Sunteți pe pagina 1din 9

Școala Postliceală F.E.G.

“EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTE PROPUSE PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE

A COMPETENȚELOR PROFESIONALE NIVEL 5

SPECIALIZAREA ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE

SESIUNEA IULIE 2018

SUBIECTUL I 20 puncte

Citiți cu atenție afirmațiile de mai jos. Scrieți, pe foaia de examen, litera


corespunzătoare fiecărui răspuns corect:

1. Afirmatia gresita pentru retinol (vitamina A) este:


a. intervine in elaborarea rodopsinei
b. se depoziteaza predominant in ficat
c. scade sinteza de anticorpi
d. este indicata in dermatoze

2. Calea de administrare rectală a medicamentelor:


a. permite o absorbţie rapidă şi completă
b. evită în totalitate efectul primului pasaj hepatic
c. se utilizează numai pentru obţinerea unor efecte terapeutice locale
d. se recomandă la bolnavii cu vărsături, leziuni ale cavităţii bucale, in pediatrie

3.Administrarea sublinguală are următoarele avantaje:


a. permite absorbţia moleculelor puternic ionizate
b. evită inactivarea medicamentului la primul pasaj hepatic
c. permite administrarea substanţelor iritante
d. este condiţionată de hidrosolubilitate

4.Toleranţa cronică la medicamente (obişnuinţa) constă în:


a. ansamblul efectelor farmacodinamice ale medicamentelor
b. necesitatea creşterii dozei de medicament pentru obţinerea aceluiaşi efect farmacologic
c. ansamblul efectelor nedorite ale unui medicament
d. totalitatea semnelor de sevraj observate după oprirea administrării medicamentului

5.Pot suprima lactația:


a. amoxicilina
b. reserpina
c. bromocriptina

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 1


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

d. carbimazol

6.Acetilcisteina :
a. este un sedativ
b. este contraindicat la copii
c. se poate asocia cu antibioticele de tipul eritromicina / tetraciclina
d. este antidotul in intoxicația cu paracetamol

7. Nu suferă efectul primului pasaj, medicamentul administrat pe cale:


a. intrarectală
b. intravenoasă
c. intracardiacă
d. orala

8. Biodisponibilitatea unui medicament:


a. este strict dozo-dependentă
b. depinde de calea de administrare a medicamentului
c. este maximală după administrarea orală
d. nu poate fi modificată prin schimbarea excipientului din compoziţia medicamentului

9. Medicamentele care se administreaza dimineața înainte de masa sunt:


a. purgativele
b. hipoglicemiantele
c. beta blocantele
d. antiinflamatoarele

10. DE50 reprezintă:


a. doza medie eficace la 50% din indivizi
b. doza medie letala la 50% din indivizi
c. doza maxima/ 24 ore
d. doza minima eficace la 50% din indivizi

11.Codeina :
a. prin metabolizare hepatica se transforma in morfina
b. are eliminare urinara predominant sub forma activa
c. creste secrețiile bronșice
d.nu se elimina urinar

12. Oxeladina :
a. este un expectorant
b. este un antitusiv opioid
c. provoaca somnolenta
d. nu deprima SNC

13. Glucocorticoizii inhalatori sunt ineficienti in urmatoarele situatii :


a.starea de rau astmatic

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 2


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

b.criza de astm bronsic


c.in tratamentul de fond al astmului bronsic cronic moderat
d.astmul bronsic infectat

14. Ranitidina :
a. este un derivat de tiazol
b. este un derivat de furan
c. este un derivat de piperidina
d. are incidenta reactiilor adverse mai mare decat cimetidina

15. Care efect advers nu caracterizeaza omeprazolul :


a. efect de rebound hipergastrinemic
b. dezvoltarea de candidoze gastrointestinale
c. riscul de hepatita
d. riscul de nefrita interstitiala

16. Gentamicina:
a.se administrează exclusiv i.m.
b.este un antituberculos major
c.are o toxicitate renală ridicată
d.are proprietăţi inductoare enzimatice

17. Diazepamul produce:


a.suprimarea stărilor convulsive de diferite cauze
b.atenuarea delirului şi halucinaţiilor
c.contracţia musculaturii striate scheletale
d.schimbarea dispoziţiei depresive

18. Sunt purgative iritante:


a. sulfatul de magneziu
b. bisacodilul
d. lactuloza
c. uleiul de parafină

19. Conform F.R. X, unguentul simplu se prepară din lanolină şi vaselină în următoarele
proporţii:
a. 50 : 50
b. 90 : 10
c. 10 : 90
d. 80 : 20

20. Atropina are acţiune:


a. acţionează asupra articulaţiilor şi ligamentelor
b. la nivel ocular produce midriază
c. vitaminizantă
d. remineralizantă

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 3


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL II 15 puncte

1. In coloana A sunt enumerate 5 variante, iar in coloana B sunt enumerate 6 variante.


Scrieti, pe foaia de examen, asocierea dintre fiecare element enumerat in coloana A si
corespondentul acestuia din coloana B.

A B

1. Alcaloizi cu nucleu tropanic sunt prezenti in a. 20 g

2. Aspirina penetreaza in organism b Belladonnae radix

3. Eliminarea aspirinei se realizeaza c. pe cale digestiva r

4. Doza letala de paracetamol la adult este d. 2g

5. Acetazolamida se utilizeaza in e. pe cale renala

f glaucom

2. In coloana A sunt enumerate 5 variante, iar in coloana B sunt enumerate 6 variante.


Scrieti, pe foaia de examen, asocierea dintre fiecare element enumerat in coloana A si
corespondentul acestuia din coloana B.

