Sunteți pe pagina 1din 14

„Centrul de formare profesională”

www.reflexovital.ro

GRILE
MODULUL MASAJ REFLEXOGEN
PROBA TEORETICĂ
Aceste subiecte sunt de tip complement simplu
(raspunsurile contin o singură variantă corectă)

1. Mica circulaţie este:


a. circuitul sângelui intre inima şi periferie
b. circuitul sângelui intre inimă şi plămâni
c. circuitul inimii între inimă şi cap.
2. Revoluţia cardiacă cuprinde:
a. sistolă, diastolă
b. pulsul cardiac şi frecvenţa cardiacă
c. mica şi marea circulaţie.
3. Arterele sunt:
a. vase care conduc sângele de la periferie la inimă
b. vase care pleacă de la inimă
c. încărcate intotdeauna cu oxigen.
4. Intervalul normal al tensiunii arteriale este cuprins între:
a. 110/100
b. 120/70
c. 110-140/70-90.
5. Oxigenarea sângelui se face în:
a. marea circulaţie
b. mica circulaţie
c. în circulaţia coronariană.
6. Neuronul:
a. este unitatea structurală şi funcţională a sistemului nervos
b. transmite prin axon sensibilitatea către centru
c. transmite prin dendrite impulsul nervos către efectori (muşchi, glande).
7. Reflexele somatice sunt:
a. bicipital, pupilodilatator
b. rotulian, ahilean
c. cardiomotor, de micţiune.
8. Neuronul are:
a. 1 dentrită pentru conducerea informaţiei nervoase către efectori (muşchi,
glande)
b. 1 axon pentru conducerea informaţiei către efectori (muşchi, glande)
c. mai mulţi axoni.
9. Reflexele vegetative sunt:
a. reflexul rotulian, ahilean
b. reflexul bicipital, pupilodilatator
c. cardio-accelerator, vasomotor, de micţiune.
10. Funcţia de conducere a măduvei spinării:
a. deserveşte sensibilitatea exteroceptivă şi visceroceptivă
b. are la bază arcul reflex
c. este reprezentată de receptori, centri nervoşi şi efectori.
11. Sistemul osos:
a. formează cu articulaţiile aparatul locomotor
b. este componenta activa a aparatului locomotor
c. este componenta pasivă a aparatului locomotor.
12. Măduva osoasă are :
a. rol hematopoetic
b. are rol de stimulare nervoasă
c. se găseşte în epifiza oaselor lungi.
13. Funcţiile oaselor sunt :
a. de susţinere, protecţie, depozit
b. depozit pentru minerale (potasiu, natriu, posfor)
c. în mişcarea scheletului.
14. Vertebra este alcătuită din:
a. 5 regiuni topografice: cervical, toracal, lombar, sacral, coccigian
b. inel fibros şi nucleu pulpos
c. corp vertebral şi arc.
15. Discul intervertebral:
a. este o structură cartilaginoasă asemănatoare meniscurilor articulare
b. articulează corpi vertebrali adiacenţi
c. protejează în interior măduva spinării prin canalul medular.
16. Hipotiroidismul:
a. se datorează excesului de hormoni tiroidieni
b. produce cretinismul guşogen
c. produce nervozitate, scăderea în greutate, guşă.
17. Hormonul paratiroidean (PTH):
a. este produs de hipofiză
b. stimulează eliberarea glucozei (zahăr)
c. controlează metabolismul calciului.
18. Insulina:
a. hiposecreţia sa produce diabetul zaharat
b. este produsă de bilă
c. creşte glucoza (zahărul) din sânge.
19. Hormonii sexuali feminini sunt:
a. progesteron, colesterol
b. estrogen, progesteron
c. progesteron, testosteron.
20. Hipertiroidismul:
a. se datorează lipsei iodului din alimentaţie
b. produce mixedem (umflarea picioarelor)
c. produce scăderea în greutate, guşă , exoftalmie (ochi bulbucaţi).
21. Expiraţia este :
a. procesul prin care aerul pătrunde in cutia toracică
b. proces activ prin care creşte diametrul cutiei toracice
c. proces pasiv prin care toracele revine la dimensiunile anterioare.
22. Segmentele intestinului subţire sunt:
a. duoden, jejun, ileon
b. duoden, cec, ileon
c. jejun, ileon, colon.
23. Căile urinare externe sunt:
a. calice, pelvis sau bazinet
b. ureter, vezică urinară
c. ureter, prostată, uretră.
24. Glandele anexe ale tubului digestiv sunt:
a. glandele salivare, dinţi, limbă
b. bilă, suc gastric, suc pancreatic.
c. ficat, glande salivare, pancreas.
25. Inspiraţia:
a. este proces activ prin care cresc diametrele cutiei toracice
b. este proces pasiv prin care cutia toracica revine la dimensiunea anterioară
c. permite expulzarea aerului.
26. Dischinezia biliară:
a. reprezintă tulburarea tonusului şi motilităţii vezicii biliare
b. nu este influenţată de programul alimentar
c. nu este declanşsată de factori ca stres, surmenaj fizic şi psihic, etc.
27. Cistita este inflamaţia:
a. rinichiului
b. vezicii biliare
c. vezicii urinare.
28. Simptomatologia gastritei:
a. este ameliorată prin ingestia de alcool
b. este exacerbată de consumul de alimente
c. este reprezentată de dureri epigastrice cu senzaţie de arsură.
29. Anexita este:
a. inflamaţia endometrului uterin
b. inflamaţia anexelor tubului genital (ovare, trompe)
c. inflamaţia mucoasei vaginale.
30. Migrenele :
a. sunt dureri de cap cu durată între 4-72 de ore cu caracter recidivant
b. produce leziuni centrale pe termen lung
c. nu interferă cu desfăşurarea normală a activităţii.
31. Ce este reflexodiagnosticul?
a. ştiinţa zonelor reflexogene situate pe suprafaţa corpului la distanţă faţă de
organele pe care le reprezintă
b. reperarea punctelor sensibile, dureroase şi încărcate din zonele reflexe prin
palparea acestora
c. metodă de tratament prin masaj reflexogen cu scopul de a îmbunătăţi funcţiile
organismului.

