Sunteți pe pagina 1din 15

Sura’s Model Question Papers  +1 Std 131

11
th
STD.
Government Model Question Paper
Time : 2½ Hours Chemistry Marks : 70

Part - I
I. Answer all the questions. [15 × 1 = 15]
Choose the most appropriate answer
1. The number of atoms present in 0.5 gram atoms of Nitrogen is same as the atoms in
(a) 12g of C (b) 8g of the Oxygen (c) 32g of S (d) 24g of Magnesium.
2. Froth flotation process is suitable for concentrating .............. ores
(a) Sulphide (b) Oxide (c) Carbonate (d) Halide
3. Consider the following statements
(1) Transition metals have the ns1–2 (n–1)d1–10 electronic configuration

(2) Cl ion is bigger than Cl atom
(3) Second ionization potential is lesser than the first ionization potential
Which of the following statement(s) given above is/are not correct.
(a) 1,2and 3 (b) only 2 (c) only 3 (d) 2 and 3
4. Match the list I with list II and select the correct answer using the code given below the lists.
List I List II Code :
A Na + O2 1. Sodium Deuteroxide A B C D
B Na + H2O 2. Sodium Peroxide a. 1 2 3 4
C Na + NH3 3. Sodium Hydroxide b. 4 3 2 1
D Na +D20 4. Sodamide c. 2 3 4 1
d. 1 3 4 2
5. The basic oxide among the following
(a) Bi2O3 (b) SnO2 (c) HNO3 (d) SO3
1 1 1
6. The Weiss indices of a plane are
, , . Its miller indices will be ............... .
2 2 2
 1 1 1
(a)
(0,1,1) (b)
(1,0,1) (c) (2,2,2) (d)  , , 
2 2 2
7. Excluded volume per molecule is
Vm
(a) 4Vm (b) 2Vm (c) (d) 4nVm
2
8. The compound which contains both ionic and covalent is
(a) CH4 (b) H2 (c) KCN (d) KCl
9. Work done in the reversible expansion is ..............
(a) Minimum (b) Maximum
(c) Zero (d) Not predictable
10. The equilibrium constant for the reaction CO2(g) + C (s) ↔ 2CO(g). When the partial pressure of
CO2 and CO are 0.04atm and 0.2 atm respectively is
(a) 1.9 atm (b) 1 atm (c) 2 atm (d) 0.04 atm
11. IUPAC name of CH2 = CH – CH2Cl is
(a) Allyl chloride (b) 3 - chloro 1 - propene
(c) 1 - chloro 2 - propene (d) Vinyl Chloride
132 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

12. In the detection of Sulphur using Lassaigne’s test the purple colour is developed due to
(a) Na4[Fe(CNS)5NO] (b) Na4[Fe(CN)5NOS]
(c) Fe(CNS)3 (d) Na(CNS)
13. Diels – Alder reaction is a reaction between
(a) diene and dieneophile (b) electrophile and nucleophile
(c) Oxidant and reductant (d) free radicals
14. The ortho and para directing groups are
a) activating groups b) deactivating group
c) both (a) & (b) d) No effect
15. Statement I: Aryl halides do not readily undergo Nucleophilic substitution reactions under
ordinary conditions.
Statement II: In Aryl halides C-X bond is short and strong.
(a) Both the statements are individually true but statements II is not the correct explanation of
statement I.
(b) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of
statement I.
(c) Statement I is true but statement II is false. (d) Statement I is false, but statement II is true.
Part - II
II. Answer Any Six Questions in which Question No.21is compulsory [6 × 2 = 12]
16. Calculate the normality of solution containing 6.3 g of hydrated oxalic acid in 500 ml of solution.
17. Write the electronic configuration of chromium and copper
18. How does ozone react with the following (a) PbS (b) BaO2
19. Write the significance of Vanderwaal’s constant ‘a’ and ‘b’
20. Calculate the vapour pressure of the solution. When the mole fraction of the solute is 0.5, the
vapour pressure of the pure solvent is 0.6 atm.
21. Substantiate with reason NH3 is a Nucleophile and AlCl3 is a electrophile.
22. 0.12 g of an organic compound gave on combustion gave 0.11g of CO2. Calculate the percentage
of C in the organic compound.
23. Write notes on Fridel Craft’s alkylation.
24. Predict the structure of SF4 using VSEPR theory ?
Part - III
III. Answer Any Six Questions in which Question No.30 is compulsory [6 × 3 = 18]
25. Write any two methods of preparation of Tritium.
26. How is Plaster of Paris prepared ? Write any 2 of its uses.
27. Explain the characteristics of s – Block elements.
28. Define Isotropy and Anisotropy.
29. Two moles of H2 and three moles of I2 are taken in 2dm3 vessel and heated. If the equilibrium
mixture contains 0.6 moles of Hl, calculate kp and kc for the reaction.
30. (i) Defind Half life period
(ii) The time for half life of first order reaction is 1 hr. What is time taken for 87.5% completion
of the reaction.
31. Using Huckel’s Aromatic rule prove naphthalene is a aromatic compound.
Sura’s Model Question Papers  +1 Std 133

