Sunteți pe pagina 1din 19

2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide

ved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

Search this site

Home Page 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
Subscribe Latest News as Email
Join Our Facebook Group
Section-1: UGC NET in All Subjects Conducted by NTA
UGC NET Paper-1
UGC NET in Adult Education
UGC NET in Anthropology
UGC NET in Arab Culture and Islamic Studies 1. The teacher has been glorified by the phrase "Friend, philosopher and guide" because:
UGC NET in Arabic
UGC NET in Archaeology (A) He has to play all vital roles in the context of society
UGC NET in Assamese
(B) He transmits the high value of humanity to students
UGC NET in Bengali
UGC NET in Bodo (C) He is the great reformer of the society
UGC NET in Buddhist, Jaina, Gandhian and Peace Studies
UGC NET in Chinese (D) He is a great patriot
UGC NET in Commerce
UGC NET in Comparative Literature Answer: (B)
UGC NET in Comparative Study of Religions
UGC NET in Computer Science and Applications
UGC NET in Criminology 2. The most important cause of failure for teacher lies in the area of:
UGC NET in Defence and Strategic Studies
www.netugc.com

UGC NET in Dogri (A) inter personal relationship


UGC NET in Economics
UGC NET in Education (B) lack of command over the knowledge of the subject
UGC NET in Electronic Science
(C) verbal ability
UGC NET in English
UGC NET in Environmental Sciences (D) strict handling of the students
UGC NET in Folk Literature
UGC NET in Forensic Science Answer: (B)
UGC NET in French
UGC NET in Geography
UGC NET in German
3. A teacher can establish rapport with his students by:
UGC NET in Gujarati
UGC NET in Hindi (A) becoming a figure of authority
UGC NET in History

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 1/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

UGC NET in Home Science (B) impressing students with knowledge and skill
UGC NET in Human Rights and Duties
UGC NET in Indian Culture (C) playing the role of a guide
UGC NET in International and Area Studies
(D) becoming a friend to the students
UGC NET in Japanese
UGC NET in Kannada Answer: (B)
UGC NET in Kashmiri
UGC NET in Konkani
UGC NET in Labour Welfare
UGC NET in Law 4. Education is a powerful instrument of:
UGC NET in Library and Information Science
(A) Social transformation
UGC NET in Linguistics
UGC NET in Maithili (B) Personal transformation
UGC NET in Malayalam
UGC NET in Management (C) Cultural transformation
UGC NET in Manipuri
UGC NET in Marathi (D) All the above
UGC NET in Mass Communication and Journalism
Answer: (D)
UGC NET in Museology and Conservation
UGC NET in Music
UGC NET in Nepali
UGC NET in Oriya 5. A teacher's major contribution towards the maximum self-realization of the student is
UGC NET in Pali affected through:
UGC NET in Performing Arts
UGC NET in Persian (A) Constant fulfilment of the students' needs
UGC NET in Philosophy
(B) Strict control of class-room activities
UGC NET in Physical Education
UGC NET in Political Science (C) Sensitivity to students' needs, goals and purposes
UGC NET in Population Studies
UGC NET in Prakrit (D) Strict reinforcement of academic standards
UGC NET in Psychology
UGC NET in Public Administration Answer: (C)
UGC NET in Punjabi
UGC NET in Rajasthani
UGC NET in Russian 6. Research problem is selected from the stand point of:
UGC NET in Sanskrit
UGC NET in Sanskrit Traditional Subjects (A) Researcher's interest
UGC NET in Santali
UGC NET in Sindhi
(B) Financial support
UGC NET in Social Medicine and Community Health (C) Social relevance
UGC NET in Social Work
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 2/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019
UGC NET in Sociology (D) Availability of relevant literature
UGC NET in Spanish
UGC NET in Tamil Answer: (C)
UGC NET in Telugu
UGC NET in Tourism Administration and Management
UGC NET in Tribal and Regional Languages
7. Which one is called non-probability sampling?
UGC NET in Urdu
UGC NET in Visual Art (A) Cluster sampling
UGC NET in Women Studies
UGC NET in Yoga (B) Quota sampling
Section 2: UGC NET Examination Syllabus for All (C) Systematic sampling
Subject
UGC NET Syllabus for Paper 1 (D) Stratified random sampling
UGC NET Syllabus for Adult Education
UGC NET Syllabus for Anthropology Answer: (B)
UGC NET Syllabus for Arab Culture and Islamic Studies
UGC NET Syllabus for Arabic
UGC NET Syllabus for Archaeology 8. Formulation of hypothesis may NOT be required in:
UGC NET Syllabus for Assamese
UGC NET Syllabus for Bengali (A) Survey method
UGC NET Syllabus for Bodo
UGC NET Syllabus for Buddhist, Jaina, Gandhian and Peace
(B) Historical studies
Studies
(C) Experimental studies
UGC NET Syllabus for Chinese
UGC NET Syllabus for Commerce (D) Normative studies
UGC NET Syllabus for Comparative Literature
UGC NET Syllabus for Comparative Study of Religions Answer: (B)
UGC NET Syllabus for Computer Science and Applications
UGC NET Syllabus for Criminology
UGC NET Syllabus for Defence and Strategic Studies
9. Field-work based research is classified as:
UGC NET Syllabus for Dogri
UGC NET Syllabus for Economics (A) Empirical
UGC NET Syllabus for Education
UGC NET Syllabus for Electronic Science (B) Historical
UGC NET Syllabus for English
UGC NET Syllabus for Environmental Sciences (C) Experimental
UGC NET Syllabus for Folk Literature
(D) Biographical
UGC NET Syllabus for Forensic Science
UGC NET Syllabus for French Answer: (A)
UGC NET Syllabus for Geography
UGC NET Syllabus for German
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 3/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