32. . În scop de diagnosticare se foloseşte o scală a durerii de la 0 – 5. Atunci când


pacientul acuză o durere intensă în urma palpării unui punct reflex la nivel plantar,
aceasta înseamnă:
a. o afecţiune cronică
b. o afecţiune funcţională minoră
c. zonă fără dereglări.
33. Unele persoane pot acuza dureri peste tot în aria plantară, aceasta fiind o
hipersensibilitate sau o oboseală cronică şi atunci se recomandă:
a. apăsăm puţin mai tare ca să deblocăm depunerile de toxine
b. fricţionăm extremităţile pănă devin calde, după care se începe diagnosticarea
cu apăsări uşoare
c. oprim şedinţa aşteptând ca pacientul să depăşească perioada critică.

34. Ce indicaţii se fac pacientului înainte de masajul reflexogen?


a. să mănânce înainte şi să consume lichide
b. să se relaxeze şi să poarte obiecte metalice
c. să poarte haine lejere, să se hidrateze .

35. Modalităţile de relaxare:


a. nu se efectuează în caz de picioare reci
b. nu sunt necesare
c. se realizează prin fricţionare, tras de degete, etc.
36. Linia diafragmei pe faţa plantară este situată:
a. . se află în mijlocul tălpii
b. este situată imediat sub oasele metatarsiene
c. se afla la baza degetelor.
37. Zona reflexă a rinichilor se situează:
a. deasupra linia diafragmei, la aproximativ un cm după terminarea zonei reflexe
a esofagului
b. deasupra liniei taliei, în dreptul degetului doi, sub suprarenale şi deasupra
ureterelor
c. între linia taliei şi cea a călcâiului , făcând un traseu ce coboară oblic până la
vezica urinară.
38. Pe partea mediană a piciorului, deasupra liniei călcâiului, în zona bolţii plantare se
găseşte proiecţia:
a. organelor genitale
b. coloanei vertebrale
c. vezicii urinare.
39. Punctele reflexele ale coloanei vertebrale sunt localizate:
a. în partea mediană a curburii piciorului si degetului mare
b. partea laterală a curburii piciorului si a degetului mic.
c. la nivelul călcâiului.
40. Pe partea mediană a plantei (talpă) pornind de la extremitatea linei umerilor spre cea a
diafragmului, pe rădăcina halucelui, reprezintă zona reflexă pentru:
a. paratiroide
b. tiroidă
c. cerebel (creier mic).
41. Care din următoarele reglează metabolismul fosfocalcic al organismului?
a. pancreasul
b. paratiroidele
c. splina.
42. . Indicaţile reflexoterapiei sunt:
a. hipertensiune malignă
b. tumori maligne
c. eliminare toxine, profilaxie, menţinerea circulaţiei sanguine.
43. Bătăturile de la mâini şi picioare:
a. produc stază circulară
b. produc presiuni pe structuri nervoase
c. nu reprezintă depuneri toxice.

