Sunteți pe pagina 1din 14

SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286

CF 5374510 ,

Varianta 2

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

Subiectul I ( 30 puncte)

Întrebări cu un singur răspuns corect

Modulul Puericultură, Pediatrie și Nursing Specific

1. Meconiul este :

a) o malformație congenitală;

b) scaunul nou născutului în primele 2 – 3 zile;

c) scaun cu mucozități și celule descuamate de culoare verde.

2. La copii 0-3 ani cauza cea mai frecventă a convulsiilor este :

a) temperamentul agitat

b) febra

c) glicozuria

Modulul Endocrinologie și Nursing în Endocrinologie

3. Hormonul responsabil pentru apariția diabetului zaharat este:

a) glucagonul;

b) ADH-ul hipofizar;

c) insulina.

Modulul Dermato-Venerologie și Nursing Specific


4. Copilului infectat cu HIV îi sunt interzise:

a) frecventarea gradiniței, școlii;

b) frecventarea instituțiilor de cultură;

c) nu trebuie să existe interdicții de ordin social

5. Sifilisul este o boală care se transmite prin:

a) prin transfuzii;

b) prin contact sexual;

c) pe calea aerului.

Modulul Boli Infecto-Contagioase și Nursing Specific

6. Ce sunt infecțiile nosocomiale:

a) infecții streptococice;

b) infecții dobândite in spital;

c) infecții cu germeni gram pozitivi.

7. Meningita acută se caracterizează prin:

a) febra, cefalee, redoare matinală;

b) fotofobie, scăderea ponderală;

c) cefalee, fotofobie, redoarea cefei, semnul Brudzinski prezent.

Modulul Ginecologie și Nursing în Ginecologie

8. Metroragia reprezintă :

a) pierderi de sânge în afara ciclului menstrual;

b) pierderi de sânge în timpul ciclului menstrual;

c) absența ciclului menstrual.

9. Vaginismul reprezintă :

a) constricția involuntară a vaginului;

b) absența orgasmului;
c) ambele.

Modulul Obstetrică și Nursing în Obstetrică

10. Modificările locale la nivelul glandei mamare în timpul sarcinii sunt :

a) sânii cresc în volum și mamelonul se mărește;

b) retracția mamelonului;

c) nu apar modificări la nivelul glandei mamare.

11. Primele mișcări fetale se percep la gravide astfel :

a) la primipare la 4 luni si jumatate;

b) la multipare la 4 luni;

c) ambele.

Modul Neurologie și Nursing în Neurologie

12. Starea de comă se definește astfel :

a) pierderea parțială sau totală a conștienței;

b) pierderea parțială sau totală a conștienței, cu alterarea funcțiilor vitale;

c) pierderea parțială sau totală a conștienței, motilității, sensibilității, cu conservarea funcțiilor


vegetative.

13. Intervențiile asistentei în faza tonicoclonică a crizei epileptice sunt următoarele, cu excepția :

a) se forțează maxilarul;

b) se lărgesc hainele prin deschiderea nasturilor;

c) se așează apărători laterale la paturi pentru prevenirea accidentelor.

Modulul Tehnici de Nursing și Investigații

14. Temperatura se măsoară în:

a) cavităţi semiînchise (axilă, plică inghinală, cavitatea bucală);

b) cavităţi închise (rect, vagin);


c) ambele.

15. Recoltarea sputei se face prin:

a) spalatură gastrică și bronșică;

b) frotiu faringian si laringian;

c) ambele variante.

16. Puncțiile se efectuează în scop terapeutic pentru:

a) evacuarea lichidului din cavitatea respectivă și administrarea medicamentelor;

b) numai pentru administrarea medicamentelor;

c) recoltarea lichidului din cavitate.

Modulul Administrarea Medicamentelor

17 Scopul injecției intramusculare este:

a) terapeutic;

b) explorator;

c) explorator și terapeutic.

18. Administrarea medicamentelor pe cale respiratorie se face pentru:

a) decongestionarea mucoasei căilor respiratorii;

b) reducerea oxigenului în aerul inspirat;

c) a împiedica eliminarea sputei.

19. Pe calea parenterală:

a) medicamentele se administrează sub forma de injecții;

b) medicamentele se administrează sub toate formele;

c) medicamentele se administrează numai sub formă de soluții izotone.

