Sunteți pe pagina 1din 240

Dan Dumitrescu

TESTE DE CULTURĂ GENERALĂ


IV
Titlu: Teste de cultură generală- 4

Copyright © 2012

Toate drepturile aparţin Editurii Sanda.


Reproducerea integrală sau parţială a textului sau a
ilustraţiilor din această carte este posibilă numai cu
acordul prealabil scris al Editurii Sanda.

ISBN- 973-7813-25-1
Dan Dumitrescu

TESTE DE CULTURĂ GENERALĂ

EDITURA SANDA
Testul 1

1. Eutanasia a fost legiferată pentru prima oară în


anul 2001, în
a. India
b. China
c. Olanda
d. Australia

2. Templul lui Jupiter Heliopolitanul, ale cărui


coloane înalte de 20 de metri înălţime au constituit
un record pentru lumea antică, a fost construit la
a. Timgad (Algeria)
b. Baalbeck (Liban)
c. Roma
d. Babilon

3. Termenul generic pentru pietrele preţioase şi


semipreţioase şlefuite este
a. lemă
b. gemă
c. genă
d. benă

4. Prima hartă cunoscută în istorie, întocmită pe


pergament de vechii egipteni în care Nilul era
reprezentat prin două linii, a apărut în timpul
domniei faraonului (1314-1312 î.e.n.)
5
a. Ramses I
b. Ramses al VII-lea
c. Tutankamon
d. Amenofis al IV-lea

5. Cuvintele “A horse! A horse! My kingdom for a


horse!” (Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un
cal!) au fost rostite în lupta de la Bosworth (1485)
de către regele Angliei, (învins şi ucis de Henric al
VII-lea Tudor, din casa de Lancaster),
a. Henric al VI-lea
b. Richard Inimă de Leu
c. Ioan fără de ţară
d. Richard al III-lea

6. Actorul Nicolas Cage este nepotul regizorului


a. Francis Ford Coppola
b. Stanley Kramer
c. Terry Gillian
d. David Lynch

7. Deşertul Gobi se află în sudul


a. Chinei
b. Mongoliei
c. Afganistanului
d. Laosului

8. Cum se spune corect


6
a. să creăm
b. să creem
c. să creiăm
d. să creiem

9. Primul zbor experimental din lume al unui


avion cu reacţie s-a realizat cu aparatul inventat şi
pilotat de Henri Coandă (1886-1972) şi a avut loc
în anul 1910 lângă Paris, în localitatea
a. Barbizon
b. Versailles
c. Issy les Moulineaux
d. Roissy

10. Fiul lui Cezar şi al Cleopatrei a VII-a, care a


domnit în Egipt (44 î.e.n.-30 î.e.n.) împreună cu
mama sa, şi care a fost asasinat de Octavian după
bătălia de la Actium, s-a numit
a. Narmer
b. Akhenaton
c. Amenophis I
d. Ptolomeu al XV-lea

11. Ştefan cel Mare şi Sfânt (1433-1504),


domnitor al Moldovei (1457-1504) a căpătat rana
care i-a provocat moartea
a. la asediul cetăţii Chiliei
b. în bătălia de la Podul Înalt
c. în bătălia de la Poarta Albă
7
d. în bătălia de la Războieni

12. Ferdinand I (1865-1927), regele României


între anii 1914-1927, a fost
a. fiul lui Carol I de Hohenzollern
b. fratele lui Carol I de Hohenzollern
c. nepotul lui Carol I de Hohenzollern
d. fratele lui Carol I de Hohenzollern

13. Termenul de “priză-toc” semnifică


a. o conectare electrică ce asigură legătura cu
pământul a instalaţiilor electrice
b. o tehnică introdusă de asiatici de prindere a
paletei de tenis de masă
c. un concept modern în tehnicile de comunicare
mass-media
d. o metodă de pregătire a cimentului

14. Personajul Rică Venturiano din piesa “O


noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale (1815-
1877) avea slujba de
a. publicist
b. notar
c. vânzător
d. arhivar

15. Piesa “Şcoala femeilor” a fost scrisă de autorul


dramatic francez (1622-1673)
8
a. Racine
b. Victor Hugo
c. Voltaire
d. Molière

16. Cei trei Sfinţi Ierarhi sărbătoriţi de biserica


ortodoxă la 30 ianuarie sunt
a. Petru, Pavel, Grigorie
b. Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gură
de Aur
c. Grigorie, Ioan Botezătorul, Mihail
d. Luca, Teodor cel Sfânt, Andrei

17. Conform legendei, personajul biblic Absalon,


fiu al lui David (1013-973 î.e.n.), al doilea rege al
Israelului, fiind învins într-o bătălie şi-a căutat
scăparea fugind, dar vărul său Joab l-a urmărit şi
l-a ucis, întrucât în fuga sa Absalon
a. s-a împiedicat şi a căzut
b. şi-a prins părul în ramurile unui copac
c. a fost prins de soldaţi
d. a fost prins de un leu dresat

18. Dansul preferat al reginei Angliei, Elisabeth I


(1558-1603) era
a. giga
b. menuetul
c. cadrilul
d. valsul
9
19. Celebrul orator al Greciei, avocatul şi omul
politic atenian Demostene (384-322 î.e.n.), care s-
a otrăvit pentru a nu cădea în mâinile duşmanilor,
a rostit celebrele sale discursuri numite “Filipice”
împotriva regelui Filip al II-lea al
a. Spaniei
b. Spartei
c. Persiei
d. Macedoniei

20. “Madona cu scară” a fost prima sculptură


realizată la vârsta de 15 ani de către celebrul
sculptor
a. Michelangelo Buonarroti
b. Rafael Sanzio
c. Fidias
d. Praxitele

21. Celebra statuie “Moise” care se află în biserica


San Pietro in Vincoli din Roma, este opera
sculptorului
a. Leonardo da Vinci
b. Rafael Sanzio
c. Michelangelo Buonarroti
d. Rodin

22. După 1500 de ani de la interzicerea Jocurilor


Olimpice de către împăratul roman Theodosius I,
10
prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne a avut
loc în anul 1894, la
a. Paris
b. Roma
c. Atena
d. Berlin

23. Distanţa maximă între Pământ şi Soare se


numeşte
a. periheliu
b. nadir
c. aheliu
d. azimut

24. Clocitul ouălor de găină durează aproximativ


a. o săptămână
b. două săptămâni
c. trei săptămâni
d. patru săptămâni

25. Glanda care reglează cantitatea de sânge din


corpul omenesc este
a. splina
b. ficatul
c. pancreasul
d. timusul

26. În vechile temple greceşti, naosul reprezenta


sala centrală a templului în care se afla
11
a. marele preot
b. tezaurul
c. statuia zeului
d. vasul în care ardea focul sacru

27. Ametistul este un cuarţ de culoare


a. violetă
b. albastră
c. roşie
d. verde

28. În antichitate, prin “Coloanele lui Hercules”


se înţelegea strâmtoarea
a. Gibraltar
b. Bosfor
c. Dardanele
d. Bab-el Mandeb

29. Expresia “Time is money” (Timpul este bani)


îi aparţine lui
a. Thomas Moore
b. Benjamin Franklin
c. Abraham Lincoln
d. George Washington

30. Primul film de animaţie de lung metraj realizat


de Walt Elias Disney (1901-1966) în 1937 a fost
a. Popeye marinarul
b. Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici
12
c. Chip şi Dale
d. Alice în Ţara Minunilor

31. Statul african al cărui drapel naţional are


aceleaşi culori ca cele ale drapelului românesc
este
a. Botswana
b. Sudan
c. Senegal
d. Ciad

32. Cum se scrie corect


a. înde-aproape
b. îndeaproape
c. în-deaproape
d. în-de-aproape

33. Prima linie de tramvai cu cai din Bucureşti a


fost dată în exploatare între Calea Târgoviştei
(actuala Calea Griviţei) şi Piaţa Sf. Gheorghe, în
anul
a. 1852
b. 1872
c. 1892
d. 1912

34. Gilgameş, fiul zeiţei Ninsun şi al unui mare


preot al cetăţii, a fost eroul poemelor epice
babiloniene din mileniul III î.e.n. şi regele
13
legendar al străvechiului oraş din sudul
Mesopotamiei, numit
a. Uruk
b. Phaistos
c. Tyr
d. Nippur

35. În România secolului al XIX-lea, prin


termenul “agie” se înţelegea
a. învăţământul
b. poliţia
c. primăria
d. judecătoria

36. Unul dintre principalii colaboratori ai lui


Adolf Hitler, cel care a fugit cu un avion în Scoţia
în 1941, condamnat la închisoare pe viaţă de către
tribunalul din Nürnberg în 1946 fiind declarat
iresponsabil şi care s-a sinucis în închisoare în
anul 1987 a fost
a. Alfred Jodl
b. Adolf Eichmann
c. Rudolf Hess
d. Erwin Rommel

37. Cuvântul japonez “tatami” semnifică


a. o băutură tradiţională fabricată din cereale
b. o saltea folosită la judo

14
c. un kimonou purtat cu ocazia celebrării
căsătoriei
d. un salut tradiţional adresat străinilor

38. În ciclul de poezii “Lăcrămioare”, poetul care


şi-a exprimat dragostea pentru Elena Negri a fost
a. Alexandru Macedonski
b. George Coşbuc
c. Ion Minulescu
d. Vasile Alecsandri

39. Romanul “Un cuib de nobili” a fost scris de


scriitorul rus (1818-1883)
a. Ivan Sergheievici Turgheniev
b. Nikolai Vasilievici Gogol
c. Anton Pavlovici Cehov
d. Lev Tolstoi

40. La vechii egipteni, zeitatea considerată ca


deţinătoare a cunoştinţelor medicale era
a. Toth
b. Osiris
c. Seth
d. Isis

41. Ultimul patriarh biblic care a avut 12 băieţi şi


căruia i s-a arătat în vis că aceştia vor fi strămoşii
celor 12 triburi din Israel s-a numit
a. Iacob
15
b. Avraam
c. Isaac
d. Absalon

42. Compozitorul Paul Abraham (1892-1960) a


fost de naţionalitate
a. scoţiană
b. maghiară
c. britanică
d. iudaică

43. Umanistul Udrişte Năsturel (1596-1657),


considerat unul dintre cei mai mari învăţaţi ai
timpului său, având o contribuţie importantă la
dezvoltarea tiparului, a fost cumnatul
domnitorului Ţării Româneşti
a. Vlad Dracul
b. Matei Basarab
c. Constantin Brâncoveanu
d. Vlad Vodă, zis Călugărul

44. Arta sculpturii şi gravurii pietrelor preţioase


poartă numele de
a. heraldică
b. orfevrărie
c. liptică
d. hermeneutică

16
45. Celebra statuie “Lupoaica” aşezată la Roma,
pe colina Capitoliului, una dintre cele şapte coline
ale Romei, aparţine culturii
a. romane
b. etrusce
c. greceşti
d. asiriene

46. Boxerul al cărui record de victorii terminate


prin k.o. (145) nedepăşit încă, a fost
a. Cassius Clay
b. Sonny Liston
c. Archie Moore
d. Rocky Marciano

47. Sub acţiunea unui acid, hârtia de turnesol se


colorează în
a. roşu
b. albastru
c. verde
d. rămâne neschimbată

48. Crocodilul sacru din fluviul Gange are


particularitatea de a fi
a. orb
b. albastru
c. vegetarian
d. fără coadă

17
49. Primul restaurant McDonald’s din Europa a
fost inaugurat în anul 1972 în
a. Franţa
b. Olanda
c. Anglia
d. Spania

50. Cei mai mari consumatori de alcool din lume


se întâlnesc în
a. Anglia
b. Luxemburg
c. Italia
d. Rusia

Răspunsuri la testul 1

1 C 11 A 21 C 31 D 41 A
2 B 12 C 22 C 32 B 42 B
3 B 13 B 23 C 33 B 43 B
4 A 14 D 24 C 34 A 44 C
5 D 15 D 25 C 35 B 45 B
6 A 16 B 26 C 36 C 46 C
7 B 17 B 27 A 37 B 47 A
8 A 18 A 28 A 38 D 48 A
9 C 19 D 29 B 39 A 49 B
10 D 20 A 30 B 40 A 50 b

18
Metodă de evaluare a răspunsurilor date
-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 2

1. Vederea diurnă (în culori) este asigurată de


a. pata galbenă a retinei
b. pata albă a retinei
c. celulele cu conuri din pata galbenă a retinei
d. celulele cu bastonaşe din pata galbenă a retinei

2. Piatra de temelie a Bisericii Eroilor Neamului


din România a fost pusă la 20 iulie 1966 în oraşul
a. Iaşi
b. Bucureşti
c. Timişoara
d. Curtea de Argeş
19
3. Cea mai strălucitoare stea de pe bolta cerească
este
a. Sirius
b. Ceres
c. Proxima Centauri
d. Pollux

4. Călătorul, navigatorul şi corsarul Francis Drake


(1545-1596) care a realizat cel de-al doilea ocol al
lumii, a înfăptuit expediţii piratereşti de-a lungul
coastelor Africii şi Americii, fiind finanţat de
a. regina Elisabeta I a Angliei
b. regele Ferdinand de Aragon al Spaniei
c. regele Ludovic al XV-lea al Franţei
d. regele Haakon al VII-lea al Norvegiei

5. Dictonul “Errare humanum est” (A greşi este


omeneşte) îi este atribuit omului politic şi orator
latin (106-43 î.e.n.)
a. Cicero
b. Senecca
c. Ovidiu
d. Catilina

6. În istoria cinematografului, filmul considerat a


fi fost vizionat de cei mai mulţi spectatori a fost
a. Pe aripile vântului
b. Ben Hur
20
c. Casablanca
d. Zorba grecul

7. Cel mai vechi oraş din Europa, reşedinţă a


legendarului rege Minos, construit în secolul 20
î.e.n. în insula Creta, în care s-au aflat palatele
Phaisots şi Mallia, a fost
a. Cnossos
b. Troia
c. Heliopolis
d. Teba

8. Cum se spune corect


a. a investi
b. a învesti
c. în ambele moduri a şi b, în funcţie de context.
d. în ambele moduri, însă varianta a este
considerată un arhaism

9. Filosoful francez (1596-1650) care a prezentat


dovada ontologică a existenţei lui Dumnezeu în
opera sa “Meditaţii metafizice” (1641), afirmând
că dacă nu ar fi perfect, Dumnezeu nu ar exista, a
fost
a. Montaigne
b. Saint-Juste
c. Descartes
d. Jean Jacques Rousseau

21
10. Regele dac Duras-Diurpaneus care a renunţat
la tron în anul 87 e.n. în favoarea lui Decebal a
fost
a. bunicul lui Decebal
b. unchiul lui Decebal
c. tatăl lui Decebal
d. nepotul lui Decebal

11. Ignaţiu de Loyola (1491-1556) a fondat la


Paris în 1534 împreună cu alţi 7 tovarăşi o grupare
pusă în slujba papei Paul al III-lea, pe care acesta
a transformat-o în anul 1540 în ordinul
a. ioaniţilor
b. francmasonilor
c. benedictinilor
d. iezuiţilor

12. Generalul englez (1769-1852) care l-a învins


pe Napoleon în bătălia de la Waterloo din anul
1815 a fost
a. Nelson
b. Ney
c. Buckingam
d. Wellington

13. Cuvântul “inuman” se desparte în silabe astfel


a. i-nu-man
b. i-num-an
c. in-u-man
22
d. inu-man

14. Numele de fată al poetei Anne Elisabeth,


contesă Mathieu de Noailles (1876-1933),
scriitoare franceză de origine română, prima
femeie decorată cu “Legiunea de onoare” în
Franţa, a fost
a. Cuza
b. Brâncoveanu
c. Basarab
d. Cantacuzino

15. Scriitoarea existenţialistă franceză Simone de


Beauvoir (1908-1986) a fost soţia lui
a. André Gide
b. Louis Aragon
c. Albert Camus
d. Jean Paul Sartre

16. În mitologia scandinavă, arborele care sprijină


bolta cerească este
a. stejarul
b. arţarul
c. frasinul
d. cedrul

17. Regele antic al Israelului care a profeţit despre


Cristos în aşa-numiţii “psalmi mesianici” a fost
a. Saul
23
b. Goliat
c. David
d. Solomon

18. Compozitorul român care a compus opera


“Hamlet” a fost
a. Pascal Bentoiu
b. Gheorghe Dumitrescu
c. Paul Constantinescu
d. George Enescu

19. După cel de-al doilea Război Mondial,


savantului german Albert Einstein (1879-1955),
naturalizat american din 1940, i s-a oferit
preşedinţia
a. Israelului
b. Poloniei
c. Austriei
d. SUA

20. Pictorul român care a făcut în 1935 portretul


celebrei actriţe Greta Garbo a fost
a. Theodor Aman
b. Ion Ţuculescu
c. Theodor Pallady
d. Nicolae Grigorescu

21. Creatorul stilului sculptural clasic grecesc şi


realizatorul ansamblului de construcţii de pe
24
dealul Acropole din Atena (sec. al V-lea î.e.n.) a
fost
a. Miron
b. Scopas
c. Praxiteles
d. Fidias

22. În secolul III î.e.n. este elaborat cel mai vechi


tratat scris de mecanică aplicată, cunoscut sub
numele de “Probleme de mecanică”, fiind atribuit
marelui învăţat al antichităţii (384-322 î.e.n.)
a. Aristotel
b. Euclid
c. Platon
d. Arhimede

23. Miriapodul care trăieşte în locuri umede şi


întunecoase şi care se hrăneşte cu larve şi insecte,
poartă numele de
a. scarabeu
b. scolopendră
c. salamandră
d. străgălie

24. Glanda endocrină situată la baza creierului


care cântăreşte aproximativ o jumătate de gram şi
controlează şi menţine activitatea tuturor
glandelor endocrine, este
a. tiroida
25
b. timusul
c. hipofiza
d. epifiza

25. Cel mai vechi edificiu din piatră cunoscut în


lume care stă la originea primelor piramide, este
piramida în trepte de 60 metri înălţime de la
Saqqara (Egipt), reprezentând complexul funerar
al faraonului Zoser, a cărei construcţie a durat
timp de 55 de ani în mileniul al III-lea î.e.n. şi a
fost proiectată şi executată de către arhitectul,
medicul şi sfetnicul faraonului Zoser, pe nume
a. Toth
b. Hammurabi
c. Menes
d. Imhotep

26. “Mere de pământ” a fost prima denumire dată


de europeni
a. cartofilor
b. ridichilor
c. cepei
d. guliilor

27. Celebrul navigator şi explorator englez James


Cook (1728-1779) a descoperit şi explorat (1768-
1771)
a. Noua Zeelandă
b. Cuba
26
c. Groenlanda
d. arhipelagul Canare

28. “Gaudeamus igitur” (Să ne bucurăm, aşadar),


imnul studenţilor de pretutindeni, reprezintă
începutul unui vechi cântec studenţesc
a. german
b. britanic
c. olandez
d. american

29. Actriţa de film (1913-1967) care a primit


premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare
feminină din filmele “Pe aripile vântului” (1939)
şi “Un tramvai numit dorinţă” (1951) a fost
a. Bette Davis
b. Simone Signoret
c. Olivia de Havilland
d. Vivien Leigh

30. “Turnul Chindiei” se află în oraşul


a. Târgovişte
b. Ploieşti
c. Mizil
d. IaşI

31. Cum se spune corect, “a place” sau “a


plăcea”?
a. a place
27
b. a plăcea
c. în ambele variante, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “a”
d. în ambele variante, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “b”

32. Francezul Louis Blériot (1872-1936) aviator şi


constructor de avioane, care la 25 iulie 1909 a
traversat pentru prima oară Canalul Mânecii cu un
aparat de zbor, a fost şi inventatorul
a. farului pentru automobile
b. maşinii de scris
c. tractorului
d. stiloului

33. Regele dac Burebista (82-44 î.e.n.) i-a unit pe


geţi şi pe daci, creând un stat puternic, întins de la
Marea Neagră până la
a. Carpaţii Meridionali
b. Câmpia Panoniei
c. Munţii Slovaciei
d. extremitatea sudică a Peninsulei Balcanice

34. Măcelărirea protestanţilor francezi în noaptea


de 24 august 1572, ordonată de regele Carol al IX-
lea al Franţei şi de mama sa Caterina de Medicis,
este cunoscută în istorie sub numele de
a. Noaptea cuţitelor lungi
b. Noaptea de cristal
28
c. Noaptea Sfântului Bartolomeu
d. Noaptea cea mai lungă

35. Prima bombă atomică care a făcut 140.000 de


victime, a fost lansată la 6 august 1945 asupra
oraşului Hiroşima dintr-un avion american B-29
care purta numele
a. Little boy
b. Spirit of Saint Louis
c. Molly Baby
d. Enola Gay

36. Exprimarea “Democraţie populară” este


a. corectă
b. incorectă, fiind un pleonasm
c. corectă într-un anumit context
d. o expresie ieşită din uz

37. În 1955, cel care debutează cu romanul


“Străinul” şi care avea să devină un prolific
scenarist român, a fost
a. Titus Popovici
b. Camil Petrescu
c. Francisc Munteanu
d. Cexar Petrescu

38. Novalis (1772-1801) este pseudonimul ales de


un poet romantic
a. italian
29
b. spaniol
c. german
d. francez

39. Conform miotlogiei, Penelopa, fiica lui Icar şi


a Peribeei, soţia lui Ulise, regele legendar al
Itacăi, şi-a aşteptat soţul plecat în războiul troian
să se întoarcă acasă timp de
a. 5 ani
b. 10 ani
c. 15 ani
d. 20 de ani

40. Ordinul călugărilor benedictini a fost înfiinţat


în anul 529 de către sfântul Benedict de Nursia,
patriarh şi legiuitor al călugărilor din Occident, în
oraşul
a. Paris
b. Roma
c. Monte Cassino
d. Londra

41. Căpetenia dansatorilor căluşari poartă numele


de
a. vătaf
b. staroste
c. căpitan
d. logofăt

30
42. Filosoful grec Aristotel (384-322 î.e.n.),
discipol al lui Platon şi preceptor al lui Alexandru
cel Mare, s-a născut în localitatea Stagyra din
a. Macedonia
b. Persia
c. Creta
d. Grecia

43. Muzeul de artă ”Tate Gallery” fondat în anul


1897 se află la
a. Washington
b. Londra
c. New York
d. Paris

44. “Discobolul”, una dintre cele mai celebre şi


mai vechi statui din bronz ale lumii antice
reprezentând un aruncător de disc, a fost realizată
aproximativ la mijlocul secolului al
V-lea î.e.n. de către
a. Miron
b. Policlet
c. Fidias
d. Praxitele

45. Cuvântul grecesc “elektron” înseamnă


a. chihlimbar
b. indivizibil
c. extrem de mic
31
d. esenţă

46. Cea mai veche specie de crocodil cunoscută


este
a. aligatorul
b. crocodilul de Nil
c. crocodilul de Gange
d. gavialul

47. Filosoful antic (aprox.460-457—351-348


î.e.n.) care a introdus noţiunea de atom,
considerând că natura este compusă din atomi, ale
căror mişcări sunt de natură mecanică, a fost
a. Democrit
b. Aristotel
c. Pitagora
d. Arhimede

48. Deviza de refacere a României după unirea din


1918 a fost
a. “Prin noi înşine”
b. “Dumnezeu este alături de noi”
c. “România Mare”
d. “Toţi pentru unul, unul pentru toţi”

49. Înainte de apariţia monedei euro, moneda


naţională a Danemarcei era
a. francul danez
b. guldenul
32
c. şilingul
d. coroana

50. Muzeul Militar Naţional din Bucureşti a fost


înfiinţat în anul
a. 1883
b. 1893
c. 1903
d. 1923

Răspunsuri la testul 2

1 C 11 D 21 D 31 B 41 A
2 D 12 D 22 A 32 A 42 A
3 A 13 C 23 B 33 C 43 B
4 A 14 B 24 C 34 C 44 A
5 A 15 D 25 D 35 D 45 A
6 A 16 C 26 A 36 B 46 B
7 A 17 C 27 A 37 A 47 A
8 C 18 A 28 A 38 C 48 A
9 C 19 A 29 D 39 D 49 D
10 B 20 C 30 A 40 C 50 D

Metodă de evaluare a răspunsurilor date

33
-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 3

1. Muşchii gemeni sunt muşchii


a. antebraţului
b. gambei
c. coapsei
d. spatelui

2. Giganticul bloc de locuinţe pentru 1600 de


persoane, denumit “Unitatea de locuit” a fost
construit între anii 1947 şi 1952 după planurile
arhitectului de origine elveţiană Le Corbusier
(Charles Edouard Jeanneret) (1887-1965) în
oraşul
a. New York
34
b. Marsilia
c. Los Angeles
d. Berna

3. Fructul avocado este originar din


a. Australia
b. Africa
c. Asia
d. America de sud

4. Primul înconjur al lumii sub pavilion românesc


a fost făcut de cargoul “Bucureşti” în scopuri
comerciale, în anul
a. 1913
b. 1933
c. 1953
d. 1963

5. Expresia “Dum spiro, spero” (Cât timp trăiesc,


sper) îi aparţine omului politic şi orator atenian
(106-43 î.e.n.)
a. Cato
b. Cicero
c. Catilina
d. Catul

6. Filmul regizat de Claude Lelouche având ca


protagonişti pe Anouk Aimée şi Jean Louis
Trintignant (1966) a purtat numele de
35
a. Un bărbat şi o femeie
b. Vă place Brahms?
c. Love story
d. Casablanca

