Sunteți pe pagina 1din 10

Simple Past Tense

Pengertian Simple Past Tense

Simple past tense adalah suatu bentuk kata kerja sederhana untuk menunjukkan bahwa suatu
kejadian terjadi di masa lampau.

Rumus dan Contoh Kalimat Simple Past Tense

Rumus Contoh Kalimat


1. I-You-She-He-It-We-They studied
Statement Subject (I-You-She-He-It-We-They)+ English yesterday.
(+) Verb II + Object 2. I-You-She-He-It-We-They went to
the zoo 2 days ago.
1. I-You-She-He-It-We-They did not
Negative (- Subject (I-You-She-He-It-We-They)+ did study English yesterday.
) not (didn't) + Verb I + Object 2. I-You-She-He-It-We-They didn't
go to the zoo 2 days ago.
1. Did I-You-She-He-It-We-They
Question Did + Subject (I-You-She-He-It-We- study English yesterday?
(?) They)+ Verb I + Object ? 2. Did I-You-She-He-It-We-They go
to the zoo 2 days ago?
Yes, Subject (I-You-She-He-It-We-They)
Yes, I-You-She-He-It-We-They did
Short + did
No, I-You-She-He-It-We-They did not
Answer No, Subject (I-You-She-He-It-We-They) +
(didn't)
did not (didn't)

Sedangkan pada verbs bentuk “to be” seperti ini:

Rumus Contoh Kalimat


1. I-She-He-It was in the class tommorow.
Statement Subject (I-She-He-It) + was
2. You-We-They were in the class
(+) Subject (You-We-They) + were
tommorow.
Subject (I-She-He-It) + was not 1. I-She-He-It was not (wasn't) in the class
(wasn't) tommorow.
Negative (-)
Subject (You-We-They) + were not 2. You-We-They were not (weren't) in the
(weren't) class tommorow.
1. was I-She-He-It in the class tommorow?
was + Subject (I-She-He-It)
Question (?) 2. were You-We-They in the class
were + Subject (You-We-They)
tommorow?
Short Yes, Subject (I-She-He-It) + was Yes, I-She-He-It was
Rumus Contoh Kalimat
Answer No, Subject (I-She-He-It) + was not No, I-She-He-It was not (wasn't)
(wasn't)
Yes, You-We-They were
Yes, Subject (You-We-They) + were No, You-We-They were not (weren't)
No, Subject (You-We-They) + were
not (weren't)

Contoh Kalimat Simple Past Tense

1. I bought a new book at the bookstore yesterday.


2. Mr. Smith didnt come to class lastweek.
3. He watched a horror movie 3 days ago.
4. Did Ana sing my favorite songs?
5. They were soldiers in 1945.
6. We spoke English in the classroom this morning.
7. My mother cooked fried rice last night.
8. Was Bob your brother?
9. She wrote a novel last month.
10. Andi and Budi visited my house last week.

Soal Latihan Simple Past Tense

Buatlah lah kalimat di bawah ini ke dalam bentuk Simple Past Tense (Positive, Negative,
Intogative)

contoh:

 I live in Jogja.

jawab:

 I lived in Jogja
 I didn’t live in Jogja
 Did i live in Jogja?

Contoh Soal Simple Past Tense Dalam Bahasa Inggris

1. I………to the school alone yesterday 2. .we……in this restaurant 2 days ago
a. Walk a. a.ate
b. Walked b. eaten
c. Walks c. eating
d. d.walking d. eat
3. I……in this sofa with him c. c.are love
a. sleeping d. d.loved
b. sleep
c. slept 5. I……this scissors to cut the grass
d. sleped yesterday
a. cuted
4. We…… each other 2 years ago b. b.cuting
a. love c. c.cut
b. b.be loving d. d.be cutted

Kunci Jawaban

1. B
2. A
3. C
4. D
5. C
TUGAS REMEDIAL
BAHASA INGGRIS SIMPLE PAST TENSE

Nama :
Kelas : IX A
6. ………he read novel last night?

a.do

b.did

c.done

d.are

7. We….. to aceh two weeks ago

a.gone

b.come

c.went

d.go

8. They……. this musc two hours ago

a.listened

b.listen

c.listening

d.be listen

9. Anita……me in this market yesterday

a.meeting

b.meets

c.met

d.meet

10. Dona……. this delicious food for us, 1 hour ago

a.cooking

b.cooked
c.cooks

d.cook

11.I….. this floor yesterday

a.swept

b.sweep

c.sweeps

d.sweeped

12.My brother…….this novel yesterday

a.reading

b.reads

c.read

d.readed

13.We……to the collage yesterday

a.walking

b.walk

c.walked

d.be walking

14.My lil bro……..a new motorcycle yesterday

a.has

b.have
c.having

d.had

15.I….. sad when my bestfriend left me yesterday

a.am sad

b.were

c.was

d.did

16.I……in this office 2 years ago

a.working

b.worked

c.work

d.be working

17.I……my wallet in this market two months ago

a.loose

b.losed

c.lose

d.lossing

18.My brother…….a letter for me

a.write

b.wrote
c.writing

d.was writting

19.My students……hard last night

a.study

b.studied

c.was study

d.studying

20.When I…….it is raining 5 minutes ago

a.got up

b.getting up

c.gets up

d.get up

21.They……about this project in this restaurant yesterday

a.talking

b.talked

c.talk

d.talks

22.I…….an elephant last night

a.draw

b.drew
c.drawn

d.drawing

23.My teacher……..me about this mathematic last year

a.taught

b.teaching

c.teaches

d.teach

24.I……a cake to your house last night

a.bring

b.brought

c.brings

d.bringing

25.Julio…….an active student last year

a.were

b.was

c.is

d.are

Kunci Jawaban

6. B
7. A
8. C
9. D
10. C
11. B
12. C
13. A
14. C
15. B
16. A
17. C
18. C
19. D
20. C
21. B
22. C
23. B
24. B
25. A
26. B
27. B
28. A
29. B
30. B