32. Write the two methods of preparation of free radicals


33. Complete the following Reaction
MoO Red hot tube
a) CH 4 + O 2 → 3
b) 3CH ≡ C – CH3 Under
 pressure

Dry distillation
c) C6H5OH Zinc

Part - IV
IV. Answer All the Questions [5 × 5 = 25]
34. (i) Calculate the Equivalent mass of Sulphuric Acid  (2)
(ii) How will you determine equivalent mass of an element by oxide method. (3)
(or)
(i) Describe the principle process involved in the purification of the metal by this Zone
Refining method.  (3)
(ii) Distinguish between ores and minerals with suitable example.  (2)
35. (i) Determine the number of electrons in the Ist shell and mention the values of its quantum
numbers.  (3)
(ii) Write a note on principal Quantum Number.  (2)
(or)
(i) Explain the liquification of gases by Claude’s method.  (3)
(ii) Classify the following gases NH3, N2, H2, CO2 as “permanent” and “temporary” gases. (2)
36. Calculate the lattice enthalpy of CaCl2 given that the enthalpy of
(i) sublimation of Ca is 121 KJmol–1 (ii) Dissociation of Cl2 to 2Cl is 242.8 KJmo–1
(iii) Ionization of Ca to Ca2+ is 2422 KJmol–1
(iv) Electron gain for Cl to Cl is–355 KJmol (v) ∆Hºf overall is – 795 KJmol
– –1 –1

(or)
Distinguish between Order and Molecularity of a reaction
37. (i) Comment on the constant value of Enthalpy of neutralization between strong acid and
strong Base.  (3)
(ii) Define Zeroth law of thermodynamics (2)
(or)
(i) Discuss the principle and procedure involved in purification of organic compound by
paper Chromatography.  (3)
(ii) Why organic compounds need to be purified  (2)
38. a. Give the structural formula for
(i) But -1- ene (ii) 2 - methyl 2 - propanol (iii) Methoxy Ethane
(iv) Ethane dioic acid (v) (N-methyl amino) methane
(or)
b. An organic compound (A) of Molecular formula C7H8 on treatment with Cl2 in the presence
of sunlight to give compound (B) of molecular formula C7H7Cl. Compound (B) react
with Zn-Cu couple to give back compound (A). Compound (B) on mild oxidation with
Cu(NO3)2 gives (C) C7H6O. Identify (A), (B), (C). Explain the reactions.

Answer
1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (b)
11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (a) 15. (b)


134 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

11
th
STD. Sura’s Model Question Paper - 1
Based on Scheme of Examination as per G.O. (2D) No.50 dated 09-08-2017