7. Erupţia cu lavă a vulcanului Vezuviu din anul


79 e.n. a îngropat sub lavă oraşele Pompei, Stabies
şi
a. Siracuza
b. Viterbe
c. Herculanum
d. Neapole

8. Forma de plural a pronumelui demonstrativ de


apropiere “cestălalt” este
a. cestăilalţi
b. cestălalţi
c. ceştilalţi
d. cestilalţi

9. În anul 1884, cel care a inventat mitraliera


încărcată automat prin efectul reculului, denumită
după numele inventatorului ei “mitraliera Maxim”
a fost industriaşul american Hiram Stevens
Maxim (1840-1916), de origine
a. arabă
b. palestiniană
c. engleză
d. americană
36
10. Omul de stat atenian (aproximativ 495-429
î.e.n.) care a conceput reconstrucţia şi
înfrumuseţarea Atenei în urma invadării acesteia
de către perşi în anul 480 î.e.n. reunind în jurul
său o echipă de artişti (printre care şi pe prietenul
său sculptorul Fidias) drept pentru care secolul V
î.e.n. a primit numele său, a fost
a. Lisimah
b. Mitridate
c. Pericle
d. Demostene

11. Baiazid Ildârâm (1360-1403), sultan otoman


din anul 1389, învinsul lui Mircea cel Bătrân la
Rovine în1385 şi învins de Timur Lenk, zis
Tamerlan, emirul Transoxanei (denumire prin care
era cunoscut imperiul mongol), a murit
a. otrăvit de fiul său, Selim
b. de moarte bună
c. de apoplexie, neputând suporta captivitatea
după ce fusese făcut prizonier de către Timur
Lenk la Angora (1403)
d. sinucigându-se

12. Abd-el Kader (1808-1883) a fost un celebru


emir arab, care a condus rezistenţa Algeriei vreme
de 15 ani (1832-1847) împotriva cuceritorilor
a. francezi
37
b. belgieni
c. englezi
d. italieni

13. Termenul de “tzuka-hara” semnifică


a. o mâncare tradiţională japoneză
b. o formulă de politeţe japoneză
c. o tehnică japoneză de aranjare a florilor
d. un procedeu tehnic folosit în gimnastica
sportivă

14. Nuvela “La ţigănci” a fost scrisă de


a. Mircea Eliade
b. Marin Sorescu
c. Mihail Sebastian
d. Marin Preda

15. Poetul romantic englez George Gordon Byron


(1788-1824) a murit în lupta purtată de insurgenţii
greci care s-au apărat eroic în războiul de
independenţă împotriva turcilor (1822-1824), în
oraşul
a. Missolonghi
b. Corint
c. Delfi
d. Ianina

16. În mitologia aztecă existau


a. 5 ceruri
38
b. 7 ceruri
c. 9 ceruri
d. 13 ceruri

17. Rugăciunea ortodoxă prin care se rosteşte


mereu numele Mântuitorului poartă numele de
a. Te Deum
b. Tatăl Nostru
c. Isihastru
d. Crezul

18. Compozitorul Edvard Grieg (1843-1907),


autorul muzicii de scenă pentru drama lirică şi
satirică “Peer Gynt” de Henrik Ibsen, a fost de
origine
a. finlandeză
b. norvegiană
c. suedeză
d. germană

19. Medicul elveţian Phipippus Aureolus


Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493-
1541), cel care este considerat părintele medicinii
ermetice, o doctrină ocultă a alchimiştilor din
Evul Mediu, descoperitor al bolilor profesionale şi
al rolului psihicului în starea de sănătate a
organismului, mai este cunoscut şi sub numele de
a. Paracelsus
b. Spinoza
39
c. Avicena
d. Averoes

20. Tablourile “Maya nuda” şi “Maya vestida”,


expuse la muzeul de artă Prado de la Madrid, au
fost opera pictorului (1746-1828)
a. Murillo
b. Rembrandt
c. Velasquez
d. Goya

21. Celebra statuie Afrodita, numită şi “Venus din


Milo” realizată din marmură şi înaltă de 2 metri,
reprezentând o femeie cu bustul gol, a fost
descoperită în insula grecească Milo din Marea
Egee în anul 1820
a. fără braţul stâng
b. fără braţul drept
c. fără ambele braţe
d. în stare intactă

22. În anul 776 î.e.n., în localitatea Olimpia din


Peloponez (vechia Gecie) s-au desfăşurat primele
Jocuri Olimpice din istorie, în onoarea lui Zeus,
zeul Olimpului, iar primul campion olimpic, al
cărui nume a fost săpat într-o placă de marmură a
fost spartanul Coroyba, de profesie
a. scrib
b. bucătar
40
c. gladiator
d. stăpân de sclavi

23. Particula elementară ipotetică a cărei viteză se


presupune că este mai mare decât viteza luminii
poartă numele de
a. tahion
b. foton
c. neutron
d. hadron

24. Magotul (specie de maimuţă fără coadă) este


singura maimuţă din Europa, şi trăieşte în Africa
de Nord, iar în Europa în
a. Gibraltar
b. Sicilia
c. Corsica
d. Malta

25. Ansamblul celor opt oase mici ale scheletului


palmei care se articulează la încheietura mâinii cu
oasele antebraţului poartă numele de
a. tars
b. carp
c. metatars
d. metacarp

26. Biserica “Trei Ierarhi” din Iaşi, una dintre cele


mai originale creaţii ale arhitecturii şi artei
41
moldoveneşti, a fost terminată în anul 1639, fiind
ctitorită de domnitorul
a. Petru Rareş
b. Petru Aron
c. Ştefan cel Mare
d. Vasile Lupu

27. Floarea cu cele mai mici seminţe din lume este


a. orhideea
b. magnolia
c. crinul
d. garoafa

28. În centrul sistemului filosofic creat de


filosoful, poetul şi dramaturgul Lucian Blaga
(1895-1961) se află
a. misterul
b. cunoaşterea
c. viaţa
d. moartea

29. Maxima “Audiatur et altera pars” (Trebuie


ascultată şi cealaltă parte) semnificând faptul că
o judecată fără părtinire presupune cunoaşterea
punctelor de vedere ale ambelor părţi, îi este
atribuită lui
a. Socrate
b. Sofocle
42
c. Seneca
d. Platon

30. Primul festival al filmului de la Cannes a avut


loc în anul
a. 1947
b. 1957
c. 1967
d. 1970

31. Fluviul Tamisa de 338 km. lungime care


traversează Londra, se varsă printr-un estuar în
a. Oceanul Atlantic
b. Marea Nordului
c. Canalul Mânecii
d. Marea Irlandei

32. Între subiectul şi predicatul unei propoziţii


a. nu se pune virgulă
b. se poate pune virgulă
c. se pune virgulă numai în cazul în care subiectul
este un substantiv propriu
d. se pune virgulă numai în cazul în care subiectul
este un substantiv compus

33. În anul 1772, inventatorul englez James Watt


(1736-1819) a construit primul micrometru, a
cărui precizie era de
a. un milimetru
43
b. o zecime de milimetru
c. cinci sutimi de milimetru
d. o sutime de milimetru

34. Cele patru discursuri celebre rostite în anul 62


î.e.n. împotriva patricianului roman Catilina (108-
62 î.e.n.) numite “Catilinare” care au condus la
demascarea conjuraţiei plănuite de acesta
împotriva Senatului roman, au fost rostite de omul
politic, oratorul, filozoful şi scriitorul (106-43
î.e.n.)
a. Cicero
b. Cato
c. Cincinatus
d. Cezar

35. Domnitorul Ţării Româneşti (1310-1352) care


l-a înfrânt în anul 1330 pe Carol Robert de Anjou,
regele Ungariei, în bătălia de la Posada, a fost
a. Matei Basarab
b. Neagoe Basarab
c. Basarab I
d. Mircea cel Bătrân

36. Regele vizigot care a domnit în perioada 396-


410, a devastat Imperiul Orientului, a ocupat
Italia, şi a jefuit Roma în anul 410, s-a numit
a. Ogotai
b. Dagobert
44
c. Alaric I
d. Brennus

37. Preşedintele american care a pus în aplicare


“Planul Marshall” de redresare a economiei
Europei Occidentale după cel de-al doilea Război
Mondial a fost
a. Dwight David Eisenhower
b. Lyndon Baines Johnson
c. Herbert Clark Hoover
d. Harry S. Truman

38. Termenul latinesc “a fortiori” înseamnă


a. cu atât mai mult
b. în orice împrejurare
c. fără echivoc
d. de drept

39. Debutul ca scriitor al lui George Călinescu


(1899-1965) l-a constituit
a. volumul de poezii “Poezii”
b. piesa de teatru “Şun”
c. romanul “Cartea nunţii”
d. romanul “Scrinul negru”

40. Phileas Fogg este eroul romanului lui Jules


Verne (1828-1905), intitulat
a. Insula misterioasă
45
b. Cinci săptămâni în balon
c. 20000 de leghe sub mări
d. Ocolul pământului în optzeci de zile

41. Fiica lui Oedip, regele legendar al Tebei, ce i-


a servit drept călăuză părintelui ei orb şi proscris,
devenită celebră prin pietatea ei filială, s-a numit
a. Antigona
b. Pandora
c. Penelopa
d. Iocasta

42. Înainte de a purta numele de “Ziua Sfântului


Valentin”, ziua îndrăgostiţilor de 14 februarie se
numea
a. Ziua păsărilor
b. Ziua peştilor
c. Ziua animalelor
d. Ziua florilor

43. Prima reprezentaţie a operei “Tosca” de


Giacomo Puccini (1858-1924) a avut loc la 14
ianuarie 1900 la teatrul Constanzi din Roma, rolul
principal feminin fiind interpretat de soprana
a. Haricleea Darclé
b. Maria Callas
c. Nellie Melba
d. Renata Tebaldi
46
44. Antonio Pigafetta a fost
a. navigatorul şi cronicarul italian care l-a însoţit
pe navigatorul portughez Magellan în prima
călătorie efectuată vreodată în jurul lumii (1519-
1522)
b. un celebru constructor italian de viori din
Cremona
c. marele inchizitor care l-a condamnat pe
Giordano Bruno la ardere pe rug (1600)
d. medicul personal al Mariei de Medici, a doua
soţie a regelui Franţei Henric al IV-lea

45. În pictura românească, cei mai frumoşi ochi de


copii au fost pictaţi de
a. Ion Andreescu
b. Nicolae Grigorescu
c. Nicolae Tonitza
d. Octav Băncilă

46. Celebra sculptură “Gânditorul” a fost opera


artistului francez (1840-1917)
a. Auguste Rodin
b. Edme Bouchardon
c. Jean Antoine Houdon
d. Coyzevox

47. În sport, “Olandezul zburător” este numele


unei probe din
47
a. iahting
b. pentatlon
c. decatlon
d. skating

48. Galonul este o unitate de măsură a capacităţii,


aproximativ egală cu
a. 2,5 litri
b. 4,5 litri
c. 6,5 litri
d. 8,5 litri

49. Ochii câinilor şi pisicilor strălucesc noaptea,


întrucât
a. conţin o substanţă cristalină ce reflectă orice
rază de lumină
b. conţin fosfor
c. pupila se dilată la maximum, captând orice rază
de lumină
d. retina acestor animale conţine un număr mai
mare de celule cu bastonaşe decât la om

50. Din plantaţiile mondiale de viţă de vie, Europa


deţine o cotă de
a. un sfert
b. o treime
c. o jumătate
d. două treimi

48
Răspunsuri la testul 3

1 B 11 C 21 C 31 B 41 A
2 B 12 A 22 B 32 A 42 A
3 D 13 D 23 A 33 D 43 A
4 D 14 A 24 A 34 A 44 A
5 B 15 A 25 B 35 C 45 C
6 A 16 D 26 D 36 C 46 A
7 C 17 C 27 A 37 D 47 A
8 C 18 B 28 A 38 A 48 B
9 C 19 A 29 C 39 C 49 B
10 C 20 D 30 A 40 D 50 D

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
49
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 4

1. Firul de păr are o grosime medie de


a. un milimetru
b. o zecime de milimetru
c. o sutime de milimetru
d. cinci sutimi de milimetru

2. Arhitectul român (1852-1912) printre ale cărui


realizări din Bucureşti se numără “Casa
Lahovary” şi “Şcoala centrală de fete” a fost
a. Alexandru Orăscu
b. Ion Mincu
c. Ion D. Berindei
d. Anghel Saligny

3. Prin fruct oligosperm se înţelege un fruct


a. lipsit de seminţe
50
b. cu un număr mic de seminţe
c. cu un număr mediu de seminţe
d. cu un număr mare de seminţe

4. Omul de ştiinţă (1852-1908) care a descoperit


în anul 1896 radioactivitatea naturală a uraniului
şi a fost laureat în anul 1903 al premiului Nobel
pentru fizică, a fost
a. Pierre Curie
b. Niels Bohr
c. Antoine Henri Becquerel
d. Marie Curie

5. Celebrul vers “Où sont les neiges d’antan”


(Unde sunt zăpezile de altădată) constituie
refrenul “Baladei Doamnelor de altădată” a
poetului (1431-1463)
a. Charles Baudelaire
b. Paul Verlaine
c. François Villon
d. Alphonse de Lamartine

6. În celebrul film “Pe aripile vântului” (regizat


de Victor Fleming, după romanul lui Margaret
Mitchell) şi distins cu premiul Oscar în anul 1939,
actriţa Vivien Leigh, pe adevăratul ei nume
Vivien Mary Hartley (1913-1967) l-a avut ca
partener în rolul lui Rhett Butler pe actorul
51
a. Clark Gable
b. Gary Cooper
c. Cary Grant
d. Clyde Cook

7. Cel mai lung fluviu din lume, de 6671 km. este


a. Amazonul
b. Mississippi
c. Nilul
d. Missouri

8. Cum se scrie corect


a. antedeluvian
b. antediluvian
c. antideluvian
d. antidiluvian

9. Creatorul alfabetului gotic şi traducătorul


Bibliei în limba gotică a fost Wulfila (311-383, în
traducere “Micul Lup”), episcopul
a. goţilor
b. vizigoţilor
c. ostrogoţilor
d. sciţilor

10. Primul rege al evreilor (1030-1010 î.e.n.), care


fiind înfrânt de filisteni s-a sinucis, a fost
a. Solomon
52
b. David
c. Nabucodonosor
d. Saul

11. Conducătorul cunoscut în istorie şi sub numele


de “Biciul lui Dumnezeu” a fost
a. Gingis-han
b. Timur-Lenk
c. Attila
d. Baiazid Ildârâm

12. Ţinutul dintre Prut şi Nistru, cunoscut sub


numele de Basarabia, a fost cedat ruşilor de către
turci în mai 1812, în urma păcii ruso-turce de la
a. Kuciuk-Kainargi
b. Sevastopol
c. Bucureşti
d. Viena

13. Epistemologia este


a. o ramură a ştiinţei care studiază paraziţii din
agricultură
b. acea parte a mecanicii care se ocupă cu studiul
gravitaţiei
c. o disciplină a medicinii care studiază
simptomele bolilor
d. teoria cunoaşterii ştiinţifice
53
14. Autorul volumului de poezii “Cântice
ţigăneşti” a fost poetul (1911-1971)
a. Miron Radu Paraschivescu
b. Ion Minulescu
c. Şt. O. Iosif
d. Tudor Arghezi

15. Comediile “Bărbierul din Sevilla” şi “Nunta


lui Figaro”, care au constituit libretul unor celebre
opere, au fost scrise de dramaturgul francez
(1732-1799)
a. Pierre Augustin Caron de Beaumarchais
b. Jean Baptiste Poquelin, zis şi Molière
c. Alexandre Dumas tatăl
d. Alexandre Dumas fiul

16. Odin, numele scandinav al marelui zeu


germanic Wotan era principala divinitate a
vechilor scandinavi, zeu al războiului,
înţelepciunii şi
a. fecundităţii
b. poeziei
c. fertilităţii
d. căminului

54
17. Sărbătoarea Rusaliilor, zi în care se consideră
că Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor, se
celeberază la 50 de zile după
a. Paşti
b. Crăciun
c. Bobotează
d. Înălţare

18. Turandot, eroina principală din opera cu


acelaşi nume de Giacomo Puccini (1858-1924)
este o
a. mare preoteasă egipteană
b. sclavă etiopiană
c. patriciană romană
d. principesă chineză

19. Fiica lui Ştefan cel Mare care s-a căsătorit cu


Ivan, fiul cneazului Ivan al III-lea cel Mare, şi
care a murit otrăvită în închisoare împreună cu
pruncul ei Dimitrie, s-a numit
a. Olena
b. Oana
c. Stanca
d. Tudora

20. Tabloul “Impresie, răsărit de soare” al cărui


titlu a dat şi numele şcolii “impresioniste”, a fost
opera pictorului francez (1840-1926)
a. Honoré Daumier
55
b. Eugène Delacroix
c. Claude Monet
d. Toulouse Lautrec

21. “Doriforul”, cea mai însemnată operă a


sculptorului antic Policlet realizată în anul 440
î.e.n. reprezintă un nud masculin
a. purtător de lance
b. în luptă cu un centaur
c. aruncător de disc
d. conducând un car de luptă

22. În cursele de automobilism de formula I,


fluturarea steagului roşu semnifică
a. începerea cursei
b. anularea începutului cursei
c. terminarea cursei
d. întreruperea cursei

23. Din minereul de bauxită se extrage


a. aluminiul
b. manganul
c. magneziul
d. litiul

24. Porumbelul sălbatic (Streptopelia turtur) se


mai numeşte şi
a. stăncuţă
56
b. turturea
c. guguştiuc
d. hulub

25. Glanda pineală, o glandă endocrină care


influenţează dezvoltarea glandelor sexuale şi a
proceselor metabolice, mai este denumită şi
a. epifiză
b. tiroidă
c. timus
d. hipofiză

26. Între anii 605-562 î.e.n. în timpul domniei lui


Nabucodonosor, regele Mesopotamiei, s-a
construit în Babilon ziguratul (edificiu religios)
“Etemenaki”, pe care conform Bibliei, fiii lui Noe
au vrut să-l înalţe până la cer, edificiu cunoscut în
legende sub numele de
a. Stela Victoriei
b. Nemesis
c. Turnul lui Babel
d. Turnul alb

27. Denumirea populară a myosotis-ului este


a. regina-nopţii
b. nu-mă-uita
c. gura-leului
d. albăstrea
57
28. Groenlanda, descoperită în perioada 982-985
de către vikingul Erik Torvaldsön, supranumit şi
“Erik cel Roşu”, înseamnă în traducere
a. Ţara verde
b. Ţara albă
c. Ţara de gheaţă
d. Ţara de dincolo de mare

29. Maxima “Divide et impera” (Dezbină şi


stăpâneşte) preluată de Ludovic al XI-lea şi de
Caterina de Medici a fost principiul formulat de
către
a. Niccolo Machiavelli
b. Lorenzo de Medici
c. Cesare Borgia
d. Iulius Cezar

30. Yssur Danielovitch Demsky (1916-) este


numele adevărat al celebrului actor de film
a. Steve Mc Queen
b. Burt Lancaster
c. Charlton Heston
d. Kirk Douglas

31. Cea mai mare peninsulă de pe glob este


peninsula
a. Hindustan
58
b. Kamciatka
c. Scandinavică
d. Arabică

32. Verbele tranzitive sunt verbe care


a. nu pot avea complement direct
b. exprimă acţiuni impersonale
c. au o singură formă de conjugare
d. pot avea complement direct

33. John Boyd Dunlop (1840-1921) care a obţinut


în anul 1888 brevetul pentru anvelopa penumatică
(pneul) a fost
a. negustor
b. preot
c. învăţător
d. medic veterinar şi inginer

34. Râul ce separa Italia de Gallia Cisalpină şi pe


care Caius Iulius Cezar (104-44 î.e.n.) l-a trecut
împreună cu armata sa în noaptea de 10 spre 11
ianuarie 49 î.e.n. fără acordul Senatului roman,
marcând astfel începutul războiului civil, se
numeşte
a. Styx
b. Rubicon
c. Pad
d. Arno

59
35. Ultimul suveran incaş luat prizonier de către
conchistadorul spaniol Francisco Pizarro şi
executat în anul 1533 (cu toate că incaşii plătiseră
o mare cantitate de aur pentru a-l răscumpăra din
captivitate) s-a numit
a. Tiahuanaco
b. Tupac Amaru
c. Atahualpa
d. Machu-Pichu

36. În timpul campaniei lui Napoleon în Rusia,


bătălia (7 septembrie 1812) de la Borodino (o
localitate situată între Moscova şi Smolensk)
denumită “Bătălia Moscovei”, în care armatele
ruseşti au fost conduse de către mareşalul
Kutuzov, s-a încheiat
a. cu victoria francezilor
b. cu victoria ruşilor
c. nedecis
d. nedecis, dar slăbind foarte mult forţele franceze

37. Prin crestomaţie se înţelege


a. o tipăritură ce datează de la începuturile artei
tipografice
b. o culegere de texte din diferiţi autori,
reprezentative pentru valoarea lor
c. o disciplină care se ocupă cu studiul inscripţiilor
vechi

60
d. o ştiinţă care se ocupă cu interpretarea textelor
vechi, în special cele biblice

38. Balada “Riga Crypto şi lapona Enigel” a fost


scrisă de poetul
a. Ion Barbu
b. Ion Minulescu
c. Ion Păun Pincio
d. Ion Alexandru

39. Lucrarea “Adagii” a marelui umanist olandez


Deziderius Erasmus din Rotterdam (1466-1536)
este considerată în literatura europeană ca fiind
una dintre primele
a. lucrări filozofice
b. culegeri de eseuri
c. lucrări de critică literară
d. antologii literare

40. În mitologia greacă, Sisif, întemeietorul şi


regele legendar al Corintului, fiu al zeului Eol şi al
nimfei Enarete, a fost condamnat de zei ca după
moartea sa să se chinuie în Infern, unde avea să
a. umple cu apă un butoi fără fund
b. împingă o stâncă pe panta unui munte, care
odată ajunsă în vârf, se rostogolea la vale, astfel el
fiind obligat să o urce din nou
c. sufere veşnic de sete şi de foame
d. să prefacă în aur orice ar fi atins
61
41. Profetul al cărui nume este menţionat cel mai
des în Coran, Cartea Sfântă a Islamului, este
a. Abraham
b. Avraam
c. Isaac
d. Moise

42. Personajul căruia îi aparţine celebra arie a


“Calomniei” din opera “Bărbierul din Sevilla” de
Gioacchino Rossini (1792-1868) este
a. profesorul de muzică don Basilio
b. contele Almaviva
c. servitorul Figaro
d. doctorul Bartolo

43. Omul de stat şi poetul atenian (640-558 î.e.n.),


considerat unul dintre cei şapte înţelepţi ai Greciei
antice, reformator al constituţiei şi întemeietorul
democraţiei ateniene a fost
a. Thales din Milet
b. Chilon
c. Solon
d. Pericle

44. Tabloul “Edecarii de pe Volga” a fost pictat


de pictorul rus
a. Isaak Ilici Leviatan
b. Alexandr Şevcenko
62
c. Ilia Efimovici Repin
d. Ivan Konstantinovici Aivazovski

45. Celebra statuie de aramă având 93 metri


înălţime a sculptorului francez Frédéric Auguste
Bartholdi (1834-1904), oferită S.U.A. de către
Franţa, şi inaugurată la 1 mai 1886 în rada
portului New York, poartă numele de
a. Libertatea
b. Libertatea luminând lumea
c. Libertatea lumii
d. Libertatea împrăştiind lumina

46. Recordul mondial la proba de săritură cu


prăjina este cuprins între
a. 5,5, metri şi 6 metri
b. 6 metri şi 6,5 metri
c. 6,5 metri şi 7 metri
d. 7 metri şi 7,5 metri

47. Conform teoremei lui Pitagora, într-un


triunghi dreptunghic
a. suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul
ipotenuzei
b. suma catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei
c. pătratul sumei catetelor este egal cu pătratul
ipotenuzei
d. pătratul sumei catetelor este egal cu ipotenuza

63
48. Specia de bou domesticit cu cocoaşă (Bos
indicus) care trăieşte în ţările tropicale poartă
numele de
a. zebu
b. tapir
c. elan
d. enot

49. Holocaustul, exterminarea evreilor de către


nazişti în lagărele morţii în perioada 1940-1944 a
avut drept rezultat un număr de victime de
a. 4 milioane
b. 5 milioane
c. 6 milioane
d. 7 milioane

50. Statul cu cea mai mare producţie de ceai pe


cap de locuitor este
a. Sri Lanka (până în 1972 Ceylon)
b. Tailanda
c. India
d. Zimbawe

64
Răspunsuri la testul 4

1 D 11 C 21 A 31 D 41 D
2 B 12 C 22 D 32 D 42 A
3 B 13 D 23 A 33 D 43 C
4 C 14 A 24 B 34 B 44 C
5 C 15 A 25 A 35 C 45 B
6 A 16 B 26 C 36 D 46 B
7 C 17 A 27 B 37 B 47 A
8 B 18 D 28 A 38 A 48 A
9 A 19 A 29 A 39 B 49 C
10 D 20 C 30 D 40 B 50 A

