Sunteți pe pagina 1din 2

Panterele (Panthera) reprezintă un gen de mamifere carnivore de mari dimensiuni

din familia felinelor, care cuprinde patru specii: tigrul (Panthera tigris), leul (Panthera
leo), leopardul (Panthera pardus) și jaguarul (Panthera onca).

Cuprins

 1Filogenie
 2Caracteristică generală
 3Comportament
 4Areal
 5Hibrizi
 6Referințe

Filogenie[modificare | modificare sursă]


Categorizarea taxonomică a genului Panthera și a speciilor acestuia este subiectul a numeroase
dispute și a fost de multe ori revizuită. Genul ar fi provenit de la specia dispărută Panthera
schaubi [Viretailurus schaubi], care este văzută și ca primul reprezentant al
genului pumelor (Puma). Cel mai probabil, panterele au origini asiatice. Ramificarea familiei
felinelor în feline mari (Pantherinae, includ și leopardul pătat și leopardul zăpezilor) și feline
mici (Felinae) ar fi avut loc între 6 și 10 milioane de ani în urmă.[1] Studierea fosilelor stabilește
originea temporală a panterelor undeva în pliocen (2–3,8 milioane de ani în urmă).[2]
Se presupune, în urma cercetărilor la nivel genetic, că tigrul a fost prima felină care s-a
îndepărtat de linia generală a felinelor, deci primul reprezentant al panterelor.[3] Primul
reprezentant era considerat a fi leopardul zăpezilor care, chiar dacă în prezent aparține unui gen
aparte (Uncia), se dovedește a fi foarte asemănător cu leopardul.[1][3][4] Părerile privind păstrarea
leopardului zăpezilor într-un gen aparte (ca Uncia uncia) sau aducerea lui în
genul Panthera (ca Panthera uncia) sunt împărțite.[1][3][4][5][6][7]
Genul include și specia dispărută Panthera gombaszogensis, numită și jaguar european,
probabil asemănătoare jaguarului contemporan, care a apărut în jur de 1,6 milioane de ani în
urmă pe teritoriul peninsulei Italice.
Specia leopardului pătat este înrudită cu panterele, dar aparține unui gen aparte, Neofelis.[1][4][7][8]

Caracteristică generală[modificare | modificare sursă]


Reprezentanții genului Panthera sunt animale de dimensiuni mari și foarte mari. Tigrul
siberian este cel mai mare animal aparținând familiei felinelor.
Corpul este alungit, uneori puternic alungit. Regiunea sacrală nu este ridicată, iar șira spinării nu
este încovoiată, spre deosebire de pisici. Umerii se află la un nivel mai înalt decât regiunea
sacrală. Coada de obicei este lungă și constituie nu mai puțin de jumătate din lungimea corpului
(cap — membre inferioare). Capul este relativ mare, fața alungită. Urechile sunt mici, rotunde.
Urechile leului, cât și ale altor specii în blana de iarnă, aproape că nu se văd de sub blană. Ochii
sunt și ei rotunzi. Tigrul are „perciuni” pe fălci, iar leul o coamă bogată în jurul capului și un smoc
de blană la capătul cozii.
Picioarele sunt scurte și groase, puternice, cu labe mari. Ghearele sunt și ele mari, ascuțite și
încovoiate, total retractabile. Coloritul este deschis, acoperit dungi (la tigri) sau pete (la leoparzi
și jaguari). Dimorfismul sexual este caracteristic leilor: femelele acestei specii sunt lipsite de
coamă.
Dispun de o configurație dentară completă. Dinții sunt foarte tari, colții relativ scurți dar
puternici. Laringele și coardele vocale sunt bine dezvoltate și flexibile, ceea ce le permite
reprezentanților genului Panthera să scoată un urlet puternic și agresiv. Pe de altă parte, sunt
lipsiți de capacitatea de a toarce.

Comportament[modificare | modificare sursă]


Toți reprezentanții genului sunt animale răpitoare și se hrănesc cu mamifere mari, mai ales
cu copitate. Adeseori prada este mai mare decât felina. Vânează de obicei din ascunziș,
pândindu-și prada în desișuri și în preajma locurilor de adăpat. Obișnuiesc să-și sufoce prada
mușcându-i gâtul. Mănâncă întinși pe burtă, cu ghearele înfipte în animalul doborât.
Sunt activi și ziua și noaptea, dar sunt mai bine adaptați condițiilor nocturne. Sunt animale
solitare, cu excepția leilor, care se organizează în grupuri mici înainte de a purcede la vânătoare.
Populează atât regiunile joase, cât și munții. Leii, de exemplu, trăiesc în savane și semideșerturi,
leoparzii, tigrii și jaguarii în jungle, iar tigrul siberian în pădurile siberiene.

Areal