Sunteți pe pagina 1din 13

GLANDA TIROIDA+ 48+ 1 pr.

Situatie

1. Ce caracterizeaza gusa nodulara?


A. prezenta unei formatiuni pseudotumorale dezvoltata subhiodian
B. prezenta sindromului de malabsorbtie
C. relief cervical simetric
D. prezenta adenopatiei laterocervicale palpabile
E. se localizeaza suprahiodian
A

2. Posibilitatile evolutive ale gusei nodulare euterioide sunt


urmatoarele, EXCEPTIND:
A. degenerare maligna
B. tiroidita sau strumita
C. hemoragii interstitiale
D. compresiune pe organele vecine
E. ulceratia nodulilor tiroidieni
E

3. Ce afirmatie referitor la gusa nodulara euterioide este falsa?


A. se localizeaza subhioidian
B. se poate canceriza
C. poate fi insotiita de hipertiroidie
D. tratamentul cu iod 131 radiactiv poate duce la
strumita actinica
E. hormonoterapia subtitutiva are un beneficiu inalt
E

4. Ce explorare NU este utila in diagnosticul gusei?


A. Ru-scopia toracica
B. scintigrafia tiroidiana, ecografia
C. iodcaptarea, valoarea tiroxinemiei
D. laringoscopia indirecta
E. bronhoscopie
E

5. Ce afirmatie referitor la gusa hipertiroidizata este falsa?


A. Ecografia poate preciza diagnosticul
B. Iodcaptarea crescuta
C. R-grafia cervicala poate obiectiva o compresie traheala
D. explararile biologice (H.,L.,Ht.,VSH,glicemia)
Glanda tiroida.doc 1
au valori crescute
E. scintigrafia tiroidiana arata prezenta "nodulilor reci"
D

6. Care din urmatoarele afectiuni pot determina mai frecvent


dezvoltarea cancerului tiroidian?
A. gusa difuza toxica
B. tiroidita de Kerven
C. gusa nodulara
D. tiroidita Hosimoto
E. boala Basedow
C

7. Ce medicamente se folosesc in tratamentul tireotoxicozei?


A. mebendazol
B. biseptol
C. mercazolil
D. omeprazol
E. ampicillina
C

8. Efectul benefic al tratamentului medicamentos administrat


pacientului cu tireotoxicoza se controleaza prin urmatoarele criterii
clinice. Exceptind:
A. sedare neuro-psihica adecvata (somn linistit)
B. temperatura in limite normale
C. aparitia echimozei cervicale
D. curba ponderala in crestere
E. frecventa pulsului in jur de 80-100/min
C

9. Riscurile radioterapiei (Iod 131) aplicate in tratamentul


tireotoxicozei sunt urmatoarele, EXCEPTIND:
A. riscuri legate de radioactivitate
B. Risc de hipotiroidie
C. risc de hipertiroidie
D. risc de mutatie genetica
E. risc de combustie radiologica
C

Glanda tiroida.doc 2
10. Boala Basedow prezinta:
A. o inflamatie a tesutului tiroidian
B. o expresie clinica a intoxicatiei acute sau cronice a organismului
cu hormonii tireoidieni
C. o hipotrofie a glandei tiroide
D. 0 gusa limfamatoasa
E. o gusa mixedematoasa
B

11. Boala Basedow clinic se manifesta prin urmatoarele semne:


A. hipotrofie tiroidiana, tremuraturi, tahicardie, exoftalmie
B. tahicardia paroxistica, delirium tremesc, nevroza, hipotrofie
tiroidiana
C. exoftalmie, hipertrofie tiroidiana, tremuraturi, tahicardie
D. cardiopatie hipertiroidiana, hipertermie, disfonie, exoftalmie
progresiva
C

12. Obiectivele tratamentului medical administrat tireotoxicozei sunt


urmatoarele, EXCEPTIND:
A. corectarea tulburarilor de ritm si reducerea tahicardiei
B. reducerea hipertiroidiei
C. prevenirea crizelor tireotoxice
D. sedarea centrilor cortico-diencefalo-hipofizari
E. combaterea hiperparatiroidismului
E

13. Consecintele tireotoxicozei sint:


A. soc hipovolemic
B. hiperparatiroidismul
C. pileflebita
D. cardiopatia si hepatoza tireotoxica
E. hipercloremie
D

14. Tireotoxicoza se manifesta prin urmatoarele semne, Exceptind:


A. nervozitate crescinda
B. scadere ponderala asociata cu bulemie
C. exoftalmie
D. manifestari cardio-vasculare
Glanda tiroida.doc 3
E. disfagie paradoxala
E