44. Reflexoterapia urmăreşte:


a controlul energetico-psihologic al pacientului
b. tratarea cauzelor
c. tratarea simptomelor.
45. Acţiunea reflexoterapiei:
a. este de stimulare directă a organelor interne
b. nu stimulează sistemul nervos
c. îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, stimulând eliberarea substanţelor toxice.
46. Cum reacţionăm atunci când un pacient acuză greaţă, ameţeală, gust amar în gură în
timpul unei şedinţe de reflexoterapie:
a. îi dăm să bea apă şi continuăm şedinţa
b. oprim şedinţa, recomandându-i să revină mai târziu, când se simte mai bine
c. facem o pauză de 2 zile în efectuarea tratamentului cu recomandarea –
consum de lichide .
47. Masajul reflexogen determină reacţii secundare?
a. numai dacă se lucrează 10 zile consecutiv
b. da, determinând eliminarea toxinelor şi detoxifierea organismului
c. nu se cunosc reacţii secundare.
48. O durere clasificată pe scala durerii cu 2, reprezintă:
a. o jenă – semnificând prezenţa unor dereglări funcţionale
b. durere intensă – semnificând afecţiuni cronice
c.senzaţie de apăsare – semnificând dereglări funcţionale minore.

49. Cauzele reacţiilor adverse:


a. atitudinea potrivnică a pacientului
b. alergia la produsele de terapie
c. destabilizarea bruscă a depozitelor toxice.
50. Pentru a stimula eliminarea unei pietre renale se recomandă:
a. efectua reflexoterapiei doar in cazul pietrelor renale mari
b. consum de lichide
c. masarea puternică a regiuni aparatului renal.
51. La persoanele cu tensiune arterială crescută:
a. nu facem niciodată masaj reflexogen
b. se recomandă aşezarea acestora şi nu culcarea lor, făcând presiuni mai uşoare
şi asigurându-ne că se află sub tratament medicamentos
c. facem presiuni mai puternice pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină şi
limfatică.

52. În cazul afecţiunilor acute durata unei şedinţe va fi:

a. aproximativ 30 minute, 2-3 şedinţe/zi


b. aproximativ 60 minute, pentru ca să avem rezultate cât mai repede şi eficient
c. nu lucrăm masaj reflexogen.
53. În cazul unor boli infecţioase, tumori, facem următoarea schemă de masaj:
a. plex solar, hipofiza, epifiza, sinus frontal, duct limfatic
b. plex solar, suprarenala, duct limfatic, splina, plex solar
c. nu facem masaj reflexogen.

54. Care din următoarea schemă de masaj o consideraţi potrivită pentru o pacientă cu
fibrom uterin?
a. plex solar, suprarenala, duct limfatic, uter, eliminare
b. plex solar, inimă, tiroidă, hipofiză, epifiză, eliminare, plex solar, centru genital,
(călcăi), uter, piept, plex solar, eliminare
c. plex solar, uter, piept, splina, plex solar.