Time : 2½ Hours Chemistry Max. Marks : 70

Part - I
I. Answer all the questions. [15 × 1 = 15]
Choose the most appropriate answer
1. The total number of moles present in 111 g of CaCl2 is ............... .
(a) One mole (b) Two moles (c) Three moles (d) Four moles
2. A mineral from which metal can be profitably extracted is called ................
(a) roasting (b) ore (c) smelting (d) all the above
3. Which of the following has no neutrons in the nucleus?
(a) Deuterium (b) Helium (c) Hydrogen (d) Tritium
(e) An alpha particle.
4. Which element has the greatest tendency to lose electrons?
(a) Chlorine (b) Sulphur (c) Francium (d) Berylium
5. Deuterium with oxygen gives
(a) oxydeuterium (b) water (c) heavy water (d) all the above
6. Quick lime is ............... .
(a) Calcium oxide (b) Calcium hydroxide
(c) Calcium nitrate (d) Calcium sulphate
7. Metallic oxides are generally ............... .
(a) acidic (b) basic (c) amphoteric (d) neutral
8. Each unit cell of NaCl consists of 4 chlorine ions and ................ .
(a) 13 Na atoms (b) 4 Na atoms (c) 6 Na atoms (d) 8 Na atoms
9. The compound which contains both ionic and covalent is _______.
(a) CH4 (b) H2 (c) KCN (d) KCl
10. In cold countries, ethylene glycol is added to water in the radiators of cars during winters. It
results in : _______.
(a) Lowering boiling point (b) Reducing viscosity
(c) Reducing specific heat (d) Lowering freezing point
11. Which of the following is reversible process?
(a) Diffusion (b) melting (c) neutralization (d) combustion
12. 
In the heterogenous equilibrium CaCO3( s )  CaO( s ) + CO 2 ( g ) the Keq value is given by,
(a) partial pressure of CO2 (b) activity CaO
(c) activities of CaCO3 (d) [CaO] / [CaCO3]
13. The elementary step with slow rate represents __________
(a) rate determining step (b) maximum rate step
(c) third order rate (d) overall order
Sura’s Model Question Papers  +1 Std 135

14. Column Chromatography is based on the principle of __________ .


a) Adsorption b) Partition c) Absorption d) Distribution
15. Alkyl magnesium halides are known as ________.
(a) Grignard reagent (b) Baeyer’s reagent (c) halogen acids (d) alkyl halides

Part - II
II. Answer Any Six Questions in which Question No.21 is compulsory [6 × 2 = 12]
16. What is Avogadro’s Number?
17. What is meant by principal quantum number?
18. Why nitrogen has higher I.E. value than oxygen?
19. Write about the reducing property of hydrogen peroxide.
20. Mention any 2 uses of ozone.
21. What are the different types of bonds?
22. Define first law of thermodynamics.
23. Define law of mass action.
24. Define steam distillation.

Part - III
III. Answer Any Six Questions in which Question No.30 is compulsory  [6 × 3 = 18]
25. What is the mass in grams of a hydrogen chloride, HCl?
26. Write short note on source of element in living system.
27. Write electronic configurations for the elements of atomic numbers 6 and 14 and from this find
out of which group in the periodic table each elements belongs.
28. Discuses the nature of hydrides of p-block elements.
29. Mention the number of cesium and chloride ions in each unit cell of CsCl.
30. Define an adiabatic process.
31. What is second order reaction? Give an example.
32. How is terylene prepared?
33. What is the principle used in chromatography?
Part - IV
IV. Answer all the questions. [5 × 5 = 25]
34. (i) How nickel is extracted by Mond’s process? (3)
(ii) Using the Aufbau principle, write the electronic configuration in the ground state of the
following atoms : Boron (Z = 5 ) Neon (Z = 10) and Aluminium (Z = 13). (2)
(OR)
(i) Explain the size of group Cl– > Na+.  (3)
(ii) What do you mean by ionization enthalpy? How does it vary across a period and down a
group?  (2)
136 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

35. (i) How is borax prepared from colemanite?  (3)


(ii) Why silicon carbide is used as an abrasive?  (2)
(OR)
(i) A metallic element exists as a cubic lattice. Each edge of the unit cell is 2.88Å. The
density of the metal is 7.20 g cm–3. How many unit cells there will be in 100g of the
metal?  (3)
(ii) Discuss the partial covalent character in ionic compounds using Fajan’s rule.  (2)
36. (i) Write the limitations of Vanderwaal equation of state.  (3)
(ii) Mention any two chemical properties of alkanes.  (2)
(OR)
(i) What is hydroboration?  (3)
(ii) How is benzene is prepared commercially? (2)
37. (i) Discuss the shapes of following molecules : NH3.  (3)
(ii) Explain the polarity of covalent bonds in H2O.  (2)
(OR)
Calculate the enthalpy of combustion of ethylene at 300K at constant pressure if its enthalpy
of combustion at constant volume is -1406 kJ mol–1.
38. (i) How is ethylene hydrated?  (3)
(ii) Converting Moles to Grams :
ZnI2, can be prepared by the direct combination of elements. A chemist determines from
the amounts of elements that 0.0654 mol ZnI2 can be formed.  (2)
(OR)
Calculate the partial pressures of O2 and H2 in a mixture of 3 moles of O2 and 1 mole of
H2 at S.T.P.