15. Tratamentul electiv adresat adenomului toxic tiroidian este:


A. exclusiv medical
B. exclusiv chirurgical
C. regim alimentar, bogat in proteine
D. radioiodterapia
E. simptomatic
B

16. In tratamentul chirurgical al adenomului toxic tiroidian se pot


practica:
A. lobectomie sau enuclearea nodulului
B. tiroidectomie subtotala
C. excerpatia glandei tiroide
D. tiroidectomie ampla asociata cu limfatectomie
E. lobectomia bilaterala
A

17. Momentul optim pentru interventia chirurgicala adresata


pacientului cu tireotoxicoza este ilucidat de urmatoarele criterii
clinice, EXCEPTIND:
A. curba ponderala in crestere sau stationara
B. sedarea psihomotorice
C. pierdere ponderala progresiva paradoxala
D. frecventa pulsului in jur de 80-100/min
E. ritm cardiac stabil fara variatii zilnice
C

18. Stimularea catabolismului, urmata de nervozitate, pierdere


ponderala, hiperfagie, intoleranta la caldura, tremuratiri ale miinilor,
piele calda si umeda si cresterea metabolismului bazal poate fi
cauzata de:
A. hiperfunctie paratiroidiana
B. insuficienta paratiroidiana
C. hiperfunctia tiroidiana
D. hipofunctia tiroidiana
E. insuficienta hipofizara
C
Glanda tiroida.doc 4
19. Care din urmatoarea afirmatie, referitor la gusa endemica, este
falsa?
A. are o evolutie lenta
B. apare mai frecvent la femei
C. apare mai frecvent la barbati
D. apare la bolnav domiciliat in regiuni muntoase
E. apare la bolnav domiciliat in vai adinci si umede
C

20. Factorii predispozanti la aparitia gusei endemice sunt urmatorii,


EXCEPTIND:
A. alcoolul
B. debutul maladiei poate fi situat in decursul alaptarii sau
menopauzei
C. factorul eriditar
D. debutul maladiei se situiaza in copilarie sau in decursul sarcinii
E. carentia in iod
A

21. Care afirmatie, referitor la gusa endemica, este falsa?


A. afectiunea se intalneste in aminute zone geografice
B. apare ca rezultat a carentei in iod
C. auscultatia - in cazul gusilor vasculare-evidentiaza sufluri
D. complicatiile ei obisnuite sint: hemoragie, strumita,
bazedowifierea, malignizarea
E. palpator gusa este de duritate lemnoasa difuza
E

22. Care din afirmatiile de mai jos, referitor la gusa hipertiroidizata,


este falsa?
A. cresterea de volum a gusei provoaca fenomene de compresie
B. cresterea aldosteronemiei poate traduce o gusa hipertireoidizata
C. tratamentul medical adresat gusei bezedowifiate include
administrarea mercazolinei
D. mortalitatea prin act chirurgical adresat gusei oscileaza intre
0.2-0.5%
E. auscultatia - in cazul gusei vasculare – evidentiaza sufluri
B

Glanda tiroida.doc 5
23. Referitor la tratamentul gusei nodulare, care din urmatoarele
afirmatii nu este exacta?
A. tratamentul madical este benefic pentru cca 90% din gusi
B. tratamentul chirurgical este indicat pentru cca 90% din guse
nodulare
C. tratamentul medical pe baza de Iod, se adreseaza formelor
juvenile
D. letalitatea postoperatorie oscileaza intre 0.2-0.5%
E. rasunetul cardiac al gusei se manifesta prin dilatatie inimii
drepte
A

24. Indicati complicatia, care nu poate fi consecinta interventiei


chirurgicale adresate tireopatiilor:
A. paralizia recurentiala
B. criza tireotoxica
C. hipoparatireoza
D. hiperparatiroidism
E. hipotireoza
D

25. Operatia Nicolaev adresata tireopatiilor consta in:


A. deconexiune azygoportala
B. enuclearea nodulului tiroidian
C. tireoidectomie subfasciala
D. exterpatie tiroidiana
E. lobectomie
C

26. Rasunetul clinic al compresiunii prin gusa pe nervul recurent se


manifesta prin:
A. enoftalmie, traheomalacie
B. fenomene asfixice
C. hipotonie, frisoane
D. voce bitonala, raguseala
E. episoade hipoglicemice
D