Modulul Nefrologie, Urologie și Nursing în Afecțiunile Renale

20. Un pacient este internat cu diagnosticul de insuficiență renală acută și prezintă:


a) poliurie;

b) anurie;

c) disurie.

Modulul Ortopedie, Traumatologie și Nursing Specific

21. Reducerea luxaţiei se poate efectua:

a) la locul accidentului;

b) numai într-o secţie de specialitate;

c) ambele răspunsuri sunt corecte.

Modulul Oncologie și Nursing în Oncologie

22 .Care din semnele generale specifice putem să le găsim într-un cancer :

a ) modificări ale diurezei;

b ) astenie fizică și psihică ;

c ) paloare , anemie, scadere ponderală.

Modulul Oftalmologie și Nursing în Oftalmologie

23. Pacientul cu cataractă prezintă următoarele manifestări de dependență :

a) scăderea progresivă a acuității vizuale;

b) secreție oculară purulentă;

c) dureri oculare și perioculare vii.

Modulul Pneumologie și Nursing Specific

24. Care din urmatoarele medicamente sunt interzise a se administra unui bolnav cu astm bronșic:

a) sedative;

b) simpaticomimetice pe cale inhalatorie;

c) Miofilin.

Modulul Conduita în Urgențele Medico-Chirurgicale

25. În resuscitarea respiratorie prima manevră este :


a) asigurarea permeabilității căilor respiratorii

b) administrarea oxigenului

c) insuflația aerului gură la gură

Modulul Chirurgie Generală și Nursing în Chirurgia Generală

26. Având în supraveghere 2 pacienţi: A cu diaree şi B cu vărsături, asistenta medicală acordă


atenţie deosebită:

a) ambilor pacienţi;

b) pacientului A;

c) pacientului B.

Modulul Anestezie-Terapie Intensivă și Nursing Specific

27. Rahianestezia se efectuează :

a) în spațiul subarahnoidian;

b) în spațiul peridural;

c) în spațiul subdural.

Modulul Otorinolaringologie și Nursing în Otorinolaringologie

28. Înainte de extragerea corpilor străini hidrofili din conductul auditiv extern se fac instilații cu :

a) soluție de acid salicilic 1% în ulei de vaselină;

b) alcool medicinal;

c) soluție de bicarbonat de sodiu.

Modulul Gastroenterologie și Nursing în Gastroenterologie

29. Care sunt persoanele predispuse la ulcerul gastroduodenal:

a) persoane cu orar neregulat de alimentație, exces de condimente, alcool si tutun;

b) persoane cu teren ereditar, cu stres fizic și psihic;

c) ambele.
Modulul Cardiologie și Nursing în Cardiologie

30. Manifestările de dependență întâlnite la pacientul cu IMA sunt:

a) durere anginoasă intensă;

b) peteșii pe mucoasa bucală și oculară;

c) splenomegalie.

Subiectul al II- lea ( 30 puncte)

A. Hipertermia : 10 puncte

1.Enumerați manifestările, semnele și simptomele hipertermiei - 5 p

2. Enumerați gradele febrei în raport cu valorile temperaturii –5p

B. Paracenteza :- 10 p

1. Locuri de elecție -2p

2.Conduita post-puncție-4 p.

3. Accidente -4p

C .Plan ingrijire – 10 p

1. Pacientul A.C. ,în vâstă de 40 ani ,prezintă la internare următoarele manifestări


:piele caldă , rosie , umedă, transpirație abundentă, dispnee ,stare generală alterată, T-
39,2

Realizați planul de îngrijire respectând următoarele cerințe:

- stabiliți două diagnostice nursing -2p

- două obiective ale planului de îngrijire-2p

- două intervenții(una autonomă și una delegată) -4p


- evaluarea-2p

Subiectul al III- lea ( 30 puncte)

A. Conduita de urgență în pancreatită – 10 puncte


B. Semne și simptome în litiaza renală – 10 puncte
C. Semne și simptome în insuficiență respiratorie acută – 10 puncte

SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286

CF 5374510 ,

Varianta 2

Barem corectare

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Subiectul I ( 30 puncte)

Întrebări cu un singur răspuns corect

1. b

2. b

3. c

4. c
5. b

6. b

7. c

8. a

9. a

10.a

11.c

12.c

13.a

14.c

15.c

16.a

17.a

18.a

19.a

20.b

21.b

22.c

23.a

24.a

25.a

26.a

27.a

28.b

29.c

30.a

Subiectul al II- lea ( 30 puncte)


A. 10 p

1. – 5p
Răspuns :

 frecvența cardiacă crescută ( tahicardie)


 frecvența respiratorie crescută ( tahipnee sau polipnee)
 roșeață
 transpirație
 frisoane
 cefalee
 insomnie
 agitație
 delir
 sete
 scăderea eliminărilor urinare ( oligurie)
 anorexie
 stare generală alterată ( limbă uscată, deshidratare)
Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă 1 punct;
pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.

