Sunteți pe pagina 1din 2

Exemplu examen Endocrinologie

1. Care este tratamentul indicat in Cushingul iatrogen?


a. Chirurgia transfenoidala
b. Adrenalectomia
c. Reducerea progresiva a corticoterapiei si daca este posibil intreruperea ei
2. Care sunt hormonii secretati la nivelul zonei glomerulare a corticosuprarenalei?
a. Adrenalina
b. Nonadrenalina
c. Aldosteronul
d. Cortizolul
e. DHEAS
3. Care din urmatoarele carcaterizeaza tiroida Hashimoto?
a. Apare ca rezultat al deficitului de iod
b. Afcetiune imflamatorie care este precedata de o infectie virala
c. Afectiune autoimuna care apare frecvent la sexul feminine si se
caracterizeaza prin prezenta anticorpilor antitireoperoxidaza,
antitireoglobulinici
d. Afectiune autoimuna care se carcaterizeaza prin frecventa mai mare la sexul
masculine si evolutiei catre carcinoma tiroidian
4. Alegeti raspunsul corect care corespunde cu etiopatogeneza bolii Cushing:
a. Adenom hipofizar secretant de ACTH ce induce cresterea de cortisol de la
nivelul cortexului adrenal
b. Adenoma adrenal secretant de ACTH
c. Adenoma adrenal secretant de metanephrine
d. Secretia de ACTH de la nivelul carcinomului pulmonar cu celule mici
5. Care din urmatorii hormoni NU sunt produsi de hipofiza anterioara?
a. FSH
b. TSH
c. Oxitocina
d. GH
e. IGF1
f. ADH
6. Care din urmatoarele manifestari sunt reprezentative pentru boala Addison?
a. Faciesul in luna plina
b. Astenia fizica marcata
c. Hipotensiune ortostatica
d. Depigmentare generalizata
e. Cresterea ponderala
7. Actiunea cortizolului se caracterizeaza prin efectul:
a. Imunostimulator
b. Hipoglicemiant
c. De stimulare a gluconeogenezei
d. De inhibare a gluconeogenezei
8. Care sunt investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului de acromegalie?
a. Este sufficient dozarea GH bazal
b. Dozarea GH in cadrul testului de toleranta la glucoza
c. Dozarea IGF1 in cadrul testului de toleranta la glucoza
d. Dozarea GH in cadrul ITT
9. Care din urmatorii hormoni participa la corectarea hipoglicemiei?
a. Hormonul de crestere
b. Cortizolul
c. Glucagonul
d. Prolactina
e. Adrenalina
10. Cauze de hipercalcemie PTH independente:
a. Imobilizari prelungite
b. Hipertiroidismul
c. Hiperparatiroidismul primar
d. Neoplazii secretante de PTH-rp
e. Intoxicatia cu vitamina D
11. In care dintre situatie/situatii hiperprolactinemia nu se intalneste?
a. Sarcina
b. Macroadenoame hipofizare care comprima tija pituitara
c. Administrarea de agonisti dopaminergici
d. Hipotiroidism
e. Adminstrare de metoclopramide
12. Care este testul screening care este indicat in sindromul Cushing?
a. Testul de toleranta la glucoza cu dozarea cortizolului
b. Dozarea cortizolului bazal
c. Dozarea ACTH bazal
d. Testul de supresie la dexametazona 1 mg over-night cu dozarea
cortizolului plasmatic
13. Pacienta in varsta de 55 de ani se presinta la ambulatorul de endocrinologie acuzand
somnolenta, astenie fizica marcata, constipatie cronica. La examenul obiectiv prezinta
alopecie difuza, tegumente uscate, carotenodermice, glanda diroida greu palpabila,
TA 140/90 mm, AV 50 bpm ritmice. Analizele de laboratore evidentiaza FT4 –
8pmol/L, TSH – 60 uUI/ml, ATPO – 780 UI/ml (intervale de referinta FT4 10-23
pmol/L, TSH 0,4 -4,9 uUI/ml, ATPO <5,61 UI/ml).
a. Stabiliti diagnosticul si conduita terapeutica