UGC NET Syllabus for Gujarati 10. Which of the following sampling method is appropriate to study the prevalence of AIDS
UGC NET Syllabus for Hindi amongst male and female in India in 1976, 1986, 1996 and 2006?
UGC NET Syllabus for History
UGC NET Syllabus for Home Science (A) Cluster sampling
UGC NET Syllabus for Human Rights and Duties
UGC NET Syllabus for Indian Culture
(B) Systematic sampling
UGC NET Syllabus for International and Area Studies (C) Quota sampling
UGC NET Syllabus for Japanese
UGC NET Syllabus for Kannada (D) Stratified random sampling
UGC NET Syllabus for Kashmiri
UGC NET Syllabus for Konkani Answer: (B)
UGC NET Syllabus for Labour Welfare
UGC NET Syllabus for Law
UGC NET Syllabus for Library and Information Science Read the following passage and answer the questions 11 to 15:
UGC NET Syllabus for Linguistics
UGC NET Syllabus for Maithili The fundamental principle is that Article 14 forbids class legislation but permits
UGC NET Syllabus for Malayalam reasonable classification for the purpose of legislation which classification must satisfy the
UGC NET Syllabus for Management twin tests of classification being founded on an intelligible differentia which distinguishes
UGC NET Syllabus for Manipuri persons or things that are grouped together from those that are left out of the group and that
UGC NET Syllabus for Marathi differentia must have a rational nexus to the object sought to be achieved by the Statute in
UGC NET Syllabus for Mass Communication and Journalism question. The thrust of Article 14 is that the citizen is entitled to equality before law and
UGC NET Syllabus for Museology and Conservation equal protection of laws. In the very nature of things the society being composed of
UGC NET Syllabus for Music unequals a welfare State will have to strive by both executive and legislative action to help
UGC NET Syllabus for Nepali the less fortunate in society to ameliorate their condition so that the social and economic
UGC NET Syllabus for Oriya inequality in the society may be bridged. This would necessitate a legislative application to
UGC NET Syllabus for Pali a group of citizens otherwise unequal and amelioration of whose lot is the object of state
UGC NET Syllabus for Performing Arts affirmative action. In the absence of the doctrine of classification such legislation is likely to
UGC NET Syllabus for Persian flounder on the bed rock of equality enshrined in Article 14. The Court realistically
UGC NET Syllabus for Philosophy appraising the social and economic inequality and keeping in view the guidelines on which
UGC NET Syllabus for Physical Education the State action must move as constitutionally laid down in Part IV of the Constitution
UGC NET Syllabus for Political Science evolved the doctrine of classification. The doctrine was evolved to sustain a legislation or
UGC NET Syllabus for Population Studies State action designed to help weaker sections of the society or some such segments of the
UGC NET Syllabus for Prakrit society in need of succour. Legislative and executive action may accordingly be sustained if
UGC NET Syllabus for Psychology it satisfies the twin tests of reasonable classification and the rational principle correlated to
UGC NET Syllabus for Public Administration the object sought to be achieved.
UGC NET Syllabus for Punjabi
UGC NET Syllabus for Rajasthani The concept of equality before the law does not involve the idea of absolute equality
UGC NET Syllabus for Russian among human beings which is a physical impossibility. All that Article 14 guarantees is a
UGC NET Syllabus for Sanskrit similarity of treatment contra-distinguished from identical treatment. Equality before law
UGC NET Syllabus for Sanskrit Traditional Subjects means that among equals the law should be equal and should be equally administered and
UGC NET Syllabus for Santali that the likes should be treated alike. Equality before the law does not mean that things
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 4/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019
UGC NET Syllabus for Sindhi which are different shall be as though they are the same. It of course means denial of any
UGC NET Syllabus for Social Medicine and Community Health special privilege by reason of birth, creed or the like. The legislation as well as the executive
UGC NET Syllabus for Social Work government, while dealing with diverse problems arising out of an infinite variety of human
UGC NET Syllabus for Sociology relations must of necessity have the power of making special laws, to attain any particular
UGC NET Syllabus for Spanish object and to achieve that object it must have the power of selection or classification of
UGC NET Syllabus for Tamil persons and things upon which such laws are to operate.
UGC NET Syllabus for Telugu
UGC NET Syllabus for Tourism Administration
UGC NET Syllabus for Tribal and Regional Language
UGC NET Syllabus for Urdu 11. Right to equality, one of the fundamental rights, is enunciated in the constitution under
UGC NET Syllabus for Visual Arts Part III, Article:
UGC NET Syllabus for Women Studies
(A)12
UGC NET Syllabus for Yoga

Section 3: UGC NET Examination: Solved Paper 1


(B) 13
2006 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 (C) 14
2006 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2007 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 (D) 15
2007 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 Answer: (C)
2008 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2009 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2009 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1 12. The main thrust of Right to equality is that it permits:
2010 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2010 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1 (A) class legislation
2011 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2011 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1 (B) equality before law and equal protection under the law
2012 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
(C) absolute equality
2012 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2013 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 (D) special privilege by reason of birth
2013 September UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2013 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1 Answer: (B)
2014 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2014 December UGC NET Previous Years Solved Paper 1
2015 June NTA UGC NET Solved Question Paper-1
13. The social and economic inequality in the society can be bridged by:
2015 December NTA UGC NET Solved Question Paper 1
2016 July NTA UGC NET Solved Question Paper-1 (A) executive and legislative action
2016 August NTA UGC NET Solved Question Paper-1
2017 January NTA UGC NET Solved Question Paper-1 (B) universal suffrage
2017 November NTA UGC NET Solved Question Paper-1
2018 July 8 NTA UGC NET Solved Question Paper-1
(C) identical treatment

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 5/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

2018 July 22 NTA UGC NET Solved Question Paper-1 (D) none of the above
2018 December NTA UGC NET Solved Question Paper-1
2019 June NTA UGC NET Solved Question Paper-1 Answer: (A)
Section 4: UGC NET Examination: Solved Paper 2 of
All Subjects
NTA UGC NET Solved Question Paper-1 14. The doctrine of classification is evolved to:
UGC NET Solved Question Papers in Adult Education
(A) Help weaker sections of the society
UGC NET Solved Question Papers in Anthropology
UGC NET Solved Question Papers in Arab Culture and Islamic (B) Provide absolute equality
Studies
UGC NET Solved Question Papers in Archaeology (C) Provide identical treatment
UGC NET Solved Question Papers in Commerce
UGC NET Solved Question Papers in Comparative Literature (D) None of the above
UGC NET Solved Question Papers in Comparative Study of
Religions Answer: (A)
UGC NET Solved Question Papers in Computer Science
UGC NET Solved Question Papers in Criminology
UGC NET Solved Question Papers in Defence and Strategic 15. While dealing with diverse problems arising out of an infinite variety of human
Studies
relations, the government
UGC NET Solved Question Papers in Economics
UGC NET Solved Question Papers in Education (A) must have the power of making special laws
UGC NET Solved Question Papers in Electronic Science
UGC NET Solved Question Papers in English (B) must not have any power to make special laws
UGC NET Solved Question Papers in Environmental Sciences