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente
65
Testul 5

1. Diametrul unui vas capilar este mai mic decât al


unui fir de păr de
a. 10 ori
b. 25 ori
c. 50 ori
d. 100 de ori

2. Marele Zid Chinezesc ridicat între China şi


Mongolia, singura construcţie vizibilă de pe Lună,
a cărui realizare a fost începută în secolul III î.e.n.
şi terminată în forma de astăzi în timpul dinastiei
Ming (1368-1644), măsoară (inclusiv ramurile
laterale) peste
a. 2000 de kilometri
b. 4000 de kilometri
c. 6000 de kilometri
d. 10.000 de kilometri

3. Planta erbacee tropicală din ale cărei tubercule


se extrage substanţa alimentară făinoasă numită
tapioca, are numele de
a. manioc
b. mango
c. papaia
d. topuz

66
4. Primele măsurători directe făcute asupra vitezei
luminii au fost efectuate în anul 1849, obţinându-
se valoarea de 315.000 km./s., și au fost realizate
de către fizicianul (1819-1896)
a. James Prescott Joule
b. Christian Doppler
c. André Marie Ampère
d. Armand Hippolyte Louis Fizeau

5. Cuvintele adresate papei la încoronarea sa, în


scopul de a-i aminti fragilitatea oricărei puteri
omeneşti, sunt
a. Per aspera ad astra! (Pe căi anevoioase la
stele!)
b. Multi sunt vocati, pauci vero electi (Mulţi sunt
chemaţi, puţin aleşi)
c. Sic transit gloria mundi! (Aşa trece gloria
lumii!)
d. Vanitas vanitatum, et omnia vanitas.
(Deşertăciune a deşertăciunilor, şi toate sunt
deşărtăciune)

6. Marilyn Monroe, pe numele ei adevărat Norma


Jean Baker-Mortenson (1926-1962) i-a avut ca
parteneri în spumoasa comedie “Unora la place
jazzul”(1959, regia Billy Wilder) pe actorii
a. Jack Lemmon şi Tony Curtis
b. Tony Curtis şi Jerry Lewis
c. Jerry Lewis şi Walter Mathau
67
d. Walter Mathau şi Jack Lemmon

7. Strâmtoarea Bab-el-Mandeb (în traducere


“Poarta plângerii”) uneşte
a. Marea Roşie cu Golful Aden
b. Golful Aden cu Marea Marmara
c. Marea Marmara cu Marea Egee
d. Marea Egee cu Marea Roşie

8. Din punct de vedere morfologic, cuvântul “lui”


din propoziţia “Lui Vasile nu-i plac merele” este
a. pronume personal la cazul dativ
b. articol posesiv genitival
c. pronume relativ
d. articol hotărât proclitic la cazul dativ

9. Fluviul pe care mecanicul şi inventatorul


american Robert Fulton (1765-1815) a
experimentat în 1803 primul vas cu zbaturi având
un motor cu aburi, a fost
a. Tamisa
b. Mississippi
c. Sena
d. Missouri

10. Regele Spartei (490-480 î.e.n.) care în anul


480 î.e.n a rezistat eroic în defileul de la
Termopile doar cu 300 de soldaţi împotriva
armatei persane a lui Xerxes I, el şi eroii greci
68
găsindu-şi sfârşitul fără a reuşi să-i oprească pe
atacatori, s-a numit
a. Mitridate
b. Miltiade
c. Leonidas
d. Leotykidas

11. Cruciadele iniţiate de Biserica catolică în


secolele XI-XIII pentru eliberarea Sfântului
Mormânt din Palestina şi apărarea acestuia
împotriva musulmanilor, au fost în număr de
a. 4
b. 6
c. 8
d. 10

12. La 30 aprilie 1803, preşedintele Thomas


Jefferson (1801-1809) al SUA a cumpărat ţinutul
Louisiana din golful Mexicului (ţinut care avea să
devină unul dintre Statele Unite ale Americii, cu
capitala la New Orleans) cu 80 de milioane de
franci aur de la
a. Olanda
b. Franţa
c. Belgia
d. Anglia

13. Expresia latinească “de iure” este sinonimă cu


a. de fapt
69
b. din auzite
c. de drept
d. din văzute

14. Romancierul, eseistul, filosoful şi istoricul


religiilor Mircea Eliade (1907-1986) a obţinut în
anul 1933 doctoratul în filosofie cu o teză despre
a. gnoseologia semanticii
b. psihologia meditaţiei indiene (studiu despre
yoga)
c. iluminiştii francezi
d. istoria religiilor

15. Prima istorie universală în româneşte a fost


scrisă în secolul al XVII-lea de
a. cărturarul şi omul politic Miron Costin
b. dregătorul şi cronicarul Grigore Ureche
c. boierul, hatmanul şi marele vornic Ion Neculce
d. călugărul şi cronicarul Mihail Moxa

16. Pasărea fabuloasă Phoenix, reprezentată sub


formă de acvilă sau păun, despre care cei antici
credeau că atunci când îşi simţea sfârşitul (o dată
la fiecare 500 de ani) se arunca în foc pentru ca
apoi să renască din propria ei cenuşă, drept un
simbol al reînvierii veşnice, a aparţinut legendelor
a. egiptene
b. babiloniene
c. asiriene
70
d. greceşti

17. Autorul primei evanghelii a ordinului canonic


(anii 80-90 e.n.) a fost apostolul şi evanghelistul
care a murit martir
a. Luca
b. Matei
c. Marcu
d. Pavel

18. Pe lângă cele 45 de opere şi oratorii, 23 de


simfonii şi 75 de sonate, compozitorul şi
violonistul italian Antonio Vivaldi (1678-1741) a
mai compus şi
a. 254 de concerte
b. 354 de concerte
c. 454 de concerte
d. 554 de concerte

19. Cea care a publicat poezii şi drame sub


pseudonimul de Carmen Sylva (1843-1916) a fost
a. regina Elisabeta a României, soţia regelui Carol
I
b. Elena Doamna, soţia lui Alexandru Ioan Cuza
c. Claudia Milian, soţia poetului Ion Minulescu
d. Veronica Micle, muza poetului Mihail
Eminescu

71
20. Pictorul român Ion Ţuculescu (1910-1962),
cercetător la Academia Română şi şef de lucrări la
Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti, a studiat
pictura
a. la Academia de Arte Frumoase din Iaşi
b. la Institutul de Arte Plastice “Nicolai
Grigorescu” din Bucureşti
c. la Şcoala de la Barbizon (din apropierea
Parisului)
d. de unul singur

21. Cel mai ilustru reprezentant al sculpturii


Renaşterii italiene timpurii a fost Donato di
Niccolo di Betto Bardi (1386-1466), cunoscut şi
sub numele de
a. Verrochio
b. Bramante
c. Donatello
d. Bruneleschi

22. Celebra echipă de rugby a Noii Zeelande se


numeşte
a. All Blacks
b. Springbocks
c. Black Lions
d. The Red Dogs

23. În matematică, prin număr iraţional se înţelege


acel număr care
72
a. este cuprins între 0 şi 1
b. nu poate fi exprimat sub forma unei fracţii
c. nu are nici un divizor
d. nu este rădăcină a unei ecuaţii algebrice

24. Cea mai rapidă insectă, a cărei viteză poate


atinge valoarea de 90 km. pe oră, şi care de obicei
trăieşte pe lângă ape este
a. musca ţeţe
b. libelula
c. tăunul
d. ţânţarul

25. Albul ochiului, acel înveliş exterior


netransparent al globului ocular care constă dintr-
o membrană fibroasă cu funcţie protectoare, se
mai numeşte
a. cornee
b.cristalin
c. iris
d. sclerotică

26. Una dintre cele şapte minuni ale lumii antice a


fost şi monumentul funerar al regelui Mausol al
Cariei (mausoleul) construit în anul 355 î.e.n. de
regina Artemisa în memoria soţului ei în oraşul
a. Ninive
b. Ur
c. Halicarnas
73
d. Babilon

27. Hasmaţuchi (Anthuscus cerefolium) este o


plantă erbacee plăcut mirositoare, cu flori albe,
cultivată ca plantă
a. culinară
b. medicinală
c. decorativă
d. otrăvitoare

28. Prima distribuţie de energie electrică din lume


a fost realizată în anul 1882 de către inventatorul
american Thomas Alva Edison (1847-1931) care a
instalat o centrală cu o putere de 540 kw
a. într-un bar din Pearl Street din New York,
primul bar din lume luminat electric
b. pe pachebotul “Columbia”, prima navă din
lume luminată electric
c. în teatrul “Sitting Bull” din Los Angeles, primul
teatru din lume luminat electric
d. în hotelul “First Lady” din Washington, primul
hotel din lume luminat electric

29. Expresia “L’état c’est moi!”(Statul sunt eu!)


socotită în general ca o deviză a dictatorilor,
aparţine regelui Franţei
a. Ludovic al XIV-lea
b. Ludovic al XV-lea
c. Ludovic al XVI-lea
74
d. Ludovic al XVII-lea

30. Actriţa care a obţinut în anul 1953 premiul


Oscar pentru rolul din filmul “Vacanţă la Roma”,
avându-l ca partener pe Gregory Peck a fost
a. Audrey Hepburn
b. Sofia Loren
c. Bette Davis
d. Gina Lolobrigida

31. Ruinele cetăţii Sarmizegetusa se află în


apropiere de satul Grădiştea de Munte, din
actualul judeţ
a. Sălaj
b. Alba
c. Hunedoara
d. Bistriţia Năsăud

32. Dintre cele două variante, “unui coleg de-ai


mei” şi “unui coleg de-al meu”, corect se spune
a. unui coleg de-ai mei
b. unui coleg de-al meu
c. în ambele feluri, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “a”
d. în ambele feluri, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “b”

75
33. Francezul Sivrac care a inventat în anul 1790
“celeriferul”, (în latineşte “celer” – rapid, “ferre”
– a purta) un vehicul cu două roţi legate între ele
printr-un cadru de lemn, creînd astfel precursorul
bicicletei, a fost un
a. conte
b. tâmplar
c. morar
d. scriitor

34. Babilonul, vechi oraş în Mesopotamia, pe


Eufrat, a fost întemeiat în a doua jumătate a
mileniului al III-lea î.e.n. de către regele dinastiei
amonite
a. Hammurabi
b. Nabucodonosor
c. Nimrod
d. Cirus al II-lea

35. Lordul protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei


(1599-1658), deputat în “Parlamentul Scurt” şi
apoi în “Parlamentul cel Lung”, şef al opoziţiei şi
învingător al regelui Carol I în al doilea război
civil din anul 1645, care a epurat parlamentul de
opoziţie şi a întemeiat astfel forma republicană de
conducere a Angliei, a fost
a. William Pitt
b. Oliver Cromwell
c. Thomas Beckett
76
d. Benjamin Franklin

36. Stalin, Roosevelt şi Churchill, conducătorii


URSS, SUA şi Marii Britanii au definitivat planul
de înfrângere a Germaniei hitleriste şi au împărţit
lumea în sfere de influenţă în perioada 4-11
februarie 1945, la conferinţa de la
a. Potsdam
b. Malta
c. Teheran
d. Ialta

37. Prin rotacism se înţelege


a. pronunţia deficitară a consoanelor şuierătoare
b. procedeul tradiţional de fabricare a roţilor de
căruţe
c. practica de guvernare democratică prin care se
alternează la conducere reprezentanţi ai opoziţiei
d. procesul fonetic prin care o consoană
intervocalică se transformă în litera “r”

38. Prima carte filosofică a culturii româneşti a


apărut în secolul al XVI-lea şi este considerată a fi
“Începuturile învăţăturilor bunului credincios
Ioan Neagoe, voievodul Ţării UngroVlahiei, care
au învăţat pre fii-său Theodosie Vodă“, autorul ei
fiind
a. umanistul Udrişte Năsturel
b. cronicarul Macarie
77
c. domnul ţării Româneşti, Neagoe Basarab
d. cărturarul Antim Ivireanu

39. Piesele de teatru “Opera de trei parale”şi


”Mutter Courage” au fost scrise de dramaturgul
german (1898-1956)
a. Thomas Mann
b. Heinrich Mann
c. Franz Kafka
d. Bertol Brecht

40. Conform tradiţiei milenare, japonezii


consideră că împăratul lor se înrudeşte cu
Amaterasu, zeiţa soarelui, fiindu-i acesteia
a. soţ
b. fiu
c. strănepot
d. nepot

41. Biserica Sfântului Mormânt în care se aprinde


lumina sfântă în noaptea de Înviere se află la
a. Mecca
b. Tel Aviv
c. Ierusalim
d. Medina

42. Simfonia a III-a de Ludwig van Beethoven


(1770-1827), care mai poartă şi numele de
“Eroica”, a fost dedicată lui
78
a. Hannibal
b. Iulius Cezar
c. Vercingetorix
d. Napoleon Bonaparte

43. Amanta filosofului antic Seneca (4 î.e.n.-65


e.n.) a fost
a. Iulia Agrippina, mama împăratului Nero
b. Valeria Messalina, soţia împăratului Claudius
c. Livia Augusta, soţia împăratului Octavianus
d. Sabina Poppaea, soţia împăratului Nero

44. Leonardo da Vinci (1452-1519) a lucrat la


celebrul său tablou “Monna Lisa del Giocondo”
(al cărei adevărat nume se pare că ar fi fost
Florentina Monna Lisa, soţia unui anume
Francesco del Giocondo) timp de
a. 2 ani
b. 3 ani
c. 4 ani
d. 5 ani

45. Ultima versiune (a cincea) a celebrei sculpturi


a lui Constantin Brâncuşi (1876-1957) “Pasărea
măiastră” a fost realizată din
a. bronz
b. marmură
c. oţel
d. aur
79
46. Jocul de golf este originar din
a. Anglia
b. SUA
c. Ecuador
d. Mexic

47. Piesa din motorul automobilului care


transformă mişcarea rectilinie a cilindrilor în
mişcare circulară se numeşte
a. tachet
b. culbutor
c. vilbrochen
d. bendix

48. Mamiferul semiacvatic cu ciocul ca de raţă, cu


patru labe şi cu coada plată, lung de circa 40 cm.,
cunoscut sub numele de ornitorinc
(Ornithorhyncus anatinus) trăieşte în
a. Australia şi Tasmania
b. Oceania
c. insula Madagascar
d. arhipelagul Azore

49. Principalul produs agricol al Tailandei este


a. orezul
b. tutunul
c. opiumul
d. trestia de zahăr
80
50. Un inci (2,54 centimetri) este egal cu
a. o jumătate de ţol
b. trei sferturi de ţol
c. un ţol
d. un ţol şi jumătate

Răspunsuri la testul 5

1 C 11 C 21 C 31 C 41 C
2 D 12 B 22 A 32 A 42 D
3 A 13 C 23 B 33 A 43 A
4 D 14 B 24 B 34 C 44 C
5 C 15 D 25 D 35 B 45 A
6 A 16 B 26 C 36 D 46 A
7 A 17 B 27 A 37 D 47 C
8 D 18 C 28 A 38 C 48 A
9 C 19 A 29 A 39 D 49 A
10 C 20 D 30 A 40 D 50 C

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale

81
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 6

1. Maladia lui Alzheimer este o afecţiune


a. neurologică
b. circulatorie
c. osoasă
d. sanguină

2. Cel mai faimos monument al arhitecturii arabe


din Europa este celebrul palat de la Granada
(Spania) din sec. XIII-XIV, fostă reşedinţă a
regilor mauri, numit
a. Alcazar
b. Altamira
c. Alcatraz
d. Alhambra
82
3. Planta erbacee cu frunze lungi şi crestate
denumită în popor “felinarul furnicii” este
a. păpădia
b. rapiţa
c. ciuboţica cucului
d. violeta

4. Cârma navelor a fost inventată de


a. persani
b. greci
c. fenicieni
d. romani

5. Expresia “In hoc signo vinces” (Vei învinge cu


acest semn) a fost deviza împăratului roman
Constantin I cel Mare (306-337), înscrisă pe
stindardele, scuturile, căştile şi armele soldaţilor
săi, exprimată sub simbolulul de
a. cruce
b. vultur
c. leu
d. cerc

6. Eroul filmelor de desene animate numit Bugs-


Bunny este un
a. şoricel
b. răţoi
c. căţel
83
d. iepuraş

7. Denumirea de “Ţara Soarelui Răsare” este dată


a. Coreei
b. Vietnamului
c. Japoniei
d. Chinei

8. Cum se spune corect


a. Un prieten a cărui surori sunt farmaciste
b. Un prieten a căror surori sunt farmaciste
c. Un prieten ale cărui surori sunt farmaciste
d. Un prieten ale căror surori sunt farmaciste

9. Prima maşină de scris cu bare independente


pentru fiecare caracter, al cărei brevet a fost
cumpărat în anul 1876 de căre firma “Remington”,
a fost inventată în anul 1867 de către inventatorul
american (1819-1890)
a. Christopher Latham Sholes
b. Wiliam A. Burton
c. Samuel Clegg
d. John Osborne

10. Conform legendei romane, gâştele sacre de pe


Capitoliu au salvat cucerirea acestuia în anul 390
î.e.n. avertizându-i pe senatorul Marcus
Capitolinus şi pe romani de atacul nocturn al
celţilor conduşi de legendara lor căpetănie
84
a. Vercingetorix
b. Brennus
c. Spartacus
d. Hannibal

11. Conducătorul cnezatului românesc din Crişana


(secolul IX-X) cu capitala la Biharea a fost
a. Menumorut
b. Vlad
c. Gelu
d. Drohimete

12. Mahomed (570-632), al cărui nume în limba


arabă înseamnă “Cel lăudat”, profetul şi
fondatorul islamismului, s-a născut în oraşul
a. Ierusalim
b. Mecca
c. Medina
d. Nazaret

13. Pactul numit “Antanta cordială” a fost


încheiat în 1904 împotriva Germaniei, pentru a
întări bunele raporturi care existau deja între
a. Rusia şi Franţa
b. Franţa şi Spania
c. Spania şi Anglia
d. Anglia şi Franţa

14. Prin ontogeneză (sau ontogenie) se înţelege


85
a. concepţia materialistă referitoare la naşterea
universului
b. succesiunea de transformări suferite de
organismele vii de la începuturi până la sfârşitul
existenţei lor
c. totalitatea cunoştinţelor umane acumulate într-o
anumită direcţie
d. teoria cunoaşterii ştiinţifice

15. După pierderea fiicei sale Iulia, scriitorul,


folcloristul, lingvistul şi istoricul Bogdan
Petriceicu Haşdeu (1838-1907) şi-a petrecut
ultimii ani ai vieţii făcând experienţe ciudate de
spiritism în castelul său din
a. Periş
b. Azuga
c. Câmpina
d. Buşteni

16. Tragedia “Prometeu înlănţuit” a fost scrisă de


veritabilul creator al tragediei antice, poetul tragic
grec (circa 525-456 î.e.n.)
a. Eschil
b. Sofocle
c. Euripide
d. Aristofan

17. Pentru vina de a fi răpit din ceruri focul şi a-l


fi dat oamenilor, Prometeu a fost pedepsit de Zeus
86
ca timp de 30 de ani să i se devoreze de către un
vultur ficatul ce i se refăcea pe timpul nopţii, fiind
înlănţuit pe vârful muntos Elbrus din munţii
a. Caucaz
b. Alpi
c. Apenini
d. Anzi

18. Personajul biblic pedepsit de Dumnezeu să fie


înghiţit de un peşte mare pentru vina de a nu fi
ascultat de porunca Lui să meargă în cetatea
Ninive şi să pocăiască oamenii, şi care a stat trei
zile în pântecele unei balene, se numeşte
a. Ino
b. Iov
c. Iacob
d. Iona

19. Celebrul şef de orhestră de jazz american


Benjamin David Goodman, cunoscut sub numele
de Benny Goodman (1909-1986) supranumit şi
“regele swing-ului”, a cântat la
a. clarinet
b. saxofon
c. pian
d. baterie

20. Provensala Laura de Noves (1308-1348),


celebră pentru frumuseţea ei, imortalizată în
87
poemele şi sonetele compuse în onoarea ei de
poetul Francesco Petrarca (1304-1374) a murit
a. de ciumă
b. asasinată
c. sinucigându-se
d. de moarte bună

21. Cel mai vestit pictor rus de icoane a fost


a. Ivan Ivanovici Şişkin
b. Andrei Rubliov
c. Ivan Aivazovski
d. Ivan Ivanovici Şişkin

22. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) a


realizat între anii 1520-1533 statuile lui Lorenzo
al II-lea şi Giuliano de Medici de la Capela San
Lorenzo din oraşul
a. Milano
b. Veneţia
c. Roma
d. Florenţa

23. Singura restricţie impusă pe tot parcursul


desfăşurării olimpiadelor antice era prezenţa atât
în concurs cât şi pe stadion a
a. femeilor măritate
b. femeilor nemăritate
c. văduvelor
d. sclavelor
88
24. Electrolitul dintr-un acumulator este o soluţie
diluată de acid
a. azotic
b. sulfuric
c. clorhidric
d. cianhidric

25. Condorul (Sarcorhamphus gryphus) trăieşte în


munţii
a. Apenini
b. Alpi
c. Anzi
d. Cordilieri

26. Structura de substanţă albă care uneşte fisura


interemisferică cu cele două emisfere cerebrale
poartă numele de
a. corp calos
b. interstiţiu
c. diafragmă
d. corp vitros

27. Cariatida este o statuie care serveşte drept


suport arhitectonic vertical, reprezentând
a. o femeie
b. un bărbat
c. un animal
d. un arbore
89
28. Din arborele tropical “Eugenia aromatica”,
originar din Indonezia, sunt cunoscute sub numele
de “cuişoare”
a. bucăţi de tulpină uscate
b. vârfurile rădăcinilor
c. vârfurile frunzelor
d. bobocii de floare nedezvoltaţi

29. Dom Pierre Pérignon (1639-1715) din


provincia Champagne (Franţa), cel care a pus la
punct procedeul de fabricaţie a şampaniei, a fost
a. pictor
b. călugăr
c. negustor
d. fermier

30. Expresia “Cogito, ergo sum” (Cuget, deci


exist) aparţine filosofului, matematicianului şi
fizicianului (1596-1650) care şi-a construit
sistemul metafizic plecând de la o îndoială
metodică, pe nume
a. Descartes
b. Kant
c. Spinoza
d. Leibniz

90
31. Rolul pentru care s-a acordat primul premiu
Oscar unei actriţe de culoare a fost “Mammie” din
filmul
a. Pe aripile vântului
b. Coliba unchiului Tom
c. Poveste din cartierul de vest
d. Regina africană

32. Prăpastiile circulare formate în roci calcaroase


în care se scurg apele de suprafaţă poartă numele
de
a. ravene
b. avene
c. rovene
d. ovene

33. Dintre cele două exprimări “s-a stricat o


grămadă de mere” şi “s-au stricat o grămadă de
mere”, corect se spune
a. s-a stricat o grămadă de mere
b. s-au stricat o grămadă de mere
c. în ambele feluri, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “a”
d. în ambele feluri, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “b”

34. Prima bibliotecă din lume ce conţinea peste


20.000 de tăbliţe a fost înfiinţată la Ninive,
capitala Asiriei, aproximativ în anul 650 î.e.n., de
91
către singurul despot al acelor vremuri care ştia să
scrie şi să citească, regele asirian
a. Assurbanipal
b. Artaxerxe
c. Nabopalasar
d. Nabucodonosr

35. Împăratul roman (306-337) care a emis în anul


313 edictul cunoscut sub numele de “Edictul de la
Milano” prin care se proclama libertatea la
credinţă şi egalitatea în drepturi pentru creştinii
din imperiu, şi care s-a botezat pe patul de moarte,
a fost
a. Diocleţian
b. Magnus Magnentius
c. Vespasian
d. Constantin cel Mare

36. Revoluţionarul Giuseppe Garibaldi (1807-


1882), considerat artizanul Italiei unificate a fost
cunoscut şi sub numele de
a. Eroul celor două lumi
b. Conducătorul cămăşilor roşii
c. Unificatorul
d. Salvatorul

37. Primul ţar al Rusiei (1530-1584) care a domnit


între anii 1547-1584, a fost Ivan al IV-lea,
supranumit şi
92
a. cel Groaznic
b. cel Mare
c. cel Drept
d. cel Sfânt

38. Prin “semiologie” se înţelege acea parte a


a. botanicii care se ocupă cu studiul ciupercilor
b. medicinii care se ocupă de semnele clinice
precum şi de metodele de diagnosticare a bolilor
c. lingvisticii care se ocupă cu studiul alterărilor
fonetice
d. psihanalizei care se ocupă cu decodificarea şi
interpretarea semnelor

39. Prima revistă românească de istorie, care a


purtat numele de “Magazin istoric pentru Dacia”
a fost editată de Nicolae Bălcescu (1819-1852),
împreună cu
a. Mihail Kogălniceanu
b. August Treboniu Laurian
c. Simion Bărnuţiu
d. Simion Bărnuţiu

40. Iubita poetului italian Dante Alighieri pentru


care acesta a scris poeme şi cântece în care celebra
pasiunea sa (1265-1321) s-a numit
a. Beatrice Portinari
b. Laura de Noves
c. Giulieta Guicciardi
93
d. Maria de Mangop

41. Regele legendar al Ciprului, care a sculpat o


statuie din fildeş de forma unei femei pe care a
denumit-o Galateea şi de care s-a îndrăgostit,
cerându-i apoi zeiţei Afrodita s-o însufleţească
pentru a o putea lua de soţie, a fost
a. Pygmalion
b. Priam
c. Pirus
d. Pius

42. Conform religiei creştine, Iisus Cristos s-a


născut la Betleem în anul
a. 353 de la crearea Romei
b. 553 de la crearea Romei
c. 753 de la crearea Romei
d. 953 de la crearea Romei