Answer
1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (d)
11. (b) 12. (a) 13. (a) 14. (a) 15. (a)


Sura’s Model Question Papers  +1 Std 137

11
th
STD. Sura’s Model Question Paper - 2
Based on Scheme of Examination as per G.O. (2D) No.50 dated 09-08-2017

Time : 2½ Hours Chemistry Max. Marks : 70

Part - I
I. Answer all the questions. [15 × 1 = 15]
Choose the most appropriate answer
1. Which of the following pair of species have same number of atoms under similar conditions ?
(a) 1L each of SO2 and CO2 (b) 2L each of O3 and O2
(c) 1L each of NH3 and Cl2 (d) 1L each of NH3 and 2L of SO2
2. ................ is used as a foaming agent.
(a) slag (b) flux (c) pine oil (d) matrix
3. The maximum number of electrons that can be accommodated in the nth level is ...............
(a) n2 (b) n+1 (c) n–1 (d) 2n2
(e) 2 + n.
4. Which of the following will have lowest first ionization enthalpy ?
(a) Na (b) Al (c) Mg (d) Si
5. If the element can lose an electron readily, they are said to be
(a) electronegative (b) electropositive (c) electronative (d) electrovalent
6. The compound used in making moulds for statues is ............... .
(a) Epsom salt (b) Calcium sulphide (c) Plaster of paris (d) Gypsum
7. Anaesthetic used for minor operation dentistry ............... .
(a) nitrous oxide (b) nitric oxide
(c) nitrous oxide + oxygen (d) nitrogen dioxide
8. In a face centred cubic cell, an atom at the face centre is shared by ................ .
(a) 4 unit cell (b) 2 unit cells (c) 1 unit cells (d) 6 unit cells
9. The tendency of atoms having eight electrons in the outermost shell is _______ rule.
(a) Hund’s (b) Octet (c) Lewis (d) Kossel
10. Properties which depend only on number of particles present in solution are called _______.
(a) Additive (b) Constitutive (c) Colligative (d) None
11. In which process, work is maximum?
(a) reversible (b) irreversible (c) exothermic (d) cyclic
12. H + I
For the equilibrium reaction 2 ( g ) 2 ( g )   2 HI (g)

(a) Kp = Kc (b) Kp > Kc (c) Kp < Kc (d) Kp = 1/Kc


13. mol.dm-3 sec-1 is the unit of __________
(a) rate (b) rate constant (c) order (d) active mass
14. The existence of wide range of organic compounds is due to their property of __________ .
a) Extensive catenation b) Lower boiling points
c) Polymerisation d) Isomerism
138 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

15. Electrolysis of sodium acetate gives __________ .


(a) Ethane (b) Ethylene (c) Methane (d) Acetylene

Part - II
II. Answer Any Six Questions in which Question No.21 is compulsory [6 × 2 = 12]
16. Define Empirical Formula.
17. What is shape of the orbital with (i) n = 2 and l = 0 ; (ii) n = 2 and l = 1?
18. What property did Mendeleev use to classify elements in his periodic table?
19. Why do beryllium halides fume in air?
20. Give the values of R-gas constant in calories and Joules.
21. What are colligative properties?
22. Give the relation between ∆U and ∆H.
23. Define Law of Mass action.
24. What are the types of paper chromatography?

Part - III
III. Answer Any Six Questions in which Question No.30 is compulsory  [6 × 3 = 18]
25. How many molecules are there in a 3.46 g sample of hydrogen chloride, HCl?
26. Calculate the oxidation number of underlined elements in the following species. MnSO4
27. Out of fluorine and chlorine, which has greater electron gain enthalpy?
28. What are Miller Indices?
29. What is meant by hybridisation?
30. What are the Characteristics of free energy?
31. In I order reaction the initial concentration of the reactant as 0.05 mole/litre and the rate constant
1.5 × 10-3 min-1. What is the initial rate of the reaction.
32. What is aldol condensation?
33. Differentiate paper and thin layer chromatography.

