Sunteți pe pagina 1din 9

SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286


CF 5374510 ,

Varianta 3
Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.
Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.
Subiectul I ( 30 puncte)
Întrebări cu un singur răspuns corect
Modulul Puericultură, Pediatrie și Nursing Specific
1. Meconiul este :
a) o malformație congenitală;
b) scaunul nou născutului în primele 2 – 3 zile;
c) scaun cu mucozități și celule descuamate de culoare verde.
2. La copii 0-3 ani cauza cea mai frecventă a convulsiilor este :
a) temperamentul agitat
b) febra
c) glicozuria
Modulul Endocrinologie și Nursing în Endocrinologie
3. Hormonul responsabil pentru apariția diabetului zaharat este:
a) glucagonul;
b) ADH-ul hipofizar;
c) insulina.
Modulul Dermato-Venerologie și Nursing Specific
4. Copilului infectat cu HIV îi sunt interzise:
a) frecventarea gradiniței, școlii;
b) frecventarea instituțiilor de cultură;
c) nu trebuie să existe interdicții de ordin social
5. Sifilisul este o boală care se transmite prin:
a) prin transfuzii;
b) prin contact sexual;
c) pe calea aerului.
Modulul Boli Infecto-Contagioase și Nursing Specific
6. Ce sunt infecțiile nosocomiale:
a) infecții streptococice;
b) infecții dobândite in spital;
c) infecții cu germeni gram pozitivi.
7. Meningita acută se caracterizează prin:
a) febra, cefalee, redoare matinală;
b) fotofobie, scăderea ponderală;
c) cefalee, fotofobie, redoarea cefei, semnul Brudzinski prezent.
Modulul Ginecologie și Nursing în Ginecologie
8. Metroragia reprezintă :
a) pierderi de sânge în afara ciclului menstrual;
b) pierderi de sânge în timpul ciclului menstrual;
c) absența ciclului menstrual.
9. Vaginismul reprezintă :
a) constricția involuntară a vaginului;
b) absența orgasmului;
c) ambele.
Modulul Obstetrică și Nursing în Obstetrică
10. Modificările locale la nivelul glandei mamare în timpul sarcinii sunt :
a) sânii cresc în volum și mamelonul se mărește;
b) retracția mamelonului;
c) nu apar modificări la nivelul glandei mamare.
11. Primele mișcări fetale se percep la gravide astfel :
a) la primipare la 4 luni si jumatate;
b) la multipare la 4 luni;
c) ambele.
Modul Neurologie și Nursing în Neurologie
12. Starea de comă se definește astfel :
a) pierderea parțială sau totală a conștienței;
b) pierderea parțială sau totală a conștienței, cu alterarea funcțiilor vitale;
c) pierderea parțială sau totală a conștienței, motilității, sensibilității, cu conservarea funcțiilor
vegetative.
13. Intervențiile asistentei în faza tonicoclonică a crizei epileptice sunt următoarele, cu excepția :
a) se forțează maxilarul;
b) se lărgesc hainele prin deschiderea nasturilor;
c) se așează apărători laterale la paturi pentru prevenirea accidentelor.
Modulul Tehnici de Nursing și Investigații
14. Temperatura se măsoară în:
a) cavităţi semiînchise (axilă, plică inghinală, cavitatea bucală);
b) cavităţi închise (rect, vagin);
c) ambele.
15. Recoltarea sputei se face prin:
a) spalatură gastrică și bronșică;
b) frotiu faringian si laringian;
c) ambele variante.
16. Puncțiile se efectuează în scop terapeutic pentru:
a) evacuarea lichidului din cavitatea respectivă și administrarea medicamentelor;
b) numai pentru administrarea medicamentelor;
c) recoltarea lichidului din cavitate.
Modulul Administrarea Medicamentelor
17 Scopul injecției intramusculare este:
a) terapeutic;
b) explorator;
c) explorator și terapeutic.
18. Administrarea medicamentelor pe cale respiratorie se face pentru:
a) decongestionarea mucoasei căilor respiratorii;
b) reducerea oxigenului în aerul inspirat;
c) a împiedica eliminarea sputei.
19. Pe calea parenterală:
a) medicamentele se administrează sub forma de injecții;
b) medicamentele se administrează sub toate formele;
c) medicamentele se administrează numai sub formă de soluții izotone.
Modulul Nefrologie, Urologie și Nursing în Afecțiunile Renale
20. Un pacient este internat cu diagnosticul de insuficiență renală acută și prezintă:
a) poliurie;
b) anurie;
c) disurie.
Modulul Ortopedie, Traumatologie și Nursing Specific
21. Reducerea luxaţiei se poate efectua:
a) la locul accidentului;
b) numai într-o secţie de specialitate;
c) ambele răspunsuri sunt corecte.

