Sunteți pe pagina 1din 3

„Centrul de formare profesională”

www.reflexovital.ro
SUBIECTE EXAMEN
MODULUL MASAJ TERAPEUTIC ŞI GIMNASTICĂ DE
RECUPERARE
PROBA TEORETICĂ
VARIANTA III
Aceste subiecte sunt de tip complement simplu
(raspunsurile contin o singură varianta corectă)

1. Supinaţia este:
a. mişcarea de rotaţie a membrului prin care degetul mare se îndepărtează de corp
b. mişcarea de îndepărtare a segmentelor osoase faţă de axul corpului
c. mişcarea de îndepărtare a 2 segmente osoase
2. Poziţia stand pe o parte este:
a. decubit ventral
b. decubit dorsal
c. decubit lateral
3. Afecţiunile ORL, oftalmologice pot favoriza:
a. lordoză
b. cifoză
c. scolioză
4. Reumatismul de tip inflamator se regăseşte în patologia acută cu terminaţia în:
a. – ită: artrită, bursită, etc…
b. – oză: artroză, spondiloză, etc…
c. ambele afirmaţii sunt false.
5. Complicaţiile spondilozei cervicale sunt:
a. compresie pe nervul sciatic prin osteofite
b. atac cerebral, sau ATI (atac tranzitoriu ischemic) – accident vascular
c. lordoza accentuată a coloanei cervicale.
6. Periartrita scapulo-humerală este:
a. inflamarea ţesuturilor înconjurătoare ale articulaţiei umărului
b. uzura cartilajului articular
c. inflamarea ţesuturilor înconjurătoare ale articulaţiei cotului.
7. Cea mai frecventă zonă afectată de hernie este:
a. coloana toracală
b. coloana cervicală
c. coloana lombară
8. Cauzele coxartrozei sunt:
a.luxaţia şoldului, coxa vara, valga, vârsta înaintată
b. faringita streptococică
c. atrita reumatoidă
9. Care sunt posturile în gimnastica de recuperare:
a. decubit ventral, şezând, ortostatism
b. abducţie, adducţie, pronaţie
c. patrupedie, flexie, supinaţie
10. Contraindicaţiile totale ale masajului sunt:
a. stare febrilă
b. alopecie
c. artroza
11. Pentru o elasticitate şi o rezistenţă crescută, coloana vertebrală prezintă 4 curburi
fiziologice (normale), privite în plan sagital. In care din cele patru părti, curburile au
convexitatea îndreptate anterior?
a. cervical şi lombar
b. toracal şi sacro – coccigian
c. lombar şi sacro – coccigian
12. Masajul zonei lombare:
a. urmează schema generală a masajului
b. permite realizarea baterilor, tocatului, etc
c. presupune efleuraj, fricţiuni, frământat, vibraţii
13. Echipamentul de lucru al personalului se schimba:
    a. o data pe saptamana
    b. zilnic
    c. zilnic sau de cate ori este nevoie
14. Instrumentarul se dezinfecteaza si se sterilizeaza:
    a. la inceputul programului de lucru
    b. la sfarsitul programului
    c. dupa fiecare client

15. Denfiţi tonusul muscular.


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
16. Enumeraţi cauzele lombosciticii. (minim 2 ex.)
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
17. Aminţiţi cauzele apariţiei durerii la un bolnav cu lombosciatică.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
18. Fişa terapeutică a fiecărui pacient făcută la începutul unei set de şedinţe în scopul
stabilirii modului de lucru, trebuie să cuprindă: (minim 2 ex.).
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
RĂSPUNSURI CORECTE

1. A
2. C
3. C
4. A
5. B
6. A
7. C
8. A
9. A
10. A
11. A
12. C
13. C
14. C
15. Tonusul muscular este starea de semicontracţie a unui muşchi care are inervaţia
intactă.

16. Cauzele lombosciaticii sunt:


- leziuni discale, boli neurologice infecţioase, proliferative sau toxice, care afectează
rădăcinile (radiculite) sau nervul (nevrite) spinal.

17. Cauzele durerii în lombosciatică se datorează pensării spaţiului articular intervertebral


cu prolabarea discului intervetebral lezionat şi compresie pe nervi spinali.

18. Fişa terapeutică a fiecărui pacient făcută la începutul unei set de şedinţe în scopul
stabilirii modului de lucru, trebuie să cuprindă:
- Anamneza
- Antecedente patologice
- Simptomatologie (consultaţia)
- Concluzii personale
- Stabilirea modului de lucru pentru fiecare şedinţă în parte.