Sunteți pe pagina 1din 4

Subiectul I

Se acorda 4 puncte x 20= 80 puncte

1. Primul ajutor acordat unui bolnav in soc cardiogen consta in:


a. recoltarea de sange pentru examenele de laborator, abord venos, oxigenoterapie;
b. repaos, sedare, combaterea durerii, oxigenoterapie;
c. transportul la spital dupa remisiunea simptomelor.

2. Care este doza de adrenalina recomandata in socul anafilactic:


a. 2 - 2,5 mg. sc. Solutie 1/1000;
b. 0, 25 - 0, 5 mg. i. v. solutie 1/1000;
c. 2 mg. in bolus i.v.

3. Semnul Babinski prezent este caracteristic:


a. coma acidocetonica;
b. coma diabetica hiperglicemica;
c. coma AVC.

4. Interventiile de urgenta in angorul pectoral constau in:


a. administrare de miofilin;
b. administrare de nitroglicerina;
c. recoltare de produse biologice pentru examene de laborator.

5. Referitor la moartea clinica, urmatoarele afirmatii sunt valabile:


a. moartea clinica incepe odata cu pierderea starii de constienta;
b. moartea clinica este un proces ireversibil;
c. moartea clinica este un proces reversibil.

6. Oliguria reprezinta scaderea volumului de urina eliminat în 24 ore sub :


a. 1.000 ml;
b. 500 ml;
c. 100 ml.

7. Simptomele unei hipoglicemii moderate sunt:


a. transpiratia, tulburarile de somn, ameteala, anxietatea, palpitatiile;
b. simptomele de acidoza diabetica;
c. pierderea constientei.

8. Ce este afazia?:
a. incapacitate de a inghiti;
b. tulburare de limbaj;
c. incapacitate patologica de a articula cuvintele.
9. Obiectivele interventiilor de urgenta in criza de angor pectoral vizeaza:
a. combaterea durerii si anxietatii;
b. asigurarea unui regim dietetic hipocaloric si hipolipidic;
c. reintegrare socio- profesionala a pacientului.

10. In hemoptizie administrarea expectorantelor este:


a. indicata;
b. contraindicata;
c. recomandata numai in primele ore.

11. Pentru calmarea durerii unui bolnav in soc cardiogen sever se administreaza:
a. anxiolitice
b. analgezice majore
c. analgezice centrale

12. Masajului cardiac extern este containdicat in:


a. pneumonia pneumococica
b. hemoragia masiva intrapericardica
c. insuficienta cardiaca globala

13. Cantitatea maxima de solutie în care se dizolva substanta medicamentoasa este de:
a. 100-200 ml.
b. 1000-2000 ml.
c. 10-15 ml.

14. Pentru a evita infecţiile intraspitaliceşti se iau măsuri asupra:


a. izvorului de infecţie;
b. căilor de transmitere;
c. masei receptive.

15. Schimbarea mănuşilor de unică folosinţă se face


a. la ieşirea din salon;
b. după fiecare manoperă;
c. după fiecare pacient.

16. „Echipamentul de protecţie" utilizat în timpul activităţii care presupune risc de infecţie este
definit ca:
a. măsură de protecţie a lucrătorului faţă de sursa de infecţie;
b. barieră între lucrător şi sursa de infecţie;
c. măsură de protecţie a pacientului în timpul unor manopere.

17. Examenele biologice care atestă afectarea hepatică sunt:


a. VSH;
b. glicemia;
c. electroforeza, transaminazele;
18. Pentru corectarea dezechilibrului hidroelectrolitic :
a. se urmăreşte şi se notează cantitatea de lichide pierdute, se controleaza greutatea corporala;
b. la calcularea aportului de lichide nu se iau în considerare lichidele ingerate
c. pentru a preveni hiperhidratarea se administreaza 2000ml lichide pe zi;

19.Diabetul zaharat tip I (insulino-dependent) poate debuta prin :


a. coma hiperglicemica, acidocetozica, scadere ponderala;
b. retentie hidrosalina;
c. coma hipoglicemica

20. Pentru tratarea socului anafilactic se mai pot folosi alaturi de adrenalina:
a. corticoizi;
b. analgezice;
c. furosemid.

Subiectul II

1.Enumerati simptomele in IMA.


Se acorda 20 puncte
1. b.

2. b.

3. c.

4. b.

5. c.

6. b.

7. a.

8. b.

9. a.

10. b.

11. a.

12. b.

13. a.

14. b.

15. c.

16 b.

17. c.

18. a.

19. a.

20. a.