UGC NET Solved Question Papers in Folk Literature (C) must have power to withdraw equal rights
UGC NET Solved Question Papers in Forensic Science
(D) none of the above
UGC NET Solved Question Papers in Geography
UGC NET Solved Question Papers in History Answer: (A)
UGC NET Solved Question Papers in Home Science
UGC NET Solved Question Papers in Human Rights & Duties
UGC NET Solved Question Papers in Indian Culture
UGC NET Solved Question Papers in International Studies and 16. Communication with oneself is known as:
Area Studies
UGC NET Solved Question Papers in Labour Welfare
(A) Group communication
UGC NET Solved Question Papers in Law (B) Grapevine communication
UGC NET Solved Question Papers in Library and Information
Science (C) Interpersonal communication
UGC NET Solved Question Papers in Linguistics
UGC NET Solved Question Papers in Management (D) Intrapersonal communication
UGC NET Solved Question Papers in Mass Communication and
Journalism Answer: (D)

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 6/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

UGC NET Solved Question Papers in Museology and


Conservation
UGC NET Solved Question Papers in Music 17. Which broadcasting system for TV is followed in India?
UGC NET Solved Question Papers in Public Administration
UGC NET Solved Question Papers in Performing Arts (A) NTSE
UGC NET Solved Question Papers in Philosophy
(B) PAL
UGC NET Solved Question Papers in Physical Education
UGC NET Solved Question Papers in Political Science (C) SECAM
UGC NET Solved Question Papers in Population Studies
UGC NET Solved Question Papers in Psychology (D) NTCS
UGC NET Solved Question Papers in Social Medicine and
Community Health Answer: (B)
UGC NET Solved Question Papers in Social Work
UGC NET Solved Question Papers in Sociology
UGC NET Solved Question Papers in Tourism Administration 18. All India Radio before 1936 was known as:
and Management
UGC NET Solved Question Papers in Tribal and Regional (A) Indian Radio Broadcasting
Language
UGC NET Solved Question Papers in Visual Arts (B) Broadcasting Service of India
UGC NET Solved Question Papers in Women Studies
(C) Indian Broadcasting Service
Section 5: Year-wise UGC NET Question Papers
UGC NET Examination 2004 December Question Papers (D) All India Broadcasting Service
UGC NET Examination 2005 June Question Papers
UGC NET Examination 2005 December Question Papers Answer: (C)
UGC NET Examination 2006 June Question Papers
UGC NET Examination 2006 December Question Papers
UGC NET Examination 2007 June Question Papers 19. The biggest news agency of India is:
UGC NET Examination 2007 December Question Papers
UGC NET Examination 2008 June Question Papers (A) PTI
UGC NET Examination 2008 December Question Papers
UGC NET Examination 2009 June Question Papers (B) UNI
UGC NET Examination 2009 December Question Papers
(C) NANAP
UGC NET Examination 2010 June Question Papers
UGC NET Examination 2010 December Question Papers (D) Samachar Bharati
UGC NET Examination 2011 June Question Papers
UGC NET Examination 2011 December Question Papers Answer: (A)
UGC NET Examination 2012 June Question Papers
UGC NET Examination 2012 December Question Papers
UGC NET Examination 2013 June Question Papers
20. Prasar Bharati was launched in the year:
UGC NET Examination 2013 September Question Papers
UGC NET Examination 2013 December Question Papers (A) 1995
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 7/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