2. – 5 p
Răspuns :

 temperatură subfebrilă ( subfebrilitate) 37 - 38°C


 febră moderată 38 -39° C
 febră ridicată 39 - 40° C
 hiperpirexie 40 - 41° C ( peste 40° C)

Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 1,25 puncte, absența răspunsului – 0 puncte.

B. 10 p

1. – 2 p
Răspuns :

 fosa iliacă stângă – linia Monroe –Richter


 pe linia ombilico-pubiană, la mijlocul ei
Pentru fiecare răspuns corect și complet se acordă câte 1p pentru fiecare raspuns corect ; pentru
răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.

2.-4p

Răspuns :

 se aseaza pacientul comod in pat


 asigurarea condițiilor de mediu
 monitorizarea funcțiilor vitale – T.A., puls, temperatură
 dupa 6 ore se indeparteaza cearsaful din jurul abdomenului
 măsurarea circumferinței abdominale
 suplinirea pacientului pentru satisfacerea nevoilor sale
 cântărirea pacientului pentru evaluarea greutății
 se schimba pansamentul respectand masurile de asepsie
 se scot agrafele dupa 48 – 72 ore

Se iau în considerare oricare 4 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acorda câte 1
punct; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.

3. - 4 p
Răspuns :

- colaps vascular prin decomprimarea bruscă a cavității abdominale

- hemoragie digestiva manifestată prin hematemeză, melenă

- perforarea intestinului determina peritonită

- persistenta orificiului de puncție prin care se scurge lichid

Se iau în considerare oricare 2 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.

C.-10 P

Hipertermie

Diagnostic nursing-Alterarea temperaturii corporale- hipertermie-1 p

-Potențial de deshidratare și dezechilibrare hidro –electrolitică. -1 p

Obiective-1.Pacientul să-și mențină temperatura corpului în limite normale-1 p

-2.Pacientul să fie echilibrat hidro –electrolitic.-1 p

Intervenții-

-asigurarea unor haine lejere,aplicarea de comprese reci,împachetării,pungă cu gheață,fricțiuni.-2 p

-administrarea medicației indicate de medic :antitermice,antibiotice,reechilibrare hidro-


electrolotică-2p

Evaluare-în urma tratamentului administrat pacientul și-a revenit,prezinta temperatura în limite


normale,prezintă respirație regulată,nu mai prezintă stare de agitație.Obiective îndeplinite.-2 p
Subiectul al III- lea ( 30 puncte)

A – 10 p

Răspuns :

- internarea în spital și menținerea sub observație medico-chirurgicală

- nu se administrează nimic peroral

- nu se administrează mialgin sau morfină

- calmarea durerii abdominale

- gheață pe abdomen

- aspirație duodenală cu sonda - a demeure –

- în caz de stare de șoc – perfuzie cu soluție macromoleculară ( dextran 40) sau ser glucozat 5%

- recoltarea sângelui pentru examinări de urgență

- recoltarea urinei

- examen radiologic abdominal pe gol

- calmarea durerii în spital

- combaterea stării de șoc

- corectarea tulburărilor hidroelectrolitice

- administrare de glucocorticoizi

- administrare antibiotice în caz de infecție

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte

B. – 10 puncte

Răspuns :

- durere lombară permanentă sau provocată de efort

- durere colicativă

- poziție antalgică

- anxietate

- neliniște

- agitație
- tenesme vezicale

- disurie

- polakiurie

- grețuri ,vărsături

- paloare

- transpirații

- extremități reci

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte

A. – 10 puncte

Răspuns :

- dispnee

- cianoză

- modificarea amplitudinii mișcărilor respiratorii

- tahicardie

- durere toracică

- tegument cald și umed

- hipersalivație

- hipersonoritate

- matitate

- raluri

- transpirații abundente

- anxietate

- confuzie, delir

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte