Sunteți pe pagina 1din 5

SUBIECTE EXAMEN

MODULUL TEHNICIAN MASEUR


PROBA TEORETICĂ
VARIANTA II
Aceste subiecte sunt de tip complement simplu
(raspunsurile contin o singură varianta corectă)
1. Scolioza este :
a. devierea in plan sagital a coloanei vertebrale
b. devierea in plan frontal a coloanei vertebrale
c. curbarea coloanei vertebrale inspre anterior.
2. Reflexele somatice sunt:
a. bicipital, pupilodilatator
b. rotulian, ahilean
c. cardiomotor, de micţiune.
3. Cauzele lordozei sunt:
a. grăsie viscerală, sarcină
b. poziţie deficitară la scris sau citit
c. afecţiuni ORL; oftalmologice.
4. Întoarcerea venoasă este favorizată de:
a. presiunea arterială
b. structura musculară a peretelui venos
c. prezenţa valvelor venoase şi de contracţia musculaturii scheletice.
5. Hormonul paratiroidean (PTH):
a. este produs de hipofiză
b. stimulează eliberarea glucozei (zahăr)
c. controlează metabolismul calciului.
6. Poziţia corectă de ridicare a unor greutăţi este:
a. aplecarea corpului spre înainte cu genunchi drepţi
b. aplecarea corpului spre înainte cu genunchi îndoiţi
c. însoţită de îndoirea coatelor.
7. Efectele subiective ale masajului sunt :
a. stare de rău, vertij, senzaţie de sete
b. stare de linişte, mulţumire sau supraexicitare nervoasă după caz
c. stare de leşin, hipnoză.
8. Zona reflexă a rinichilor se situează:
a. sub linia diafragmei, la aproximativ un cm după terminarea zonei reflexe a
esogagului
b. la mijlocul tălpii, de o parte şi de alta a liniei taliei, în dreptul degetului doi,
sub suprarenale şi deasupra ureterelor
c. între linia taliei şi cea a călcâiului , făcând un traseu ce coboară oblic până la
vezica urinară.
9. Ce întelegeţi prin gimnastica de recuperare pasivă:
a. când este efectuată de terapeut
b. când este efectuată de pacient fără nici un ajutor din partea terapeutului
c. ambele afirmaţi sunt false.
10. Contraindicaţiile totale ale masajului sunt :
a. rinita alergică
b. ciclu menstrual
c. eczme, erupţii, arsuri, plăgi.
11. În cazul afecţiunilor acute durata unei şedinţe va fi:
a. aproximativ 30 minute, 2-3 şedinţe/zi
b. aproximativ 60 minute, pentru ca să avem rezultate cât mai repede şi eficient
c. nu lucrăm masaj reflexogen.

12. In tratamentul scoliozei:


a. se reomandă fie purtarea de coreset, fie intervenţie chirugicală
b masajul şi kinetoterapia nu dau rezultate
c. este o defomare permanentă.
13. Indicaţile reflexoterapiei sunt:
a. hipertensiune malignă
b. tumori maligne
c. eliminare toxine, profilaxie, menţinerea circulaţiei sanguine.

14. Gonartroza apare mai frecvent după 45 de ani la cei cu:


a. bărbaţi mai des ca femeile
b. obezitate, diabet zaharat, traumatisme,
c. sedentarism.
15. Definiţi articulaţia.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………
16. Enumeraţi rolurile circulaţiei limfatice.
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

17. Enumerţi obiectivele kinetoterapiei.


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………

18. Ce este vibraţia ca procedeu de masaj şi care sunt efectele acesteia?


………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
19. Ce intelegeti prin masaj decontracturant:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………

20. Metatarsienele sunt:


a. Oase late
b. Oase scurte
c. Oase lungi
d. Toate afirmatiile sunt false
RĂSPUNSURI CORECTE

1. B
2. B
3. A
4. C
5. C
6. B
7. B
8. B
9. A
10. C
11 .A
12. A
13. C
14. B
15. Totalitatea elementelor prin care se unesc oasele între ele formează articulaţiile.
Acestea sunt reprezentate de formaţiuni fibro-conjunctive şi formaţiuni musculare, fiind
sediul mişcărilor.
16. Rolul sistemului limfatic:
1. cale auxiliară de întoarcere a lichidului extracelular în sistemul venos;
2. drenarea continuă a proteinelor tisulare extravazate prin capilare (în special
le nivel hepatic şi intestinal);
3. transportul lipidelor absorbite în intestinul subţire (fiind insolubile nu
penetrează peretele capilar);
4. în sistemul de apărare antiinfecţios prin efectul de barieră al ganglionilor:
5. crearea de depozite de anticorpi.
17. Obiectivele kinetoterapiei sunt:
- restabilirea alniametului normal al corpului
- recuperarea coordonării, controllui, echilibrării
- redobândirea amplitudinilor de mişcare, a forţei şi a rezistenţei de mişcare
- reeducarea sensibilităţii
- corectarea deficitului respirator
- redobândirea capacităţii de efort, relaxare.
18. Vibraţiile sunt mişcări oscilatorii, ritmice, presiuni intermitente, executate uniform,
executate manual sau cu unele aparate vibratoare. Acestea produc mici deplasări ale
pielii. Vibraţiile au următoarele efecte:
 intensifică funcţionarea glandelor;
 calmează durerile în diferite afecţiuni (ginecologice, nevralgii, migrene); »
îmbunătăţesc capacitatea de efort;
 au efect calmant, relaxant;
 influenţează organele şi ţesuturile profunde (stomac, ficat, inimă, muşchii, pereţii
abdominali şi intestinali);
 influenţează secreţia majorităţii glandelor şi organelor (stomac, glande
 salivare, glande sexuale, etc).