43. Vioara cu goarnă este un instrument specific


în ţara noastră în regiunea
a. Bihor
b. Zalău
c. Covasna
d. Mehedinţi

44. În 1950, cel care fiind anchetat, a dat la


întrebarea “Ce profesie aveţi?” răspunsul “Eu sunt
de profesie român” a fost filosoful
94
a. Petre Ţuţea
b. Emil Cioran
c. Nae Ionescu
d. Vasile Conta

45. Bolta Capelei Sixtine de la Vatican, construită


din ordinul papei Sixt al IV-lea a fost pictată între
anii 1508-1512 cu celebrele scene ale Creaţiei de
către
a. Giorgione
b. Leonardo da Vinci
c. Rafael Sanzio
d. Michelangelo Buonarroti

46. Statuia “Domnişoara Pogany” a fost opera


sculptorului român (1876-1957)
a. Ion Jalea
b. Constantin Brâncuşi
c. Oscar Han
d. Constantin Baraschi

47. Oraşul european în care s-a jucat pentru prima


oară fotbal a fost
a. Londra
b. Madrid
c. Paris
d. Florenţa

95
48. Vârstele Pământului s-au succedat în
următoarea ordine
a. paleozoic, mezozoic, neozoic
b. mezozoic, paleozoic, neozoic
c. neozoic, paleozoic, mezozoic
d. mezozoic, neozoic, paleozoic

49. Egreta este o pasăre migratoare de baltă, din


ţările calde, înaltă de circa un metru şi chiar mai
mult, care în momentul reproducerii are spatele
împodobit cu un mănunchi de pene albe,
cunoscută şi sub numele de
a. stârc alb
b. cufundac
c. sturz
d. guguştiuc

50. “Yomkippur” (sau “Kippur”), sărbătoarea


evreiască de penitenţă celebrată la zece zile după
Anul Nou, înseamnă în traducere
a. ziua recunoştinţei
b. ziua iertării
c. ziua victoriei
d. ziua tăcerii

96
Răspunsuri la testul 6

1 A 11 A 21 B 31 A 41 A
2 D 12 B 22 D 32 B 42 C
3 A 13 D 23 A 33 B 43 A
4 A 14 B 24 B 34 A 44 A
5 A 15 C 25 C 35 D 45 D
6 D 16 A 26 A 36 A 46 B
7 C 17 A 27 A 37 A 47 D
8 C 18 D 28 D 38 B 48 A
9 A 19 A 29 B 39 B 49 A
10 B 20 A 30 A 40 A 50 B

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente
97
Testul 7

1. Oasele tarsiene din scheletul piciorului la om


sunt în număr de
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

2. În anul 1680, arhitectul Jules Hardouin


Mansard (1646-1708) a terminat de construit la
Paris “Institutul Invalizilor”, o clădire prevăzută
cu un dom cu două cupole, destinată iniţial de
regele Ludovic al XV-lea pentru a adăposti pe
militarii invalizi, construcţie denumită apoi
“Domul Invalizilor” şi care a devenit ulterior
a. necropola marilor spirite ale Franţei
b. cel mai renumit muzeu de artă modernă din
Franţa
c. reşedinţa regilor Franţei
d. locul unde se comemorează în fiecare an
amintirea Ioanei d’Arc

3. Plantele ce cresc pe stânci poartă numele de


plante
a. rizopode
b. oleacee
c. rupestre
d. perene
98
4. Navigatorul portughez Bartolomeu Diaz (1450-
1500) a descoperit în anul 1488
a. Capul Horn
b. Insula Madagascar
c. Capul Bunei Speranţe
d. Ţara de foc

5. Maxima “Mens sana in corpore sano” (Minte


sănătoasă în corp sănătos), un precept antic
devenit deviza educaţiei fizice, îi aparţine poetului
satiric roman (60-130 e.n.)
a. Marţial
b. Juvenal
c. Horaţiu
d. Aristofan

6. Edmond Dantes, viitorul conte de Monte Cristo


din celebrul roman cu acelaşi nume de Alexandre
Dumas (1802-1870), a fost încarcerat în cetatea
construită sub domnia regelui Franţei François I şi
care a servit ca închisoare, de pe insula din Marea
Mediterană, numită
a. If
b. Sfânta Elena
c. Corsica
d. Ibiza

99
7. Prin articol enclitic, în gramatică se înţelege
articolul
a. posesiv
b. demonstrativ
c. hotărât, care se aşază la sfârşitul cuvântului
d. nehotărât, care se aşază la începutul cuvântului

8. Primul automobil care prin soluţiile


constructive adoptate poate fi considerat
prototipul automobilul modern, construit în anul
1901 după proiectul lui Gottlieb Daimler, a primit
numele de marcă
a. Ford
b. Citröen
c. Jaguar
d. Mercedes

9. În anul 16 e.n. s-a autorizat pentru prima oară


disecarea cadavrelor criminalilor pentru studierea
organelor umane interne în
a. China
b. Grecia
c. Roma
d. Fenicia

10. Străvechiul ţinut Mesopotamia, o regiune din


Asia Occidentală cuprinsă între fluviile Tigru şi
Eufrat, se întindea pe teritoriul ocupat astăzi de
a. Irak
100
b. Iran
c. Afganistan
d. Kuweit

11. Juan Domingo Peron (1895-1974) şi apoi a


treia sa soţie Maria Estela, zisă Izabel Martinez,
care i-a succedat la conducerea ţării, au fost
preşedinţii
a. Argentinei
b. Braziliei
c. Uruguayului
d. Perului

12. Istoricul, omul politic şi scriitorul Nicolae


Bălcescu (1819-1852) a condus în Guvernul
Provizoriu din 1848, ministerul
a. de Interne
b. Educaţiei Publice
c. de finanţe
d. de Externe

13. Primul memorial de călătorie scris de un


român a fost “Jurnal de călătorie în China” (în 5
părţi) apărut în sec. XVII şi aparţinând
a. spătarului Nicolae Milescu
b. cărturarului moldovean Dosoftei
c. domnitorului Dimitrie Cantemir
d. mitropolitului Dosoftei

101
14. Divinitatea fecundităţii la vechii egipteni, soţie
şi soră a lui Osiris şi mama lui Horus, formând
împreună cu aceştia trinitatea sacră a fost
a. Isis
b. Iris
c. Nefertiti
d. Toth

15. “Căluşarii” este numele unui dans popular


jucat de flăcăii de la sate
a. în perioada Crăciunului
b. de sărbătoarea numită Dragobete
c. în săptămâna Rusaliilor
d. cu o săptămână înainte de Bobotează

16. Mama compozitorului Ludwig van Beethoven


(1770-1827) a fost
a. contesă
b. casnică
c. profesoară
d. servitoare

17. Tabloul pictorului Edouard Manet (1832-


1883) care a produs scandal la Salonul de pictură
din anul 1865 pentru îndrăzneala exprimării, a
purtat numele de
a. Olympia
b. Dejumul pe iarbă
c. Canal Grande din Veneţia
102
d. Peisaj şi câine însorindu-se

18. Sculptorul francez Émile Antoine Bourdelle


(1861-1929) a realizat o serie de lucrări închinate
compozitorului
a. Mozart
b. Bach
c. Beethoven
d. Bizet

19. Sportiva româncă participantă la şase


olimpiade şi câştigătoare în 1968 la Jocurile
Olimpice de la Ciudad de Mexico a medaliei de
aur la aruncarea discului a fost
a. Mihaela Peneş
b. Lia Manoliu
c. Viorica Viscopoleanu
d. Iolanda Balaş

20. Odontometrul este un instrument care serveşte


la
a. măsurarea dantelurii unei mărci poştale
b. trasarea unor drepte perpendiculare în desenul
tehnic şi în arhitectură
c. măsurarea distanţei între electrozii bujiei
d. reglarea cordajului la rachetele de tenis de câmp

21. Musca ţeţe (Glossina palpalis), o insectă din


Africa Ecuatorială, provoacă
103
a. boala somnului
b. malaria
c. scorbutul
d. dizenterie

22. Numărul de ventriculi (cavităţi ale encefalului


ce conţin lichid cefalorahidian) din creierul uman
este de
a. 2
b. 4
c. 6
d. 8

23. Monumentalele opere de arhitectură


sumeriană din mileniul IV-III î.e.n. au avut ca
principală materie primă
a. piatra de calcar
b. bazaltul
c. piatra de râu
d. cărămida de lut uscată la soare

24. Crinul face parte din familia


a. liliaceelor
b. cucurbitaceelor
c. rutaceelor
d. carioflaceelor

104
25. Conchistadorul spaniol (1485-1547) care în
perioada 1519-1521 a cucerit Mexicul şi a distrus
imperiul aztec a fost
a. Hernan Cortez
b. Vasco da Gama
c. Francisco Pizarro
d. Francis Drake

26. Dictonul”Homo homini lupus” (Omul este lup


pentru om) exprimând egoismul şi nepăsarea
oamenilor faţă de semenii lor, aparţine poetului
comic latin (254-184 î.e.n.)
a. Plaut
b. Plutarh
c. Pindar
d. Plinius cel Bătrân

27. Numărul maxim de premii Oscar pe care le


poate obţine un film este de
a. 9
b. 10
c. 11
d. 12

28. La confluenţa fluviilor Mississippi şi Missouri


se află oraşul port
a. Saint Louis
b. Port Arthur
c. Louisville
105
d. Yorktown

29. Dintre următoarele exprimări, “livezile de


meri ale satului” şi “livezile de meri ai satului”,
corect se spune
a. livezile de meri ale satului
b. livezile de meri ai satului
c. în ambele feluri, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “a”
d. în ambele feluri, dar ediţia 2005 a DOOM
recomandă varianta “b”

30. Colosseum-ul a fost prima construcţie a


antichităţii prevăzută cu
a. un sistem antiseismic
b. canalizare
c. un sistem de ventilaţie naturală
d. ieşiri în caz de incendiu

31. Performanţa incredibilă pentru acele vremuri,


prin care regele perşilor Cyrus al II-lea cel Mare,
(556-530 î.e.n.) fondatorul imperiului persan, a
cucerit în 539 î.e.n. Babilonul a fost
a. devierea fluviului Eufrat
b. săparea unui tunel pe sub fluviul Eufrat
c. construcţia unor tunuri gigantice
d. construcţia unor turnuri de asalt gigantice

106
32. Gheorghe Doja, conducătorul războiului
ţărănesc din Transilvania şi Ungaria din 1514, a
fost un
a. un nobil secui
b. un ţăran secui înnobilat
c. un iobag
d. un cărturar

33. Mormântul lui Napoleon Bonaparte (1769-


1821) se află
a. la Paris, la Domul Invalizilor
b. în insula Sfânta Elena, unde a murit
c. în insula Elba, unde e fost exilat (1815-1815)
d. în insula Corsica, unde s-a născut

34. Cabala este


a. termenul ştiinţific prin care sunt desemnate
femele din rasa cabalină
b. o doctrină mistică religioasă ebraică a
Vechiului Testament, datând din Evul Mediu, ce
invoca o comunicare cu lumea supranaturală
c. o colibă specifică ţăranilor din Mongolia
d. un dispozitiv folosit în tipografie pentru
alinierea paginilor cărţilor înainte de a fi broşate.

35. Poezia “Moartea lui Fulger” a fost scrisă de


a. Octavian Goga
b. Alexandru Macedonski
c. Vasile Alecsandri
107
d. George Coşbuc

36. Poetul francez (1821-1867) care şi-a vopsit


părul în verde a fost
a. Charles Baudelaire
b. Alphonse de Lamartine
c. Paul Valery
d. Jacques Prévert

37. Fiul lui Priam, regele Troiei, care a ales dintre


zeiţele Hera, Atena şi Afrodita pe cea din urmă
pentru a-i înmâna mărul discordiei aruncat de
Eris, zeiţa vrajbei, oferit celei mai frumoase dintre
ele, a fost
a. Eneas
b. Achile
c. Agamemnon
d. Paris

38. Primul dintre cei 12 apostoli care a spus


despre Isus “Acesta este fiul lui Dumnezeu”, a fost
cel numit şi “Natanael”, adică
a. Pavel
b. Ioan
c. Bartholomeu
d. Avram

108
39. Compozitorul Georg Friedrich Häendel (1685-
1759) a dedicat mai multe partituri din operele
sale cântăreţului Farinelli, care era considerat
a. o celebră soprană a timpului, fiind castrat
b. un celebru tenor al timpului
c. un celebru bariton al timpului

d. un celebru bas al timpului

40. Savantul antic alexandrin Eratostene (284


î.e.n.-192 î.e.n.), matematician, astronom şi filosof
al şcolii alexandrine, considerat pe locul secund la
toate ştiinţele cunoscute la acea perioadă, mai era
supranumit şi
a. Alfa
b. Beta
c. Gama
d. Delta

41. Pictorul francez Henri Rousseau (1844-1910)


zis şi “Vameşul”, a fost un maestru al
a. picturii naive
b. artei coloristice
c. naturii moarte
d. nudului

42. Trofeul “Salatiera de argint” se acordă la


tenisul de câmp câştigătorilor
a. turneului de la Wimbledon
109
b. turneului de la Roland Garros
c. turneului de la Monte Carlo
d. Cupei Davis

43. Materia folosită iniţial în clepsidre pentru a


măsura scurgerea timpului era
a. apa
b. mierea
c. laptele
d. vinul roşu

44. În limbajul popular, numele de ghionoaie este


dat
a. ciocănitorii
b. corbului
c. cucuvelei
d. ciorii

45. Specia de crocodil numită “crocodilus


vagitus” are particularitatea că
a. este orb
b. scoate sunete asemănătoare scâncetelor
c. are corpul complet galben
d. se împerechează o dată pe an

46. În alchimie, simbolul pietrei filosofale era


a. pasărea Phoenix
b. şarpele
c. bufniţa
110
d. vulturul

47. În anul 1857, primul oraş din lume care a fost


iluminat cu petrol lampant a fost
a. Paris
b. Bucureşti
c. Londra
d. Sankt Petersburg

48. Poligoanele ale căror laturi se intersectează şi


în alte puncte decât vârfurile, poartă numele de
poligoane
a. încrucişate
b. concave
c. convexe
d. obtuze

49. Aşa după cum se spune, în scopul de a deveni


zeu, filosoful grec Empedocle (490-435 î.e.n.) s-a
sinucis
a. aruncându-se în vulcanul Etna, după ce şi-a
lăsat sandalele la marginea craterului
b. dându-şi foc
c. aruncându-se în mare cu o piatră legată de
picioare
d. intrând în cuşca unui tigru

50. Primele aziluri-spitale pentru oameni şi


animale, precum şi grădinile cu plante de leac au
111
fost înfiinţate aproximativ în anul 250 î.e.n. de
Asoka (aprox. 269-232 î.e.n.), un rege
a. indian
b. persan
c. aztec
d. asirian

Răspunsuri la testul 7

1 C 11 A 21 A 31 A 41 A
2 A 12 D 22 B 32 B 42 D
3 C 13 A 23 D 33 A 43 A
4 C 14 A 24 A 34 B 44 A
5 B 15 C 25 A 35 D 45 B
6 A 16 D 26 A 36 A 46 A
7 C 17 A 27 D 37 D 47 B
8 D 18 C 28 A 38 C 48 A
9 A 19 B 29 A 39 A 49 A
10 A 20 A 30 A 40 B 50 A

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune

112
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 8

1. Punctele de contact dintre doi neuroni, la


nivelul cărora se face transmiterea influxului
nervos de la o celulă la alta poartă numele de
a. dendrite
b. axoni
c. sinapse
d. hadroni

2. Palatul “Escurial” situat la nord-vest de


Madrid, fondat în anul 1559 de către regele
Spaniei Filip al II-lea, servea drept
a. reşedinţă regală
b. mănăstire
c. mausoleu (necropolă regală)
d. loc pentru oficierea ceremoniilor de încoronare

3. Cea mai mică plantă cu flori din lume este


a. lintiţa măruntă
b. ciuboţica cucului
113
c. crinul de pădure
d. cocoşelul de câmp

4. Exploratorul norvegian Roald Amundsen


(1872-1928) care a atins Polul Sud la 14
decembrie 1911, a efectuat în 1925 primul zbor
din Europa în America peste Polul Nord,
străbătând peste 4000 de km. în 42 de ore, cu un
dirijabil numit
a. Norge
b. Eureka
c. Terra
d. Patria

5. Expresia “In my end is my beginning” (Sfârşitul


îmi este începutul) a fost deviza
a. dinastiei regale engleze Tudor (1485-1603)
b. lui Benjamin Franklin (1706-1790)
c. lui William Shakespeare (1564-1616)
d. regelui Angliei Richard al III-lea (1483-1485)

6. În filmul “Leul în iarnă”, în care Katherine


Hepburn a primit în anul 1968 premiul Oscar
pentru rolul Eleonorei d’Aquitania, aceasta l-a
avut ca partener pe
a. Charlton Heston
b. Peter Ustinov
c. Richard Burton
d. Peter O’Toole
114
7. Capitala Noii Zeelande este oraşul port
a. Wellington
b. Adelaide
c. New Mexico
d. Canberra

8. Roibul este un cal cu păr


a. roşcat
b. negru
c. gri
d. maro

9. Chimistul englez Joseph Priestley (1733-1804)


a descoperit respiraţia vegetalelor şi în anul 1774
a izolat pentru prima oară
a. hidrogenul
b. oxigenul
c. azotul
d. sodiul

10. Cea mai veche civilizaţie precolumbiană (din


America, anterioară venirii lui Cristofor Columb-
anul 1492) a fost cea originară din vechiul Mexic
al mileniului II î.e.n., adică civilizaţia
a. incaşă
b. olmecă
c. aztecă
d. maya
115
11. Împăratul roman (79-81) fiul şi succesorul lui
Vespasian, care a înăbuşit răscoala din Iudeea, a
distrus Ierusalimul (70 e.n.) şi a provocat
dispersarea poporului evreu a fost
a. Titus
b. Marc Aureliu
c. Nero
d. Domiţian

12. Nikolai al II-lea Romanov (1868-1918),


împărat rus în perioada 1894-1917 şi cel mai
bogat om din lume al vremurilor sale, a fost
executat împreună cu familia sa de către bolşevici
la 17 iulie 1918 la
a. Moscova
b. Petersburg
c. Ekaterinsburg
d. Kiev

13. Prin “jitniţă” se înţelege


a. o magazie de grâne
b. zerul rezultat în urma fabricării brânzei de vaci
c. un ac gros folosit la ţesutul covoarelor
d. cagula folosită pentru acoperirea capului
şoimilor dresaţi

116
14. Iubita lui Tudor Şoimaru din romanul
“Neamul Şoimăreştilor” de Mihail Sadoveanu
(1880-1961) se numeşte
a. Magda Orheianu
b. Oana Calomfiresscu
c. Aniţa Buzescu
d. Tudora Brâncoveanu

15. Carlo Goldoni (1707-1793), considerat


reformatorul teatrului italian şi unul dintre cei mai
mari comediografi europeni, a scris în limba
italiană (în dialect veneţian) şi în limba franceză
a. 50 de piese
b. 150 de piese
c. 200 de piese
d. 250 de piese

16. Bucata tradiţională de stofă purtată în jurul


taliei şi care acoperă corpul de la şold până la
genunchi, folosită atât de bărbaţi cât şi de femei în
regiunile din Asia de sud-est, Malaezia şi
Indonezia poartă numele de
a. sarong
b. sari
c. safari
d. sulki

17. La vechii locuitori ai Mesopotamiei, numărul


653 avea o importanţă deosebită, simbolizând
117
a. fericirea
b. viaţa
c. eternitatea
d. moartea

18. Pentru a-l scăpa pe Isus Cristos de masacrul


pruncilor ordonat de regele Irod I cel Mare, Maria
şi soțul ei, Iosif s-au refugiat în
a. Egipt
b. Ierusalim
c. Galileea
d. Mecca

19. Corul din uvertura operei “Carmen” de


Georges Bizet (1838-1875) este interpretat de
a. copii
b. femei
c. bărbaţi
d. copii, femei şi bărbaţi

20. Garda personală a regelui persan Darius I


(care a domnit în perioada 526-486 î.e.n.)
compusă din 10.000 de arcaşi pedeştri, purta
numele de
a. Nemuritorii
b. Neîndurătorii
c. Nemiloşii
d. Neînfricaţii

118
21. Cea mai mare galerie de artă din lume (opere
de arheologie, arte decorative şi pictură
occidentală) se află în Palatul de Iarnă şi
învecinatul muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg
(construit pentru a adăposti colecţiile împărătesei
Ekaterina a II-a), numărul operelor de artă şi de
interes arheologic expuse în cele 322 de săli fiind
de circa
a. un miliard
b. două miliarde
c. trei miliarde
d. patru miliarde

22. Pentru realizarea statuii “Zeus Olimpianul”,


considerată drept una dintre cele şapte minuni ale
lumii antice, sculptorul Fidias a folosit pe lângă
aur şi fildeş şi lemnul de
a. tec
b. santal
c. cedru
d. abanos

23. Primele concursuri de tir cu arcul din ţara


noastră au avut loc la Braşov, în anul 1545 şi au
avut ca ţintă şi premii
a. cocoşi vii
b. găini vii
c. pepeni
d. dovleci
119
24. 99% din masa Soarelui este alcătuită din
a. heliu şi oxigen
b. oxigen şi hidrogen
c. hidrogen şi azot
d. hidrogen şi heliu

25. Animalul care mai este cunoscut sub numele


de “câinele jder” este
a. magotul
b. iacul
c. zebul
d. enotul

26. Umoarea apoasă este un lichid transparent


care se găseşte
a. în articulaţia genunchiului
b. în pleura ce înconjoară plămânii
c. între cristalin şi retină
d. în camera anterioară ochiului, între iris şi
cristalin

27. Ansamblul arhitectural format din templul lui


Iehova şi templul regal din Ierusalim a fost
construit în secolul X î.e.n. în timpul domniei
celui de-al treilea rege iudeu (970-931 î.e.n.)
a. Solomon
b. David
c. Saul
120
d. Nimrod

28. “Pâinea maimuţelor” este denumirea dată


fructului arborelui din familia bombaceelor
a. eucalipt
b. arborele de cauciuc
c. baobab
d. sequoia

29. Numele complet al piramidei lui Mikerinos


(faraon din dinastia a IV-a, aprox. 2600 î.e.n.), a
treia piramidă din imensa necropolă şi ansamblu
de complexe funerare de la Giseh, este
a. Divin este Mikerinos
b. Nemuritor este Mikerinos
c. Întâiul este Mikerinos
d. Neasemuit este Mikerinos

30. Împăratul roman (69-79) căruia i se atribuie


dictonul “Banii nu au miros” şi care a iniţiat
construcţia Colosseum-ului (denumit şi
“Amfiteatrul flavian”) a fost
a. Vespasian
b. Teodosie
c. Aurelian
d. Iulius Cezar

121
31. Cineastul american (n. 1947) care a realizat
patru din primele zece filme din istoria
cinematografului în materie de încasări este
a. Steven Spielberg
b. Stanley Kramer
c. Stanley Kubrik
d. David Lynch

32. În trecut, sub numele de “Valahia mică” era


cunoscută actuala regiune istorică
a. Oltenia
b. Muntenia
c. Banat
d. Moldova

33. Articolul posesiv se mai numeşte şi


a. reflexiv
b. genitival
c. de întărire
d. pronominal

34. Eupalinos din Megara a realizat în anul 522,


sub un munte din insula grecească Samos din
Marea Egee, un tunel pentru a
a. realiza un drum direct până la mare
b. experimenta cel mai mare tun cunoscut la acea
dată
c. trece o conductă de apă
d. depozita alimentele în caz de asediu
122
35. Fratele vitreg al împăratului roman Nero (54-
68), otrăvit din ordinul acestuia în anul 55, după
ce fusese îndepărtat de Agrippina, mama lui Nero,
s-a numit
a. Germanicus
b. Britannicus
c. Brennus
d. Tiberius

36. Cea mai importantă personalitate din întreaga


istorie a Tebei (fondată în sec. XVI-lea î.e.n.) a
fost generalul şi omul politic (428-362 î.e.n.)
a. Alcibiade
b. Epaminonda
c. Nicomede
d. Leonidas

37. În urma revoltei organizate de Pascal Paoli


împtriva dominaţiei genoveze care administra
Corsica din 1347, Genova cedează în anul 1769
drepturile sale asupra insulei în favoarea
a. Spaniei
b. Italiei
c. Franţei
d. Vaticanului

38. Amiralul japonez (1884-1943), comandant al


forţelor navale japoneze în timpul celui de-al
123
doilea război mondial şi conducătorul
operaţiunilor militare de la Pearl Harbour
împotriva americanilor între anii 1941-1943, s-a
numit
a. Yanagato
b. Yorimoto
c. Yamamoto
d. Yamashita

39. Prin “document olograf” se înţelege un


document
a. scris de mâna autorului
b. autentificat de un notar
c. însoţit de o copie, ambele autentificate de un
notar
d. scris de altcineva decât autorul, dar în prezenţa
acestuia

40. Volumul de poezii apărut în 1931 cu titlul


“Elegii pentru fiinţe mici” a constituit debutul
scriitorului
a. Eugen Ionescu
b. Tudor Arghezi
c. Emil Gârleanu
d. Otilia Cazimir

