Sunteți pe pagina 1din 8

Government Coaching for JEE – Mains

2018-2019
Unit Test-2
Subject: Physics, Chemistry & Maths Time:60min
Mark:180

Instructions:
1) The Test booklet consists of 45 questions
2) Each question carries 4 marks for correct response
3) For each incorrect response one mark will be detected
4) The maximum marks are 180
5) The test is for 60 minutes duration
Choose the best answer 45x4=180
PART A- Physics
Q.No. 1 to 15
1. Given below are the equations of motion of four particles A, B, C and D
xA = 6t -3
xB= 4t2-2t+3
xc=3t3-2t2+t-7
xD= 7 cos 60° - 3 sin 30°
which of these four particles move with uniform acceleration
a) A b) B c) C d) D
2. If a body losses half of its Velocity on penetrating 3 cm in a wooden block then how
much will it penetrate more before rest
a) 1 cm b) 2 cm c) 3 cm d) 4 cm
3. A point mass initially at rest moves along X axis. acceleration varies with time as
a= (6t +5) ms-2 If it starts from original, the distance covered by it in 1 second is
a) 3 m b) 5.5 m c) 3.5 m d) 4 m
4. The driver of a train travelling at 115 km/h. Sees on the same track 100 m in front of
him, a slow train travelling in the same direction at 25 km h-1. The least retardation
that must be applied to faster train to avoid a collision is
a) 25 ms-2 b) 50 ms-2 c) 75 ms-2 d) 3.125 ms-2
5. A force = - K (y + x ) [ where K is a positive constant acts on particle moving in
the x-y plane. Starting from the origin, the particle is taken along the positive x – axis
to the point (a,o) and the parallel to the y-axis to the point (a, a) the total workdone by
the forces on the particle is
a) -2ka2 b) 2ka2 c) -ka2 d) ka2
6. As shown in figure, the tension in the horizontal cord in 30 N. The weight ‘W’ and
tension in the string ‘OA’ in newton are
A
30°

30 N

w
W

a) 30√3 , 30 b) 30√3 , 60 c) 60√3 , 30 d) none of these


7. A Person aiming to reach the exactly opposite point on the bank of a stream is
swimming with a speed of 0.5 m/s at an angle of 120° with the direction of flow of
water. The speed of water in the stream is
a) 1 m/s b) 0.5 m/s c) 0.25 m/s d) 0.433 m/s
8. If | × | = √3 , then the value of | + | is
a) (A2+B2+ )1/2 b) A+B c) (A2+B2+√3 AB) d) (A2+B2+AB)1/2

9. With respect to rectangular Cartesian co – ordinate system, three Vectors are


expressed as = 4i –j, = -3i+2 j and =- where i , j , k are unit vectors along x, y
and Z-axis respectively. The unit Vectors along the direction of the sum of these
vector is
a) = ( i+j- ) b) = ( i+j- ) c) = ( i-j+ ) d) = ( i+j+ )
√ √ √

10. A particle moving along a straight line has a velocity V ms-1 when it cleared a
distance y meter. These two are connected by the relation V = 49 + when its
velocity is 1 ms -1 its acceleration in (ms -2) is
a) 1 b) 2 c) 7 d) 0.5
11. A Train runs past a telegraph pole in 15 s, and through a tunnel 450 m long in 45 s.
The length of the train is
a) 225 m b) 325 m c) 425 m d) 450 m
12. A particle starts from rest with uniform acceleration ‘a’ . Its velocity after n Second
is u. The displacement of the body in last two second
( ) ( ) ( ) ( )
a) b) c) d)

13 A Particle starts from rest and moves along a straight line with constant
acceleration. The variation of velocity ‘v’ with displacement ‘s’ is
a) b)
v v

s s
c) d)

s s

14 The displacement ‘x ‘ of a particle varies with time t x = ae + be where a, b,


, are positive constants. The velocity of the particle wire
a. Go on decreasing with time
b. Be independent of and
c. Drop to zero when =
d. Go on increasing with time
15 The distance through which a body falls in the nth second is h. The distance
falls through which it falls in the next second is
a) h b) h + 9/2 c) h-g d) h+g
PART B - Chemistry
Q.No. 16 to 30
16. The mass of an atom of Nitrogen is
a) b) c) 6.023 X1023 d) 14amu
. .
17. The vapour density of a gaseous element is 5 times that of oxygen under similar
conditions, If the molecule is triatomic, what will be its atomic mass?
a) 53.33 u b) 80 u c) 160u d) 5.333u
18. A flask A contains 0.5 mole of oxygen gas. Another flask B contains 0.4 mole of
ozone gas. Which of the two flasks contains greater number of oxygen atoms?
a) A b) B c) Both A & B are equal d) neither A nor B
19. The number of moles present in 44.8 litres of sulphur di oxide at NTP…………….
a) 4mol b) 0.0 4mol c) 2.0 mol d) 0.02 mol
20. Calculate the mass of 2.5g of atoms of Magnesium?
a) 24g b) 6g c) 2.4g d) 60g
21. The number of protons and neutrons present in 26Fe is…………… 56
a) 30, 26 b) 26, 30 c) 28, 28 d) 32, 24
22. Identify the isoelectronic species
a) Na+, K+ b) Na+, Li+ c) Na+, Mg2+ d) Na+, Cl-
23. The number of electrons in the species H2+, H2 and O2+ are ……………..
a) 0,1,2 b) 1,2,15 c) 1,1,2 d) 0,1,2
24. The idea of stationary orbits was first given by ………………..
a) Rutherford b) J.J.Thomson c) Neils Bohr d) Max Planck
25. Match the list I and list II using the code given below the list
List I List II
A. Thomson model 1. Electrons revolve around the nucleus in
stationary orbits.
B. Rutherford model 2. Positive sphere of radius 10-8cm with embedded
electrons
C. Neils Bohr model 3. Atoms are indivisible.
D. Daltons’s atomic model 4. The nucleus is surrounded by electrons that
move around with very high speed in orbits
Code A B C D
a) 2 4 1 3
b) 3 2 4 1
c) 4 1 3 2
d) 1 3 2 4
26. The energy of an electron in the nth orbit is given by the formula………………..
a) En= - - b) En= - - c) En= - d) En=
27. Which one of the following does not have any neutron?
a) Deuterium b) Tritium c) Helium d) Protium
28. An anion A3+ has 18 electrons. write the atomic number of A
a) 15 b) 21 c) 18 d) 54
29. The Balmer series in the spectrum of hydrogen atom falls in………………..
a) ultraviolet region b) visible region
c) infrared region d) ozone region

