Sunteți pe pagina 1din 3

Pacreatita acuta

1.* Creşterea activităţii lipazei serice(sau a amilazei serice) în pacreatita acută este de:
A. de 3 ori mai mare decât valoarea normală
B. de 2 ori mai mare decât valoarea normală
C. în pancreatită nu se înregistrează creşteri ale lipazei serice
D. de 4 ori mai mare decât valoarea normală
E. de 1.5 ori mai mare decât valoarea normală
Răspuns: A(pag 189)

2.* Factorul etiologic care determina peste 80% din cazurile de pancreatită acută este
reprezentat de:
A. stare de şoc
B. insuficientă cardiacă
C. litiază biliară
D. intervenţii chirurgicale
E. ingestie de medicamente
Răspuns: C(pag. 189)

3.În pancreatită acută se descriu următoarele faze:


A. activarea prematură a tripsinei
B. răspuns infecţios extrapancreatic
C. eliberarea de factori chemotactici
D. accentuarea microcirculatiei
E. tromboze vasculare
Răspuns: A, C, E(pag. 190)

4.Forme anatomoclinice de pancreatită acută sunt:


A. pancreatită acută catarală
B. pancreatită acută edematoasă
C. pancreatită acută necrotică
D. pancreatită acută flegmonoasa
E. Pancreatită acută gangrenoasă
Răspuns: B, C (pag. 190)

5.Complicaţiile în pancreatită acută pot fi:


A. sepsis
B. şoc
C. disfuncţie multiplă de organe
D.colecistită acută litiazică
E. anemie
Răspuns: A, B, C (pag. 192)

6. *Factori infecţioşi care pot determina apariţia pancreatitei acute sunt cu excepţia:
A. ascaridoză
B. toxice
C.parazitoze
D. micoplasmă
E. HIV
Răspuns: B(pag.190)

7.* Leucocitoză în SIRS din pancreatită acută este:


A. 10.000/mm3
B.>18.000/mm3
C.>8000/mm3
D.>12.000/mm3
E.>15.000/mm3
Răspuns: D(pag.192)

8.* Pseudochistul de pancreas este:


A. o colecţie extrapancreatică
B. colecţie intrapancreatică
C. colecţie intraperitoneala
D.urmare a infectării chistului de pancreas
E.urmare a deschiderii chistului de pancreas
Răspuns: B(pag.193)

9.Colecţia necrotică încapsulată în pancreatită acută este reprezentată de:


A.pseudochist asociat cu necroză
B.necroză pancreatică organizată
C. „walled off necrosis”
D.sechestru pancreatic
E. colecţie necrotică acută
Răspuns: A, B, C, D(pag. 194)

10.La examenul fizic în pancreatită acută se pot evidenţia:


A. semnul Cullen
B. semnul Grey Turner
C. semnul Lanz
D. semnul Romberg
E. semnul valului
Răspuns:A, B.(pag.195)

11. Scorul Ranson la internare cuprinde:


A. valoare bilirubinei
B. valoarea TGO
C.valoarea TGP
D. valoarea LDH
E.Ca intracelular
Răspuns: C, D(pag. 197)

12. Formă severă de pancreatită acută conform scorului Ranson corespunde unei valori de:
A.2
B.3
C.4.
D.6
E.7
Răspuns:D, E (pag.195)
13. Formele clinice de pancreatită acută sunt:
A. pancreatită acută formă uşoară
B.pancreatită acută formă moderat-severă
C. pancreatită subacută
D.pancreatită supraacuta
E.pancreatită formă severă
Răspuns: A, B, E(pag.196)

14. Tablou clinic al pancreatitei acută cuprinde tipic:


A. durere hipocondru drept
B.durere epigastrică
C.durere cu iradiere în umărul drept
D. durere cu iradiere în bară
E. durere cu durata până în 30 minute
Răspuns: B, D(pag. 195)

15.În pancreatită acută se folosesc uzual următoarele investigaţii:


A. ERCP
B. endoscopie digestivă superioară
C.CT pelvis
D. CT abdominal
E.echografie abdominală
Răspuns: D, E(pag.196)