41. În capodopera poeziei universale “Divina


Comedie”, autorul ei, Dante Alighieri (1265-1321)
după ce traversează cele nouă cercuri ale
124
Infernului la vârful muntelui din Purgatoriu, este
condus în Paradis de către
a. iubita sa, Beatrice Portinari
b. Venus, zeiţa dragostei şi frumuseţii
c. sufletele celor din Paradis
d. poetul latin Vergiliu (70-19 î.e.n)

42. În mitologia greacă, grădina zeilor în care


creşteau mere de aur, dătătoare de nemurire, era
păzită de un balaur împreună cu nimfele
crepuscului, numite (de unde şi numele grădinii)
a. pleiade
b. danaiade
c. naiade
d. hesperide

43. În fiecare an, în ziua de 28 decembrie, are loc


pomenirea Sfinţilor douăzeci de mii de Mucenici
care au ars în biserica
a. din Nicomidia
b. din Neocezareea
c. Sfântului Mormânt
d. din Mecca

44. Într-un cvartet de coarde există


a. o vioară
b. două viori
c. trei viori
d. patru viori
125
45. Locul pe care Alexandru cel Mare (356-323
î.e.n., rege al Macedoniei între anii 336-323 î.e.n.)
avea să întemeieze în anul 322 î.e.n. oraşul
Alexandria, i-a fost arătat acestuia în vis de către
a. Homer
b. mama sa
c. Zeus
d. Roxana, soţia sa

46. Pictorul impresionist francez (1841-1913) care


spre sfârşitul vieţii a pictat femei la scăldat a fost
a. Edouard Manet
b. Claude Monet
c. Auguste Renoir
d. Edgar Degas

47. Sculptorul grec (sec. IV î.e.n.) care a exercitat


o influenţă hotărâtoare asupra artei epocii eleniste
şi printre ale cărui lucrărui se află şi celebra
statuie antică “Afrodita din Cnid”, a fost
a. Lisip
b. Scopas
c. Praxiteles
d. Miron

48. Primul atentat comis la o Olimpiadă s-a


petrecut în 1968, în cadrul Jocurilor Olimpice de
la
126
a. München
b. Tokio
c. Roma
d. Melbourne

49. Dintre rasele umane, rasa albă mai este


cunoscută şi sub numele de
a. albinoasă
b. dominantă
c. caucaziană
d. indo-europeană

50. Cerbilor încep să le cadă coarnele la sfârşitul


a. iernii
b. primăverii
c. verii
d. toamnei

127
Răspunsuri la testul 8

1 C 11 A 21 C 31 A 41 A
2 C 12 C 22 D 32 A 42 D
3 A 13 A 23 A 33 B 43 A
4 A 14 A 24 D 34 C 44 B
5 A 15 D 25 D 35 B 45 A
6 D 16 A 26 D 36 B 46 C
7 A 17 C 27 A 37 C 47 C
8 A 18 A 28 C 38 C 48 A
9 B 19 A 29 A 39 A 49 C
10 B 20 A 30 A 40 A 50 A

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

128
Testul 9

1. Numele primei vertebre cervicale a corpului


omenesc care se articulează cu occipitalul este
a. coccis
b. ischion
c. atlas
d. axis

2. Construcţia templului zeiţei Diana–Artemis,


devenit ulterior una dintre cele Şapte Minuni ale
lumii antice, a fost începută în anul 655 î.e.n. de
către arhitectul Chersiphron din Cnossos, în oraşul
a. Cnossos
b. Efes
c. Lesbos
d. Rhodos

3. Aurora de la Polul Nord poartă numele de


auroră
a. boreală
b. australă
c. polară
d. septentrională

129
4. Avionul cu care aviatorul american Charles
Lindberg (1902-1974) a efectuat la 20-21 mai
1927 prima traversare fără escală din istorie a
Oceanului Atlantic s-a numit
a. Spirit of Saint Louis
b. Enterprise
c. Mountain Creek
d. Victory

5. Expresia “Ars longa, vita brevis” (Arta este


lungă, viaţa e scurtă) semnificând faptul că
creatorul supravieţuieşte prin opera sa, reprezintă
traducerea latină a primului aforism al celui care
este considerat cel mai mare medic al antichităţii
(460-377 î.e.n.)
a. Esculap
b. Avicenna
c. Averoes
d. Hipocrat

6. Filmul care a marcat consacrarea celebrei


actriţe americane (de origină germană) de film
Maria Magdalena von Losch, cunoscută sub
numele de Marlene Dietrich (1901-1992) a fost
a. Îngerul albastru
b. Shanghai Express
c. Împărăteasa roşie
d. Şapte păcate

130
7. Cea mai mare deltă din lume se întâlneşte la
confluenţa fluviilor
a. Volga şi Don
b. Mississippi şi Missouri
c. Zair şi Nil
d. Gange şi Brahmaputra

8. Verbul “a trebui” este un verb


a. intranzitiv
b. unipersonal
c. impersonal
d. unipersonal şi impersonal

9. Matematicianul, fizicianul, filosoful şi scriitorul


francez Blaise Pascal (1623-1662) a inventat în
anul 1641 o maşină de calcul mecanică, ce putea
realiza adunarea şi scăderea numerelor cu
a. trei zecimale
b. patru zecimale
c. cinci zecimale
d. şase zecimale

10. Soţia faraonului Tutmes al II-lea, regina


egipteană din cea de-a XVIII-a dinastie care a
domnit despotic în perioada 1502-1482 î.e.n. şi a
avut îndrăzneala să adopte toate insemnele
masculine faraonice (insignele, costumul şi chiar
barba) s-a numit
a. Nefertiti
131
b. Hatşepsut
c. Amenofis
d. Ahmosis

11. Cel care în anul 900 e.n. a finalizat unificarea


triburilor norvegiene a fost regele Harald I,
supranumit
a. cel sângeros
b. cel crud
c. cel bălan
d. cel milos

12. Primul război mondial a început pe data de 28


iulie 1914, când
a. Serbia a declarat război Germaniei
b. Austro-Ungaria a declarat război Serbiei
c. Germania a declarat război Austro-Ungariei
d. Germania a declarat război Serbiei

13. “Excalibur” este denumirea dată


a. spadei magice a legendarului rege breton
Arthur, în traducere ’taie oţelul”
b. unui personaj comic din Commedia del’arte, în
traducere “nătăfleţul”
c. calului lui Don Quijote, în traducere
“costelivul”
d. navei-amiral a lui Cristofor Columb, în
traducere” temerara”

132
14. Volumul de debut al poetului Nichita Stănescu
(1933-1983) apărut în anul 1960 a purtat titlul
a. Sensul iubirii
b. Necuvintele
c. Oul şi sfera
d. Respirări

15. Cuvintele “Azi, iarna vrajbei noastre”, rostite


de regele Angliei Richard al III-lea (1483-1485)
au fost preluate pentru titlul unui roman de
scriitorul care a primit în anul 1962 premiul Nobel
pentru literatură
a. John Steinbeck
b. Thomas Mann
c. Henryk Sienkiewicz
d. Luigi Pirandello

16. În mitologia romană, mama gemenilor


Romulus şi Remus, zămisliţi cu zeul Marte, fiică a
legendarului rege Numitor din cetatea Alba
Longa, a fost vestala
a. Rhea Silvia
b. Penelopa
c. Hecuba
d. Iocasta

17. Conform tradiţiei bisericii ortodoxe, sfântul


care l-a pleznit pe diavol cu biciul peste figură,

133
scoţându-i acestuia ochiul ce simbolizează banii şi
aurul, a fost sfântul
a. Petru
b. Pavel
c. Ilie
d. Gheorghe

18. Sonata închinată de compozitorul german


Ludwig van Beethoven (1770-1827) contesei
Giulieta Guicciardi poartă numele de
a. Appasionata
b. Sonata lunii
c. Waldstein
d. Fürelhise

19. Filosoful grec care a întemeiat în anul 387


î.e.n. într-o grădină din apropierea Atenei celebra
sa şcoală “Academia” a fost Aristokles (427-348
î.e.n.), cunoscut sub numele de Platon, care în
traducere înseamnă
a. cel meşter în ale cuvântului
b. cel lat în spate
c. cel iubit de zei
d. cel blând

20. Pictorul şi litograful francez Eugène Delacroix


(1798-1863) a aparţinut curentului
a. romantic
b. simbolist
134
c. cubist
d. impresionist

21. Iubita pictorului şi sculptorului italian Amedeo


Modigliani (1884-1920), care deşi fiind
însărcinată, s-a sinucis la moartea acestuia, s-a
numit
a. Anne
b. Marianne
c. Jeanne
d. Yvonne

22. Sabia este cea mai scurtă armă folosită la


scrimă, având o lungime de
a. 75 centimetri
b. 90 centimetri
c. 105 centimetri
d. 120 centimetri

23. Fragmentul de piatră găsit de soldaţii lui


Napoleon în timpul campaniei din Egipt (1798-
1799), cunoscut sub numele de “Piatra de la
Rosette” şi care a stat la originea descifrării
hieroglifelor, conţinea un fragment dintr-un decret
al regelui Egiptului, Ptolomeu al V-lea Epifanul
(210-181 î.e.n.) înscris
a. cu hieroglife

135
b. cu hieroglife şi în limba demotică (scriere
cursivă în Egiptul antic, derivată din scrierea
hieroglifică)
c. cu hieroglife şi în greaca veche
d. cu hieroglife, în limba demotică şi în greaca
veche

24. Racul poate trăi


a. 5 ani
b. 10 ani
c. 20 de ani
d. 25 de ani

25. Humerusul este osul lung pereche al


a. antebraţului
b. braţului
c. cuştii toracice
d. omoplatului

26. Biserica episcopală a mănăstirii Curtea de


Argeş, a cărei construcţie a fost terminată în 1517,
a fost ctitoria domnitorului
a. Mircea cel Bătrân
b. Radu cel Frumos
c. Neagoe Basarab
d. Vlad Ţepeş

136
27. Arborele de chinină, denumit astfel datorită
faptului că din scoarţa sa se extrage alcaloidul
chinină, este originar din
a. Mexic
b. Ecuador
c. Peru
d. Canada

28. Matematicianul, geograful şi cartograful


flamand Gerhard Kremer (1512-1594) zis Gerard,
creatorul sistemului de întocmire a hărţilor printr-
o proiecţie cilindrică, sistem ce-i poartă numele, a
mai fost cunoscut şi sub numele de
a. Melidor
b. Merlin
c. Mercator
d. Mirmidor

29. Înfrânt în cel de-al doilea război civil de către


armata Parlamentului condusă de lordul protector
Oliver Cromwell, regele Angliei, Scoţiei şi
Irlandei Carol I Stewart (1625-1649) a fost
condamnat la moarte de către Parlament, ultimele
sale cuvinte înainte de a fi decapitat la Whitehall
fiind
a. Remember! (Amintiţi-vă!)
b. Vae victis! (Vai de cei învinşi!)
c. Sic tranzit gloria mundi! (Aşa trece gloria
lumii!)
137
d. Vox populi, vox dei! (Vocea poporului, vocea
lui Dumnezeu!)

30. În anul 2001, filmul cu cele mai multe


nominalizări pentru premiul Oscar a fost
a. Gladiatorul
b. Traffic
c. Hidden Dragon
d. Erin Brokovitch

31. Fluviul cu cel mai mare debit din lume


(212.377 metri cubi la vărsare) este
a. Amazonul
b. Zairul
c. Mississippi
d. Nilul

32. Prin termenul de “parapantă” se înţelege


a. o pantă foarte abruptă la coborârile de schi
b. o paraşută în formă de aripă
c. un plan înclinat folosit la manipularea
mărfurilor în depozite
d. porţiunea înclinată a acoperişurilor caselor

33. Chimistul (1743-1794) care a elaborat


nomenclatura compuşilor chimici, a descoperit
rolul oxigenului în combustie şi respiraţie şi
compoziţa aerului şi apei, a fost
a. Antoine Laurent de Lavoisier
138
b. Dimitri Ivanovici Mendeleev
c. Michael Faraday
d. Jons Jacob Berzelius

34. Faraonul (sfârşitul mileniului IV î.e.n.) din


epoca tinită, creatorul statului egiptean centralizat,
unificatorul celor două regate ale Egiptului de Sus
şi Egiptului de Jos şi întemeietorul oraşului
Memphis, a fost
a. Menes
b. Tutankamon
c. Ramses I
d. Tutmes I

35. Pentru a proteja pelerinii care veneau la


Sfântul Mormânt, cavalerul Hugues de Paynes
înfiinţează la Ierusalim în anul 1119 ordinul
militar şi religios (suprimat în anul 1312 de către
papa Clement al V-lea) al
a. templierilor
b. teutonilor
c. ioaniţilor
d. iezuiţilor

36. Primul ministru al Indiei independente,


proclamată în 1947, şi devenit unul dintre
principalii conducători ai lumii neutraliste, a fost
a. Mahatma Gandhi
b. Indira Gandhi
139
c. Rajiv Gandhi
d. Jawaharlal Nehru

37. Prin termenul de “panegiric” se înţelege


a. un discurs prin care se elogiază o personalitate
b. o critică severă la adresa cuiva
c. o stare de anxietate extremă
d. un dispozitiv folosit în lăcătuşerie pentru
măsurarea unghiului drept

38. În anul 1866, în broşura “Lăcărămioarele


învăţăceilor gimnazişti la mormântul prea
iubitului lor profesor Arone Pumnul” a apărut
prima poezie publicată a lui
a. Octavian Goga
b. Vasile Alecsandri
c. Mihail Eminescu
d. Grigore Alexandrescu

39. Primul roman psihologic modern este


considerat a fi “Prinţesa de Clèves”, autoare fiind
scriitoarea (1634-1693)
a. Jeanne Antoinette Poisson, marchiză de
Pompadour
b. George Sand
c. Simone de Beauvoir
d. Marie Madeleine Pioche de la Vergne, contesă
de La Fayette
140
40. În mitologia slavă, rusalcele erau nişte femei
frumoase, pe cât de seducătoare pe atât de
primejdioase, nimfe sau zâne ale
a. pădurilor
b. câmpiilor
c. apelor
d. văzduhului

41. Biserica ortodoxă sărbătoreşte în prima


Duminică de după Rusalii pe
a. toţi sfinţii
b. cei patruzeci de mucenici
c. sfântul mucenic Pafnutie
d. sfinţii Constantin şi Elena

42. În 1882, a avut loc la Braşov premiera operetei


“Crai nou” de
a. Ciprian Porumbescu
b. Filaret Barbu
c. Dimitrie Cuclin
d. Anton Pann

43. Prima femeie care a fost primită în anul 1980


la Academia Franceză a fost scriitoarea de
naţionalitate franceză şi americană (1903-1987)
a. Marguerite Yourcenar
b. Simone de Beauvoir
c. George Sand
141
d. Madame de Staël

44. Pictorul francez Jean Auguste Ingres (1780-


1867), elev al pictorului francez Louis David
(pictorul lui Napoleon), avea pasiunea de a
a. cânta la vioară
b. juca cărţi
c. pescuia
d. vâna

45. Arhitectul, sculptorul şi bijutierul italian


(1377-1446) care a creat cupola bisericii Santa
Maria del Fiore din Florenţa a fost marele iniţiator
al Renaşterii
a. Michelangelo Buonarroti
b. Rafael Sanzio
c. Benvenuto Cellini
d. Filippo Brunelleschi

46. În traducere din limba japoneză, termenul


“judo” înseamnă
a. secretul izbânzii
b. arta mlădierii
c. dibăcia evitării
d. calea supleţei

47. Steaua aflată la cea mai mică distanţă de Soare


(4,22 ani lumină) este
a. Steaua Polară
142
b. Proxima Centauri
c. Ceres
d. Sirius

48. Şoimul este cel mai rapid animal de pe


pământ, putând atinge în picaj viteza de
a. 200 de kilometri pe oră
b. 250 de kilometri pe oră
c. 300 de kilometri pe oră
d. 350 de kilometri pe oră

49. Vechea unitate românească de măsurare a


lungimii denumită “cot” era considerată ca fiind
lungimea dintre cotul mâinii şi
a. încheietura palmei
b. vârful degetului mare
c. vârful degetului mijlociu
d. vârful degetului mic

50. Celebrul actor şi cineast englez Charlie


Chaplin (1889-1977) obişnuia să poarte
a. joben
b. melon
c. gambetă
d. pălărie

143
Răspunsuri la testul 9

1 C 11 C 21 C 31 A 41 A
2 B 12 B 22 C 32 B 42 A
3 A 13 A 23 D 33 A 43 A
4 A 14 A 24 C 34 A 44 A
5 D 15 A 25 A 35 A 45 D
6 A 16 A 26 C 36 D 46 D
7 D 17 C 27 C 37 A 47 B
8 D 18 B 28 C 38 C 48 D
9 D 19 B 29 A 39 D 49 C
10 B 20 A 30 A 40 C 50 C

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

144
Testul 10

1. Denumirea de “glanda copilăriei” este dată


glandei care intervine în creşterea organismului şi
în imunitate, atrofiindu-se la pubertate, şi care se
numeşte
a. tiroida
b. hipofiza
c. timusul
d. epifiza

2. Celebrul palat Pitti, astăzi muzeu de artă


(achiziţionat în sec. XVI de familia de Medici de
la familia rivală Pitti) se află la
a. Veneţia
b. Milano
c. Florenţa
d. Roma

3. Rachiul mexican tequilla se produce prin


distilarea fructului de
a. muscardină
b. mango
c. avocado
d. agavă

145
4. Primul plan cadastral cotat din istorie datează
din mileniul al II-lea î.e.n. şi se referă la oraşul
antic caldeean din vechea Mesopotamie
a. Tyr
b. Ur
c. Cnossos
d. Babilon

5. După victoria de la Marathon (490 î.e.n.) a


atenienilor conduşi de generalul atenian Miltiade
împotriva perşilor, soldatul Phillipide trimis la
Atena să anunţe victoria, a alergat cei 42 de
kilometri şi înainte de a muri de epuizare, a mai
apucat să spună cuvintele
a. Cetăţeni, bucuraţi-vă, am învins!
b. Bucuraţi-vă, am învins!
c. Bucuraţi-vă!
d. Am învins!

6. Protagoniştii filmului “Bonnie şi Clyde” (SUA,


1967) au fost
a. Faye Dunaway şi Warren Beatty
b. Warren Beatty şi Anouk Aimée
c. Anouk Aimée şi Anthony Perkins
d. Anthony Perkins şi Liz Taylor

7. Cel mai înalt vârf muntos din Grecia (2917


metri), considerat de greci ca fiind locul unde au
trăit zeii, este
146
a. Olimp
b. Athos
c. Etna
d. Pind

8. Expresia “Prin mijloacele de mass-media” este


a. corectă
b. incorectă, fiind un pleonasm
c. corectă numai dacă se face referire la
televiziune şi presă, dar nu şi la radio
d. corectă numai dacă se face referire la radio, dar
nu şi la televiziune şi presă

9. În anul 1827, Petrache Poenaru (1799-1875),


pedagog şi cărturar iluminist român, discipol al lui
Gh. Lazăr şi secretar al lui Tudor Vladimirescu, a
brevetat
a. tăbliţa de scris pentru şcolari
b. stiloul
c. penarul
d. ghiozdanul

10. În anul 321 î.e.n. armata romană a fost


obligată să treacă pe sub “furcile caudine” un fel
de porţi joase construite din trei suliţe, în urma
înfrângerii suferite la Caudium în faţa
a. samniţilor
b. vizigoţilor
c. vandalilor
147
d. ostrogoţilor

11. Împărăteasa (842-856) Bizanţului (regentă în


timpul minorităţii fiului ei Mihail al III-lea, zis
“Beţivul”) care a acceptat în anul 843 restabilirea
cultului icoanelor a fost
a. Maria
b. Sofia
c. Elena
d. Teodora

12. La 25 septembrie 1848, trupele otomane


conduse de Fuad-efendi care au intrat în Bucureşti
pentru a înăbuşi Revoluţia, au întâmpinat o
rezistenţă eroică în Dealul Spirii din partea
locotenentului Paul Zăgănescu, ce comanda
trupele de
a. rezervişti
b. pompieri
c. dorobanţi
d. jandarmi

13. Termenul “leviathan” defineşte


a. un monstru acvatic al mitologiei feniciene,
menţionat în Biblie ca simbol al păgânismului
b. o persoană care a reuşit performanţa levitaţiei
c. o veche provincie din Orient
d. un dispozitiv tehnic folosit la reglarea aprinderii
la motoarele de automobil
148
14. Kera Duduka este eroina romanului
a. “Concert din muzică de Bach” de Hortensia
Papadat Bengescu
b. “Desculţ” de Zaharia Stancu
c. “Principele” de Eugen Barbu
d. “Ciocoii vechi şi noi” de Nicolae Filimon

15. Piesa dramaturgului englez de origine


irlandeză George Bernard Shaw (1856-1950) din
anul 1894 care a fost interzisă de cenzură s-a
numit
a. Discipolul diavolului
b. Pygmalion
c. Profesiunea doamnei Warren
d. Casele văduvilor

16. Minos, regele legendar al Cretei, a închis


Minotaurul (un monstru cu trup de om şi cap de
taur, născut din dragostea dintre Pasiphae, soţia sa
şi un taur alb trimis de zeul Poseidon) în labirintul
construit de arhitectul
a. Icar
b. Dedal
c. Anteu
d. Chilon

17. “Epistola către romani şi corinteni” este una


dintre cele 14 epistole pe care Biblia le atribuie
149
sfântului apostol al cărui nume evreiesc era Saul şi
care a devenit apostol al lui Isus,
a. Pavel
b. Andrei
c. Ion
d. Matei

18. Muzica pentru baletul “Frumoasa din pădurea


adormită” a fost compusă de compozitorul (1840-
1893)
a. Piotr Ilici Ceaikovski
b. Alexandr Porfirievici Borodin
c. Alexandr Konstantinovici Glazunov
d. Mihail Ivanovici Glinka

19. Dramaturgul francez Jean-Baptiste Poquelin,


zis Molière (1622-1673) a murit
a. ucis într-un duel
b. otrăvit de un soţ înşelat
c. de moarte bună
d. pe scenă, în timp ce interpreta un rol din piesa
sa “Mizantropul”

20. Celebrele tablouri “Portretul lui Moş Tanguy”


şi “Lan de grâu cu chiparoşi” au fost opera
pictorului (1853-1890)
a. Pierre Auguste Renoir
b. Vincent van Gogh
c. Paul Gaugain
150
d. Maurice Utrillo

21. Sculptorul antic grec (sec. IV î.e.n.) care a


creat proporţionalitatea corpului omenesc, în care
capul reprezintă o optime din lungimea corpului, a
fost
a. Lisip
b. Miron
c. Fidias
d. Praxiteles

22. Primul meci de baschet din Europa la care a


asistat şi Pierre de Coubertin a avut loc în anul
1893, la şcoala YMCA (Young Men’s Christian
Association) din
a. Paris
b. Londra
c. Rotterdam
d. Marsilia

23. Sulfura de fier naturală folosită la fabricarea


acidului sulfuric mai poartă numele de
a. iperită
b. piatră vânătă
c. ţipirig
d. pirită

24. Cea mai mare şi cea mai rară specie dintre


maimuţele antropoide (care se aseamănă cu omul
151
şi nu au coadă), caare trăieşte în pădurile Africii
ecuatoriale şi numără în prezent circa 10.000 de
exemplare este
a. gorila
b. babuinul
c. urangutanul
d. cimpanzeul

25. În timpul repaosului, inima pompează pe


minut circa
a. 2-3 litri de sânge
b. 3-4 litri de sânge
c. 4-5 litri de sânge
d. 5-6 litri de sânge

26. Proiectul pentru actuala Piaţă a Capitoliului


din Roma a fost conceput în anul 1540 de către
arhitectul (1475-1564)
a. Donato Bramante
b. Michelangelo Buonarroti
c Andrea di Pietro
d. Arnolfo di Cambio

27. Molidul (Picea excelsa) mai poartă numele de


bradul
a. vânăt
b. roşu
c. palid
d. sângeriu
152
28. Egiptologul (1790-1832) care a descifrat în
anul 1822 hieroglifele egiptene s-a numit
a. Jean François Champollion
b. Heinrich Schliemann
c. Conrad Schlumberger
d. Joseph Charrière

29. Cuvintele “Après moi le déluge!” (După mine,


potopul!) exprimând nepăsarea faţă de generaţiile
viitoare, au fost rostite în urma bătăliei de la
Rossbach (1757) de către Jean Antoinette Poisson,
favorita regelui (cunoscută sub numele de
marchiza de Pompadour) şi au rămas maxima
favorită a regelui Franţei Ludovic al
a. XIII-lea
b. XIV-lea
c. XV-lea
d. XVI-lea

30. Cineastul sovietic (1898-1948) care a


participat la războiul civil din Rusia în rândurile
Armatei Roşii a fost
a. Serghei Mihailovici Eisenstein
b. Ivan Mosjoukine
c. Serghei Diaghilev
d. Vsevolod I. Pudovkin

153
31. Cartierul Soho, renumit pentru prostituţia care
se practică în perimetrul său, se află la
a. New York
b. Amsterdam
c. Paris
d. Londra

32. Cum se spune corect


a. coaja ouălor
b. coaja ouălelor
c. coaja oulor
d. coaja ouelor

33. Chimistul (1779-1848) considerat unul dintre


creatorii chimiei moderne, care a stabilit în anul
1811 simbolurile literale ale elementelor chimice
în locul ideogramelor folosite încă din evul mediu
şi apoi în 1813 sistemul de scriere a combinaţiilor
chimice, care stă la baza sistemului folosit în
prezent, a fost
a. suedezul Jöns Jacob Berzelius
b. francezul Antoine Laurent de Lavoisier
c. englezul Michael Faraday
d. rusul Mihail Vasilievici Lomonosov

34. Regele Egiptului antic (283-246 î.e.n.)


cunoscut sub numele de Filadelful (în traducere
“iubitorul de fraţi”), care şi-a ucis doi fraţi şi s-a
căsătorit a doua oară cu propria sa soră, sub
154
domnia căruia arhitectul Sostratis din Cnid a
construit “Farul din Alexandria”, una dintre cele
şapte minuni ale lumii antice, s-a numit
a. Pirus
b. Alexandru I
c. Ptolomeu al II-lea
d. Mitridate I

35. Instaurarea primului regim fanariot în Ţara


Românească s-a produs la 5 ianuarie 1716, prin
numirea domnitorului
a. Nicolae Mavrocordat
b. Constantin Mavrocordat
c. Ioan Mavrocordat
d. Alexandru Ipsilanti

36. Proclamaţia de la Islaz care a marcat începutul


revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească, a fost
citită mulţimii la 21 iunie 1848 de către
a. Nicolae Bălcescu
b. Ion Heliade Rădulescu
c. Mihail Kogălniceanu
d. August Treboniu Laurian

37. Eşarfa de mătase, de obicei neagră, purtată pe


cap de femeile din peninsula Iberică poartă
numele de
a. sedilă
b. valvolină
155
c. mantilă
d. gardină

38. Eroul romanului “Ultima noapte de dragoste,


întâia noapte de război” al lui Camil Petrescu
(1894-1957), tipul intelectualului inadaptabil, se
numeşte
a. Mitică Popescu
b. Ştefan Gheorghidiu
c. Apostol Bologa
d. Victor Petrini

39. Piesa “Copacii mor în picioare” a fost scrisă


de dramaturgul Alejandro Casona (1900-1965) ,
de naţionalitate
a. portugheză
b. bască
c. spaniolă
d. braziliană

40. În mitologia scandinavă, regatul lui Odin,


paradis în care ajungeau toţi eroii căzuţi în lupte,
purta numele de
a. Walhalla
b. Valpurgia
c. Valkiria
d. Wichita

156
41. Cel care a fost membru al Areopagului Atenei
(?-95 e.n.), convertit de sfântul Pavel la
creştinism, şi socotit prin tradiţie primul episcop
al Atenei, a fost
a. Ptolomeu Evergetul
b. Filotei Monahul
c. Ioachim Sfântul
d. Dionisos Areopagitul

42. Marele pianist american Artur Rubinstein


(1887-1982 s-a născut în
a. Israel
b. Italia
c. Polonia
d. Albania

43. Cel care a experimentat pentru prima oară pe


propria persoană posibilitatea dobândirii
rezistenţei la otravă prin ingerarea unor doze
progresive de substanţe toxice, devenind astfel
imun la otravă, a fost
a. Mitridate Eupator al VI-lea, zis cel Mare, regele
Pontului (111-63 î.e.n.)
b. Darius I, regele perşilor (522-486 î.e.n.)
c. Filip al II-lea, regele Macedoniei (356-336
î.e.n.)
d. Hieron al II-lea, regele Siracuzei (269-215
î.e.n.)

