Sunteți pe pagina 1din 4

Subiectul 5

Ciroza hepatică. Definiție. Clasificare, etiologie, patogeneză, diagnostic, manifestări clinice,


tratament, prevenție, prognostic. Tratamentul cirozei hepatice.
Problema 1
Bărbat 58 ani, se adresează la doctor cu acuze de icter sclero-tegumentar. Acesta menționează, că
icterul a apărut pentru prima dată și neagă prezența altor simptome. La examenul obiectiv se
atestă prezența sclerelor icterice și a tegumentelor. Pentru identificarea etiologiei icterului,
doctorul recomandă efectuarea anumitor investigații.
Stabiliți conexele dintre patologiile indicate mai jos și testele de laborator sugestive acestora.
1. Acanti fibră musculară netedă(SMA) a. Hemocromatoză
2. Feritină b. Anemie hemolitică
3. Ceruloplasmină c. Hepatită autoimună
4. Ac anti mitocondriali (AMA) d. Boala Wilson
5. Haptoglobina e. Colangită biliară primară
Problema 2
Consultația doctorului este solicitată de către o femeie 62 ani, care prezintă prurit deja timp de 4
luni. Pacienta menționează că a observat o scădere ponderală considerabilă și fatigabilitate
sporită. Dins spusele acesteia scaunul este obișnuit, fără particularități și periodic are amețeli.
Factorii de risc: neagă consumul de alcool, droguri, transfuzii sanguine. Particularități heredo-
colaterale nu sunt.
La examenul obiectiv: tegumente ușor icterice, la nivelul toracelui sunt vizibile steluțe vasculare.
La palparea ficatului acesta proiemină cu 2 cm de la marginea rebordului costal drept, suprafață
nodulară.USG abdominal: semne de ciroză hepatică.Pe lîngă aceasta medicul recomandă
efectuarea hemoleucogramei și examenului biochimic.
Stabiliți diagnosticul prezumtiv. Argumentați. Care din investigațiile, notate mai jos sunt
sugestive pentru patologia în cauză.
A. Nivelul de Cu în urina/24h
B. Ac anti mitocondriali (AMA)
C. Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP)
D. Teste serologice pentru hepatita B
E. Feritina în ser
Problema 3

Femeie, 52 ani se adresează la medicul de familie cu acuze de fatigabilitate sporită (de circa 6
luni) și prurit cutanat, care recent a devenit difuz. Pruritul cutanat este periodic, se acutizează pe
timp de seară și este neagravat de efectuarea băilor fierbinți. Pacienta concomitent suferă de
hipotiroidism, care este menajat prin administrarea de Levotiroxină 125 mcg/zi.La examenul
obiectiv se atestă icter sclero-tegumentar ușor. Marginea ficatul se palpează cu 5 cm deasupra
rebordului costal drept, dimensiunea longitudinală a lobului drept- 15 cm. La nivelul coatelor se
observă xantelasme. Pe membrele superioare și torace sunt evidente zone de hiperpigmentare,
care coincid cu zonele de grataj.

Hemoleucograma: leucocite 8900/μL, hemoglobina 13.3 g/dL, hematocrit 41.6%, and


trombocite 160,000/μL.

Ex. biochimic: creatinina 1.2 mg/dL, AST-52 U/L, ALT- 62 U/L, fosfataza alcalină- 216
U/L,bilirubin totală 3.2 mg/dL, bilirubina directă 2.9 mg/dL, proteina totală 8.2 g/dL,albumin 3.9
U/L. TSH- 4.5 U/mL.P-ANCA, C-ANCA: neg

Selectați diagnosticul corespunzător:

A. Limfom
B. Hepatită cronică C
C. Ciroza biliară primară
D. Colangita sclerozantă primară
E. Hipotiroidism necontrolat

Problema 4

Bărbat 63 ani, se prezintă în departamentul de urgență cu acuze de hematemeză, care a debutat


brusc, fără alte semne, precum durerea abdominală. Voma a fost de circa 500 ml de sînde roșu,
proaspăt. Melena sau scaun cu sînge roșu nu a avut. Din istoricul bolii, pacientul este cunoscut
cu ciroză hepatică de mai mulți ani. Din factorii de risc, pacientul a recunoscut consumul de
alcool, circa 12 beri/zi. Anterior nu s- a aflat la evidenta medicului de familie și examen
endoscopic pentru monitorizarea varicelor esofagiene nu a efectuat.

