Sunteți pe pagina 1din 14

SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286

CF 5374510 ,

Varianta 3

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

Subiectul I ( 30 puncte) Intrebări cu un singur răspuns corect

Modulul Puericultură, Pediatrie și Nursing Specific

1. Etapa de sugar în dezvoltarea unui copil se referă la perioada de :

a) 0 – 28 zile;

b) 29 zile – 12 luni;

c) 1 – 2 ani.

2. Căderea bontului ombilical se produce între :

a) zilele 2 – 5 de viață;

b) zilele 5 – 10 de viață;

c) zilele 10 - 14 de viață.

Modulul Endocrinologie și Nursing în Endocrinologie

3. Hiperfuncția tiroidiană conduce la:

a) mixedem;

b) gigantism;

c) exoftalmie.
Modulul Dermato-Venerologie și Nursing Specific

4. Pentru a-și îndeplini rolul ei, pielea are nevoie de o condiție principală, aceasta este :

a) sensibilitate tactilă

b ) integritatea ei

c) sensibilitate termică

5. Prevenirea suprainfectării leziunilor cutanate se realizează prin:

a) igiena riguroasă a tegumentelor;

b) administrarea antibioticelor;

c) izolarea pacientului.

Modulul Boli Infecto-Contagioase și Nursing Specific

6. Hemocultura este examenul bacteriologic care:

a) evidențiază anticorpii din sânge;

b) identifică germenii patologici din sânge,

c) evidențiază antigenii.

7. Imunitatea specifică a organismului este dată de:

a) integritatea pielii;

b) transferul anticorpilor de la mamă la făt;

c) vaccinare.

Modulul Ginecologie și Nursing în Ginecologie

8. Durerea în afecțiunile ginecologice are caracteristicile următoare :

a) este localizată în hipogastru, nu iradiază;

b) este localizată în hipogastru și fosele iliace , iradiază către vulvă, vagin;

c) este generalizată în tot abdomenul.


9. Leucoreea reprezintă :

a) scurgere vaginală albicioasă ,gălbuie în cantitate redusă;

b) scurgere roșiatică premenstrual;

c) pierdere abundentă de sânge menstrual.

Modulul Obstetrica și Nursing în Obstetrică

10. În timpul sarcinii apar modificări morfofuncționale pe care asistenta medicală trebuie să le
cunoască :

a) modificări generale ale organismului ;

b) modificări locale la nivelul aparatului genital feminin ;

c) ambele.

11. Stabilirea vârstei sarcinii se face luând în considerare următoarele criterii :

a) data ultimei menstruații , data primelor mișcări fetale , înălțimea fundului uterin;

b) data ultimei menstruații și a primelor mișcări fetale ;

c) data ultimei menstruații și înălțimea fundului uterin.

Modul Neurologie și Nursing în Neurologie

12. EEG reprezintă :

a) înregistrarea biocurenților produși de creier; ,

b) înregistrarea biocurenților produși de mușchi;

c) examen radiologic al conținutului cranian.

13. Problemele pacientului în timpul crizei epileptice pot fi :

a) stresul;

b) riscul de traumatizare;

c) depresia.
Modulul Tehnici de Nursing și Investigații

14. Recoltarea urinei pentru urocultură se face:

a) înainte de administrarea antibioticelor;

b) concomitent cu administrarea antibioticelor;

c) ambele.

15. Accidentele toracocentezei sunt următoarele, cu excepția:

a) lipotimiei și colapsului;

b) hematemezei;

c) pneumotoraxului.

16. Spălătura gastrică este indicată în:

a) intoxicații alimentare sau cu substanțe toxice;

b) intoxicații cu substanțe caustice;

c) ulcer gastric în perioada dureroasă.

Modulul Administrarea Medicamentelor

17. Prin injecția subcutanată se pot introduce în organism:

a) substanțe medicamentoase izotonice lichide nedureroase;

b) substanțe medicamentoase hipertonice;

c) substanțe medicamentoase uleioase.

18. Prin injecția intradermică se pot introduce în organism:

a) substanțe medicamentoase izotonice ușor resorbabile;

b) substanțe medicamentoase .hipertonice;


c) substanțe medicamentoase uleioase.

19. Locurile de elecție ale injecției subcutanate sunt următoarele, cu excepția:

a) fața externă a brațului;

b) fața supero-externă a coapsei;

c) fața anterioară a antebrațului.