27. Adenomul toxic tiroidian Plummer reprezinta


Glanda tiroida.doc 6
A. o hipertiroidia rezistenta la terapia medicala
B. o hipoparatireoza
C. o hipotiroidia rebila la terapia medicala
D. un cancer tiroidian
E. o exoftalmie
A

28. Aspectul Basedowianului este caracteristic:


A. ochi exoftalmici, emotiv, astenie generala, obragii rosii
B. facies rubar, stare casectica, exoftalmie
C. bolnav emotiv, cu tremuraturi ale extremitatilor, exoftalmie,
facies palid
D. enoftalmie, bulemie, echimaze
E. mini calde si uscate, casexie, uveita
C

29. Caracteristic tireotoxicozei este:


A. metabolismul bazal micsorat
B. metabolismul bazal in limite normale
C. curba de fixatie a iod 131 depaseste cu 50% normalul
cu maximum intre 2-6 ore
D. hipotoxinemia
E. marirea nivelului hormonilor T3 si T4
E

30. Tratamentul preoperator al tireotoxicozei NU foloseste:


A. radio-iod
B. barbiturice, bromuri
C. rezerpina, obzidan, propronolol
D. tiroxina, tireocomp
E. rejim alimentar, bogat in proteine si glucide
D

31. Evolutia bolii Basedow poate fi grevata de:


A. mixedem
B. crize acute tireo-toxice
C. hipotireoza
D. hiperparatiroidism
E. embolii gazoase
B
Glanda tiroida.doc 7
32. Caracteristic hipoparatiroidismilui este:
A. exoftalm
B. tetania
C. cord gusat
D. miastenia
E. bulemia
B

33. La o bolnava dupa 24 ore postoperator – tireoidectomie subtotala


pentru tireotoxicoza, apare: agitatie, stare predilirioasa, tahicardie =
180 batai/min, aritmie, hipertermie. Care este posibila complicatie
postoperatorie?
A. paralizia recurentiala
B. hipotireoza
C. hipoparatireoza
D. criza tireotoxica
E. embolia gazoasa
D

34. Tiroidita acuta prezinta urmatoarele semne, EXCEPTIND:


A. ferba, frisoane
B. stare de hipotireoza
C. debut acut
D. cord gusat
E. leucocitoza
D

35. Indicatiile de tratament chirurgical in


tiroidita acuta sunt:
A. hipoparatiroidizmul
B. hipotireoza
C. abcedare
D. hiperplazia tesutului tiroidian
E. prezenta sindromului algic
C

36. Ce afirmatie referitor la tiroidita cronica Hosimoto este exacta:


A. este o tiroidita fibroasa
Glanda tiroida.doc 8
B. se evidentiaza prin micsorarea glandei tiroide in volum
C. este o tiroidita autoimuna limfocitara
D. se insoteste cu stare de hipertireoza
E. prognosticul este nefavorabil
C

37. Ce afirmatie referitor la tiroidita Riedl este exacta:


A. este o inflamatie tiroidiana autoimuna
B. se insoteste de adenopatie laterocervicala palpabila
C. este o inflamatie tiroidiana specifica
D. gusa este mobila cu deglutitia
E. se traduce prin proces de fibroza proliferativ
E

38. Explorarile utile in precizarea starii functionale tiroidene includ:


A. ecografia glandei tiroide
B. iodocaptarea
C. mediastinografia
D. radiografia cervicala
E. laringoscopia indirecta
B

39.Tireotoxicoza reprezintă sindromul clinic caracterizat prin:


A. Scăderea proceselor metabolice
B. Niveluri scăzute de hormoni tiroidieni
C. Niveluri scăzute de corticoizi
D. Expunerea excesiva a țesuturilor la niveluri crescute de hormoni
tiroidieni
E. Accelerarea generalizata a proceselor metabolice
D

40.Tiroidectomia este urmată imediat de tratament substitutiv cu:


A. Litiu
B. Tionamide
C. Levotiroxină
D. Iod
E.Antitiroidiene de sinteză
C

41.Adenomul toxic este caracterizat prin:


Glanda tiroida.doc 9
A. Nu asociază oftalmopatie
B. La examenul clinic se palpează un nodul bine definit, cu ţesut
tiroidian
contralateral redus
C. Prezintă simptome de hipertiroidism
D. Pacientul are tipic vârsta sub 40 ani
E. Poate asocia oftalmopatie
ABC

