Sunteți pe pagina 1din 10

Business Etiquette & Corporate Governance

MCQ

1)The set of norms of behaviour and attitude in every workplace is:

a)self-evolved

b)nationally laid down

c)internationally prescribed

d)dictated by the board

2)When introducing ourselves, we should use:

a)only the surname

b)only our designation

c)only our first name

d)both the first name and the surname

3)In business, when you fail to recall the name of a person met earlier, you can ask him or her:

a)for his or her surname

b)to excuse you for forgetting his or her name

c)for his or her initials

d)for his or her business card

4)In business telephone calls, when making a request always use:

a)the interrogative form

b)the passive form

c)the imperative form

d)direct categorical statements

5)As a host, you would invite visiting foreign guests to a business dinner:

a)through a messenger

b)by announcing the dinner at a meeting


c)by writing an invitation letter

d)personally, face-to face

6)At an Arab business party, alcohol is:

a)served first

b)served last

c)not served at all

d)served continuously

7)In many parts of the world, such as Latin America and India, keeping the eyes lowered is a sign of:

a)timidity

b)dishonesty

c)evasiveness

d)respect

8)In different cultures, colors represent:

a)the same thing

b)arbitrary things

c)different things

d)insignificant things

9)In business, keep telephone calls very short because the other person may not be:

a)noting down what you say

b)free to talk to you

c)paying attention to you

d)interested in talking to you

10)People from other countries can be easily put at ease by speaking to them in:

a)their language

b)sign language

c)your own language


d)English

11You pass a co-worker in the hallway and he asks “How are you?”. You respond by:

a. Telling him that your back has been hurting you and you have a cold

b. Saying “Fine, thanks”

c. Explaining that you are tired and stressed out in your job

12. Canadians value closeness and friendliness. It is appropriate to stand close to a business contact and

frequently touch his/her arm while talking.

a. True b. False

13. A co-worker comes to your office to introduce you to a friend of his. You:

a. Smile and nod

b. You stand up, establish eye contact, smile and shake his hand

c. Wave and tell him how happy you are to meet him

d. Give him a “high five”

14. You have a meeting with a colleague from a different department scheduled for 10:00am. You’ve spoken
to

the receptionist and you have been waiting outside the colleague’s office for a while and it is now 10:05. You

want to make sure the person knows you’re there. You:

a. Peek your head in the doorway and say “Excuse me”

b. Stand near the door where your colleague will see you

c. Continue to sit and wait

d. Enter the office confidently, introduce yourself and remind them you have a 10:00 am meeting.

15. After a meeting with a contact, in order to express your thanks, it is appropriate to:

a. Send him/her a small box of chocolates with a note

b. Drop by the office and give him/her a hot cup of coffee

c. Send a dozen red roses to his/her home

d. Send a thank you letter

16. When meeting a contact of the opposite sex the man should wait for the woman to initiate the handshake.
a. True b. False

17. When breaking the ice with a contact at the beginning of a meeting it is appropriate to discuss such things
as

the weather, politics and traffic.

a. True b. False

18. When corresponding with a business contact by email you should:

a. Be as formal as if you were writing an actual letter on paper

b. Be a little more informal to appear up-to-date with technology and the trend towards a relaxed work

atmosphere

19. It is acceptable to leave on your personal cellular phone during office hours and answer it when it rings.

a. True b. False

20. A co-worker shares office gossip/rumors with you. You:

a. Thank him for telling you and pass the stories on

b. Check out the facts with other employees

c. Politely listen and keep the information to yourself

21.You are running 15 minutes late to a meeting with a client. What should you do?

(A) Stop what you’re working on and leave for the meeting immediately

(B) The client is your friend, he will wait as long as you want

(C) Your client won’t mind waiting, 15 minutes is nothing

(D) Call the client and tell him that you’ll be there in a few minutes

22. Where should friends and family wait when visiting you at work?

(A) At your work station

(B) In the waiting area, break room, or cafeteria

(C) In your co-worker’s cubicle who is out of the office


(D) In the bathroom

23. You invite an out-of-town client to dinner to discuss work; you should:

(A) Take them to your favorite sports bar that’s showing an important game

(B) Take them to an upscale French restaurant with a romantic ambience

(C) Ask for their preference and pick an appropriate restaurant

(D) Invite the client to your office to eat fast food

24. Your boss shows up late to a meeting that is about to conclude. You should:

(A) Thank her for stopping by; politely interrupt the person speaking at the meeting and debrief your boss on
the agenda

(B) Slightly nod when she enters but continue with the meeting without bringing her up to speed

(C) Once the session is over, tell her that it is bad practice to show up late for meetings

(D) Openly criticize your boss about being tardy upon her arrival

25. Your friend from college joins your company in a superior role to you. How should you interact with her
in the office?

(A) Talk informally and don’t take her orders seriously

(B) Show disdain and jealousy because she was offered a higher position while you weren’t

(C) Break your friendly ties with her completely and maintain only a professional relationship

(D) Treat her like a superior in the office and as a friend outside

26. Unlike social etiquette, office and business etiquette are primarily based on:
(A) Hierarchy and power

(B) Personal relations between co-workers

(C) Common sense and courtesy

(D) Option a and c

27. Which of the following is not good email etiquette?

(A) Keeping your email brief and to the point

(B) Putting the purpose of the email in the subject field

(C) Sending funny YouTube videos and personal emails to co-workers

(D) Using a signature that includes your contact information following your message
28. It is a Casual Friday, but you have a meeting with a client. How should you dress that day?