55. Hipertensiunea este:


a. o afecţiune cronică
b. se vindecă intotdeauna prin tratament corect şi de lungă durată
c. se lucrează zona reflexă a splinei pentru scăderea tensiunii arteriale.
56. Pentru acţionarea unui singur punct reflex (ex. hipofiza, epifiza, vezica biliară) se
utilizează:
a. apăsare şi retragere
b. masarea circulară
c. tragerea înainte şi înapoi.
57. Pentru menţinerea echilibrului fizic, psihic şi energetic se recomandă:
a. 1 şedinţă la 2 săptămâni
b. 10 şedinţe zilnic sau de 3 ori pe săptămână
c. 1 şedinţă pe săptămână.
58. Tragerea înainte şi înapoi se utilizează:
a. pentru punctele mari (ficat, vezică)
b. pentru organele excretorii, numai în sensul evacuării
c. pentru zone întinse ( intestinul subţire).
59. Şedinţele de reflexoterapie în afecţiunile acute sunt de:
a. 20-30 minute, de 2-3 ori pe zi
b. minimum 40 minute
c. 10-20 minute.

60. Pentru afecţiuniile cronice sau profilaxie, reflexoterapia se realizează:


a. 30 minute de 2-3 ori pe săptămână
b. 10 minute datorită sensibilităţii locale
c. minim 40 minute (20 minute pe fiecare picior).
61. Echipamentul de lucru al personalului se schimba:
    a. o data pe saptamana
    b. zilnic
    c. zilnic sau de cate ori este nevoie
 
62. Instrumentarul se dezinfecteaza si se sterilizeaza:
    a. la inceputul programului de lucru
    b. la sfarsitul programului
    c. dupa fiecare client

63. Lenjeria curata se pastreaza:


    a. in dulapuri separate cu usi inchise
    b. alaturi de lenjeria folosita
    c. alaturi de echipamentul personalului

64. Peretii salonului trebuie sa fie din:


    a. gresie si faianta
    b. materiale usor lavabile
    c. Tapet.
65. . Definiţi limfa şi caracteristicile circulaţia limfatice.

………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
66. Definiţi tonusul muscular.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
67. . Definit hormonii şi da-ţi 3 exemple.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
68. Definiţi arcul reflex.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

69. . Definiţi pielea şi enumeraţi straturile sale.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

Se vor enumera minim 2 exemple, pentru punctaj maxim.

70. Enumeraţi glandele endocrine


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
71. . Enumeraţi rolurile circulaţiei limfatice.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
72. Enumeraţi rolul discului intervertebral.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

73. Enumeraţi factorii favorizanţi ai întoarcerii venoase.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

74. Enumeraţi curburile fiziologice în plan sagital ale coloanei vertebrale.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
75. Definiţi masajul reflexogen.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

76. . Definiţi reflexodiagnosticul.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
77. . Definiţi reacţiile adverse în reflexoterapie şi da-ţi exemple.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
78. . Definiţi zona (punctul) reflexă.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

79. Definiţi reflexologia.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
80. . Enumeraţi contraindicaţiile masajului reflexogen.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
81. Enumeraţi cauzele depunerilor toxice în tălpi.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

82. Enumeraţi avantajele reflexoterapiei.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

83. . Enumeraţi reacţiile posibile post reflexoterapie.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

84. Enumeraţi principiile reflexoterapiei.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
RĂSPUNSURI CORECTE corectate
1. B 16. B 31.B 46.C 61. C

2. A 17. C 32.A 47.B 62. C

3. B 18. A 33.B 48.A 63. A

4. C 19. B 34.C 49.C 64. B

5. B 20. C 35.C 50.B

6. A 21. C 36.B 51.B

7. B 22. A 37.B 52.A

8. B 23. B 38.C 53.C

9. C 24. C 39.A 54.B

10. A 25.A 40.A 55.A

11 .C 26.A 41.B 56.A

12. A 27.C 42.C 57.C

13. A 28.C 43.A 58.B

14. C 29.B 44.B 59.A

15. B 30. A 45.C 60.C

65 Limfa este o plasmă deproteinizată care circulă prin vasele limfatice. Circulaţia
limfatică diferă de cea sanguină prin:
. este adaptată la funcţia de drenaj al ţesuturilor, capilarele
. limfatice formând reţele terminale (sub formă de „fund de sac”) şi
nepermiţând schimbul ca şi capilarelor sanguine.
. pereţii vaselor limfatice sunt mai subţiri ca cei ai vaselor
sanguine.
66. Tonusul muscular este o proprietate fundamentală a muşchiului cu inervaţia păstrată,
reprezentând starea de contracţie uşoară şi permanentă a muşchiului în repaus,
manifestată printr-un grad mic de tensiune.