UGC NET Examination 2014 June Question Papers (B) 1997


UGC NET Examination 2014 December Question Papers
UGC NET Examination 2015 June Question Papers (C) 1999
UGC NET Examination 2015 December Question Papers
UGC NET Examination 2016 July Question Papers
(D) 2001
UGC NET Examination 2016 August Question Papers Answer: (B)
UGC NET Examination 2017 January Question Papers
www.netugc.com

UGC NET Examination 2017 November Question Papers


UGC NET Examination 2018 July Question Papers
UGC NET Examination 2018 December Question Papers
UGC NET Examination 2019 June Question Papers

Section 6: UGC NET Examination: About


NTA UGC NET December 2019 Notification 21. A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure
Subjects of NTA UGC NET June 2019 based upon a sample is known as:
Syllabus of NTA UGC NET December 2019 Examination
(A) Sample parameter
NTA UGC NET Solved Question Paper-2
NTA UGC NET Test Centres / Coordinating Institutes (B) Inference
How to Prepare for UGC NET Examination
UGC NET Success Stories (C) Statistics
About UGC NET Guide Website
UGC NET Previous Years Examination Question Paper 1, 2 and (D) None of these
3
Answer: (C)
Section 7: UGC SET/SLET Examination: Solved Paper
1
2012 AP SET Previous Years Solved Paper I
2013 September AP SET Previous Years Solved Paper I
22. The importance of the correlation co-efficient lies in the fact that:
2013 December CG SET Previous Years Solved Paper I
(A) There is a linear relationship between the correlated variables.
2013 December G SET Previous Years Solved Paper I
2013 December K SET Previous Years Solved Paper I (B) It is one of the most valid measure of statistics.
2013 February M SET Previous Years Solved Paper I
2013 December WB SET Previous Years Solved Paper I (C) It allows one to determine the degree or strength of the association between two
variables.
Section 8: UGC NET Examination: Sample Paper
UGC NET Paper I Sample Questions (D) It is a non-parametric method of statistical analysis.
UGC NET Paper II Sample Questions
UGC NET Paper III Sample Questions Answer: (C)
Multiple Choice Type Questions and Answers 1-50
Multiple Choice Type Questions and Answers 51-100
Multiple Choice Type Questions and Answers 101-150 23. The F-test:
Multiple Choice Type Questions and Answers 151-200

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 8/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

Multiple Choice Type Questions and Answers 201-250 (A) is essentially a two tailed test.
Section 9: UGC SET/SLET in Library and Information (B) is essentially a one tailed test.
Science Paper 2: Solved Papers
2013 December K SET in Library Science Paper II (C) can be one tailed as well as two tailed depending on the hypothesis.
2013 February M SET in Library Science Paper II
2013 December WB SET in Library Science Paper II (D) can never be a one tailed test.
2013 December K SET in Library Science Paper III
Answer: (C)
2013 February M SET in Library Science Paper III
2013 December WB SET in Library Science Paper III

Section 10: UGC NET/SET/SLET in Library and


Information Science Paper 2 Write up 24. What will be the next letter in the following series?
Abstracting Periodicals DCXW, FGVU, HGTS
Academic Library
Academic Status of a Librarian (A) AKPO
Accessioning Work
Administration Vs Management (B) JBYZ
Archives
Array and Chain
(C) JIRQ
Basic Principles of Library Building Design (D) LMRS
Bengal Library Association
Bibliographic Control Answer: (C)
Bibliography
Blog
Book Order
Book Selection Theories
25. The following question is based on the diagram given below. If the two small circles
represent formal class-room education and distance education and the big circle stands for
British Library’s Automated Information SErvice (BLAISE)
Budgeting
university system of education, which figure represents the university systems?
Circulating Library
Citation Analysis
Cloud Computing
Collection Development
Common Communication Format (CCF)
Communication
Communication of Information
Components of Information System
Concepts Related to Software Packages Answer: (B)
Content Management System (CMS)
Copyright Library
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Consortium
Critical Path Method (CPM)
26. The statement, 'To be non-violent is good' is a:
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 9/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