Modulul Nefrologie, Urologie și Nursing în Afecțiunile Renale

20. Poliuria reprezintă :

a) mictiuni frecvente cu cantitate mică de urină

b) dureri la micțiune

c) o cantitate mare de urină elimintă în 24 ore

Modulul Ortopedie, Traumatologie și Nursing Specific

21. Deformările coloanei vertebrale (cifoza, lordoza) apar mai frecvent:

a) la copii preșcolari;

b) în perioada pubertară;

c) la vârstnici.

Modulul Oncologie și Nursing în Oncologie

22. Diagnosticul de certitudine în cancerul mamar se pune în urma :

a) examenul clinic general;

b) examenului radiologic;

c) examenul histopatologic;

Modulul Oftalmologie și Nursing în Oftalmologie

23. In momentul apariției conjuctivitei se face tratament cu :

a) se aplică pansament compresiv ;


b) se spală sacul conjunctival cu antiseptice slabe ;

c) se instilează soluție de atropină 1 % .

Modulul Pneumologie și Nursing Specific

24. În criza de astm bronșic, dispneea este de tip :

a) inspirator ;

b) expirator cu Wheezing si bradipnee ;

c ) Kussmaul.

Modulul Conduita în Urgențele Medico-Chirurgicale

25. La ce arsură gasim flictene cu conținut serocitrin :

a) arsura de gradul I;

b) arsura de gradul II;

c) arsura de gradul III.

Modulul Chirurgie Generala și Nursing în Chirurgia Generală

26. Care din următoarele manifestări sunt prezente la un bolnav cu ulcer gastric?

a) dureri nocturne şi înainte de mese;

b) dureri în epigastru, grețuri şi vărsături postprandiale;

c) durere „în bară" în etajul abdominal superior.

Modulul Anestezie-Terapie Intensiva și Nursing Specific

27. Care sunt factorii care favorizează producerea degerăturilor :

a) încălțăminte izolatoare termic;

b) frigul uscat;
c) imobilitatea prelungită în frig .

Modulul Otorinolaringologie și Nursing în Otorinolaringologie

28. Otita medie acută poate fi:

a) congestivă, catarală şi supurată;

b) difuză şi focalizată;

c) dureroasă şi nedureroasă.

Modulul Gastroenterologie și Nursing în Gastroenterologie

29. Dl. I.J., 47 ani, suferind de ciroză hepatică, cu varice esofagiene prezintă la domiciliu hemoragie
digestivă superioară – hematemeză si melenă. Asistenta medicală instituie următoarele măsuri :

a) repaus la pat, repaus alimentar, punga cu gheață în regiunea epigastrică;

b) administrează cantități mici de lichide reci;

c) repaus la pat, pungă cu gheață în regiunea sternală.

Modulul Cardiologie și Nursing în Cardiologie

30. Manifestările de dependență întâlnite la pacientul cu HTA sunt:

a) palpitații, vărsături;

b) dispnee, cefalee occipitală, tulburări de vedere;

c) dispnee, poliurie.

Subiectul al II - lea ( 30 puncte)

A. Injecția intravenoasă : 10 puncte

1. Precizați locurile de elecție pentru injectia intravenoasă - 5 puncte


2. Enumerați accidentele și incidentele injecției intravenoase - 5 puncte

B. Toracocenteza : 10 puncte

1. Enumerați scopurile toracocentezei - 5 puncte

2. Enumerați materialele și cantitățile necesare pentru efectuarea reacției Rivalta - 5 puncte

C.

Pacienta I.C ,în vârstă de 35 ani ,prezintă la internare următoarele semne și simptome: oboseală ,
slăbiciune, tegumente și mucoase uscate ,deshidratate, pliu cutanat persistent, greață ,vărsături,
inapetentă.

Realizați planul de îngrijire respectând următoarele cerințe:

- stabiliți două diagnostice nursing-2p

- două obiective ale planului de îngrijire-2p

- două intervenții(una autonomă și una delegată)- 4 p

- evaluarea-2p

Subiectul al 3-lea (30 puncte)

A. Conduita de urgență în ocluzia intestinala - 10 puncte

B. Semne și simptome în hipertensiune arterială – 10 puncte

C. Semne și simptome în hemoptizie – 10 puncte


SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286

CF 5374510 ,

Varianta 3

Barem corectare

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Subiectul I ( 30 puncte)

