bumbac pentru a preveni staza urinara si contaminarea organelor
genitale.
Evaluarea: polakidiurie, nicturie

- la sumarul urinar observam glicozurie


- urocultura sterila
- se adm Cefalexin 500mg /6 h

Dx5: Anxietate cauzată de necunoasterea prognosticuluilui bolii şi manifestată prin insomnie


si ingrijorare.

Scop: obtina echilibrul psihic, un aspect important pentru buna functinare a metabolismul.

OB: Pacientul trebuie sa cunoasca manifestarile bolii, regimul de viata pe care trebuie sa il
respecte, sa se obtina echilibrul sau psihic. Familia trebuie sa se implice in ingrijirea pacientului.

IN:

I:-asigur conditii de ingrijire in spital in saloane mici, linistite care sa permita repausul fizic si
psihic al pacientului;

II:-explica pacientului normele de viata si alimentatie pe care trebuie sa le respecte;

III:-sfatuiesc pac. sa participe la exercitii fizice regulate, ce pot imbunatatii metabolismul si


confera o stare de bine;

10
IV:-pune la dispozitie pacientului exemple de pacienti cu evolutie favorabila indelungata

-accentuez importanta impartasirii sentimentelor cu familia si prietenii, dialogul deschis si


onest imbunatateste starea emotionala.

EVALUARE:

Pacienta este echilibrat psihic şi participă activ la propria îngrijire.

Dx6: Risc de infecţii.Riscul de complicaţii acute: – coma hipoglicemică – coma hiperglicemică


Riscul de complicaţii cronice: – scăderea acuităţii vizuale (retinopatie) - dureri în membrele
inferioare (nevrite, arterite).
Scop: Prevenirea si diminuarea eventualelor infectii, complicatii acute si/sau cronice la pacientul cu
diabet zaharat.
OB:
 Pacienta să cunoască manifestările bolii, regimul de viaţă pe care să-l respecte
 Pacienta să fie ferit de complicaţii infecţioase, acute şi cronice.
IN:
I:
 recoltează produsele pentru examenul de laborator (sange, urină);
 administrează medicaţia prescri să de medic, la orele indicate de acesta;
 în diabetul zaharat de tip I insulina se administrează prin injecţie subcutanată, in doza
recomandată (in funcţie de valorile glicemiei şi glicozuriei), se administrează cu 15- 30 minute
înaintea mesei (se folosesc seringi speciale, gradate în unităţi de insulină, se ţine seamă că
alcoolul inactivează produsul); ritmul de administrare 2-3 ori/zi, înaintea meselor principale;
 administrează insulină ordinară prin injectie IV numai în cazul comei diabetice;
 administrează insulină monocomponentă, semilentă, lentă o dată sau de două ori de zi, la ore
fixe, prin injecţii subcutanate;
 respectă, cu stricteţe, măsurile de asepsie;
 alternează locul de injectare pentru a preveni lipodistrofiile (loc de injecttare: faţa externă a
braţului, 1/3 mijlocie; faţa antero-externă a coapsei, 1/3 mijlocie; flancurile peretelui
abdominal; regiunea subclaviculară; regiunea fesieră, supero-externă);
 în diabetul zaharat de tip II administrează medicaţia hipoglicemiantă pe cale orală, sulfamide
hipoglicemiante sau biguanide şi urmăreşte efectele secundare ale acestora (greţuri, vărsături,
epigastralgii, inapetenţă );
 administrează medicaţia adjuvantă –vitaminoterapia, KCL;
II:
Acord ingrijiri speciale în coma hiperglicemică:
 administrează doza de insulină ordinară sc. şi iv,dupa caz, la intervalul stabilit;

11
 recoltează, periodic, sange pentru monitorizarea glicemiei, a rezervei alcaline şi urina
pentru glicozurie;
 supraveghez tegumentele si mucoasele bolnavului, sesizand manifestarile cutanate;
 monitorizează pulsul, tensiunea arterială, respiraţia, revenirea conştienţei;
 reechilibrează hidro-electrolitic şi acidobazic pacientul prin perfuzii;
 ingrijeşte tegumenttele şi mucoasele pacientului comatos;
 acordă ingrijiri speciale in coma hipoglicemică;
 administrează, la recomandarea medicului, soluţie glucozată, hipertonă, repetat, pană la
revenirea din starea de comă şi reluarea alimentaţiei pe cale naturală, sub controlul
glicemiei;
III: intervenţii educative:
 educăm pacienta să respecte raţia de glucide/24 ore şi să-şi cantărească alimentele;
 educam pacienta să inlocuiască unele alimente cu conţinut mare de glucide cu altele cu
conţinut mai redus, pentru a obţine senzaţia de saţietate;
 educăm pacienta să dozeze insulina, tehnica injecţiei cu insulină, păstrarea produsului, să
mănânce la 15 – 30 minute după administrarea insulinei;
 educam pacienta privind pastrarea igienei personale corporale, in general, si a picioarelor,
in special, pentru a prevenii escoriatiile, fisurile, bataturile la acest nivel, care se pot infecta
usor; mare atentie la pac. obez la nivelui plicilor;
 educăm pacienta să recunoască cauzele şi semnele complicaţiilor acute şi cum să intervină
in cazul producerii lor (Cauzele hiperglicemiei pot fi: abaterile alimentare, episoadele
infecţioase, chirurgicale sau diferite stări fiziologice. Manifestările hiperglicemiei constă in
oboseală, somnolenţă, inapetenţă, greţuri, vărsături,diaree, tahicardie, hipotensiune
arterială, piele uscată, pierderea lentă a conştienţei, respiraţie Kusmaul.Cauzele
hipoglicemiei pot fi: excesul de insulină, ingestia incompletă de hidraţi de carbon sau lipsa
controlului glicemiei. Hipoglicemia se manifestă prin ameţeli, astenie, piele rece,
transpiraţii, hipertensiune arterială, pierderea bruscă a conştienţei, respiraţie normală. In
acest caz, pacientul işi poate administra puţină apă indulcită, iar în formele severe, anturajul îi
poate adminstra pacientului glucagon intramuscular.)
 invaţă pacienta să efectueze autocontrolul metabolic. Controlul glicemiei la domiciliu se
poate face cu ajutorul bandeletelor sau stripurilor, folosind sânge capilar. Citirea se face
vizual, prin comparaţie cu o scală de culori.
 implicam familia in ingrijirea pacientului pentru a crea climatul de liniste si securitate.
EVALUARE:
 pacienta prezinta tegumentele integre;

12
 familia sustine moral pacienta.

13