Current Awareness Service (CAS) (A) Moral judgement


Data Mining
Data Warehouses (B) Factual judgement
Data, Information, Knowledge and Wisdom
Database
(C) Religious judgement
Databases (D) Value judgement
Decision Making
Defence Scientific Information and Documentation Centre Answer: (A)
(DESIDOC)
Delegation of Authority
Developing Library Network (DELNET)
Development of Knowledge 27. Assertion (A): Man is a rational being.
Digital Library
Reason (R): Man is a social being.
Digital Media Preservation and Conservation Techniques
Digital Millennium Copyright Act (DMCA) (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Discussion Forum
Discussion Groups (B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
Document Delivery Service (DDS)
Dubline Core Metadata Elements Set
(C) (A) is true but (R) is false
Duties and Responsibilities of the Librarian
(D) (A) is false but (R) is true
E- Journal
E-Document Answer: (B)
E-documents
Editor / Compiler / Author / Owner Corner
Electronic Mail (Email)
Environmental Information System (ENVIS)
28. Value Judgements are:
Evaluation of Reference Sources
(A) Factual Judgements
Finance
Formation of Subject (B) Ordinary Judgements
Free Books
Function of Management (C) Normative Judgements
Guwahati Library Association (GLA)
Human Resource Management
(D) Expression of public opinion
Hypotheses Answer: (C)
Identification of Material for Selection
Indexing and Abstracting Service
Indexing Periodical / Journal
Indian National Digital Library in Engineering Sciences and 29. Deductive reasoning proceeds from:
Technology (INDEST) Consortium
Induction, Orientation and Placement
(A) general to particular
INFormation and LIBrary NETwork (INFLIBNET)
(B) particular to general
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 10/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

Information as a Resource / Commodity (C) one general conclusion to another general conclusion
Information Exchange Groups
Information Explosion (D) one particular conclusion to another particular conclusion
Information Society
Information System
Answer: (A)
Institutional Repository Software Packages
Integrated Service Digital Network (ISDN)
Intellectual Property Rights (IPR) 30. AGARTALA is written in code as 14168171, the code for AGRA is:
International Article Number [European Article Number] (EAN)
International bibliographic Information System for the (A) 1641
AGRicultural Sciences and technology (AGRIS)
International Coalition of Library Consortia (ICOLC) (B) 1416
International Federation for Information and Documentation
(FID)
(C) 1441
International Nuclear Information System (INIS)
(D) 1461
International Standard Bibliographic Description (ISBD)
Internet Answer: (D)
Internet Browsing and Searching
Invisible College
Job Analysis
Job Description
31. Which one of the following is the most comprehensive source of population data?
Joint Academic Network (JANET) (A) National Family Health Surveys
Knowledge Management (KM)
Leadership (B) National Sample Surveys
Learning Management System (LMS)
Librametric, Bibliometric, Scientometrics, Informetrics (C) Census
Librarians in Different Types of Libraries
(D) Demographic Health Surveys
Librarian’s Day
Library Answer: (C)
Library and Information Policy at the National Level
Library and Information Science
Library and Information Science as a Profession
Library and Information Science Education in India 32. Which one of the following principles is not applicable to sampling?
Library as a Complex Open System
(A) Sample units must be clearly defined
Library as a Social Institution
Library Association (LA) (B) Sample units must be dependent on each other
Library Building and Equipments
Library Cataloguing (C) Same units of sample should be used throughout the study
Library Classification
Library Committee (D) Sample units must be chosen in a systematic and objective manner
Library Extension Services
Answer: (B)
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 11/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