Part - IV
IV. Answer all the questions. [5 × 5 = 25]
34. (i) Calculate the mass of CO2 that would be obtained by completely dissolving 10 kg of pure
CaCO3 in HCl.  (3)
(ii) What is Zone refining?  (2)
(OR)
(i) Describe Aufbau principle. (3)
(ii) Why is Na atom bigger than the atoms of both Lithium and Magnesium?  (2)
Sura’s Model Question Papers  +1 Std 139

35. (i) Why does the first ionization enthalpy would have higher electron gain enthalpy?  (3)
(ii) How is lithium extracted from its ore? (2)
(OR)
(i) What are ortho and para hydrogen?  (3)
(ii) What are alkaline earth metals? Why are they called so?  (2)
36. (i) Write notes on the following : Acidic oxides  (3)
(ii) Define and explain the Crystalline solids  (2)
(OR)
(i) Discuss E2 elimination.  (3)
(ii) Discuss the important properties of electrovalent compounds.  (2)
37. (i) 10g of an organic substance when dissolved in two litres of water gave an osmotic pressure
of 0.59 atm, at 7ºC. Calculate the molecular weight of the substance.  (3)
(ii) Differentiate irreversible and reversible reactions. (2)
(OR)
(i) Describe the factors on which the rate of a reaction depends.
(ii) Addition reaction.  (2)
38. (i) Explain the purification of compounds by using thin layer chromatography.  (3)
(ii) How is ethylene hydrated? (2)
(OR)
An organic compound contains C, H and O. 0.2475 g of the organic compound yielded on
combustion 0.4950 g of CO2 and 0.2025 g of H2O. Find the percentage composition of the
organic compound.

Answer
1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (c)
11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (a) 15. (a)


140 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

11
th
STD. Sura’s Model Question Paper - 3
Based on Scheme of Examination as per G.O. (2D) No.50 dated 09-08-2017

Time : 2½ Hours Chemistry Max. Marks : 70

Part - I
I. Answer all the questions. [15 × 1 = 15]
Choose the most appropriate answer
1. The total number of moles present in 111 g of CaCl2 is ............... .
(a) One mole (b) Two moles (c) Three moles (d) Four moles
2. Semiconductors are purified by ................ method.
(a) Zone refining (b) Electrolytic refining
(c) Mond’s process (d) Bessemerisation
3. Compared to first ionization enthalpy of an atom, the second is :
(a) Greater (b) Less (c) Same (d) Negligible
4. Deuterium reacts with ammonia to give ................ .
(a) heavy ammonia (b) deutero ammonia (c) both (a) and (b) (d) neither (a) nor (b)
5. Anaesthetic used for minor operation dentistry ............... .
(a) nitrous oxide (b) nitric oxide
(c) nitrous oxide + oxygen (d) nitrogen dioxide
6. The 8:8 type of packing is present in ................ .
(a) CsCl (b) KCl (c) NaCl (d) MgF2
7. The value of R in litre - atmosphere is ................ .
(a) 8.314 × 107 (b) 8.314 (c) 1.987 (d) 0.0821
8. Adiabatic demagnetisation is exclusively used to liquefy ............... .
(a) NH3 (b) SO2 (c) CO2 (d) He
9. Born - Haber cycle is based on __________ law.
(a) Hess’s (b) Hund’s (c) Raoult’s (d) Pauling’s
10. The experimental determination of relative lowering of vapour pressure is by ________ method.
(a) Ostwald walker (b) Beckmann method
(c) Cottrell’s (d) Berkley-Hartley
11. In which process, work is maximum?
(a) reversible (b) irreversible (c) exothermic (d) cyclic
12. For an endothermic reaction, increase in temperature ________ the rate of the reaction.
(a) increases (b) decreases
(c) first decreases then increases (d) none of the above
13. Naphthalene is an example of ________ compound.
(a) aromatic monocyclic (b) aromatic polycyclic
(c) heterocyclic (d) acylic
Sura’s Model Question Papers  +1 Std 141

14. Molecular weight of AgCl is __________.


(a) 235 (b) 300 (c) 143.5 (d) 220
15. __________ is a decarboxylating agent.
(a) sodalime (b) quick lime (c) milk of lime (d) slaked lime

