Sunteți pe pagina 1din 1

Leopardul (în termeni științifici Panthera pardus) este un mamifer carnivor de mari dimensiuni

din familia felinelor, ce aparține genului Panthera. El este vestit pentru capacitatea sa de a se
adapta, iar datorită simțurilor sale excelent dezvoltate și a desenului blănii poate fi cu greu observat.
Poate fi întâlnit din zonele semideșertice și până în zonele reci. Leopardul este una din cele mai
mari feline, cu o greutate cuprinsă între 40–80 kg, o înălțime de 60–80 cm și cu o lungime a corpului
de până la 2 m. Cu toate că are dimensiuni relativ mari, leopardul este un animal agil. Poate trăi
până la 20 ani și chiar mai mult.
De regulă, blana sa este de culoare galbenă cu pete negre, cu un desen caracteristic. O varietate a
sa, pantera neagră, este unicul leopard cu blana de culoare neagră în întregime. Acesta trăiește
în Malaysia și are o formă de melanism. Este o varietate periclitată, dar greu de studiat, deoarece
exemplarele nu puteau fi deosebite prin fotografiere cu camere foto în lumină vizibilă. S-a constat că
fotografiile cu camere foto în infraroșu pun în evidență pete specifice, invizibile altfel, permițând
recenzarea și urmărirea exemplarelor aflate în libertate.[1]