157
44. Stilul manierist şi expresionist al pictorului
spaniol El Greco, pe numele său adevărat
Dhomenikos Theotokopouolos (1541-1614) se
caracterizează prin
a. figuri alungite
b. fragmentarea tuşei
c. contraste dintre umbră şi lumină
d. amestecul optic al culorilor pure

45. “David”, statuia uriaşă de marmură, înaltă de 4


metri, realizată între anii 1501-1504 (expusă astăzi
la Academia din Florenţa), a fost opera
sculptorului
a. Michelangelo Buonarroti
b. Leonardo da Vinci
c. Filippo Brunelleschi
d. Donato Bramante

46. Numărul purtat pe tricou de celebrul


baschetbalist Michael Jordan a fost
a. 3
b. 13
c. 23
d. 33

47. Fenomenul biologic prin care corpul unui


decedat nu se descompune (aşa cum a fost cazul
sfântului Pascal Baylon, un spaniol din secolul
XVI) se numeşte
158
a. inamovibilitate
b. incompatibilitate
c. ireversibilitate
d. incoruptibilitate

48. Într-o oră, o broască ţestoasă poate parcurge o


distanţă de aproximativ
a. 250 de metri
b. 500 de metri
c. 750 de metri
d. un kilometru

49. Steaua Polară indică


a. Nordul
b. Sudul
c. Estul
d. Vestul

50. Babuinii sunt maimuţele pe care vechii


egipteni le considerau drept întrupări ale zeităţilor
a. întunericului
b. fulgerelor şi furtunilor
c. viselor
d. literelor

159
Răspunsuri la testul 10

1 C 11 D 21 A 31 D 41 D
2 C 12 B 22 A 32 A 42 C
3 D 13 A 23 D 33 A 43 A
4 B 14 D 24 A 34 C 44 A
5 B 15 C 25 D 35 A 45 A
6 A 16 B 26 B 36 B 46 C
7 A 17 A 27 B 37 C 47 D
8 B 18 A 28 A 38 B 48 A
9 B 19 D 29 C 39 C 49 A
10 A 20 B 30 A 40 A 50 D

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente
160
Testul 11

1. În vasele capilare, viteza de circulaţie a


sângelui este de aproximativ
a. 0,5 milimetri pe secundă
b. 5 milimetri pe secundă
c. 1 centimetru pe secundă
d. 5 centimetri pe secundă

2. Colosseumul, amfiteatrul roman, a cărui


construcţie a fost începută sub împăratul
Vespasian (69-79) şi terminată sub împăratul
Titus (79-81), a fost inaugurat în anul 80, având o
capacitate de
a. 10.000 de spectatori
b. 20.000 de spectatori
c. 40.000 de spectatori
d. 50.000 de spectatori

3. Galaxia din care face parte sistemul nostru


solar, cunoscută şi sub numele de “Calea lactee”,
de forma unui disc plat cu o grosime de circa 5000
de ani lumină şi un diametru de circa 100.000 de
ani lumină, este compusă din circa
a. 150 de milioane de stele
b. 1,5 miliarde de stele
c. 15 miliarde de stele
161
d. 150 miliarde de stele

4. Primul explorator (1872-1928) care a atins


Polul Sud la 14 decembrie 1911 a fost
a. englezul Robert Falcon Scott
b. norvegianul Roald Engelbekt Gravning
Amundsen
c. norvegianul Fridjof Nansen
d. americanul Robert Edwin Peary

5. Cuvintele”Nec plus ultra”, care conform


legendei au fost săpate de eroul mitologic Hercule
în piatra munţilor Calpa (din sudul Spaniei) şi
Abyla (din nordul Africii), unde acesta considera
că se termină lumea, munţi pe care i-a despărţit
pentru a stabili o comunicare între Oceanul
Atlantic şi Marea Mediterană realizând astfel
strâmtoarea Gibraltar, înseamnă
a. Nu poate fi depăşit
b. Nu tânji spre înălţimi
c. Nu căuta imposibilul
d. Nu te lăsa învins

6. Protagoniştii filmului “Misiune imposibilă”


(SUA, 1996, regia Brian de Palma) sunt
a. Tom Cruise şi Emmanuelle Béart
b. Keeanu Reeves şi Nicole Kidman
c. Clint Eastwood şi Jessica Lange
d. Russel Crow şi Julia Roberts
162
7. Oraşul Madrid se află în regiunea
a. Estramadura
b. Castilia Veche
c. Castilia Nouă
d. Andaluzia

8. Exprimarea “mai optim” este


a. corectă
b. incorectă, fiind un pleonasm
c. corectă numai dacă se referă la noţiuni concrete
d. corectă numai dacă se referă la noţiuni abstracte

9. Maşina de spălat rufe a fost inventată de către


americanul James T. King în anul
a. 1851
b. 1871
c. 1891
d. 1911

10. În anul 338 î.e.n., regele Filip al II-lea al


Macedoniei (care a domnit în perioada 356-336
î.e.n.) i-a învins pe atenieni şi pe tebani în bătălia
de la
a. Cheroneea
b. Termopile
c. Maraton
d. Salamina

163
11. Omul politic francez (1785-1794), deputat
democrat în Adunarea Constituantă, care în timpul
revoluţiei franceze a primit numele de
“Incoruptibilul” a fost
a. Jean Paul Marat
b. Maximilien de Robespierre
c. Georges Jacques Danton
d. Jean Jacques Rousseau

12. Bătălia (2 decembrie 1805), cunoscută în


istorie şi sub numele de “Bătălia celor trei
împăraţi”, în care Napoleon Bonaparte i-a învins
pe austrieci şi ruşi, s-a desfăşurat la
a. Arcole
b. Waterloo
c. Marengo
d. Austerlitz

13. Cum se scrie corect


a. kaiac-canoe
b. caiac-kanoe
c. caiac-canoe
d. kaiak-kanoe

14. La 10 februarie 1867 a avut loc la Iaşi


premiera piesei “Răzvan şi Vidra”, prima mare
dramă istorică românească, opera scriitorului,
lingvistului, folcloristului şi istoricului român
(1838-1907)
164
a. Barbu Ştefănescu Delavrancea
b. Alexandru Odobescu
c. Dimitrie Bolintineanu
d. Bogdan Petriceicu Haşdeu

15. Cel mai important poet comic grec al


antichităţii (445-386 î.e.n.) de la care au rămas 11
piese, a fost
a. Aristofan
b. Eschil
c. Horaţiu
d. Euripide

16. În mitologia greacă, uriaşul Anteu, fiul lui


Poseidon şi al Geei, era de neînvins atâta timp cât
a. atingea pământul
b. avea părul lung
c. purta o blană de leu
d. era uns cu venin de viperă

17. “Cântarea cântărilor” este o parte a Vechiului


Testament, atribuită celui de-al treilea rege al
evreilor (970-931 î.e.n.) în timpul domniei căruia
s-a construit templul de la Ierusalim,
a. Saul
b. David
c. Solomon
d. Betşeba

165
18. Compozitorul (1797-1828) care a fost autorul
a zece simfonii, dintre care şi simfonia nr. VIII,
denumită şi “Neterminata”, a fost
a. Franz Schubert
b. Mendelssohn Felix Bartholdy
c. Piotr Ilici Ceaikovski
d. Ludwig van Beethoven

19. Tentativele de asasinat din care a scăpat până


în prezent Fidel Castro, fostul preşedinte al Cubei,
au fost în număr de
a. 237
b. 437
c. 537
d. 637

20. Autorul celebrelor tablouri “Floarea soarelui”


şi ”Lan de grâu cu chiparoşi”, pictor a cărui operă
a degajat o forţă de o rară intensitate, a fost
pictorul (1853-1890)
a. italian, Antonio Allegri, zis şi il Corregio
b. flamand, Jan van Eyck
c. olandez, Vincent van Gogh
d. francez, Paul Gaugain

21. Sculptorul Claus Sluter(1340.1350-1405),


autorul lucrării “Mormântul lui Filip cel
Îndrăzneţ, ducele Burgundiei” a aparţinut şcolii
a. flamande
166
b. spaniole
c. burgunde
d. olandeze

22. Primul campionat mondial de fotbal a avut loc


în anul 1930, în
a. Anglia
b. Uruguay
c. Brazilia
d. Franţa

23. Procedeul chimic prin care se face schimbul


de oxigen şi bioxid de carbon între plămâni şi
sânge se numeşte
a. transhumanţă
b. osmoză
c. permeabilitate
d. difuziune

24. Caracatiţa are


a. 4 braţe
b. 6 braţe
c. 8 braţe
d. 10 braţe

25. Cel mai lung os al corpului omenesc este


a. tibia
b. peroneul
c. femurul
167
d. humerusul

26. În anul 1667, arhitectul francez André Le


Nôtre (1613-1700), specialist în întocmirea
planurilor pentru grădini, creează la Paris o
esplanadă bogat plantată cu grădini, care
prelungea perspectiva ansamblului Tuilleries şi
care din anul 1709 a căpătat numele de
a. Rivoli
b. Luvru
c. Champs Elysées
d. Trocadero

27. Arborii pitici japonezi miniaturizaţi în mod


artificial prin tăierea rădăcinilor şi ramurilor şi
legarea lor cu altoi, se numesc
a. o-goshi
b. bonzai
c. kokusai
d. hasmaţuchi

28. Chimistul (1834-1907) care a descoperit în


anul 1869 legea periodicităţii elementelor chimice
şi a întocmit sistemul periodic de clasificare a
acestora a fost
a. Mihail Vasilievici Lomonosov
b. Antoine Laurent de Lavoisier
c. Dmitri Ivanovici Mendeleev
d. Joseph Louis Gay-Lussac
168
29. Expresia “Auri sacra fames” (Blestemata sete
de bani) aparţine poetului latin Vergiliu (Publius
Vergilius Maro, 70-19 î.e.n.) şi se referă la crima
regelui Traciei, Polimnestor (care l-a ucis pe
Polidor, fiul lui Priam, păstrătorul tezaurului
Troiei) fiind enunţată în opera sa
a. Iliada
b. Odiseea
c. Eneida
d. Metamorfozele

30. Filmul de mare succes (realizat după romanul


scriitorului Vicente Blasco Ibanez) care a marcat
din anul 1921 lansarea fulgerătoare a celebrului
actor de cinema american de origine italiană
Rodolfo Guglielmi di Valentini d’Antonguella,
cunoscut sub numele de Rudolf Valentino (1895-
1926) a fost
a. Şeicul
b. Fiul şeicului
c. Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsului
d. Clipe furate

31. Fluviul Orinoco, având lungimea de 2750 km.


curge în
a. Africa
b. Australia
c. America de Sud
169
d. Asia

32. Cum se scrie corect


a. preşedenţie
b. preşidenţie
c. preşidinţie
d. preşedinţie

33. Primul ceasornic la care roata dinţată se


învârtea acţionată de o greutate (ceasul de perete
cu pendul) a fost inventat în anul 1657 de către
matematicianul, fizicianul şi astronomul (1629-
1695)
a. olandez Christiaan Huyghens
b. german Johannes Gensfleish Gutenberg
c. englez Isaac Newton
d. italian Galileo Galilei

34. Imperiul antic condus de dinastia ahemenizilor


(sec. VI-IV î.e.n.) şi apoi de dinastia sasanizilor
(sec. III-VII e.n.) a fost cel
a. persan
b. egiptean
c. sumerian
d. fenician

35. Pentru că s-a împotrivit papei Grigore al VII-


lea, împăratul german Henric al IV-lea (1050-
1106) a trebuit să se umilească în faţa acestuia în
170
anul 1077 pentru a-i obţine iertarea, făcând trei
zile de penitenţă la porţile oraşului
a. Canossa
b. Cnossos
c. Casablanca
d. Cnidos

36. În timpul războiului pentru independenţa


coloniilor engleze din America de Nord (1775-
1783), la 19 octombrie 1781 armata engleză
condusă de generalul Cornwallis a capitulat în faţa
armatei coloniilor engleze conduse de George
Washington (1732-1799) la
a. Yorktown
b. Saratoga
c. Morre’s Creek
d. Mount Vernon

37. Termenul care semnifică aria de răspândire a


unei specii de plante sau de animale este
a. areal
b. arial
c. arieal
d. areial

38. Poezia “Un răsunet”, devenită marşul


revoluţionarilor ardeleni de la 1848 şi în prezent
actualul imn de stat al României “Deşteaptă-te

171
române”, a fost scrisă de poetul şi revoluţionarul
(1816-1863)
a. Vasile Cârlova
b. Cincinat Pavelescu
c. Andrei Mureşanu
d. Aron Pumnul

39. Contesa de Ségur (1799-1874), scriitoare


franceză, autoare de romane pentru adolescenţi, a
fost de origine
a. rusă
b. poloneză
c. spaniolă
d. franceză

40. După ce profeţiile oracolului din Delfi că îşi


va ucide tatăl şi apoi se va căsători cu propria sa
mamă s-au adeverit, Oedip, fiul lui Laios şi al
Iocastei, a devenit regele
a. Tebei
b. Troiei
c. Spartei
d. Atenei

41. Sunna, tradiţia sfântă a islamismului ortodox,


care explică şi completează Coranul, se compune
din
a. pilde din vieţile sfinţilor
b. un cod de legi referitoare la morală
172
c. o listă de sărbători religioase
d. povestiri şi aforisme atribuite profetului
Mahomed

42. Oraşul natal al compozitorului Claudio


Monteverdi (1567-1643), considerat creatorul
operei italiene, oraş devenit celebru şi datorită
meşterilor lutieri, a fost
a. Cremona
b. Verona
c. Padova
d. Veneţia

43. Compozitorul Johann Sebastian Bach (1685-


1750) a avut cu Ana Magdalena, cea de-a doua
soţie a sa
a. 7 copii
b. 9 copii
c. 11 copii
d. 13 copii

44. Pictorul, arhitectul, sculptorul, inginerul şi


savantul italian Leonardo da Vinci (1452-1519) a
fost elev în atelierul de la Florenţa al pictorului şi
sculptorului italian (1435-1488)
a. Fra Angelico
b. Andrea di Cione, zis del Verrochio
c. Paolo di Dono, zis şi Uccello
d. Giotto di Bondone
173
45. În apropierea Beijing-ului, în provincia Ho-
pei, de-a lungul unei alei de circa 2 km flancate de
32 de sculpturi reprezentând cai, elefanţi, lei şi
grifoni, sunt aliniate mormintele împăraţilor
dinastiei chineze datând din sec. XIV-XVII,
a. Han
b. Qin
c. Qing
d. Ming

46. La concursurile de dresaj hipic, îndemnurile


verbale
a. nu sunt deloc permise
b. sunt permise în număr nelimitat
c. sunt permise, dar nu mai multe de trei
d. sunt permise doar în proba de passo-doble

47. Zona spaţio-temporală al cărei câmp


gravitaţional este atât de gigantic încât nu permite
nici luminii să iasă din ea, poartă numele de
a. gaură neagră
b. quasar
c. pulsar
d. halou

48. Pasărea care mai este denumită şi pitpalac este


a. sturzul
174
b. mierla
c. cintezoiul
d. prepeliţa

49. Descendenţii perşilor formează actualul popor


a. iranian
b. irakian
c. kuweitian
d. sirian

50. Statul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor


este
a. Kuweit
b. Irak
c. Principatul Monaco
d. Africa de Sud

Răspunsuri la testul 11

1 A 11 B 21 C 31 C 41 D
2 D 12 D 22 B 32 D 42 A
3 D 13 A 23 D 33 A 43 D
4 B 14 D 24 C 34 A 44 B
5 A 15 A 25 C 35 A 45 D
6 A 16 A 26 C 36 A 46 A
7 C 17 C 27 B 37 A 47 A
8 B 18 A 28 C 38 C 48 D
9 A 19 D 29 C 39 A 49 A
10 A 20 C 30 C 40 A 50 C
175
Metodă de evaluare a răspunsurilor date
-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 12

1. Osul mare, care face parte din cele şapte oase


ale scheletului piciorului ce formează tarsul şi care
se articulează cu tibia şi peroneul, poartă numele
de
a. astragal
b. ilion
c. iliac
d. ischion

2. Construcţia Ateneului Român, realizat după


planurile arhitectului Albert Galleron, a fost
terminată în anul
176
a. 1888
b. 1898
c. 1908
d. 1918

3. Mărgăritarul (convallaria majalis), o plantă din


familia erbaceelor, mai este denumit şi
a. albăstrea
b. lăcrămioară
c. viorea
d. brânduşă

4. În anul 1904, primul oraş din lume în care a fost


introdus autobuzul ca mijloc de transport în
comun a fost
a. Berlin
b. Paris
c. Londra
d. New York

5. Expresia “Noli turbare circulos meos!” (Nu-mi


şterge cercurile mele!) a fost rostită în anul 212,
în ziua cuceririi oraşului Siracuza de asediatorii
romani, de către savantul grec (287-212 î.e.n.)
care avea să fie ucis de un soldat,
a. Anaxagora
b. Arhimede
c. Aristotel
d. Eratostene
177
6. Filmul considerat a fi cea mai bună creaţie
cinematografică a tuturor timpurilor este filmul
american (1941) “Cetăţeanul Kane”, în care cel
care a figurat ca scenarist, regizor, actor şi
producător (1915-1985) şi a revoluţionat punerea
în scenă a acestui film a fost
a. Orson Welles
b. Humphrey Bogart
c. Charles Boyer
d. Jean Gabin

7. Rhode Island este


a. un stat în nord-estul SUA
b. o insulă în Oceanul Pacific
c. un oraş în Irlanda
d. un munte în Noua Zeelandă

8. Cum se spune corect


a. foarfecile sunt ascuţite
b. foarfecele sunt ascuţite
c. foarfecile este ascuţit
d. foarfecele este ascuţit

9. “Codicele lui Manu” din mileniul al IV-lea


î.e.n., atribuit lui Manu, care conform legendei a
fost primul om, este considerat cel mai important
cod religios, moral şi social (în care printre altele

178
era oficializat şi raportul valoric dintre aur şi
argint de 5:2) din
a. Egipt
b. Mesopotamia
c. India antică
d. Persia

10. Tribul galic al parisilor s-a aşezat începând cu


secolul I î.e.n. în Lutetia, pe locul actualului oraş
a. Paris
b. Strassburg
c. Madrid
d. Marsilia

11. Ludovic al XIV-lea cel Mare (1638-1715),


regele Franţei, fiul lui Ludovic al XIII-lea şi al
Anei de Austria, a mai fost cunoscut şi sub
numele de
a. regele Soare
b. Gângavul
c. Piosul
d. Prea iubitul

12. Cea mai mare bătălie de tancuri din istorie,


desfăşurată în timpul celui de-al doilea Război
Mondial între germani şi ruşi, când trupele
germane conduse de mareşalul Hans von Kluge au
numărat circa 4000 de tancuri, a avut loc în iulie-
august 1944 la
179
a. Minsk
b. Kursk
c. Stalingrad
d. Borodino

13. Termenul de “autodafé” semnifică


a. o ceremonie din Evul Mediu în decursul căreia
cei condamnaţi pentru erezie erau îndemnaţi să
revină la credinţa părăsită
b. o tehnică yoghină de purificare
c. uciderea cu pietre de către mulţime a unui
condamnat la moarte în Grecia antică
d. retractarea în justiţie a declaraţiilor făcute
anterior sub jurământ

14. “Povestea vorbii” (1847) de Antonie


Pantaleon Petrovanu, zis şi Anton Pann (1797-
1854) reprezintă cea dintâi selecţie amplă tipărită
în limba română de
a. proverbe
b. basme
c. ghicitori
d. biografii de scriitori români şi străini

15. Acţiunea romanului “Pentru cine bat


clopotele” al romancierului american Ernest
Miller Hemingway (1899-1961), care a primit
premiul Nobel pentru literatură în anul 1954, se
desfăşoară în timpul
180
a. războiului de independenţă al SUA
b. primului Război Mondial
c. războiului civil din Spania
d. celui de-al doilea Război Mondial

16. În mitologie, judecătorii Infernului erau în


număr de
a. 3
b. 7
c. 9
d. 11

17. Unul dintre cei patru evanghelişti (?-70 e.n.)


născut în Antiohia, socotit după tradiţie autorul
celei de-a treia “Evanghelii” şi a “Faptelor
apostolilor” şi proclamat de creştini după moarte
drept patron al pictorilor şi medicilor, a fost
a. Matei
b. Marcu
c. Luca
d. Ioan

18. Muzica pentru “Hora unirii” pe textul lui


Vasile Alecsandri, a fost compusă de
compozitorul, violonistul şi dirijorul român (1823-
1898)
a. Ciprian Porumbescu
b. Filaret Barbu
c. Alexandru Flechtenmacher
181
d. Gavriil Musicescu

19. Filosoful grec (aprox.460-457—351-348


î.e.n.) care a trăit peste o sută de ani, născut în
sudul Traciei, supranumit “filozoful care râde” şi
preţuit la moarte cu funeralii publice a fost
a. Esop
b. Democrit
c. Aristotel
d. Plutarh

20. Soţia pictorului olandez Rembrandt


Harmenszoon von Rijn, zis şi Rembrandt (1606-
1669) pe care acesta a imortalizat-o în celebrul
tablou intitulat “Flora” s-a numit
a. Rebecca
b. Eliezer
c. Salambo
d. Saskia

21. Statuia “Gigantul” realizată în anul 1905 şi


instalată în Parcul Libertăţii din Bucureşti, a fost
opera primului sculptor român (1873-1932) cu
viziune monumentală,
a. Dimitrie Paciurea
b. Constantin Baraschi
c. Ion Jalea
d. Oscar Han

182
22. “Tai-kondo” este un sport similar cu karate,
originar din
a. Japonia
b. China
c. Coreea
d. Vietnam

23. Apa are densitatea maximă la temperatura de


a. plus patru grade Celsius
b. plus două grade Celsius
c. zero grade
d. minus patru grade Celsius

24. Vulturul
a. bea circa un litru de apă pe săptămână
b. bea circa o jumătate de litru de apă pe
săptămână
c. bea circa un sfert de litru de apă pe săptămână
d. nu bea deloc apă

25. Glanda pineală, de mărimea unui sâmbure de


cireaşă, care determină prin secreţia ei dezvoltarea
caracterelor sexuale, este situată
a. în masa encefalului
b. în cavitatea toracică
c. lângă pancreas
d. în splină

