Sunteți pe pagina 1din 4

1.

Primul ajutor acordat unui bolnav in soc cardiogen consta in:


a. recoltarea de sange pentru examenele de laborator, abord venos, oxigenoterapie;
b. repaos, sedare, combaterea durerii, oxigenoterapie;
c. transportul la spital dupa remisiunea simptomelor.

2. Pentru tratarea socului anafilactic se mai pot folosi alaturi de adrenalina:


a. corticoizi;
b. analgezice;
c. furosemid.

3. Care dintre semnele de mai jos pot preceda accidentul ischemic cerebral:
a. halucinatii;
b. pareze sau parestezii;
c. acufene.

4. Interventiile de urgenta in angorul pectoral constau in:


a. administrare de miofilin;
b. administrare de nitroglicerina;
c. recoltare de produse biologice pentru examene de laborator.

5. Terapia analgetica este importanta in pretratamentul socului deoarece:


a. preintampina depresia respiratorie;
b. preintampina decompensarea socului hipovolemic;
c. sedeaza bolnavul, ii inlatura frica si agitatia.

6. Mentinerea si îngrijirea unei linii venoase existente presupune:


a. schimbarea pansamentelor si a fixatoarelor dimineata si seara;
b. la pacientii cu administrare intravenoasa continua, perfuzoarele se schimba la 8
ore ;
c. verificarea permeabilitatii cateterului.

7. Care din urmatoarele sunt reguli de baza în aplicarea precautiilor universale:


a. considera toti pacientii potentiali infectati;
b. promovarea îngrijirilor paliative;
c. prevenirea si controlul îmbolnavirilor endemice locale.
8. Obiectivele interventiilor de urgenta in criza de angor pectoral vizeaza:
a. combaterea durerii si anxietatii;
b. asigurarea unui regim dietetic hipocaloric si hipolipidic;
c. reintegrare socio- profesionala a pacientului.

9. Expectoratia din edemul pulmonar acut are urmatoarele caracteristici:


a. este purulenta
b. are aspect rozat, ca albusul de ou batut
c. are culoare ruginie

10. Pentru calmarea durerii unui bolnav in soc cardiogen sever se administreaza:
a. anxiolitice
b. analgezice majore
c. analgezice centrale

11. Masajului cardiac extern este containdicat in:


a. pneumonia pneumococica
b. hemoragia masiva intrapericardica
c. insuficienta cardiaca globala

12. Garoul elastic se aplica la aproximativ:


a. 10 cm. deasupra locului punctiei
b. 20 cm. deasupra locului punctiei
c. 5 cm. deasupra locului punctiei

13. Locul de electie pentru injectia intradermica este:


a. fata antero-interna a antebratului
b. regiunile cutanate cu foliculi pilosi
c. regiunea fesiera

14. Pentru a evita infecţiile intraspitaliceşti se iau măsuri asupra:


a. izvorului de infecţie;
b. căilor de transmitere;
c. masei receptive.

15.Care sunt factorii epidemiologici principali care condiţionează apariţia unui


proces epidemiologic:
a. izvorul de infecţie, vectorii, masa receptivă;
b. factorii naturali, factorii economico-sociali;
c. izvorul de infecţie, căi de transmitere, masa receptivă.
16. Schimbarea mănuşilor de unică folosinţă se face
a. la ieşirea din salon;
b. după fiecare manoperă;
c. după fiecare pacient.

17.Infecţia nosocomială este infecţia contractată în:


a. unităţile sanitare cu paturi în timpul îngrijirilor medicale;
b. în colectivităţile de copii şi tineri;
c. timpul îngrijirilor primite la domiciliul pacientului.

18. Capacitatea vitală reprezintă:


a. volumul de aer inspirat sau expirat în cursul fiecărui ciclu respirator; b. volumul
de aer ce mai poate fi introdus în plămâni în cursul unei inspiraţii complete;
c. volumul maxim de aer ce mai poate fi eliminat din plămâni în cursul unei
expiraţii complete şi forţate efectuată după o inspiraţie maximă.

19.Pentru realizarea oxigenoterapiei asistentul medical trebuie să se asigure că:


a. oxigenul este umidificat;
b. sondele nazale nu sunt sterile;
c. sonda nazală se introduce până în faringe.

20.Printre măsurile igieno-dietetice din tratarea angorului pectoral apar şi:


a. repaus fizic complet
b. reducerea consumului de alcool, tutun, cafea
c. creşterea aportului caloric
Varianta corecta de raspuns:

1B
2A
3B
4B
5C
6C
7A
8A
9B
10A
11B
12A
13A
14B
15C
16C
17A
18C
19A
20B