Întrebări cu un singur răspuns corect

1. b

2. b

3. c

4. b

5. a

6. b

7. c

8. b

9. a

10. c

11. a

12. a

13. b

14. a

15. b
16. a

17. a

18. a

19. c

20. c

21. b

22. c

23. b

24. b

25. b

26. b

27. c

28. a

29. a

30. b

Subiectul al II - lea ( 30 puncte)

A. - 10 puncte
1.- 5 puncte
Răspuns :

 venele de la plica cotului


 venele antebrațului
 venele de pe fața dorsală a mâinii
 venele maleolare interne
 venele epicraniene
Pentru fiecare răspuns corect si complet se acordă câte un punct; pentru răspuns incorect sau absența
acestuia – 0 puncte.
2.- 5 puncte
Răspuns :

 durere
 hematom
 flebalgie
 valuri de caldură și senzația de uscăciune în faringe
 amețeli
 lipotimie
 colaps

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acorda 1 punct;

B.-10 puncte

1. - 5 puncte
Răspuns :

a) explorator - 2 puncte
 punerea în evidență a lichidului pleural - 1 punct
 recoltarea lichidului pentru examinarea sa - 1 punct
b) terapeutic - 3 puncte
 evacuarea lichidului - 1 punct
 administrarea medicamentelor în cavitatea pleurală ( antibiotice, citostatice), după
spălarea cavității - 2 puncte
Se iau în considerare doar răspunsurile corecte si complete.

2.- 5 puncte
 pahar conic de 200 ml
 pipete
 50 ml apa distilată
 1 picătură acid acetic glacial
 1-2 picături din lichidul de cercetat
Pentru fiecare răspuns corect si complet se acordă câte un punct; pentru răspuns incorect sau absența
acestuia – 0 puncte.

C.

Deshidratare-

Diagnostic nursing – Hidratare inadecvată –deficit-1 p


-Afectarea integrității tegumentelor și mucoaselor-1 p

-Obiective-pacienta să nu mai prezinte semne de deshidratare în decurs de 48 h-1 p

-pacienta să fie echilibrată hidro-electrolitic și acido bazic.-1 p

Intervenții

-observarea stării generale a pacientei ,aspectul tegumentelor și mucoaselor,monitorizarea funcțiilor


vitale;-2 p

-pregatirea pacientei pentru tehnicile medicale speciale de rehidratare, recoltarea probelor de sânge
pentru ex. de laborator,recoltarea de urina pentru ex de laborator ,instalarea perfuziei endovenoase
pentru rehidratare la indicația medicului.-2 p

Evaluare

În urma îngrijirilor acordate bolnava nu mai prezintă semne de deshidratare, și este echilibrată hidro-
electrolitic,prezintă stare generală bună.-2 p

Subiectul al III- lea ( 30 puncte)

A. – 10 p

Răspuns :

- internarea de urgenta in spital

- instalarea de sonda nazogastrica pentru combaterea stazei

- instituirea primelor masuri de combatere a socului ( instalarea unei perfuzii )

- nu se administreaza opiacee

- nu se administreaza nimic peroral

- purgativele sunt categoric interzise

- se recolteaza sange pentru examinari de urgenta

- corectarea tulburărilor hidro-electrolitice și a echilibrului acido- bazic


- interventie chirurgicala de urgenta in ocluzia mecanica, atunci cand exista fenomene de
strangulatie sau de peritonita

- tratamentul chirurgical trebuie precedat si insotit de tratamentul medical

- administrarea de excitante ale peristaltismului intestinal ( miofilin) și clismă evacuatoare în


cazul ocluziei paralitice

- administrare de antispastice sub forma injectabila ( papaverina, scobutil ) în ocluzia dinamică


prin spasm

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.

B. – 10 p

Răspuns

- creșterea moderată a valorilor T.A. tranzitorie

- creșterea permanentă a valorilor T.A.

- cefalee occipitală, frecvent dimineața, cu caracter pulsatil

- amețeli

- astenie, oboseală

- tulburări de vedere

- tulburări de memorie și concentrare

- parestezii

- palpitații

- dureri precordiale

- dispnee de efort

- hemoragii (epistaxis, metroragii)

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.
C. – 10 p

Răspuns :

- senzație de gâdilare a laringelui

- căldură retrosternală

- gust de sânge în gură

- tuse iritativă care expulzează sângele

- aspect roșu-aprins, aerat, spumos al sângelui expectorat

- sângele este amestecat cu un conținut mucos sau mucopurulent

- hemoptiziile mari și mijlocii determină paloare, anxietate, transpirații, tahipnee, tahicardie,


scăderea T.A.

Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.