30. Cathode rays are deflected by………..


a) electric field only b) magnetic field only
c) both electric and magnetic field d) none of these
PART C - Maths
Q.No. 31 to 45
31. If g(f(x)) =sinx and f(g(x))=( sin√x)2, then
a) f(x)=sin2x, g(x)=√ b) f(x)=sinx, g(x)=x
c) f(x)= x2, g(x)=sin)=√ d) f and g cannot be determined

32. The range of the function f(x)=(7-x)P(x-3) is


a) {1,2,3} b) {1,2,3,4,5} c) {1,2,3,4} d) {1,2,3,4,5,6}
33. The graph of the function y=f(x) is symmentrical about the line x=2, then
a) f(x+2)=f(x-2) b) f(2+x)=f(2-x) c) f(x)=f(-x) d) f(x)=[-f(-x)]
34. The largest interval lying in (- , ) for which the function
f(x) = 4-x^2+ cos-1( -1 ) + log cosx is
[
a) 0, ] b) (- , ) c) [- , ) [ ]
d) 0,
-1 2
35. Let f : R[0, ] be defined by f(x) = tan (3x +6x+a) is onto.Then the value of a is
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5
36. Let f(x) = 
,  - , then f(f(x))=x if =
a) -1 b) - c) -2 d) 2
-1
37. If f(x) =3x-5 then f (x)
a)is given by b)is given by
c)does not exist because f is not one- d)does not exist because f is not onto
one
38. which of the following functions is periodic?
a) f(x) = x-[x] where[x] denotes the greatest integer ≤x
b) f(x)= sin( )for x0,f(0) =0
c) f(x )= x cosx
d) none of the above
39. The domain of cos-1 [ log3( )] is
a)[1,9] b)[-1,9] c)[-9,1] d)[-9,-1]
40. A real valued function f(x) satisfies the equation f(x-y) =f(x)f(y)-f(a-x)f(a+y) where
a is a given constant and f(0)=1 f(2a-x)=
a) -f(x) b) f(x) c) f(a)+ f(a-x) d) f(-x)
41. Let f(x)= |x-1| , then

a) f(x2) = (f(x))2 b) f(x+y) =f(x) +f(y) C) f(|x|) = |f(x)| d) none of these

42. Let f be a real valued function defined on the interval (-1 , 1) such that
f(x) = 2 + ∫ √ + 1 dt ∀ ∈ ( 1 , 1) and Let f-1 be the inverse function of f,
then {f-1(2)}1 is equal to
a) 1 b) 1/3 c) 1 /2 d) 1/e
43. The domain of definition of f(x) = log (x+3) / ( x2+3x+2) is
2

a) R/{-1, -2} b) (-2, ∞) c) R/{-1, -2 , -3} d) (-3 , ∞)/{-1 ,-2}


44. Let y = ( + 1)( 3)/( 2) . Find all the real values of x for which y takes real
values
a) x € (-1,3) ∪ (0 ,2)
b) x € [-1, 2] ∪ (3 , ∞) c) x € [-1, 2) ∪ [3, ∞) d) x € (-1, 2) ∪ [3 , ∞)
45. 1 <0
Let g(x) = 1+x –[x] and f(x) = 0 =0 then for all x , f(g(x)) is equal to
1 >0
a) x b) 1 c) f(x) d) g(x)
Government JEE Coaching Unit Test-2
2018-2019
Subject: Physics, Chemistry & Maths

Answer Key

1.b 2. a 3.c 4.d 5.c

6.b 7.c 8.d 9.a 10.d

11.a 12.a 13.b 14.d 15.d

16. b 17.a 18. b 19.c 20. d

21.b 22.c 23.b 24.c 25.a

26.b 27.d 28.a 29.b 30.c

31.a 32.a 33.b 34.d 35. b

36. b 37. b 38. a 39. a 40.a

41. d 42. b 43. d 44. c 45. b