Library Furniture and Fittings


Library Governance and Authority
Library Legislation in India 33. If January 1st, 2007 is Monday, what was the day on 1st January 1995?
Library Management Software Packages
Library Movement in India
(A) Sunday
Library Network (B) Monday
Library of Congress
Library Rules and Its Components (C) Friday
Library Standards
Library System Analyst (D) Saturday
Linkage of Library and Information Science with Other
Disciplines
Answer: (A)
Local Area Network (LAN)
Local Library Associations
Long Answer Type 34. Insert the missing number in the following series:
Machine Readable Cataloguing (MARC)
Machine Readable Cataloguing 21 (MARC 21) 4 16 8 64 ? 256
Maintenance Service
Management
(A) 16
Management School of Thought
(B) 24
Managing Research Work
Manpower Planning (C) 32
Marketing of Library and Information Sources and Services
MEDical Literature Analysis and Retrieval System (MEDLARS) (D) 20
Melville Dewey
Metadata
Answer: (A)
Motivation of Personnel
National Information System for Science and Technology
(NISSAT) 35. If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%; what would be its selling price in order
National Institute of Science Communication and Information to earn a profit of 11%?
Resources (NISCAIR)
National Knowledge Network (NKN) (A) Rs. 222.50
National Library
National Library and Information Services Infrastructure for (B) Rs. 267
Scholarly Content (N-LIST)
National Library Catalogue (C) Rs. 222
National Library Day / National Library Week
National Mission on Education through Information and
(D) Rs. 220
Communication Technology (NME-ICT)
Answer: (C)
National Programme on Technology Enhanced Learning
(NPTEL)
National Social Science Documentation Centre (NASSDOC)
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 12/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019
Networking 36. WYSIWYG - describes the display of a document on screen as it will actually print:
Newsletter
NKN Vs NME-ICT (A) What you state is what you get
Non Documentary Sources of Information
Online Chat
(B) What you see is what you get
Online Computer Library Centre (OCLC)
(C) What you save is what you get
Online Public Access Catalog (OPAC)
Online Service (D) What you suggest is what you get
Open Systems Interconnection (OSI) Model
Personal/Private Library Answer: (B)
Plagiarism
Planning a Library and Information Science Centre / Library
Presentation of Data 37. Which of the following is not a Computer language?
Preservation and Conservation of Library Materials
Principles of Management (A) PASCAL
Print Material Preservation and Conservation Techniques
Processing of Books (B) UNIX
Profession
Program Evaluation and Review Technique (PERT)
(C) FORTRAN
Properties of Information (D COBOL
Public Service
Raja Rammohan Roy Library Foundation (RRRLF) Answer: (B)
Recruitment, Selection and Test
Reference and Information Service
Reference Sources
References
38. A key-board has at least:
Research (A) 91 keys
Research Design
Research Methods in Library and Information Science and (B) 101 keys
Services
Research Report (C) 111 keys
Research Supervisors / Monitoring and Evaluation
Resource Description and Access (RDA)
(D) 121 keys
Retrospective Conversion
Answer: (B)
Role of Information
Sampling Technique
School Library
Scientific Method 39. An E-mail address is composed of:
Search Engines
Selection of Vendor
(A) two parts
Selective Dissemination of Information (SDI) Service
(B) three parts
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 13/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

Shiyali Ramamrita Ranganathan (C) four parts


Short Answer Type
Social Network (D) five parts
Sources of Documentary Information
Special Library
Answer: (A)
Staffing Pattern of the Library
Standard Bibliographic Format
Standard Citation Styles 40. Corel Draw is a popular:
Statistical Inference
Statistical Method (A) Illustration programme
www.netugc.com

Statistics
Steps in Compilation of a Subject Bibliography
(B) Programming language
Steps in the Selection of Hardware (C) Text programme
Structure of Subjects
Subject Bibliography (D) None of the above
System
System Approach (System Procedure) Answer: (A)
System Development Life Cycle (SDLC) www.netugc.com