(A) Casually

(B) A little nicer than usual, but nothing too formal

(C) In your pajamas

(D) In business casual

29. Emails should be replied to within ___ hours while phone calls should be returned within ___ hours.

(A) 48, 24

(B) 24, 4

(C) 4, 24

(D) 24, 24

30. Your office culture allows you to keep personal items on your desk and in your cubicle. You:

(A) Fill your desk with pictures of family and friends, kids’ artwork, favorite knick knacks, and

(B) Balance personal and office items in your cubicle. One in five objects on your desk can be personal

(C) Avoid displaying anything other than work-related items on your desk. It is inappropriate to your
attention.

(D) Your cubicle is a mess of scattered papers, so you do not have any space for personal items

31. A client comes to meet you and enters your office.Do you:
A.Invite him to sit.
B.Allow him to take a seat.
C.Say nothing
32. . At an official gathering you come across people gossiping and laughing wrongly at a very close
colleague,your reaction would be to:
A Laugh at the absent colleague.
B Clarify the real situation.
C Do not react, just listen and keep quiet.
33.  You happen to know only the host at an official get- together ,in such a case :
A You cling to the host.
B Just be relegated to the corner of the hall.
C Be proactive, interact with others on your own initiative.
34. You find hair in your food, you
A Show the strand of hair to everyone present.
B Call for the server and yell at him.
C Quietly ask for food to be replaced.
35. You see a friend at a restaurant in the midst of a business dinner.You excuse yourself and go to greet
your friend.Where do you place your napkin?
A Take it with you.
B Fold it and place it on the left of your plate.
C Leave it on the chair.
36. At a business meal when do you start discussing business?
A.As soon as you are seated.
B.After the starters are ordered.
C.After the main course is ordered.
D.After the dessert.

ANSWERB KEY:
1)A 2)D 3)D 4)A 5)D 6)C 7)D 8)C 9)B 10)A 11)B 12)B 13)B 14)C 15)D 16)B 17)B 18)A 19)B 20) C
21)D 22)B 23)C 24)A 25)D 26)D 27)C 28)D 29)B 30)B 31)A 32)C 33)C 34)C 35)C 36)C

Short Questions:

UNIT-I:

1) Explain the concept of business etiquette. What are the basic rules of business etiquette?

2) Explain the business etiquette of introducing yourself and others

3) How should a host and a guest behave in business meals?

4) Write an explanatory note on a business-to-business etiquette

5) Discuss the manners you would observe while receiving and making calls on telephone

UNIT-II:

1)What point should be kept in view while doing business with foreigners?

2) Give important rules of inter- personal business relations

3) Explain the etiquette expected of a host when he invites clients over business meals
4) Describe how the conduct and manners of an individual reflect the culture and etiquette of
his company.

5) What is meant by posture? How does it affect communication

6)Is ethics important in business. Comment.

UNIT-III

1)What is work Ethics? Explain.

2) Advantages of Managing Ethics in Work Places

3)Explain Ethical Dilemma

4) What does environmental ethics mean?

5)Explain various ethical issues in consumer behavior.

UNIT-IV

1)What characteristics of the board of directors usually lead to effective corporate governance?

2) What does "corporate governance" mean? What are some of the characteristics of a weak corporate
governance structure that would promote fraud?

3) What is the need for CSR? State the benefits of CSR.

4) Mention the importance of Capital Market.

5) What is Audit Committee? Explain.

6) What is the relationship between CSR and Corporate Governance?

Long Questions

UNIT-I

1) What Is Meant By Business Etiquette?


2) Why Is Business Etiquette Important In The Workplace?
3) What Do You Mean By Social Etiquette?
4) What Are The Rules Of Etiquette?
5) What Is Office Etiquette?
6) What Is Good Grooming And Why Is It Important?
UNIT-II

1)Discuss how culture influences ethical decision-making and how that creates problems for a global
ethical code of conduct.
2)What are some common ethical types? Why do business people need it? Can ethics be taught to
people?

3)What are ethical principles in business?

4)What are some criteria for ethical decision making?

5)Explain the need for ethical behavior by a firm.

6)What are the importance of business ethics

7) what are the main characteristics of Business Ethics

UNIT-III
1)List out the guidelines for managing ethics in workplace.

2)Explain various ethical theories in detail.

3) What can be advantages of Managing Ethics in Workplaces .Comment.

4) What can be the characteristics of Ethical Dilemma.

5)What are the main environmental issues facing India and the world

6)What is the role of the employer to maintain safety at work place

UNIT-IV
1) Who are an organization’s stakeholders and what is the basis for their legitimacy?
2) What do you mean by Corporate Social Responsibility (CSR)?
3) Why should an organisation be socially responsible
4) What is the role of business in society.
5) What is corporate governance and what is the scope of the same
6) What are the principles of corporate governance
7) What are the internal and external corporate governance control mechanisms
8) What are the features of corporate governance
9) What are the benefits of corporate governance
10) Explain the regulatory frame work of corporate governance in India
11) List down the various committees to ensure adherence to corporate governance
12) What is whistle blowing and explain the relevance of the same
13) What are the rights of shareholders
14) How does SEBI ensure adherence to corporate governance
15) What is the Role of Board of directors in any company
16) What are the arguments for and against CSR
17) Give some examples of how CSR is implemented in companies
18) What is work place harassment. What are its components
19) What are the CSR towards various business groups