Part - II
II. Answer Any Six Questions in which Question No.21 is compulsory [6 × 2 = 12]
16. Sketch the shapes of s and p orbital indicating the angular distribution of electrons.
17. Mention the uses of epsom salt.
18. Define Miller indices
19. What is the molar volume of nitrogen at 500K and 600atm according to ideal gas law?
20. How does the effect of temperature influence the reaction rate?
21. What happens when ozone reacts with (i) PbS (ii) K2MnO4?
22. Give the advantages of distillation under reduced pressure.
23. What is polymerisation? Give example.
24. Explain the oxidation and reduction reactions of C6H5CH2Cl.
Part - III
III. Answer Any Six Questions in which Question No.30 is compulsory  [6 × 3 = 18]
25. Write down the principle involved in Bessemer process.
26. What is electronegativity? How does it vary across period and group?
27. Complete the following reactions & balance them:
(i) P2O5 + D2O → __________
(ii) Na2O + D2O → __________
(iii) Al4C3 +D2O → __________
28. Write the Lewis dot structure for the following
S, S2- P P3- Na Na+Al and Al3+
29. Calculate the freezing point of an aqueous solution of a non-electrolyte having an osmotic
pressure 2.0atm at 300K
Kf=1.86k kg mol-1 R=0.0821 lit.atm k-1mol-1
30. Explain the factors influencing the formation of HI.
31. (i) How is terylene prepared?
(ii) Write note an aldol condensation.
32. Write a short note on kjeldahl’s method.
33. How will you convert
(i) Sodium benzoate to benzene.
(ii) Benzoic acid to benzene.
(iii) Benzene to Benzene sulphonic acid
142 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

Part - IV
IV. Answer all the questions. [5 × 5 = 25]
34. (i) Calculate the molecular formula of the compound, where empirical formula =C2H4O, vapour
density =44.  (2)
(ii) Determine the equivalent mass of an element by oxide method  (3)
(or)
(i) Write a note on electrolytic refining of copper  (3)
(ii) Define acid and basic bessemer process  (2)
35. (i) Give the electronic configuration of Mn and Cu Atomic Number of Cu=29 and Mn=25 (2)
2+

(ii) Write a note on the observations obtained from Rutherford’s scattering experiment.  (3)
(or)
(i) Derive the critical constants Pcs Vc and Tc from vanderwaal’s Constant  (5)
36. (i) Sate Zeroth law of thermodynamics  (2)
(ii) Explain the experimental determination of Enthalpy changes of combustion using a Bomb
calorimetre  (3)
(or)
(i) Distinguish between crystalline and amorphous solid (2) (any 4 points)
(ii) Explain the structure of CsCl crystal.  (3)
Explain the laws of osmotic pressure and explain the determination of osmotic pressure by
Berkley-Hartley method  (5)
(or)
(i) Write a brief note on E1 mechanism.  (2)
(ii) Explain aromatic electrophilic substitution of chlorobenzene (any 3).  (3)
38. (i) Explain the extraction with solvent method.  (2)
(ii) Explain TLC method  (3)
(or)
(i) Compound (A) has molecular formula C2H2. (A) reacts with water in presence of dil H2SO4
and mercuric sulphate to give an aldenyde (B) of molecular formula C2H4O. (A) when passed
through red hot iron tube under pressure gives an aromatic compound (C) of molecular formula
C6H6. Identify A,B,&C and explain the reactions. (5)

Answer
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (a)
11. (a) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (a)


Sura’s Model Question Papers  +1 Std 143

11
th
STD. Sura’s Model Question Paper - 4
Based on Scheme of Examination as per G.O. (2D) No.50 dated 09-08-2017

Time : 2½ Hours Chemistry Max. Marks : 70

Part - I
I. Answer all the questions. [15 × 1 = 15]
Choose the most appropriate answer
1. Steel is an alloy of ................ .
(a) iron and carbon (b) iron and calcium (c) copper and carbon (d) copper and iron
2. The maximum number of electrons that can be accommodated in the nth level is ............... .
(a) n2 (b) n+1 (c) n–1 (d) 2n2
3. The electron gain enthalpies of noble gases are ................ .
(a) zero (b) maximum (c) minimum (d) positive
4. At 25K, hydrogen consists of ................ .
(a) 25% para and 75% ortho (b) 75% para and 25% ortho
(c) 99% para and 1 % ortho (d) 1% para and 99% ortho
5. The process used for the manufacture of ammonia is ............... .
(a) Contact process (b) Ostwald process (c) Haber’s proces (d) Linde’s process
6. The Weiss Indices of a plane are (6a, 3b, 3c), the Miller Indices will be ............... .
(a) (326) (b) (111) (c) (633) (d) (122)
7. The critical temperature of a gas is that temperature ................ .
(a) Above which it can no longer remain in the gaseous state
(b) Above which it cannot be liquefied by pressure
(c) At which it solidifies
(d) At which volume of gas becomes zero
8. SO2 molecule has a _________ shape.
(a) linear (b) trigonal planar (c) bent (d) pyramidal
9. Which of the following is an exothermic reaction?
(a) melting of ice (b) combustion reactions
(c) hydrolysis (d) boiling of water
10. State of chemical equilibrium is _________.
(a) dynamic (b) stationery (c) both (a) and (b) (d) neither (a) nor (b)
11. The common name of 2 - methyl - 2 proponol is ________.
(a) propyl alcohol (b) isopropyl alcohol (c) sec butyl alcohol (d) tert-butyl alcohol
12. Decolourisation of coloured compounds can be effected by using __________ .
(a) Animal charcoal (b) Carbon (c) Coke (d) Infra-red rays
13. Unsaturated edible oils are hydrogenated to Vanaspathi ghee with ________ catalyst at 300°C.
(a) Raney-nickel (b) Nickel (c) H2 (d) Platinum
144 Sura’s Model Question Papers  +1 Std