26. O statuie criselefantină este o statuie


183
a. ornamentată cu aur şi fildeş
b. de proporţii uriaşe
c. realizată din bronz şi marmură
d. care reprezintă o persoană călare pe un elefant

27. “Puşca lupului” este denumirea regională dată


a. crizantemei
b. margaretei
c. garofiţei de grădină
d. brânduşei

28. Matematicianul şi filosoful grec al şcolii


ioniene (625-547 î.e.n.) care a explicat primul
cauzele eclipselor şi a descris fenomenul de
electrizare prin frecare a fost
a. Thales din Milet
b. Heraclit
c. Eratostene
d. Empedocle

29. Conducătorul celţilor care a rostit expresia


“Vae victis!” (Vai de cei învinşi!) în anul 387
î.e.n. când i-a învins pe romani la Allia şi a ocupat
Roma (cu excepţia Capitoliului) a fost
a. Vercingetorix
b. Brennus
c. Alaric
d. Hannibal

184
30. Celebra actriţă americană de cinema Greta
Garbo (1905-1990) a fost de origine
a. italiană
b. spaniolă
c. suedeză
d. olandeză

31. Famagusta este un oraş-port şi fosta capitală a


insulei
a. Cipru
b. Sicilia
c. Corsica
d. Malta

32. Cum se spune corect


a. copiilor înseşi
b. copiilor însăşi
c. copiilor însuşi
d. copiilor înşişi

33. În anul 1908, premiul Nobel pentru fizică a


fost acordat pentru descoperirea procedeului de
obţinere a fotografiilor în culori lui Gabriel
Lippmann (1845-1921) de naţionalitate
a. franceză
b. olandeză
c. germană
d. elveţiană

185
34. Oraşul antic Teba întemeiat în mileniul al II-
lea î.e.n. şi distrus de Alexandru cel Mare în anul
336 î.e.n. se afla pe teritoriul actualei ţări
a. Egipt
b. Libia
c. Arabia Saudită
d. Iran

35. Generalii lui Alexandru Macedon (356-323


î.e.n.), care după moartea acestuia, au purtat între
ei indelungate războaie pentru putere, s-au numit
a. diadohi
b. diadori
c. druizi
d. diaforetici

36. În istorie, sub numele de regina Margot (1553-


1615), a fost cunoscută fiica regelui Franţei
Henric al II-lea şi soţia regelui Franţei Henric al
IV-lea, devenită regina Navarrei şi apoi a Franţei
a. Ana de Austria
b. Ana de Bretania
c. Marguerite de Valois
d. Marguerite de Navarra

37. Autoarea romanului “Concert de muzică de


Bach”, apărut în anul 1927, considerată drept
întemeietoarea romanului românesc modern de
analiză, a fost scriitoarea
186
a. Cella Sergi
b. Profira Sadoveanu
c. Henriette Yvonne Stahl
d. Hortensia Papadat Bengescu

38. Filozoful şi scriitorul francez existenţialist


(1905-1980) care în anul 1964 a publicat volumul
autobiografic “Cuvintele” şi a refuzat în acelaşi an
premiul Nobel pentru literatură, a fost
a. André Malraux
b. Jean Cocteau
c. Jean Paul Sartre
d. Roger Martin du Gard

39. Brahma, principalul zeu al mitologiei hinduse,


întruchiparea supremă şi creatorul Universului,
este reprezentat plutind pe o frunză de lotus
demonstrând atotputernicia şi atotştiinţa sa, având
a. un cap şi două braţe
b. două capete şi trei braţe
c. trei capete şi patru braţe
d. patru capete şi patru braţe

40. Animalul care îl simbolizează pe sfântul


evanghelist Marcu (sec. I e.n.) este
a. vulturul
b. leul înaripat
c. tigrul
d. lupul
187
41. Cel mai de seamă reprezentant al liedului din
muzica românească a fost compozitorul (1891-
1971)
a. Alexandru Zirra
b. Mihail Jora
c. Eduard Caudella
d. Dimitrie Cuclin

42. Potrivit legendei, filosoful grec Diogene din


Sinope, zis şi Cinicul (412-323 î.e.n.) deoarece
dispreţuia bogăţiile şi convenţiile sociale pe care
le considera ca piedici ale libertăţii, locuia într-un
butoi şi umbla ziua cu felinarul aprins, în căutarea
a. unui “prieten”
b. adevărului
c. nemuririi
d. unui “om”

43. Sediul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor


Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) de la
Paris, operă a arhitecţilor Breuer, Nervi şi
Zehrfuss, a fost decorat de pictorul
a. Salvador Dali
b. Pablo Picasso
c. Juan Miro
d. Paul Klee

188
44. Basorelieful “Triumful lui Shapur” cioplit
între anii 241-272 la Bichapur într-o stâncă,
considerat una dintre capodoperile sculpturii
sasanide, a fost dedicat victoriilor suveranului
Shapur al
a. perşilor
b. indienilor
c. mesopotamienilor
d. hitiţilor

45. Numărul de greşeli personale la care un


jucător din baschetul profesionist este eliminat din
joc este de
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

46. Cilindrul circular drept se mai numeşte


a. de rotaţie
b. perfect
c. regulat
d. ideal

47. Filoxera (Phylloxera vastatix) este o insectă


parazită care atacă
a. viţa de vie
b. lucerna
189
c. cartoful
d. varza

48. A suta parte din vechiul leu românesc purta


numele de
a. ban
b. centimă
c. para
d. haler

49. Moneda naţională a Braziliei este


a. cruzeiro
b. bolivarul
c. ryalul
d. escudo

50. În Japonia, simbolul purităţii este reprezentat


prin florile de
a. măr
b. magnolia
c. cais
d. cireş

190
Răspunsuri la testul 12

1 A 11 A 21 A 31 A 41 B
2 A 12 B 22 C 32 D 42 D
3 B 13 A 23 A 33 A 43 B
4 A 14 A 24 D 34 A 44 A
5 B 15 C 25 A 35 A 45 D
6 A 16 A 26 A 36 C 46 A
7 A 17 C 27 C 37 D 47 A
8 D 18 C 28 A 38 C 48 C
9 C 19 B 29 B 39 D 49 C
10 A 20 D 30 C 40 B 50 D

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune

191
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 13

1. Cel mai mic os al corpului omenesc este osul


lenticular, care se află
a. în urechea internă
b. la articulaţia celor două mandibule
c. la începutul primei vertebre
d. în porţiunea posterioară craniului

2. Stânjenelul este o plantă erbacee perenă din


familia iridaceelor, cu frunze lungi, în formă de
sabie şi cu flori mari violacee, albastre sau
galbene, căruia i se mai spune şi
a. mărgăritar
b. iris
c. gura leului
d. ochiul boului

3. Prima caleaşcă cu cai a fost construită în anul


1580 în
a. Franţa
192
b. Italia
c. Anglia
d. Olanda

4. Caterina de Medici (1519-1589), fiica lui


Lorenzo de Medici şi soţia regelui Franţei Henric
al II-lea, îşi alinta cu expresia “Dragii mei ochi”
pe fiul ei cel mic, regele Franţei Henric al III-lea
(1574-1589), care înainte de a deveni rege, avea
rangul de duce de
a. Anjou
b. Guise
c. Bourgogne
d. Navarra

5. Primul film artistic românesc (regia Grigore


Brezeanu, cu Aristide Demetriade, Constatin
Nottara şi Aristizza Romanescu) a avut premiera
în anul 1912, fiind filmul istoric
a. Manasse
b. Maiorul Mura
c. Haiducii
d. Independenţa României

6. Cea mai vestică localitate a ţării noastre este


a. Ziminicea
b. Horodiştea
c. Beba Veche
d. Jimbolia
193
7. Cuvintele “confuzie” şi “contuzie” sunt cuvinte
a. paronime
b. omonime
c. antonime
d. sinonime

8. Conform tradiţiei, primii locuitori ai Greciei (în


sudul peninsulei Balcanice, vestul Asiei mici şi
câteva din insulele Mării Egee), înainte de venirea
indo-europenilor (mileniul III-mileniul II î.e.n.),
au fost
a. pelasgii
b. agatârşii
c. selgiucizii
d. lelegii

9. Cel care a cumpărat ţinutul Louisiana de la


Franţa şi a fost principalul autor al “Declaraţiei de
independenţă” din 4 iulie 1776, prin care cele 13
foste colonii engleze s-au constituit în Republica
Federală a Statelor Unite ale Americii, a fost
a. Thomas Jefferson
b. George Washington
c. Abraham Lincoln
d. John Adams

10. În primul Război Mondial, cea mai mare


operaţiune militară de pe frontul românesc
194
purtând numele de “Bătălia pentru Bucureşti” s-a
desfăşurat în anul 1916, în urma căreia armatele
germano-austro-ungare au ocupat Bucureştiul în
luna decembrie, şi a avut loc
a. pe Neajlov şi Argeş
b. la Ziminicea
c. la Focşani
d. la Buzău

11. Cuvântul “Yeti” denumeşte


a. un vulcan activ din Japonia
b. o gâză minusculă din Mexic
c. o mâncare tradiţională japoneză
d. ipoteticul om al zăpezilor

12. În 1832, apar în “Curierul românesc” poeziile


“Miezul nopţii”, “Prieteşugul”, “Adio la
Târgovişte”, şi “Catârul ce-şi laudă nobilitatea”,
primele poezii ale poetului (1810-1885)
a. Ion Heliade Rădulescu
b. Costache Negruzzi
c. Vasile Cârlova
d. Grigore Alexandrescu

13. Scriitorul francez Antoine François Prévost


d’Exiles, cunoscut şi sub numele de abatele
Prévost (1697-1763) a fost renumit pentru viaţa sa
aventuroasă cât şi pentru romanul apărut în 1731,

195
una dintre capodoperele romanului psihologic,
intitulat
a. Manon Lescaut
b. Cidul
c. Cyrano de Bergerac
d. Ruy Blas

14. Personajul biblic considerat a fi fost părintele


Patriarhului biblic antediluvian Matusalem (care
conform legendei ar fi trăit 969 de ani), se numea
a. Enoh
b. Noe
c. Manu
d. Saul

15. Oraşul din Galileia (regiune din nordul


Palestinei) în care îngerul i-a vestit Mariei când îl
va naşte pe Iisus şi unde acesta a trăit împreună cu
familia sa până la începutul misiunii sale
sacerdotale, a fost
a. Ierusalim
b. Bethleem
c. Naim
d. Nazaret

16. Compozitorul (1756-1791) considerat unul


dintre cei mai mari maeştri ai operei, care a
compus prima sa operă “Bastian şi Bastiana “ la
vârsta de 7 ani, a fost
196
a. Wolfgang Amadeus Mozart
b. Giuseppe Verdi
c. Richard Wagner
d. Ludwig van Beethoven

17. Marele preot geto-dac (sec. I î.e.n.) şi sfetnic


al regelui Burebista, care conform tradiţiei ar fi
hotărât distrugerea plantaţiilor de viţă de vie
pentru a înlătura excesele bahice, a fost
a. Deceneu
b. Cotizo
c. Scorilo
d. Comosicus

18. Debutul cubismului ca un nou curent în


pictură l-a reprezentat apariţia în anul 1907 a
tabloului “Domnişoarele de la Avignon” al
pictorului (1881-1973) care avea să primească în
1961 premiul Lenin pentru pace,
a. Salvador Dali
b. Pablo Ruiz Picasso
c. Marc Chagall
d. Wassily Kandinski

19. Denumirea de “Apollon Sauroctonul” dată


statuii realizate de sculptorul Greciei antice
Praxiteles (sec. IV î.e.n.), şi expusă astăzi la
Luvru, înseamnă în traducere
a. Apollo neînvinsul
197
b. Apollo omorâtorul de şopârlă
c. Apollo cel viteaz
d. Apollo cel neîntrecut la fugă

20. Primele regate de canotaj din ţara noastră au


avut loc în anul 1856, în dreptul oraşului
a. Giurgiu
b. Brăila
c. Sulina
d. GalaţI

21. Ramura botanicii care se ocupă cu studiul


ciupercilor se numeşte
a. dendrologie
b. micologie
c. semiologie
d. epistemologie

22. Archaeropteryx-ul, pasărea fosilă cu caractere


intermediare între reptilă şi pasăre, descoperit în
actualul teritoriu al Germaniei, a trăit în
a. paleozoic
b. triasic
c. jurasic
d. cretacic

23. Glanda pineală era denumită de antici


a. al treilea ochi
b. calea nevăzută
198
c. al şaselea simţ
d. vederea de la spate

24. Proiectul inginerului francez Pierre Charles


L’Enfant, după care a început în anul 1790
construirea oraşului Washington, a avut ca bază
structura
a. parcului Versailles
b. oraşului Paris
c. centrului Romei antice
d. unui muşuroi de furnici

25. Varietatea de ciupercă comestibilă a cărei


pălărie este de culoare purpurie pe deasupra, iar pe
dedesubt galbenă-aurie, poartă numele de
a. gheb
b. mânătărcă
c. crăiţă
d. hrib

26. Luneta realizată în anul 1609 de către


fizicianul, astronomul şi scriitorul Galileo Galilei
(1564-1642) cu ajutorul căreia a putut observa de
zece ori mai multe stele decât cu ochiul liber
(printre care şi principalii sateliţi ai lui Jupiter,
fazele planetei Venus, relieful Lunii şi prezenţa
stelelor în Calea Lactee), revoluţionând astfel
observarea Universului, mărea de
a. 3 ori
199
b. 6 ori
c. 12 de ori
d. 24 de ori

27. Cuvântul grec “Eureka!” rostit de Arhimede


(287-212 î.e.n.) în momentul în care a descoperit
întâmplător, aflându-se în baie, principiul care îi
poartă numele, referitor la greutatea specifică a
corpurilor, înseamnă
a. Victorie!
b. Am găsit!
c. Asta este soluţia!
d. Am reuşit!

28. În fiecare an, instituţia care face publică lista


nominalizărilor la Oscar din anul respectiv este
Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din
a. Chicago
b. New York
c. Washington
d. Los Angeles

29. Strâmtoarea intercontinentală dintre Marea


Egee şi Marea de Marmara, care leagă Europa
(Peninsula Balcanică) de Asia (Anatolia), numită
în antichitate Hellespont, se numeşte în prezent
a. Dardanele
b. Corint
c. Bosfor
200
d. Bab-el-Mandeb

30. Cum se spune corect


a. repecusiune
b. repecursiune
c. repercursiune
d. repercusiune

31. În anul 1782, Dom Gauthery, cel care a propus


Academiei de Ştiinţe din Paris un telefon acustic,
primul sistem de transmisie a vocii prin tuburi
metalice, invenţie încă folosită şi astăzi pe
vapoare, a fost
a. călugăr
b. fizician şi matematician
c. marinar
d. potcovar

32. Data de 1 ianuarie a fost stabilită ca începutul


unui nou an de către astronomul grec Sosigenes
din Alexandria (sec. I î.e.n.) cel care a reformat
calendarul în anul 44 î.e.n. şi căruia i s-a cerut să
întocmească un calendar exact de către
a. papa Gregorie I
b. împăratul roman Caius Iulius Cezar
c. juristul roman Aemilius Papinianus
d. împăratul roman Caius Octavianus Augustus

201
33. Cavalerii spitalului din Ierusalim, numiţi şi
“Ospitalierii Sf. Ioan” care au primit în anul 1530
de la Carol Quintul, împărat german, rege al
Spaniei şi Siciliei insula Malta şi au purtat astfel
numele de Cavaleri de Malta, au fost cavalerii
a. iezuiţi
b. templieri
c. ioaniţi
d. teutoni

34. La 29 iunie 1848, guvernul revoluţionar din


Ţara Românească care fusese arestat ca urmare a
unui complot al boierilor reacţionari, a fost
eliberat de masele populare conduse de
a. Ana Ipătescu
b. Ecaterina Teodoroiu
c. Tudor Vladimirescu
d. Nicolae Bălcescu

35. “Bushido”, codul de onoare al samurailor,


înseamnă în limba japoneză
a. legea onoarei
b. arta războiului
c. drumul spre zei
d. calea războinicului

36. Ioan Potcoavă, domnul Moldovei (în


noiembrie-decembrie 1577 şi executat la Lvov în
1578) şi personaj al romanului “Nicoară
202
Potcoavă” de Mihail Sadoveanu, pretindea a fi
fost fratele domnitorului
a. Ioan Vodă cel Cumplit
b. Vlad Ţepeş
c. Ştefan cel Mare
d. Mircea Cioanul

37. Cocoşatul care era clopotarul catedralei Notre


Dame din romanul “Notre Dame de Paris” de
Victor Hugo ((1802-1885) se numea
a. Quasimodo
b. Merlin
c. Gavroche
d. Mazarin

38. La vechii indieni, zeiţa morţii şi soţie a lui


Shiva (în traducere “negru”), zeul distrugerii şi a
treia mare divinitate hindusă, se numea
a. Kali
b. Kara
c. Kaaba
d. Kama

39. Conform tradiţiei creştine, sfântul care a


omorât un balaur pentru a elibera o prinţesă
captivă, considerat şi patronul militarilor, este
sfântul
a. Pavel
b. Ion
203
c. Constantin
d. Gheorghe

40. Ofiţerul francez (1760-1836) care a compus în


noaptea de 25-26 aprilie 1792 în garnizoana de la
Strassbourg (la cererea primarului oraşului)
versurile şi muzica “Cântecului de război pentru
armata Rinului”, numit la numai câteva zile
“Marseilleza” de către delegaţii din Marsilia şi
devenit imnul naţional al Franţei, a fost
a. Robert de Boron
b. Roger Martin du Gard
c. La Rochefoucauld
d. Rouget de Lisle

41. Pseudonimul literar de Carmen Sylva (1843-


1916) a aparţinut
a. Elenei de Grecia, soţia suveranului României,
Carol al II-lea
b. principesei Elisabeta de Wield, soţia regelui
României Carol I
c. principesei Maria de Saxa-Coburg-Gotha, soţia
regelui României Ferdinand
d. poetei Veronica Micle, soţia profesorului
universitar de fizică şi chimie Ştefan Micle

42. Renumitul tablou “Cap de fetiţă” a fost opera


pictorului român (1886-1940) care a avut o
înclinaţie în a picta portrete de copii,
204
a. Nicolae Grigorescu
b. Ion Ţuculescu
c. Nicolae Tonitza
d. Aurel Jiquidi

43. Statuia lui Spiru Haret (1851-1912) din faţa


Universităţii din Bucureşti, inaugurată la 9 iunie
1935, este opera sculptorului
a. Cornel Medrea
b. Ion Jalea
c. Constantin Baraschi
d. Dimitrie Paciurea

44. Echipa reprezentativă de handbal a României


a câştigat titlul mondial de
a. 2 ori
b. 3 ori
c. 4 ori
d. 5 ori

45. Tipul de nori inferiori, situaţi la o înălţime


medie de 800 de metri, care se prezintă ca o pânză
întinsă, de culoare cenuşie închisă, producând
precipitaţii de lungă durată, poartă numele de
a. stratus
b. nimbus
c. cumulus
d. nimbostratus

205
46. Pasărea Kiwi, originară din Noua Zeelandă, de
aproximativ 30 de centimetri lungime, cu pene de
culoare cenuşie, are particularitatea că
a. poate zbura înapoi
b. nu poate zbura
c. se poate scufunda
d. poate trăi o lună fără să bea apă

47. Filosoful grec Empedocle (490-435 î.e.n.) a


elaborat o teorie cosmogonică bazată pe cele patru
elemente primordiale ale naturii, apa, aerul,
pământul şi focul (considerate de cei vechi ca
fiind ultimele componente ale realităţii),
raporturile dintre acestea fiind guvernate de
a. voinţa divină
b. contradicţii
c. dragoste (Eros) şi Ură (Polemus)
d. mişcarea subtilă

48. Secta iudaică a esenienilor (care duceau o


viaţă ascetică) numiţi şi “terapeuţi”, apărută pe la
mijlocul sec. II î e.n., a cultivat principii morale,
dietetice şi igienice riguroase, influenţând puternic
creştinismul primitiv, aşa cum au demonstrat
manuscrisele descoperite în peşterile din
a. Limoges
b. apropierea Mării Moarte
c. Ierusalim
d. Altamira
206
49. Margaret Olbright, prima femeie secretar de
stat din istoria SUA este de origine
a. norvegiană
b. olandeză
c. austriacă
d. cehă

50. Prenumele mamei lui Mihail Eminescu a fost


a. Maria
b. Ana
c. Oana
d. Raluca

Răspunsuri la testul 13

1 A 11 D 21 B 31 A 41 B
2 B 12 D 22 C 32 B 42 C
3 C 13 A 23 A 33 C 43 B
4 A 14 A 24 A 34 A 44 C
5 D 15 D 25 C 35 A 45 D
6 C 16 A 26 A 36 A 46 B
7 A 17 A 27 B 37 A 47 C
8 A 18 B 28 D 38 A 48 B
9 A 19 B 29 A 39 D 49 D
10 A 20 C 30 D 40 B 50 D

207
Metodă de evaluare a răspunsurilor date
-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 14

1. Învelişul inimii corpului omenesc, format dintr-


o foiţă fibroasă şi una seroasă poartă numele de
a. miocard
b. endocard
c. pericard
d. pleură

2. Ctitorul mănăstirii Cozia, unde a şi fost


înmormântat, este domnul Ţării Româneşti (1386-
1418)
a. Mircea cel Bătrân
b. Neagoe Basarab
208
c. Vlad Călugărul
d. Vlad Dracul

3. Gardenia (gardenia jasminoides) este o plantă


lemnoasă tropicală din familia rubiaceelor, cu
frunze verzi persistente şi flori mari, albe şi cu
miros plăcut, care se cultivă şi în ţara noastră ca
plantă decorativă, fiind originară din
a. America centrală
b. insula Madagascar
c. Africa
d. Extremul Orient

4. Polul Nord a fost atins pentru prima oară la 6


aprilie 1909, de către exploratorul (1856-1920)
a. american Robert Edwin Peary
b. englez Robert Falcon Scott
c. norvegian Roald Amundsen
d. norvegian Fridtjof Nansen

5. După ce Inchiziţia l-a silit să-şi retracteze


declaraţia conform căreia Pământul se învârte în
jurul axei sale, contrar celor scrise în Biblie, cel
care a rostit în anul 1633 celebrele cuvinte “E pur
si muove” (Şi totuşi se învârteşte) a fost
astronomul, fizicianul şi scriitorul (1564-1642)
a. italian Galileo Galilei
b. italian Giordano Bruno
c. polonez Nicolaus Copernic
209
d. german Johannes Kepler

6.Personajul interpretat de Humphrey Bogart


(1899-1957) în celebrul film “Casablanca” (regia
Michael Curtiz, premiul Oscar în 1943 pentru cel
mai bun film) este
a. Victor Laszlo, şeful mişcării de rezistenţă
franceze
b. Rick, patron de cafenea
c. Sam, cântăreţ de pian
d. Renault, şeful poliţiei din Casablanca

7. Densitatea demografică a Canadei este de


a. 3 locuitori pe kilometru pătrat
b. 13 locuitori pe kilometru pătrat
c. 23 locuitori pe kilometru pătrat
d. 33 locuitori pe kilometru pătrat

8. Cum se spune corect


a. Mariei însuşi
b. Mariei înşişi
c. Mariei înseşi
d. Mariei însăşi

9. Cea mai veche roată din lume, de forma unui


disc şi probabil tăiată dintr-un trunchi de arbore,
este datată la jumătatea mileniului IV î.e.n. şi a
fost descoperită în oraşul
a. Ur, din Mesopotamia
210
b. Cnossos, din Creta
c. Tyr, din Fenicia
d. Helipopolis, din Egipt

10. Cea mai înfloritoare perioadă a regatului antic


Israel a fost cea dintre anii 970-931 î.e.n în care a
domnit cel de-al treilea rege al evreilor, care a
construit templul din Ierusalim,
a. Salomon
b. Absalon
c. Saul
d. David

11. Oraşul Teba, o mare metropolă religioasă


datorită clerului puternic, distrusă de Alexandru
cel Mare în anul 336 î.e.n., a fost
a. capitala noului imperiu egiptean, în timpul
dinastiei a XX-a (1580-1525 î.e.n.)
b. capitala vechiului imperiu asirian, în timpul
domniei lui Assurbanipal (669-627 î.e.n.)
c. oraş-stat din Grecia antică, cel mai important
centru al Beoţiei, devenit centrul politic al Greciei
continentale
d. capitala vechiului imperiu persan, în timpul
domniei lui Cirus al II-lea cel Mare (559-529
î.e.n.)