La examenul obiectiv TA 76/40, tahicardie- 125 b/min. După administrarea IV a 1 l de soluție


salină, TA- 92/56 și pacientul mai suferă o vomă cu 300 ml de sînge. Hematocritul inițial: 32%

Selectați care din următoarele acțiuni trebuie să facă parte din managementul inițial al unui
pacient cu hematemeză și argumentați de ce:

A. Administrarea octreotide 100 mcg/h prin perfuzie continuă


B. Administrarea propranolol 10 mg- 4 ori/zi
C. Efectuare urgentă a endoscopiei
D. Compensare volemică prin administrarea de soluție salină și crioprecipitat pentru a
menține TA edecvată
E. Acces venos prin aplicarea cateterului în venă centrală sau fosa antecubitală

Problema 5

Bărbat 58 ani, cunoscut cu ciroză hepatică, dezvoltată în urma hepatitei C acuză durere în
hipocondrul și flancul drept drept și scădere ponderală. În hipocondrul drept la examenul
obiectiv se descoperă o masă palpabilă. La examenul biochimic: fosfataza alcalină (FA) este
mărită.

Stabiliți diagnosticul:

A. Ciroză biliară primară


B. Colangită sclerozantă
C. Carcinom hepatocelular
D. Hepatita D
E. Hemocromatoză

Problema 6

Bărbat 58 ani, cu ciroză hepatică și ascită, cauzată de hepatita C este internat în secție
specializată, întrucît, din spusele soției prezintă modificări de personalitate și stări confuzionale,
iar în ultimele zile scaunul este mai închis la culoare, decît în mod obișnuit. Aceasta, la fel
menționează faptul că soțul în ultimele zile ezită să administreze tratamentul prescris și utilizează
doar remedii naturiste. La examenul fizic, pacientul este letargic, dezorientat, necooperant. La
nivelul plămînilor se auscultă murmur vezicular, zgomotele cardiace sunt ritmice, sonore,
abdomenul este destinis, cu matitate deplasabilă pe flancuri. La examenul neurologic: semne
meningiene și neurologice de focar nu s-au atestat, dar este prezentă hipereflexia și asterixis.
Testul pentru hemoragie ocultă în masele fecale este pozitiv. Tomografia computerizată
cerebrală este fără particularități.

Care complicații ale cirozei hepatice sunt identificate la acest pacient? Indicați factorii
precipitanți. Stabiliți terapia necesară pentru ameliorarea simptomelor neurologice.
A. Rifaximin 200 mg per os 3 ori/zi
B. Lorazepam 1 mg per os
C. Haloperidol 2 mg i/m- 4 h
D. Omeprazole 20 mg oral/zi
E. Lactulose 30 cc oral, titratla 3-4 scaune/zi

Problema 7

Bărbat 70 ani, din istoricul bolii, cunoscut cu hepatită cronică C în trecut. La biopsia hepatică s-a
depistat ciroză și necesită evaluare pentru efectuarea unui potențial transplant hepatic. În trecut a
fost utilizator de alcool, în remisiune de 2 ani și tratament contra virusul hepatitei C nu a
administrat niciodată. Pe lîngă aceasta a suferit 2 crize de HDS din varicele esofagiene și a fost
spitalizat cu 6 luni în urmă cu encefalopatie hepatică. De circa 1 an s-a dezvoltat ascita, care a
necesitat multiple paracenteze, în pofida tratamentului diuretic utilizat. Medicația administrată
este spironolactonă 200 mg/zi și lactuloză 30 ml, de 3 ori/zi. La examenul fizic, subponderal, se
determină icter slerotegumentar intens, steluțe vasculare multiple pe torace, eritem palmar,
ginecomastie, hipoorhidie, lichid ascitic în cantități sporite. Asterixisul lipsește.

Examenul de laborator:
Hemoglobina = 12.0 mg/dL (normal 13.5-15.0)
MCV (hematii) = 103 fL (normal 80-100)
Creatinina = 2.0 mg/dL (normal 0.7-1.2)
Bilirubina = 6.5 mg/dL (normal 0.1-1.2)
AST = 45 U/L (normal < 40)
ALT = 25 U/L (normal < 40)
INR = 3.0 (normal 0.8-1.2)

Care este următorul pas în managementul pacientului cu decompensare hepatică?

A. Repetarea biopsiei hepatice


B. Inițierea tratamentului cu ribavirină și interferon
C. Transferul în instituție specializată în oferirea îngrijirilor paliative
D. Continuarea tratamentului menționat și anunțarea pacientului că nu este eligibil pentru
transplant hepatic din cauza istoricului de etilism.
E. Transferarea în secția de transplantologie