67. HORMONII - sunt produşi de excreţie ai glandelor endocrine, eliminaţi direct în


sânge, transportaţi la nivelul structurilor celulare, unde reglează intensitatea şi viteza unor
procese specifice.
68. ARCUL REFLEX stă la baza actului reflex, fiind constituit din receptori, care preiau
informaţiile din mediul extern, centrii nervoşi, la nivelul cărora se eliberează informaţia
şi se elaborează răspunsul şi efectorii care realizează comanda venită de la centrii.

69. Pielea este un organ receptor ce înveleşte corpul la exterior, având rol în protecţie şi
excreţie. Este alcătuită din : epiderm, derm, hipoderm.
70. . Glandele endocrine sunt:
- hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroida, pancreasul, suprarenalele, gonadele
femeiesti şi bărbăteşti (ovare, testicule).

71. Rolul sistemului limfatic:


 cale auxiliară de întoarcere a lichidului extracelular în sistemul venos;
 drenarea continuă a proteinelor tisulare extravazate prin capilare (în special le nivel
hepatic şi intestinal);
 transportul lipidelor absorbite în intestinul subţire (fiind insolubile nu penetrează
peretele capilar);
 în sistemul de apărare antiinfecţios prin efectul de barieră al ganglionilor:
 crearea de depozite de anticorpi.
72. Discul intervertebral are multiple roluri:
 menţine curburile coloanei vertebrale;
 readuce coloana la starea de echilibru, prin elasticitatea lui, după terminarea mişcării;
 redistribuie forţele în toată coloana;
 amortizează presiunile la care sunt dispuse diferitele segmente ale organismului.
73. Factorii care determină întoarcerea venoasă:
 activitatea de pompă a inimii, prin crearea şi menţinerea unei diferenţe de presiune între
venele cave şi atriul drept.
 păstrarea forţei de împingere imprimată iniţial de inimă
 presa abdominală, creată de coborârea diafragmei în timpul inspirului
 pompa musculară, determinată de contracţia musculaturii
 masajul pulsatil efectuat de arterele pe care le însoţesc.
74. Curburile fiziologice ale coloanei vertebrale în plan sagital sunt 2 tipuri de curburi:
cu concavitatea anterior - cifoză (ex. curbura toracală si sacrala) şi cu concavitatea spre
posterior – lordoză (ex. curbura lombară si cervicala).

75. Masajul reflexogen este o metodă de tratament prin masaj a punctelor reflexe,
sensibile, dureroase şi cu depuneri, cu scopul de a îmbunătăţi funcţiile organismului şi de
a stimula procesul natural de vindecare.
76. Reflexodiagnosticul - constă în reperarea punctelor sensibile, dureroase şi încărcate,
din zonele reflexe, putându-se descoperi astfel o suferinţă morfo-funcţională a organului
reflexogen, palpând zona reflexogenă, foarte bogată în terminaţii nervoase şi vasculare, în
profunzime.

77. Reacţia adversă reprezintă apariţia unui simptom nedorit .


Reacţile posibile din timpul sedinţei de reflexoterpiei pot fi:
 creşterea în volum a varicelor deja existente;
 inflamaţii articulare, datorate stazelor limfatice;
 deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburări cronice de circulaţie;
 apariţia unor echimoze atunci când se presează insistent punctele corespunzătoare
circulaţiei sangvine sau când la nivelul organismului există o tulburare privind
asimilarea calciului;
 dureri vii în organele corespondente datorită creşterii rapide a volumului sângelui care
asigură funcţionarea acestora;
 febră, dacă în corp există o infecţie latentă şi se stimulează formaţiunile limfatice.
78. Zonele reflexe sunt puncte, sau regiuni de proiecţie reflexă a organelor interne,
aflate la distanţă, fiind dispuse în general la extremităţile corpului, mâini picioare, dar
o adevărată hartă a corpului omenesc este reprezentată şi la nivelul urechilor şi al
limbii, precum şi în alte zone ale corpului: coloană vertebrală, faţă, cap

79. Reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafaţa
corpului în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă.

