Sunteți pe pagina 1din 3

„Centrul de formare profesională”

www.reflexovital.ro
SUBIECTE EXAMEN
MODULUL TEHNICIAN MASEUR
PROBA TEORETICĂ
VARIANTA I
Aceste subiecte sunt de tip complement simplu
(raspunsurile contin o singură varianta corectă)

1. Vertebra este alcătuită din :


a. corpul vertebral şi arcul vertebral
b. canal medular
c. inel fibros şi nucleu pulpos.
2. Mica circulaţie este:
a. circuitul sângelui intre inima şi periferie
b. circuitul sângelui intre inima şi plămâni
c. circuitul inimii între inimă şi cap.
3. Îndepărtarea a 2 segmente osoase reprezintă mişcarea de:
a. abducţie
b. extensie
c. rotaţie.
4. Lichidul sinovial:
a. este produs de capsula articulară
b. lipseşte fiziologic din articulaţia genunchiului
c. lubrifiază articulaţia cu rol de reducere a forţei de frecare.
5. Expiraţia este :
a. procesul prin care aerul pătrunde in cutia toracică
b. proces activ prin care creşte diametrul cutiei toracice
c. proces pasiv prin care toracele revine la dimensiunile anterioare.
6. Arcuirea în exterior a gambei în raport cu coapsa se numeşte:
a. genu valgum
b. genu varum
c. gonartroză.
7. Masajul de relaxare se începe :
a. în sensul circulaţiei venoase
b. în sensul circulaţiei arteriale
c. ambele afirmaţii sunt false.
8. Ce este reflexodiagnosticul?
a. ştiinţa zonelor reflexogene situate pe suprafaţa corpului la distanţă faţă de
organele pe care le reprezintă
b. reperarea punctelor sensibile, dureroase şi încărcate din zonele reflexe prin
palparea acestora
c. metodă de tratament prin masaj reflexogen cu scopul de a îmbunătăţi funcţiile
organismului.
9. Contraindicaţiile totale ale masajului sunt:
a. sinuzita
b. rinita alergica
c. pneumonie.
10. . Celulita superficială :
a. include celulita cefei- „cocoaşa de bizon”
b. forma difuză, poate fi dureroasă
c. pentru eliminare este suficient regimul alimentar
11. Cum reacţionăm atunci când un pacient acuză greaţă, ameţeală, gust amar în gură în
timpul timpul unei şedinţe de reflexoterapie:
a. îi dăm să bea apă şi continuăm şedinţa
b. oprim şedinţa, recomandându-i să revină mai târziu, când se simte mai bine
c. facem o pauză de 2 zile în efectuarea tratamentului cu recomandarea –
consum de lichide .
12. Tapotamentul nu se aplică în următoarele zone:
a. paravertebralii dorsali
b. zona poplitee
c. muşchiul deltoid.
13. . Efectele obiective ale masajului sunt:
a. hipertrofia musculară
b. hiperemie localizată
c. hipomotilitate articulară.
14. Coxartroza reprezintă:
a. inflamaţia articulaţiei coxofemurale
b. degenerarea articulaţiei coxosacrale
c. degenerarea articulaţiei coxofemurale.
15. Definiţi discul intervertebral.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
16. Enumeraţi contraindicaţiile masajului reflexogen.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
17. Amintiţi minim 2 factori de risc ai gonartrozei :
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
18. Enumeraţi procedeele secundare de masaj.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………
RĂSPUNSURI CORECTE
TEHNICIAN MASEUR VARIANTA 1
1. A
2. B
3. B
4. C
5. C
6. B
7. A
8. B
9. C
10. B
11 .C
12. B
13. B
14. C
15. Discul intervertebral este o formaţiune fibrocartilaginoasă, ce articulează 2
corpuri vertebrale adiacente, ducând la formarea coloanei vertebrale, fiind alcătuit dintr-
un inel fibros şi un nucleu pulpos.
16. Contraindicaţiile reflexoterapiei:
Nu se recomandă reflexoterapia în tromboflebită pentru a nu facilita deplasarea
cheagurilor sangvine, odată cu creşterea fluxului sangvin.
 La femeile însărcinate se recomandă evitarea zonelor reflexe corespunzătoare
organelor genitale, pentru a nu provoca o expulzare prematură a fătului; de
asemenea organele genitale vor fi evitate şi la femeile aflate în perioada
menstruaţiei, pentru a nu provoca o hemoragie.
 La persoanele cu tensiune arterială crescută se recomandă aşezarea acestora şi nu
culcarea lor, pentru a evita o şi mai mare creştere a tensiunii.
 Unii o contraindică şi la cei cu tumori maligne, dar practica ne-a dovedit că ea nu
face nici un rău, dimpotrivă îmbunătăţeşte starea psihică a bolnavului şi în fazele
mai avansate calmează durerile, ajungându-se chiar la renunţarea la morfină.
 De asemenea, atunci când există leziuni sau traumatisme la nivelul picioarelor, se
vor masa alte zone reflexogene (mâini, urechi, etc.).
17. Factori de risc ai gonartrozei sunt:
- obezitate, traumatisme fizice si accidente,diabet zaharat, tlburări hormonale,
sarcină, afecţiuni congenitale caracterizate prin articulaţii anormal dezvoltate, bli
neuromusculare.
18. Procedeele secundare de masaj sunt:
Cernutul şi rulatul –
Presiunile
Tracţiunile şi tensiunile –
Tensiunile –
Elongaţile
Scuturările .