12. Napoleon Bonaparte (1769-1821), împăratul


francezilor (1804-1814 şi 1815) a fost înaintat de
211
la rangul de căpitan de artilerie direct la cel de
general de brigadă la vârsta de 24 de ani, după ce
a recucerit în 1793 din mâinile englezilor oraşul
a. Orléans
b. Reims
c. Nantes
d. Toulon

13. Prin “caloian” se înţelege


a. un obiect de ritual din lut, cu înfăţişare de om şi
împodobit cu flori, care pe timp de secetă se
aruncă în apă pentru a se invoca ploaia
b. o piesă de lemn folosită în dogărie la fixarea
cercurilor pe butoaie
c. un etalon folosit în măsurători topografice
d. un obiect de cult folosit în religia catolică

14. Piesa de teatru “Danton” a fost opera


scriitorului şi dramaturgului român (1894-1957),
promotor al unui teatru psihologic
a. Cezar Petrescu
b. Camil Petrescu
c. Victor Eftimiu
d. George Mihail Zamfirescu

15. Autoarea celebrului şi unicului ei roman “Pe


aripile vântului”, scris ca urmare a unui accident
la gleznă care a ţintuit-o la pat, a fost jurnalista
(1900-1949)
212
a. Charlotte Bronté
b. Emily Bronté
c. Margaret Mitchell
d. Emily Dickinson

16. În mitologia greacă, Adonis a fost


a. zeul frumuseţii
b. un tânăr de o rară frumuseţe, de care s-a
îndrăgostit zeiţa Afrodita
c. un păstor care a furat focul din Olimp
d. un renumit meşter troian, care a construit
corabia cu care Paris a răpit-o pe frumoasa Elena

17. Cei patru evanghelişti au fost


a. Vasile, Matei, Marcu, Luca
b. Matei, Marcu, Luca, Ioan
c. Marcu, Luca, Ioan, Gheorghe
d. Vasile, Matei, Marcu, Gheorghe

18. Compozitorul german (1685-1759) care a


compus 41 de opere, 24 de oratorii, 100 de cantate
şi 20 de concerte pentru orgă şi orchestră a fost
a. Cristoph Willibakd von Gluck
b. Joseph Haydn
c. Georg Friedrich Händel
d. Wolfgang Amadeus Mozart

213
19. Ignacy Jan Paderewski (1860-1941), primul
preşedinte al Consiliului Republicii Poloneze
(1919) a fost
a. pianist şi compozitor
b. pictor
c. scriitor
d. sculptor

20. Celebrul tablou “Venus dormind” (expus în


muzeul din Dresda) a fost opera pictorului italian
(1477-1510) care a murit de ciumă
a. Giorgio Da Castelfranco, zis Giorgione
b. Tiziano Vecellio, zis Tizian
c. Paolo Caliari, zis Veronese
d. Jacopo Robusti, zis Tintoretto

21. Sculptura “General dr. Carol Davilla” din


curtea Spitalului Militar din Bucureşti a fost opera
sculptorului
a. Constantin Baraschi
b. Constatin Brâncuşi
c. Boris Caragea
d. Dimitrie Paciurea

22. La tenisul de câmp, viteza mingii lovite la


serviciu poate atinge o valoare maximă de circa
a. 150 de kilometri pe oră
b. 175 de kilometri pe oră
c. 200 de kilometri pe oră
214
d. 225 de kilometri pe oră

23. Laserul foloseşte emisia de lumină


a. în spectrul vizibil
b. în spectrul invizibil apropiat
c. în spectrul invizibil depărtat
d. atât în spectrul vizibil, cât şi în spectrul invizibil

24. În lumea animală, cel mai ridicat număr de


bătăi pe minut al inimii în repaos se înregistrează
la
a. leopard
b. porumbel
c. piţigoi
d. lup

25. Membrana fibrocartilaginoasă aşezată în


partea superioară a laringelui care împiedică
pătrunderea alimentelor pe căile respiratorii, se
numeşte
a. epigastru
b. epifiză
c. epiglotă
d. epicicloidă

26. Conform tradiţiei, soţia regelui Ninos, regina


legendară a Asiriei şi Babilonului (811-806 î.e.n.)
care a fondat Babilonul şi a construit “Grădinile

215
suspendate”, una dintre cele Şapte Minuni ale
lumii antice, s-a numit
a. Semiramida
b. Nefertiti
c. Isis
d. Pasifae

27. Planta erbacee toxică (calchicum autumnale)


din familia liliaceeelor care în ţara noastră
înfloreşte toamna, având frunze mari alungite şi
flori roşietice sau liliachii, şi care este folosită în
medicină, fiind cunoscută şi sub numele de
floarea-brumei, este
a. sulfina
b. brânduşa de toamnă
c. toporaşul
d. bujorul românesc

28. Linia care uneşte pe hărţile climatice punctele


cu aceeaşi cantitate de precipitaţii căzute într-o
anumită perioadă de timp poartă numele de
a. izoseistă
b. izostazie
c. izohietă
d. izonefă

28. Savantul şi scriitorul rus Mihail Vasilievici


Lomonosov (1711-1765), reformatorul poeziei
ruseşti şi limbii literare, care a elaborat o
216
gramatică a limbii ruse şi din a cărui iniţiativă a
fost înfiinţată în 1755 universitatea din Moscova,
a fost fiu de
a. conte
b. învăţător
c. pescar
d. scriitor

29. “Timeo danaos et dona ferentes” sunt


cuvintele prin care marele preot Laocoon i-a
îndeamnat pe troieni să nu primească în cetatea lor
faimosul cal de lemn născocit de Ulise şi
înseamnă
a. Mă tem de greci chiar când fac daruri.
b. Feriţi-vă de calul acesta
c. Aruncaţi în mare calul acesta
d. Daţi foc calului acesta

30. Celebrul western regizat de cineastul american


Sean Aloysius O’Feeny, cunoscut sub numele de
John Ford, cu John Wayne în rolul principal, film
care este considerat o capodoperă a genului, a fost
realizat în anul 1939 şi poartă numele de
a. Jungla de asfalt
b. Un dolar găurit
c. Masacarul de la Fort Apache
d. Diligenţa

217
31. Podul construit peste Dunăre de celebrul
arhitect grec al antichităţii Apollodor din Damasc
(60-129 e.n.), autorul construcţiilor monumentale
din timpul domniei împăratului roman Traian, se
afla în dreptul actualului oraş din ţara noastră
a. Giurgiu
b. Drobeta Turnu Severin
c. Cernavodă
d. Calafat

32. În gramatică, prin semnul grafic “cratimă” se


înţelege
a. liniuţa de dialog
b. liniuţa de unire
c. liniuţa de despărţire
d. liniuţa de despărţire sau de unire

33. Cehul Procop Divis care a construit în 1759


pentru prima oară în Europa paratrăznetul inventat
în 1752 de americanul Benjamin Franklin, era
a. fizician
b. preot şi filozof
c. negustor
d. compozitor

34. Cel mai vechi cod de legi din istorie, care


conţinea 230 de articole gravate pe o coloană de
bazalt (descoperită în anul 1920 în localitatea
Susa, vechea capitală a Elamului, în sud-vestul
218
Iranului de astăzi) a fost elaborat de către regele
Babilonului (1793-1750 î.e.n., fondator al
primului imperiu babilonian)
a. Sumuabum
b. Hammurabi (Hammu-Rapi)
c.Nabucodonosor I
d. Nabopalasar

35. Iobagul Vasile Ursu Nicola (1730-1785),


născut în cătunul Arada din Albac (judeţul Alba
de astăzi), cunoscut sub numele de Horea, întrucât
obişnuia să cânte, a fost unul dintre conducătorii
răscoalei populare din anul 1784 din
a. Transilvania
b. Moldova
c. Ţara Românească
d. Banat

36. Tudor Vladimirescu (1780-1821) a dat vestita


sa Proclamaţie în care erau cuprinse scopul şi
programul mişcării revoluţiei pe care o conducea
în Ţara Românească, în localitatea
a. Islaz
b. Padeş
c. Alba Iulia
d. Bobâlna

37. Termenul de “paparudă” defineşte

219
a. o fată sau femeie care în vreme de secetă îşi
înfăşoară corpul în verdeaţă, şi umblă cântând şi
dansând invocând ploaia
b. o femeie de condiţie uşoară de la începutul
secolului trecut
c. o mâncare ardelenească cu varză şi carne tocată
d. ruda săracă a unei familii înstărite

38. Celebritatea în epocă a publicistului, poetului


şi scriitorului Păstorel Teodoreanu (1894-1964) s-
a datorat
a. scânteietoarelor sale epigrame şi versuri satirice
b. romanului de succes “La Medeleni”
c. ciclului de poeme de mare succes la public
“Romanţe pentru mai târziu”
d. ineditelor cronici sportive pe care le semna în
presa vremii

39. Prozatorul şi dramaturgul spaniol Miguel de


Saavedra Cervantes (1547-1616) a publicat în
anul 1605 prima parte a capodoperei sale
“Iscusitul hidalgo Don Quichote de la Mancha”,
considerată un eveniment literar, lucrare în care
numărul personajelor întâlnite este de:
a. 100
b. 200
c. 400
d. 600

220
40. Cea mai răspândită religie din India poartă
numele de
a. hinduism
b. confucianism
c. brahmanism
d. budism

41. Compozitorul (1732-1809) care a contribuit la


fixarea structurii clasice a simfoniei a fost
a. Johannes Brahms
b. Joseph Haydn
c. Ludwig van Beethoven
d. Wolfgang Amadeus Mozart

42. Fiica cea mică a Khadijei şi a profetului


Mahomed (570-632), fondatorul religiei
musulmane, care pentru a asigura descendenţa
profetului s-a căsătorit cu Ali, unchiul ei, s-a
numit
a. Fatima
b. Kalidasa
c. Leda
d. Kundera

43. Celebrul tablou “Guernica”, de dimensiuni


impunătoare, inspirat de distrugera oraşului
Guernica y Luno de aviaţia germană ce sprijinea
regimul dicatorului Franco în timpul războiului
221
civil din Spania (1936-1939), a fost opera
pictorului, sculptorului şi gravorului (1881-1973)
a. Salvador Dali
b. Alfaro David Siqueiros
c. Pablo Ruiz Picasso
d. Henri Matisse

44. Cel care este considerat unul dintre maeştrii


sculpturii tuturor timpurilor, autor realist de figuri
sau de monumente, printre care şi grupul statuar
“Burghezii din Calais” este sculptorul francez
(1840-1917)
a. Auguste Rodin
b. Emile Antoine Bourdelle
c. Edmé Bouchardon
d. Aristide Maillol

45. Primul meci de rugbi s-a desfăşurat în anul


1823, în celebrul colegiu din orăşelul englez de pe
râul Avon
a. Stanford on Avon
b. Rugby
c. Stonehenge
d. Swansea

46. În chimie, prin reacţie de neutralizare se


înţelege reacţia dintre
a. o bază şi o sare
b. o sare şi un acid
222
c. un acid şi o bază
d. doi acizi de concentraţii diferite

47. Curcanul (Meleagris gallopavo), pasăre care


face parte din familia fasianidelor, introdus şi
domesticit în Europa din secolul al XVI-lea, este
originar din
a. Africa
b. Australia
c. Asia
d. America de nord

48. Giovanni Bernadone, zis Sfântul Francisc din


Assissi (1182-1226), a întemeiat în jurul anului
1209 “Ordinul fraţilor minoriţi”, sau
a. iezuiţi
b. franciscani
c. benedictini
d. ioaniţi

49. Prima grădină botanică publică din lume a fost


inaugurată în anul 1333 la
a. Veneţia
b. Paris
c. Londra
d. Madrid

50. Dracon (sec. VII î.e.n.) a fost primul legiuitor


grec şi autor al unui cod de legi (apărut în 621
223
î.e.n.) rămas celebru pentru severitatea lui, care
prevedea pedeapsa cu moartea
a. pentru furt
b. pentru furt şi crimă
c. pentru furt, crimă şi trădare de patrie
d. aproape pentru toate delictele

Răspunsuri la testul 14

1 C 11 C 21 B 31 B 41 B
2 A 12 D 22 D 32 D 42 A
3 D 13 A 23 D 33 B 43 C
4 A 14 B 24 C 34 B 44 A
5 A 15 C 25 C 35 A 45 B
6 B 16 B 26 A 36 B 46 C
7 A 17 B 27 B 37 A 47 D
8 D 18 C 28 C 38 A 48 B
9 A 19 A 29 A 39 D 49 A
10 A 20 A 30 D 40 A 50 C

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
224
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

Testul 15

1. Dilatarea patologică a pereţilor unui vas


sanguin poartă numele de
a. tromboflebită
b. rotacism
c. anevrism
d. sinapsă

2. Primul monument moldovenesc cu pictură


exterioară care datează din anii 1492-1493 a fost
a. biserica Sf. Gheorghe din Hârlău
b. mănăstirea Putna
c. mănăstirea Cozia
d. mănăstirea Voroneţ

3. Sequoia (Sequoia gigantea) este un arbore


gigant, originar din California, care poate atinge
înălţimea de 150 de metri, un diametru de 40 de
metri şi vârsta de
a. 100 de ani
b. 1000 de ani
c. 3000 de ani
d. 5000 de ani

225
4. Sugativa a fost descoperită din întâmplare în
anul 1863, ca urmare a faptului că un muncitor a
uitat să adauge clei în cazanul cu hârtie crudă într-
o fabrică din
a. Anglia
b. Franţa
c. SUA
d. Italia

5. Celebrul îndemn al lui Simon Bolivar (1783-


1830), general şi om de stat, numit şi “El
Libertador”, conducătorul luptei sud-americane de
eliberare de sub dominaţia spaniolă, îndemn
preluat şi de patrioţii spanioli antifascişti din
războiul civil din Spania (1936-1939), a fost
a. Patria o muerte! (Patria sau moartea!)
b. Viva la liberdade! (Trăiască libertatea!)
c. Liberdade! (Libertate!)
d. Venceremos! (Vom învinge!)

6. Vocea şoricelului Mickey Mouse din filmele de


desene animate create de desenatorul, cineastul şi
producătorul american Walt Elias Disney (1901-
1966) a aparţinut
a. unui copil
b. mamei lui Walt Disney
c. unui conte italian, fost vânzător la Ford, care
devenise neurastenic datorită vocii sale de eunuc
d. soţiei lui Walt Disney
226
7. Ţările din America de Sud care nu au ieşire la
ocean sunt
a. Chile şi Bolivia
b. Bolivia şi Paraguay
c. Paraguay şi Ecuador
d. Ecuador şi Chile

8. Cum se spune corect


a. reflecţie
b. reflexie
c. reflecsie
d. în ambele moduri a şi b, în funcţie de context

9. Cea mai veche rachetă cu mai multe trepte a


fost proiectată, construită şi experimentată la Sibiu
de inginerul militar Conrad Haas, şeful arsenalului
militar al cetăţii Sibiului, în anul
a. 1529
b. 1629
c. 1729
d. 1829

10. În august 216 î.e.n., armata romană a suferit la


Cannae cea mai gravă înfrângere militară din
istoria imperiului roman, în faţa cartaginezilor
conduşi de celebrul general (247-183 î.e.n.)
a. Hamilcar Barcas
b. Hasdrubal
227
c. Hannibal
d. Scipio Africanul

11. Ultima mare bătălie navală a corăbiilor cu


pânze a avut loc la 21 octombrie 1805, când flota
franco-spaniolă a fost înfrântă la Trafalgar (la
nord-vest de strâmtoarea Gibraltar) de flota
engleză, al cărei amiral care a şi murit în timpul
luptei a fost
a. Wellington
b. Nelson
c. Ney
d. Murat

12. Primul atac românesc din cadrul Războiului de


Independenţă din 1877-1878 a avut loc la 8
septembrie şi a fost purtat de regimentul 13
dorobanţi în direcţia redutei
a. Plevna
b. Rahova
c. Vidin
d. Griviţa

13. Termenul de “autism” defineşte


a. o stare psihică manifestată prin ruperea
legăturilor psihice cu lumea exterioară
b. teama de spaţii largi
c. un reflex condiţionat
d. o boală psihică moştenită genetic
228
14. Romanul autobiografic “Corigent la limba
română” a fost scris de poetul, prozatorul şi
dramaturgul (1881-1944)
a. Ion Minulescu
b. Octavian Goga
c. Şt.O. Iosif
d. Ionel Teodoreanu

15. Scriitorul ale cărui ambiţii nerealizate i-au


inspirat o violentă satiră împotriva societăţii, şi în
acelaşi timp părintele literar al lui Gulliver, a fost
a. irlandezul Jonathan Swift (1667-1745)
b. englezul Daniel Defoe (1660-1731)
c. americanul Mark Twain (1835-1910)
d. scoţianul Walter Scott (1771-1832)

16. Conform legendei, cel care a tăiat cu sabia


nodul cu care ţăranul Gordias şi-a legat în templul
lui Zeus jugul carului de oişte cu un nod de
nedezlegat, numit şi “Nodul gordian”, (despre
care oracolul a prezis că cel care îl va dezlega va
deveni stăpânitorul Asiei) a fost
a. Artaxerxe
b. Darius
c. Mitridate al VI-lea
d. Alexandru Macedon

17. Sfântul Gérard este considerat a fi patronul


229
a. viitoarelor mame
b. noilor născuţi
c. fluturilor
d. căminului

18. Compozitorul (1813-1883) care a compus


muzică pentru un singur balet, numit “Făpturile
lui Prometeu”, a fost
a. Beethoven
b. Wagner
c. Verdi
d. Rossini

19. Filosoful, prozatorul roman şi maestrul


stoicismului latin (2 î.e.n.-65 e.n.), preceptor al
împăratului Lucius Domitius Claudius Nero, care
fiind compromis în aşa numita “conjuraţie a lui
Piso” a fost nevoit să se sinucidă, a fost
a. Seneca filozoful
b. Seneca cel Bătrân
c. Suetoniu
d. Strabon

20. Pictorul şi litograful francez (1864-1901) care


a pictat scene de music-hall şi a realizat afişe
pentru celebrul cabaret “Moulin Rouge”, fiind
considerat unul dintre iniţiatorii afişului modern, a
fost
a. Claude Monet
230
b. Van Gaugh
c. Henri Matisse
d. Toulouse Lautrec

21. Statuia “Atena Partenos” (Atena fecioara),


destinată templului Partenon, cel mai important
monument de pe Acropole, construită din aur şi
fildeş şi având o înălţime de 10 metri, a fost
realizată din iniţiativa lui Pericle de către celebrul
sculptor (sec. al V-lea î.e.n.) al Greciei antice
a. Fidias
b. Scopas
c. Praxiteles
d. Miron

22. Sportiva norvegiană Sonja Hennie (1912-


1969), de zece ori campioană a lumii şi de trei ori
campioană olimpică (1928, 1932, 1936), a câştigat
la vârtsa de 14 ani şi 10 luni primul său titlu de
campioană mondială la
a. şah
b. gimnastică artistică
c. patinaj artistic
d. tir

23. Cea mai mică parte dintr-o substanţă care mai


păstrează compoziţia procentuală şi toate
proprietăţile chimice ale acelei substanţe poartă
numele de
231
a. atom
b. celulă
c. moleculă
d. nucelu

24. Lebăda neagră este originară din


a. America de sud
b. Africa
c. Asia
d. Australia

25. Fondatorul criticismului filosofic german prin


operele sale “Critica raţiunii pure” (1781) şi
“Critica raţiunii practice” (1788) a fost filosoful
născut la Königsberg (1724-1804)
a. Immanuel Kant
b. Arthur Schopenhauer
c. Anselm von Feuerbach
d. Wilhelm Leibniz

26. Prima cavitate a urechii interne, situată lângă


labirintul membranos, poartă numele de
a. vestibul
b. casa timpanului
c. trompa lui Eustache
d. cavitatea mastoidiană

27. Cele trei mari piramide de la Gizeh au fost


construite de faraonii
232
a. Keops, Kefren, Ramses
b. Keops, Kefren, Mykerinos
c. Keops, Kufru, Ramses
d. Kufru, Ramses, Mykerinos

28. Jirul este fructul


a. stejarului
b. fagului
c. arţarului
d. pinului

29. Paratrăznetul şi lentilele bifocale au fost


inventate de către fizicianul, filosoful şi omul
politic american (1706-1790) care a participat şi la
redactarea “Declaraţiei de independenţă”
a. Benjamin Franklin
b. Thomas Jefferson
c. George Washington
d. Abraham Lincoln

30. Cuvintele “Aut Caesar, aut nihil”(Ori


împărat, ori nimic), care reprezintă deviza celor
ambiţioşi, îi sunt atribuite lui
a. Cezar Borgia
b. Caius Iulius Cezar
c. Lorenzo Magnificul
d. Alexandru Macedon

233
31. Primul film vorbit al lui Charlie Chaplin
(1889-1977) a fost
a. Dictatorul
b. Luminile rampei
c. Contesa din Hong-Kong
d. Timpuri noi

32. Vârful Everest (8846 metri), aflat în masivul


Himalaia, punctul culminant al globului terestru,
cucerit în anul 1953 de alpinistul neo-zeelandez
Edmund Hillary şi şerpaşul Tenzing Norgay, se
află la frontiera dintre
a. Birmania şi Nepal
b. Nepal şi Tibet
c. Tibet şi Birmania
d. Birmania şi Mongolia

33. Exprimarea”Panaceu universal” este


a. corectă
b. incorectă, fiind un pleonasm
c. corectă într-un anumit context
d. un arhaism

34. Barometrul cu mercur a fost inventat de


matematicianul şi fizicianul italian (1608-1647),
unul dintre elevii lui Galileo Galilei,
a. Evangelista Torricelli
b. Luigi Galvani
c. Alessandro Volta
234
d. Gerolamo Cardano

35. Regatul regelui Pontului (situat în nord-estul


Asiei Minor), vestitul Mitridate al VI-lea Eupator,
zis şi Cel Mare, (132 î.e.n.-63 î.e.n.) se întindea
peste
a. 10 ţări
b. 14 ţări
c. 18 ţări
d. 22 de ţări

36. Potrivit tradiţiei, întemeietorul Movileştilor,


familia de boieri români care a dat mai mulţi
domni ai Moldovei şi Ţării Româneşti şi un
mitropolit al Kievului, a fost
a. Neagoe Basarab
b. aprodul Purice
c. Petru Rareş
d. Ştefan Lăcustă

37. În cel de-al Doilea Război Mondial, Charles


de Gaulle (1890-1970), care a luptat ca ofiţer şi în
timpul Primului Război Mondial, a fost cel mai
tânăr general francez de brigadă de
a. blindate
b. infanterie
c. artilerie
d. genişti

235
38. Numele de “Eva” provine din cuvântul ebraic
“Hava” care înseamnă
a. strălucire
b. bucurie
c. viaţă
d. încredere

39. Personajul principal din “Amintiri din


copilărie” de Ion Creangă (1837-1889) se
numeşte
a. Nică
b. Lică
c. Tică
d. Rică

40. Ibn Sina, pe numele său latinizat Avicenna


(980-1037), unul dintre savanţii cei mai
remarcabili ai Orientului din vremea sa, a fost
medic, filosof, chimist, astronom şi matematician
a. tadjic-persan
b. bizantin
c. indian
d. arab

41. Pictorul şi gravorul simbolist Edvard Munch


(1863-1944), precursor al expresionismului, autor
al celebrului tablou “Strigătul”, a fost de origine
a. germană
b. austriacă
236
c. elveţiană
d. norvegiană

42. Distanţa dintre Pământ şi Soare este de


aproximativ
a. 1,5 milioane de kilometri
b. 15 milioane de kilometri
c. 150 de milioane de kilometri
d. 1500 de milioane de kilometri

43. Ichtyosaurul a fost o reptilă uriaşă din era


secundară, care atingea o lungime de 10 metri şi
trăia
a. în aer
b. pe uscat
c. în apă
d. pe uscat şi în apă

44. La 9 martie 1976, Observatorul astronomic al


Universităţii Harvard a dat în semn de
recunoştinţă pentru meritele sale deosebite ca
pionier în astronomie, numele matematicianului,
astronomului şi pedagogului român Spiru Haret
(1851-1912)
a. unei pieţi din oraşul american Cambridge, statul
Massachusetts
b. unei străzi din oraşul american Cambridge,
statul Massachusetts
c. unui crater de pe faţa nevăzută a Lunii
237
d. facultăţii de fizică din Universitatea Harvard

45. Pictorul francez (1869-1954), maestrul


curentului fovist, autor al tabloului “Bluza
românească” şi prieten cu pictorul român Theodor
Pallady (1871-1956) a fost
a. Marc Chagal
b. Edouard Manet
c. Paul Gaugain
d. Henri Matisse

46. Temperatura de la Polul Nord este faţă de cea


de la Polul Sud
a. aproximativ egală
b. mai mică
c. mai mare
d. variabilă în funcţie de anotimp

47. Musca nu are organ


a. auditiv
b. vizual
c. olfactiv
d. tactil

48. Francezul Louis Braille (1809-1852) care a


inventat în anul 1835 alfabetul pentru orbi, care îi
poartă numele, a fost
a. pompier
b. pedagog
238
c. preot
d. pescar

49. Înainte de inventarea sextantului, coordoantele


geografice erau determiante cu ajutorul
instrumentului numit
a. astragal
b. alidadă
c. paleograf
d. helicon

50. Populaţia găgăuză, de neam mongol, care


locuieşte în Dobrogea, vorbeşte limba turcă şi
scrie cu litere
a. latine
b. turceşti
c. slavone
d. greceşti

239
Răspunsuri la testul 15

1 C 11 B 21 A 31 A 41 D
2 A 12 D 22 C 32 B 42 C
3 D 13 A 23 C 33 B 43 C
4 A 14 A 24 D 34 A 44 C
5 D 15 A 25 A 35 D 45 D
6 C 16 D 26 A 36 B 46 B
7 B 17 A 27 B 37 A 47 A
8 D 18 B 28 B 38 C 48 B
9 A 19 A 29 A 39 A 49 A
10 C 20 D 30 A 40 A 50 D

Metodă de evaluare a răspunsurilor date


-- peste 45 de răspunsuri corecte – cunoştinţe
excepţionale
-- între 40-45 răspunsuri corecte – cunoştinţe
foarte bune
-- între 35-40 răspunsuri corecte – cunoştinţe
bune
-- între 25-35 răspunsuri corecte – cunoştinţe
satisfăcătoare
-- sub 25 răspunsuri corecte – cunoştinţe
insuficiente

240