Sunteți pe pagina 1din 3

M 24 Dermatologie și nursing specific

Numele și prenumele_____________________________________ M 24 ANUL II ____ AMG


(30 p) I.1. Încercuiți litera corespunzătoare răspunsului considerat corect:

(Se acordă 3 p/răspuns corect)

1. Care dintre micozele regiunilor păroase ale scalpului este cea mai gravă?
a. Tricofiția uscată b. Microsporia c. Favusul
2. Sechele cutanate sunt:
a. cicatricea, atrofia, scleroza b. scuama, crusta, escara c. eroziunea, ulcerația, fisură
3. Maculele prin lipsă de melanină se numesc:
a. hipocrome b. Acromice c. hipercrome
4. Nu dă alopecie definitivă și se vindecă la pubertate:
a. Kerion Celsi b. Microsporia c. Favusul
5. Leziunile cu conținut lichid sunt:
a. bula, vezicula, eroziunea b. pustula, flictena, vezicula c. vezicula, flictena și papula
6. Pentru prevenirea micozelor cutanate, pacientul trebuie să știe:
a) Să utilizeze lenjerie intimă de bumbac b) să poarte numai încălțăminte din cauciuc
c) să-și păstreze igiena personală și a picioarelor îndeosebi
7. Crusta micelică se întălnește în:
a. hidrosadenită b. intertrigo candidozic c. impetigo
8. Identificați care din următoarele boli sunt specifice unghiilor:
a. Pelada b. Favusul c. Tricofiția uscată b. Onicomicoza
9. Leziunile cu conținut solid sunt:
a. papula, vegetația și atrofia b. papula, tumora și scleroza c. vegetația, nodulul și papula
10. Microsporia este:
a. o pilomicoză uscată necontagioasă b. o pilomicoză care se vindecă spontan la pubertate
c. o pilomicoză inflamatorie contagioasă, cu fluorescență verzuie la lampa Wood
1 – b, 2 – a, 3 – b, 4 – b, 5 – b, 6 – c, 7 – c, 8 – b, 9 – c, 10 – b.

Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 3 puncte; pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia, 0 puncte.

(20 p) I.2. Scrieţi în dreptul afirmaţiilor de mai jos litera A pentru răspunsul considerat adevărat şi
litera F pentru răspunsul considerat fals: (Se acordă 2 p/răspuns
corect)

a) Favusul este cea mai gravă micoză a pielii capului, deoarece provoacă alopecie definitivă;
b) Alopecia reprezinta lipsa parţială sau totala a părului
c) Micozele regiunilor păroase, dintre următoarele afecțiuni, sunt: tricofitia, microsporia, candidoza,
favusul;
d) Alopecia nu este pata congestivă de la nivelul pielii
e) Tinea cruris este cea mai frecventă dermatofitoză, apariția ei este favorizată de încălțămintea din
cauciuc, ciorapi din fibre sistetice, transpirația excesivă.
f) Micozele cutaneo-mucoase sunt afecțiuni superficiale sau profunde date de fungi.
g) Fisura – nu este definită ca pierdere liniară de substanță.
M 24 Dermatologie și nursing specific
h) Onicomicoza (Tinea unguium) – este afecțiune cronică a unghiilor, determinată la invadarea lor prin
fungi patogeni.
i) Tricofiția nu lasă alopecie definitivă și are tendință de vindecare spontană la pubertate.
j) Cheilita angulară este întălnită în special la îngrijitorii de animale, zootehniști, medici și tehnicieni
veterinari.
a – F, b – A, c – F, d – A, e – F, f – A, g – F, h – A, i– A, j – F.
Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2 puncte; pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia, 0 puncte.

(10 p) I.3. Realizaţi corespondenţa între cifrele din coloana A, în care sunt prezentate exemple
Pilomicoze - cu literele din coloana B, în care sunt trecute caracteristicile acestor boli:
(Se acordă 2 p/răspuns corect)

Pilomicoze Caracteristici Răspuns, ex:1-a


1. Microsporia a. Alopecie cicatricială subtotală (aspect de tunsoare de călugăr
catolic).
2. Sicozis micotic b. Apariția ei este favorizată de încălțămintea din cauciuc
3. Kerion Celsi c. Afectează regiunea bărbii, mustății și, mai rar, sprâncenele.
4. Favusul d. Vindecarea se face cu alopecie definitivă.
5. Tinea pedis e. Nu dă alopecie definitivă și se vindecă spontan la pubertate

1 – e, 2 – c, 3 – d, 4 – a, 5 – b.
Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2 puncet; pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia, 0 puncte.

(20 p) II. 1. Completați spațiile libere:

A) Dermatofitoze a) Pilomicoze – Microsporia


- (1)......................
- (2) ...........................
- Kerion Celsi
- Sicozis (3)....................
Dermatomicoze b) Dermatofitozele pielii glabre – Tinea pedis
- Tinea cruris
- Tinea (4).........
- Tinea (5)........
c) Onicomicoza – Tinea (6) ........................
B) (7)................................. a) Candidoze – cutanate – intertrigo candidozic
- candidoza de “scutece”
- mucoaselor - cheilita angulară
- stomatita (8) ...........................
- vulvovaginita candidozică
- balanita și balanopostita candidozică
- (9) ....................... unghială
b) Pitiriazisul (10) .............................

Se acordă 10 p din oficiu

II – 1 - Tricofiția uscată, 2 – Favusul, 3 – micotic, 4 – corporis, 5 – facies, 6 – unguium, 7 – levuroze, 8 – candidozică,


9- candidoza, 10 - vesicolor
Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2puncet; pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia, 0 puncte.
M 24 Dermatologie și nursing specific

(10 p) II.2. Candidozele sunt cauzate de levuri din genul candida, în special de candida albicans. În
mod normal, speciile de candida saprofitează cavitățile normale ale organismului (sunt găsite în intestin la 50%
și în cavitatea bucală la 30% din indivizi), unde stabilesc un echilibru ecologic cu alți germeni.
Enumeră condițiile care pot tulbura echilibrul ecologic al organismului cu alți germeni.

Condițiile care pot tulbura acest echilibru sunt:


 tratament prelungit și în doze mari cu antibiotice
 tratament imunodepresant – corticoterapie generală, citostatice. Este dovedit rolul deficitului imunitar,
îndeosebi pe imunitatea celulară în întreținerea micozelor cutaneo-mucoase
 tulburări metabolice – sindrom de malnutriție, avitaminoze, obezitate și mai ales diabet zaharat
 afecțiuni grave – hemopatii, tumori maligne, etc.
 graviditatea – 30-40% din gravide, prezintă candidoză vaginală.
Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2 puncet; pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia, 0 puncte.

Se acordă 10 p din oficiu