42. Nodulii tiroidieni:


A. Se pot evidenţia ecografic
B. Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenţi la persoanele tinere
C. Pot fi solitari sau multipli
D. Sunt manifestarea clinică a unui spectru larg de afecţiuni
tiroidiene
E. Reprezintă o delimitare distinctă a parenchimului tiroidian faţă
de ţesutul tiroidian vecin
ACDE

43. Tiroidita subacută (De Quervain) se datorează:


A. blocului Wolff-Chaikoff
B. administrării amiodaronei
C. unei infecții bacteriene
D. administrării antitiroidienelor de sinteză
E. unei infecții virale
E

44. Următoarele tipuri de intervenţie chirurgicale pot fi utilizate în


tratamentul unei guşi:
A. Tiroidectomia subtotală
B. Tiroidectomia totală
C. Lobectomia subtotală
D. Lobectomia totală
E. Adrenalectomia
ABCD

45. În evoluţia unei guşi pot apărea următoarele complicaţii:


A. Compresiune pe structurile învecinate
B. Hemoragii interstițiale

Glanda tiroida.doc 10
C. Tiroidita acută
D. Hipertiroidizare
E. Degenerescenţă malignă
ABCDE

46. Care din următoarele tipuri de noduli tiroidieni după aspectul


scintigrafic este mai frecvent malign:
A. Nodul ,,rece”
B. Nodulul ,,cald” (warm)
C. Nodulul ,,fierbinte” ( hot)
D. Toate cele trei tipuri enumerate
E. Nici unul din cele trei tipuri
A

47. Funcţia tiroidiană crescută caracterizează:


A. Administrarea excesivă de hormoni tiroidieni
B. Nodulul autonom
C. Guşă polinodulară hipertiroidizată
D. Tiroidita subacută
E. Boala Basedow-Graves
BCE

48. Care este profilul hormonal sugestiv pentru tireotoxicoză?


A. TSH crescut, T3 şi T4 scăzute.
B. TSH crescut, T3 şi T4 crescute.
C. TSH scăzut, T4 scazut, T3 crescut.
D. TSH scăzut, T3 și T4 crescute.
E. TSH scăzut, T4 crescut, T3 scăzut.
D

KEY (Glanda tiroida)

1-A; 2-E; 3-E; 4-E; 5-D; 6-C; 7-C; 8-C; 9-C; 10-B 11-C; 12-E; 13-D; 14-E;
15-B; 16-A; 17-C; 18-C; 19-C; 20-A; 21-E; 22-B; 23-A; 24-D; 25-C; 26-D;
27-A; 28-C; 29-E; 30-D; 31-B; 32-B; 33-D; 34-D; 35-C; 36-C; 37-E; 38-B.
39- D E; 40-C; 41- ABC; 42-ACDE; 43- E; 44-ABCD; 45-ABCDE; 46-A; 47-
B C E; 48-D.

Glanda tiroida.doc 11
De adaugat din carte

PROBLEME DE SITUAȚIE

Pacienta, în vârstă de 42 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative,


se prezintă pentru palpitaţii, fatigabilitate, intoleranţă la căldură, tremor al extremităţilor,
scădere ponderală. La examenul clinic: tegumente calde, umede, tensiune arterială (TA) cu
diferenţială mare = 140/60 mmHg, tahicardie sinusală 100/minut, elemente concordante cu
anamneza şi sugestive pentru tireotoxicoză. Palparea regiunii cervicale anterioare a relevat un
nodul localizat în lobul drept tiroidian, elastic, mobil, nedureros, fără adenopatii satelite.
Întrebări:
Care este diagnosticul?
Ce examinări complementare veți indica?
Care sunt opțiunile de tratament?
Răspuns corecte:
Adenom toxic tiroidian.
Trestele hormonale (TSH şi T4) care confirmă hipertiroidia; ecografia: nodulul în
lobul drept tiroidian bine delimitat, neomogen, intens vascularizat periferic şi central;
scintigrafia tiroidiană: aspect caracteristic de nodul „cald“ – hipercaptant, restul ţesutului
tiroidian fiind mut scintigrafic – necaptant.
Tratament antitiroidian cu tiamazol, în doză iniţial mai mare (30 mg/zi), împărţită în 3
prize zilnice, scăzută ulterior treptat asociat cu hemitiroidectomie dreaptă și terapie
postoperatorie de substituţie cu 50 mcg levothyroxină/zi.

Glanda tiroida.doc 12
Glanda tiroida.doc 13