Sunteți pe pagina 1din 2

CHESTIONAR

1. Consumatorul are dreptul:


a. de a fi informat
b. de a fi informat corect, complet
c. de a fi informat corect, complet, precis
Răspuns: c

2. Comercializarea produselor alimentare se face în:


a. spații curate
b. spații autorizate
c. spații verificate de primărie
Răspuns: b

3. Calitatea este:
a. ansamblu de proprietăţi
b. ansamblu de proprietăţi şi caracteristici
c. ansamblu de aptitudini
Răspuns: b

4. Consumatorul poate cere despăgubiri:


a. în cadrul termenului de garanție
b. în cadrul termenului stabilit de informare
c. oricând este nevoie
Răspuns: a

5. Ce trucuri pot folosi producătorii pentru a induce în eroare consumatorul?


a. substituirea etichetei nutriționale a produselor alimentare
b. mascarea defectelor produselor alimentare prin utilizarea diferitor substanțe chimice
c. oferirea cardurilor discount
Răspuns: a,b,c

6. Care alimente sunt cele mai falsificate și etichetate greșit?


a. laptele
b. sucul de portocale
c. mierea
Răspuns: a,b,c

7. Cum puteți evita achiziția produselor necorespunzătoare?


a. prin citirea etichetei nutriționale
b. prin păstrarea bonului de casă sau a altor probe relevante ale achiziției produsului
c. prin procurarea în spații autorizate
Răspuns: a,b, c

8. Ce este plata în arvună?


a. plata preventivă
b. costul unui produs
c. prețul unui produs
Răspuns: a

9. Care este termenul de depunere a unei plângeri privind deficiențele produselor la autoritate?
a. 10 zile de la data vînzării produsului
b. 20° de zile de la data vînzării produsului
c. 30 de zile de la data vînzării produsului
Răspuns: c

10. Ce informații trebuie să conțină o petiție?


a. datele personale ale consumatorului
b. expunerea succintă a subiectului petiției
c. denumirea agentului economic reclamat
Răspuns: a,b,c

11. Care sunt modurile de înaintare a reclamațiilor?


a. prin poștă cu scrisoare recomandată
b. depunerea directă a reclamației
c. copia reclamației
Răspuns: a,b,c

12. Ce informații conține o etichetă nutrițională?


a. denumirea produsului alimentar
b. țara de origine
c. lista ingredientelor
Răspuns: a,b,c

13. Cum ne protejăm la cumpărăturile online?


a. evităm agenții economici dubioși cu date de contact insuficiente
b. verificăm cu atenție ofertele
c. tipărim comanda online
Răspuns:a,b,c

14. La cine aţi apela pentru a obţine informaţii sau sfaturi despre drepturile Dvs. de consumator dacă aţi
avea o problemă cu un produs, un serviciu sau un comerciant?
a. Agenția Națională de Sănătate Publică
b. Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții
c. Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor
Răspuns: b

15. Cum credeți, în cazul în care sunt depistate deficiențe ale produselor/ serviciilor procurate, ce poate
solicita consumatorul de la agentul economic (vânzător)?
a. Înlocuirea gratuită a produsului necorespunzător (defect) cu un produs similar de calitate adecvată
b. Reducerea prețului produsului necorespunzător
c. Restituirea banilor (valoarea echivalentă a produsului)
Răspuns: a,b,c

16. Producătorul trebuie să informeze despre:


a. aditivii folosiți
b. drumul parcurs de produs
c. modul de transport
Răspuns: a

17. Vînzătorul este obligat în ceea ce privește prețul produsului:


a. să informeze consumatorul
b. să informeze consumatorul la cerere
c. nu este obligat
Răspuns: a

18. Deficiența calitativă care nu a fost și nici nu putea fi cunoscută de consumator prin mijloace de
verificare se numește:
a. defect calitativ
b. defect minor
c. defect ascuns
Răspuns:c

19. Marca este:


a. un semn, simbol al agentului economic
b. cifră a agentului economic
c. un caracter grafic
Răspuns: a

20. Metodele de vînzare restrictive care afectează interesele consumatorilo se numesc:


a. metode de vânzare în condiții deosebite
b. practici comerciale abuzive
c. comerț cu amănuntul
Răspuns: b