Modulul Oncologie și Nursing în Oncologie


22 .Care din semnele generale specifice putem să le găsim într-un cancer :
a ) modificări ale diurezei;
b ) astenie fizică și psihică ;
c ) paloare , anemie, scadere ponderală.
Modulul Oftalmologie și Nursing în Oftalmologie
23. Pacientul cu cataractă prezintă următoarele manifestări de dependență :
a) scăderea progresivă a acuității vizuale;
b) secreție oculară purulentă;
c) dureri oculare și perioculare vii.
Modulul Pneumologie și Nursing Specific
24. Care din urmatoarele medicamente sunt interzise a se administra unui bolnav cu astm bronșic:
a) sedative;
b) simpaticomimetice pe cale inhalatorie;
c) Miofilin.
Modulul Conduita în Urgențele Medico-Chirurgicale
25. În resuscitarea respiratorie prima manevră este :
a) asigurarea permeabilității căilor respiratorii
b) administrarea oxigenului
c) insuflația aerului gură la gură
Modulul Chirurgie Generală și Nursing în Chirurgia Generală
26. Având în supraveghere 2 pacienţi: A cu diaree şi B cu vărsături, asistenta medicală acordă
atenţie deosebită:
a) ambilor pacienţi;
b) pacientului A;
c) pacientului B.
Modulul Anestezie-Terapie Intensivă și Nursing Specific
27. Rahianestezia se efectuează :
a) în spațiul subarahnoidian;
b) în spațiul peridural;
c) în spațiul subdural.
Modulul Otorinolaringologie și Nursing în Otorinolaringologie
28. Înainte de extragerea corpilor străini hidrofili din conductul auditiv extern se fac instilații cu :
a) soluție de acid salicilic 1% în ulei de vaselină;
b) alcool medicinal;
c) soluție de bicarbonat de sodiu.

Modulul Gastroenterologie și Nursing în Gastroenterologie


29. Care sunt persoanele predispuse la ulcerul gastroduodenal:
a) persoane cu orar neregulat de alimentație, exces de condimente, alcool si tutun;
b) persoane cu teren ereditar, cu stres fizic și psihic;
c) ambele.
Modulul Cardiologie și Nursing în Cardiologie
30. Manifestările de dependență întâlnite la pacientul cu IMA sunt:
a) durere anginoasă intensă;
b) peteșii pe mucoasa bucală și oculară;
c) splenomegalie.

Subiectul al II- lea ( 30 puncte)


A. Injecția subcutanată - 10 puncte
1. Definiție – 2 puncte
2. Locuri de elecție – 5 puncte
3. Accidente - 3 puncte

B. Măsurarea și notarea pulsului :- 10 p


1. Definiția pulsului -2p
2.Locurile de măsurare a pulsului -5 p.
3. Notarea în foaia de temperatură -3 p

C .Plan ingrijire – 10 p
Pacientul A.A. ,în vâstă de 20 ani ,prezintă la internare următoarele manifestări :piele
caldă , rosie , umedă, transpirație abundentă, dispnee ,stare generală alterată, T- 39,2
- Realizați planul de îngrijire respectând următoarele cerințe:
- - stabiliți două diagnostice nursing-2 p
- - două obiective ale planului de îngrijire-2p
- - două intervenții(una autonomă și una delegată)-4 p
- -evaluarea-2 p

Subiectul al III- lea ( 30 puncte)


A. Conduita de urgență în astmul bronșic– 10 puncte
B. Semne și simptome în hemoptizie – 10 puncte
C. Semne și simptome în insuficiență renală acută – 10 puncte

DIRECTOR,
DR. HORTOPAN RAMONA CRISTINA
SCOALA POSTLICEALA SANITARA

TG-JIU, 210183, Str. Islaz , nr.2, tel/fax 0253219286


CF 5374510 ,

Varianta 3
Barem corectare
Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Subiectul I ( 30 puncte)
Întrebări cu un singur răspuns corect