A B

1. Furosemid a. Este antihistaminic H2

2. Rnitidina b. Poate produce sensibilizare

3. Omprazolul c. Este un polialcool, derivat de manoza

4. Manitolul d. Este oficinala in FR X

5. Gentianae radix e. Are durata scurta de actiune

f. Are durata lunga de actiune

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 4


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

3 În coloana A sunt enumerate 5 variante, iar in coloana B sunt enumerate 6 variante.


Scrieti, pe foaia de examen, asocierea dintre fiecare element enumerat in coloana A si
corespondentul acestuia din coloana B.

A B

1. Au actiune tonic amara a. untul de cacao

2. Se utilizeaza ca excipient la b. paracetamolul


obtinerea supozitoarelor
3. Are proprietati analgezice c. indapamida

4. Are actiune diuretica d. litiul

5. Prezinta risc teratogen la gravide e. plantele care contin principii amare

f. pantoprazolul

SUBIECTUL III 15 puncte

Cititi cu atentie afirmatiile de mai jos. Stabiliti valoarea de adevar a fiecarei afirmatii
si scrieti pe foaia de examen, in dreptul numerelor care corespund afirmatiilor, litera A
daca afirmatia este adevarata sau litera F daca afirmatia este falsa.

1.A/F Conform F.R. X, sterilizarea cu gaz foloseşte ca agent sterilizant oxid de propilen
2.A/F Preparatele perfuzabile folosite în metabolismul reconstituant sunt perfuzii cu hidrolizate
de proteine
3.A/F Balsamum Tolutanum este expectorant
4.A/F Atropina are actiune asupra articulatiilor si ligamentelor
5.A/F Cimetidina difuzeaza prin bariera hematoencefalica
6.A/F Hipoglicemiantele se administreaza dimineata inainte de masa
7.A/F Biodisponibilitatea unui medicament este strict dozo-dependenta
8.A/F Opiul se distribuie liber, fara reteta, in farmacii
9.A/F Calea de administrare rectala a medicamentelor permite o absorbtie rapida si completa
10.A/F Volumul aparent de distribuţie al unui medicament se calculează luând în considerare
doza administrată
11.A/F Supusă la hidroliză în cataliză acidă, la cald, penicilina G conduce la penicilamina
12.A/F Papaverina este un alcaloid prezent in fructele de Papaverum Somniferum
13.A/F Metronidazolul este un derivat imidazolic cu acţiune asupra virusului Herpes simplex
14.A/F Antihistaminicele H2 sunt derivati cu actiune antiulceroasa
15.A/F Autoclavarea serveşte pentru a steriliza pansamente chirurgicale

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 5


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL IV 10 puncte

IV.1. Definitia supozitoarelor

IV.2. Definiti siropurile conform FR X

IV.3. Unguente - definitie

IV.4. Pulberi - definitie

IV.5. Ottogutae – definitie conform FR X

SUBIECTUL V 30 puncte

Realizați un eseu cu titlul „Laxative şi purgative”, după următorul plan:

1. Definiţia laxativelor;
2. Definiţia purgativelor;
3. Clasificarea laxativelor şi purgativelor după mecanismul acţiunii.
4. Prezentaţi pentru fiecare clasă terapeutică:
a. modul de acţiune;
b. reprezentanţi;
c. indicaţii terapeutice;
d. mod de administrare;
e. contraindicaţii.

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 6


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

EXAMENUL DE ABSOLVIRE A ŞCOLII POSTLICEALE - SESIUNEA IULIE 2018

BAREM DE EVALUARE ȘI NOTARE A LUCRĂRILOR SCRISE

Calificarea profesională: Asistent medical de farmacie

VARIANTA 1

SUBIECTUL I

Pentru fiecare item rezolvat corect şi complet se acordă 1 p. Pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia 0 p.

1. b 2. d 3. b 4. b 5. c

6. d 7. c 8. b 9. a 10. a

11. a 12. d 13. b 14. b 15. d

16 . c 17. a 18. b 19. c 20. b

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 7


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

TOTAL SUBIECTUL I = 20 p (20x1p)

SUBIECTUL II

Pentru fiecare item rezolvat corect şi complet se acordă 5 p. Pentru fiecare asociere corectă se acordă 1 p.

II.1. 1-b 2 -c 3-e 4-a 5-f

II.2. 1-e 2-a 3-b 4-c 5-d

II.3. 1-e 2-a 3-b 4-c 5-d

TOTAL SUBIECTUL II = 15 p (3 x 5p)

SUBIECTUL III

Pentru fiecare item rezolvat corect şi complet se acordă 1p.

1. F 2. A 3. A 4. F 5. A

6. F 7. F 8. F 9. F 10. A

11. A 12. A 13. F 14. A 15. A

TOTALSUBIECTUL III = 15 p (15 x 1p)

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 8


Școala Postliceală F.E.G. “EDUCATION” – FILIALA TECUCI

SUBIECTUL IV

Pentru fiecare item rezolvat corect se acordă 2 p.

TOTAL SUBIECTUL IV = 10 p

SUBIECTUL V

Se acordă 30 p pentru realizarea unui eseu cu titlul „Laxative şi purgative”, după următorul plan:

1. Definiţia laxativelor; - 5 p
2. Definiţia purgativelor - 5p
3. Clasificarea laxativelor şi purgativelor după mecanismul acţiunii – 10p
4. Prezentaţi pentru fiecare clasă terapeutică:
a. modul de acţiune; - 2p
b. reprezentanţi; - 2p
c. indicaţii terapeutice; - 2p
d. mod de administrare; - 2p
e. contraindicaţii. - 2p

TOTAL SUBIECTUL V = 30 p

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Se acordă 10 puncte din oficiu

Examenul de certificare a calificării profesionale nivel 5, iulie 2018 Page 9