80. Contraindicaţiile reflexoterapiei:


Nu se recomandă reflexoterapia în tromboflebită pentru a nu facilita deplasarea
cheagurilor sangvine, odată cu creşterea fluxului sangvin.
 La femeile însărcinate se recomandă evitarea zonelor reflexe corespunzătoare organelor
genitale, pentru a nu provoca o expulzare prematură a fătului; de asemenea organele
genitale vor fi evitate şi la femeile aflate în perioada menstruaţiei, pentru a nu provoca o
hemoragie.
 La persoanele cu tensiune arterială crescută se recomandă aşezarea acestora şi nu
culcarea lor, pentru a evita o şi mai mare creştere a tensiunii.
 Unii o contraindică şi la cei cu tumori maligne, dar practica ne-a dovedit că ea nu face
nici un rău, dimpotrivă îmbunătăţeşte starea psihică a bolnavului şi în fazele mai
avansate calmează durerile, ajungându-se chiar la renunţarea la morfină.
 De asemenea, atunci când există leziuni sau traumatisme la nivelul picioarelor, se vor
masa alte zone reflexogene (mâini, urechi, etc.).

81. Cauzele depunerilor toxice pe talpă ( minim 2)

 Modul de viaţă prin alimentaţie, stare psihică şi stare mentală;


 Circulaţie sangvină insuficientă într-un anumit organ sau segment din corp.
 Bătăturile de la mâini sau picioare conduc la stază circulatorie zonală;
 Fracturi consolidate greşit şi/sau calusul vicios la mâini şi picioare, antrenează presiuni
anormale pe vase şi nervi implicând perturbări circulatorii zonale, care, în timp,
afectează organele corespondente prin insuficienţă circulatorie sau nervoasă.
 Folosirea de încălţăminte strâmtă şi incomodă care periclitează circulaţia sangvină la
nivelul picioarelor.

82. Avantajele reflexoterapiei sunt


 Cel mai mare avantaj este că acest gen de tratament poate fi efectuat tuturor indiferent
de vârstă, sex, stare de sănătate, atât în scop curativ cât şi ca o bună profilaxie.
 Reflexodiagnosticul este extrem de important deoarece ne ajută să facem o verificare a
stării de sănătate a unui individ, într-un timp foarte scurt.
 Reflexoterapia acţionează în totdeauna în sensul normalizării, neexistând nici un pericol
de agravare a unei stării de sănătate.
 Nu tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor.
 Un mare avantaj îl reprezintă lipsa completă de toxicitate.
 Normalizarea circulaţiei sangvine în organul sau zona afectată este extrem de
importantă deoarece sângele transportă substanţe de asimilaţie, dezasimilaţie şi apărare,
o bună circulaţie sangvină ducând la accelerarea vindecării şi reconstituirii ţesuturilor şi
organelor lezate.
 Tratarea cu ajutorul reflexoterapiei nu implică o dotare specială şi poate fi efectuată
chiar şi de persoana în cauză.

83. Reacţii posibile:


 creşterea în volum a varicelor deja existente;
 inflamaţii articulare, datorate stazelor limfatice;
 deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburări cronice de circulaţie;
 apariţia unor echimoze atunci când se presează insistent punctele corespunzătoare
circulaţiei sangvine sau când la nivelul organismului există o tulburare privind
asimilarea calciului;
 durerii vii în organele corespondente datorită creşterii rapide a volumului sângelui care
asigură funcţionarea acestora;
 febră, dacă în corp există o infecţie latentă şi se stimulează formaţiunile limfatice.

84. Principiile reflexoterapiei

 Corectarea celor trei factorii negativi implicaţi în procesul de boală : congestia


(responsabilă de apariţia tumorilor), inflamaţia şi tensiunea (responsabile de diminuarea
eficienţei sistemului imunitar).
 Îmbunătăţirea circulaţiei în organism şi eliminarea reziduurilor astfel încât toxinele să
nu se mai acumuleze în concentraţii dăunătoare, în ficat rinichi sau intestin.
 Scăderea senzaţiei de durere, prin stimularea eliberării de endorfine (analgezice
naturale), de către hipofiză.