Technological Gatekeepers
Theories of Information
Thesaurus
Tools and Techniques of Data Analysis
Tools and Techniques of Data or Information Collection
Total Quality Management (TQM)
Training and Development 41. Human ear is most sensitive to noise in which of the following ranges:
Types of Library Software Packages
(A) l-2 KHz
Types of Reference and Information Service
Types of Research (B) 100-500 Hz
UGC-Infonet E-journal Consortium
Union Catalogues (C) 10-12 KHz
UNISIST
Universal Machine Readable Catalogue (UNIMARC) (D) 13-16 KHz
Verification of Bibliographic Details
Answer: (Wrong question)
Virtual Library
Web 2.0
Web Directories
Web Resources and Film Preservation 42. Which one of the following units is used to measure intensity of noise?
Wiki
2006 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1
(A) decibel
(B) Hz

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 14/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

(C) Phon

(D) Watts/m2
Answer: (A)

43. If the population growth follows a logistic curve, the maximum sustainable yield:
(A) is equal to half the carrying capacity.
(B) is equal to the carrying capacity.
(C) depends on growth rates.
(D) depends on the initial population.
Answer: (A)

44. Chemical weathering of rocks is largely dependent upon:


(A) high temperature
(B) strong wind action
(C) heavy rainfall
(D) glaciation
Answer: (C)

45. Structure of earth's system consists of the following:


Match List-I with List-II and give the correct answer.
List-I (Zone) List-II (Chemical Character)
(a) Atmosphere (i) Inert gases
(b) Biosphere (ii) Salt, fresh water, snow and ice

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 15/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

(c) Hydrosphere (iii) Organic substances, skeleton matter


(d) Lithosphere (iv) Light silicates
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)


(c) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B)

46. NAAC is an autonomous institution under the aegis of:


(A) ICSSR
(B) CSIR
(C) AICTE

(D) UGC
Answer: (D)

47. National Council for Women's Education was established in:


(A) 1958
(B) 1976
(C) 1989
(D) 2000
Answer: (A)

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 16/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

48. Which one of the following is not situated in New Delhi?


(A) Indian Council of Cultural Relations
(B) Indian Council of Scientific Research
(C) National Council of Educational Research and Training
(D) Indian Institute of Advanced Studies
Answer: (D)

49. Autonomy in higher education implies freedom in:


(A) Administration
(B) Policy-making
(C) Finance
(D) Curriculum development
Answer: (D)

50. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:
List-I (Institutions) List-II (Locations)
(a) Dr. Hari Singh Gour University (i) Mumbai
(b) S.N.D.T. University (ii) Baroda
(c) M.S. University (iii) Jodhpur
(d) J.N. Vyas University (iv) Sagar
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (ii) (vi) (iv)
www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 17/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

(C) (iii) (i) (ii) (iv)


(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (A)
You may be also interested in the following UGC NET Examination solved question paper 1.

1. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2006 June


2. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2006 December
3. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2007 June
4. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2007 December
5. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2008 June
6. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2008 December
7. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2009 June
8. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2009 December
9. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2010 June
10. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2010 December
11. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2011 June
12. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2011 December
13. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2012 June
14. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2012 December
15. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2013 June
16. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2013 September
17. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2013 December
18. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2014 June
19. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2014 December
20. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2015 June
21. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2015 December
22. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2016 June
23. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2016 August
24. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2017 January
25. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2017 November
26. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2018 8th July
27. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2018 22nd July
28. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2018 December
29. UGC NET Examination Solved Question Paper-1 of 2019 June
www.netugc.com

Comments

You do not have permission to add comments.

Report Abuse | Powered By Google Sites


www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 18/19
2/12/2020 2008 June UGC NET Previous Years Solved Paper 1 - Free Online NTA UGC NET Guide Book December 2019

www.netugc.com/2008-june-ugc-net-previous-years-solved-paper-1 19/19