1. b
2. b
3. c
4. c
5. b
6. b
7. c
8. a
9. a
10.a
11.c
12.c
13.a
14.c
15.c
16.a
17.a
18.a
19.a
20.b
21.b
22.c
23.a
24.a
25.a
26.a
27.a
28.b
29.c
30.a

Subiectul al II- lea ( 30 puncte)


A. 10 p
1. –2p
Răspuns :
Introducerea substanței medicamentoase lichide sub piele, în țesutul celular subcutanat, prin
intermediul unui ac adaptat la seringă.
Se acordă 2 puncte pentru răspuns corect și complet. Absența răspunsului – 0 puncte.
2. –5p
Răspuns :
 Fața externă a brațului
 Fața superoexternă a coapsei
 Fața supra și subspinoasă a omoplatului
 Regiunea subclaviculară
 Flancurile peretelui abdominal.
Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 1,25 puncte, absența răspunsului – 0 puncte.
3. –3p
Răspuns :
- Durere violentă,
- Ruperea acului,
- Hematom.
Pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 1,5 puncte, absența răspunsului – 0 puncte.

B. 10 p
1. – 2 p
Răspuns :
Pulsul reprezintă expansiunea ritmică a arterelor, care se comprimă pe un plan osos și este sincronă
cu sistola ventriculară.
Se acordă 2 puncte pentru răsuns corect și complet ; pentru răspuns incorect sau absența acestuia –
0 puncte.
2. –5p
Răspuns :
 Artera radială
 Artera femurală
 Artera humerală
 Artera carotidă
 Artera temporală
 Artera pedioasă
 Artera poplitee
 Artera tibială.
Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acorda câte 1
punct; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte.
3. - 3 p
Răspuns :
Se consemnează valoarea obținută în foaia de temperatură printr-un punct de culoare roșie, fiecare
linie orizontală a foii de temperatură reprezentând 4 pulsații.
Pentru răspunsul corect se acordă 3 puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0
puncte.
C.-10 P
Hipertermie
Diagnostic nursing-Alterarea temperaturii corporale- hipertermie-1 p
-Potențial de deshidratare și dezechilibrare hidro –electrolitică. -1 p
Obiective-1.Pacientul să-și mențină temperatura corpului în limite normale-1 p
-2.Pacientul să fie echilibrat hidro –electrolitic.-1 p
Intervenții-
-asigurarea unor haine lejere,aplicarea de comprese reci,împachetării,pungă cu gheață,fricțiuni.-2 p
-administrarea medicației indicate de medic :antitermice,antibiotice,reechilibrare hidro-
electrolotică-2p
Evaluare-în urma tratamentului administrat pacientul și-a revenit,prezinta temperatura în limite
normale,prezintă respirație regulată,nu mai prezintă stare de agitație.Obiective îndeplinite.-2 p

Subiectul al III- lea ( 30 puncte)


A – 10 p
Răspuns :
- internarea în spital și menținerea sub observație medico-chirurgicală
- menținerea pacientului în poziție șezândă, sprijinit în poziția cea mai comodă
- pacientul va fi șters de transpirații,
- se administrează antispastice, bronhodilatatoare și simpaticomimetice, la indicația medicului,
- se administrează medicația de urgență : miofilin și HHC,
- oxigenoterapie, prin sondă,
- sunt contraindicate simpaticomimeticele la hipertensivi, coronarieni și hipertiroidieni
Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte

B. – 10 puncte
Răspuns :
- senzație de gâdilare a laringelui
- căldură retrosternală,
- gust de sânge în gură
- tuse iritativă
- aspect roșu-aprins, aerat, spumos al sângelui
- sânge amestecat cu conținut mucos sau muco-purulent,
- hemoptiziile mari și mijlocii determină : paloare, anxietate, transpirații, tahipnee, tahicardie,
scăderea tensiunii arteriale.
Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte
A. – 10 puncte
Răspuns :
- tahicardie
- aritmii
- edeme
- polipnee
- grețuri și vărsături
- astenie
- somnolență
- oligo-anurie
- mici hemoragii cutanate și la nivelul mucoaselor
- anorexie
- creșterea tensiunii arteriale.
Se iau în considerare oricare 5 răspunsuri corecte; pentru fiecare răspuns corect se acordă câte 2
puncte; pentru răspuns incorect sau absența acestuia – 0 puncte

DIRECTOR,
DR. HORTOPAN RAMONA CRISTINA