14. An example of meta directing group is __________.


(a) OH (b) NO2 (c) NH2 (d) Cl
15. The olefin, which is not important for Markovni Koff’s addition of HCl, is __________.
(a) Propene (b) But-1-ene
(c) 2-Methyl-propene (d) Ethylene

Part - II
II. Answer Any Six Questions in which Question No.21 is compulsory [6 × 2 = 12]
16. What do you mean by roasting?
17. (i) An atomic orbital has n = 3. What are the possible values of l ?
(ii) An atomic orbital has l = 3. What are the possible values of m?
18. State Modern Periodic Law.
19. What is meant by ‘unit cell’ in crystallography? List out the types of cubic unit cells.
20. Explain the Lewis dot structure of PH3.
21. (i) Explain the preparation of Alkadienes with conjugated double bond.
(ii) Convert ethylene to epoxide.
22. What are intensive and extensive properties? Give examples.
23. Write down the resonance or canonical structures for (i) Benzene (ii) Nitryl Chloride (NO2Cl)
24. Explain Friedel-Crafts reaction.

Part - III
III. Answer Any Six Questions in which Question No.30 is compulsory  [6 × 3 = 18]
25. How is tritium prepared? Mention its uses.
26. What happens when boron reacts with (a) conc.H2SO4 (b) conc.HNO3 (c) SiO2.
27. Write the limitations of Vanderwaal equation of state.
28. What are the characteristics of osmotic pressure π?
29. In I order reaction the initial concentration of the reactant is 0.05 mole/litre and the rate constant
1.5 × 10-3 min-1. What is the initial rate of the reaction?
30. A compound contains 85.7% carbon and 14.3% hydrogen. Its molecular mass is 28. What is
the molecular formula of the compound?
31. (i) Differentiate paper and thin layer chromatography.(1)
(ii) What is Retention Factor?(2)
32. (i) How will you detect the presence of carbon and hydrogen in an organic compound?(1)
(ii) How will you detect the halogen from the colour and solubility of the AgX precipitate?(2)
33. (i) How will you synthesis DDT from chloro benzene?
(ii) How will you prepare Grignard reagent from chloro benzene?
Sura’s Model Question Papers  +1 Std 145

Part - IV
IV. Answer all the questions. [5 × 5 = 25]
34. (i) Write a short note on fixation of nitrogen. (2)
(ii) How nitric acid is prepared by Ostwald process. (3)
(or)
(i) List out the properties and uses of Quick lime. (3+2)
35. (i) What is ionisation enthalpy? (2)
(ii) Explain the factors influencing ionisation enthalpy. (3)
(or)
Distinguish between order and molecularity.  (5)
36. (i) What is Lattice? (2)
(ii) Calculate the lattice energy of NaCl using Born-Haber cycle. (3)
(or)
Derive the Kp and Kc for the dissociation of PCl5 and explain the factors influencing them.
(2+3)
37. (i) Write the differences between Reversible and Irreversible Process.  (3)
(ii) State first law of thermodynamics. (any 2 statements) (2)
(or)
(i) Explain the flowchart for classification of organic compounds.  (2)
(ii) What is structural isomerism? List out its types.  (3)
38. (i) What is qualitative analysis? (2)
(ii) 0.12 g of an organic compound gave on combustion 0.18 g of water and 0.11 g of CO2.
Calculate the percentage of C and H in the organic compound. (3)
(or)
Explain the Structure of benzene.  (5)

Answer
1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (a)
11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (b) 15. (d)

