Sunteți pe pagina 1din 7

COLEGIUL ROMANO-CATOLIC „SF.

IOSIF”
SCOALA POSTLICEALA SANITARA

INGRIJIREA PACIENTULUI CU
SCHIZOFRENIE
ASISTENT MEDICAL GENERALIST
ANUL III A – SEMESTRUL II
AN SCOLAR 2019-2020

ELEV COORDONATOR
Marin Ionut Daniel Prof. As. Buta Daniela
Nume: T. Prenume: C. Data nasterii: 08.11.1950 Varsta: 69 ani
Data internare: 05.11.2019

DIAGNOSTIC PRINCIPAL:
- DIABET MELLITUS TIP 2 CU CARACTERISTICI DE REZISTENTA LA
INSULINA
- TULBURARE DE PERSONALITATE, in observatie clinica pentru SCHIZOFRENIE
DIAGNOSTIC SECUNDAR:
- CARENTA DE MAGNEZIU
- OBEZITATE
- HIPERLIPIDEMIE MIXTA
- HIPERURICEMIE
- HTA
- INSUFICIENTA RENALA CRONICA NESPECIFICATA
- DIFICULTATI SI PROASTA ADMINISTRARE A ALIMENTATIEI
- RETINOPATIE DIABETICA PROLIFERATA PFC LASER

EPICRIZA Boli metabolice si Diabet:


Pacient in varsta de 68 de ani, obeza, hipertensiva, dislipidemica, cunoscuta cu DZ tip
2 de 18 ani, aflat in stadiul complicatiilor cronice (BCR std 3, RDP PFC laser, PNP), actual in
tratament cu Mx30 in 2 prize pe zi (28-14), se interneaza pentru reevaluare clinico-
metabolica, pacienta acuzand hipoglicemii ovazionale si parestezii membre inferioare
pelvvine bilateral si mb superioare.

APP: Apendicectomie, cataracta OS operata. Medicatie cronica la domiciliu: Accupro 20mg


½-0- ½ , metoprolol 50mg 1-0-1, Indapamid 1.5 -0-1-0, Atoris 20mg 0-0-1.

EXAMEN CLINIC LA INTERNARE: Stare generala buna, obeza (IMC = 30kg/mp), tegumente
usor palica, hidratate, venectazii membre pelvine, echimoze si zone de lipodistrofie insulinica
hipertrfica la nivel locului de injectare, tesut adipos in exces reprezentat, predominant
abdominal, fara edeme, torace normal conformat. MV prezent bilateral, fara raluri, TA =
160/90 mmHg, AV 74 bpm, zgomote cardiace ritmice, bine batute, artere periferice pulsatile
pana in distalitate, varice hidrostatice, abdomen marit de volum prin panicul adipos, nedureros
si spontan la palpare, TI prezent, fara hepatosplenomegalie, Giordano negativ bilateral, OTS,
tulburari de sensibilitate periferica.

EPICRIZA Psihiatru:
Pacient usor nelinistit, anxios care descrie o frica permanenta de moarte si de oameni,
tulburari de adormire si de mentinere a somnului, palpitatii, iritabiliate. Frica de a fii critica si
de a dezamagi sunt permanente, declara ca familia doreste sa profite de ea sau sa ii fac rau.
Pacienta nu doreste sa semneze hartiile spitalului, deoarece ii este frica ca se va lovi cu pixul.
Urmareste subiectii indeaproape. Nu isi poate formula coerent si corect propozitiile, nu se
poate exprima si acest lucru o nelinisteste. Declara ca o urmareste cineva in permanenta si
aude voci ce o pun sa faca anumite actiuni nedorite de subect.
In antecedente- consum de plante etnobotanice (afirmativ 7 luni), in urma cu 6 luni
descrie un episod psihotic indus de substanta cu durata de 6 luni, declara familai
Recomandare: reevaluare psihiatrica si psihologica zilnica pe perioada spitalizarii
pentru stabilirea unui tratament medicamentos.
Tratament: Haloperidol 1 pastila seara la nevoie; Risperidon initial 1mg x 2/zi;
tratament de intretinere: 2-4 mg x 2/zi

Bioumoral: HbA1c = 9.8%, RFG 52.50ml/min/1.75mp, dislipidemie mixta, usoara


hiperuricemie, hipomanganezinemie, SU: minima proteinurie. RAC in lucru

EKG: RS, AV 74bpm, BAV gr 1, unde T negative DI, aVL


Rx CP: Fara leziuni evolutive pleuropulmonare, cord moderat marit.

Pe parcursul internarii s-a intensificat insulinoteraptia in schema bazal-bolus cu


insulina rapida si analog lent, metformin 2g/zi si dulaglutid cu obtinerea unor valori glicemie
favorabile. S-a continuat medicatia cronica de la domiciliu si asociat a mai primit: calciu
blocant, diuretice, beta-blocant, IECA, statina si acizi grasi omega 3 si acid alfa lipoic
parenteral si suplimente cu K si evolutie favorabila.

ANALIZE DE LABORATOR

05.12.2018:
Eritrocite 4.52 3.8 – 5.210
Hemoglobina 15.1 11.7 – 16.1
Trombocite 249 140.00 – 450.00
Colesterol total 218 0 – 200
HbA1c 9.8 4–6

06.12.2018:
Calciu ionic 4.16 3.8 – 4.8
Calciu seric 9.35 8.60 – 8.60
GGT 24 1.00 – 38
Acid uric 5.75 2.40 – 5.70
Magneziu 1.74 1.90 – 2.50
Albumina urinara 111.5 0 – 25
Creatinina urinara 367.5 28 - 217

TRATAMENT RECOMANDAT DE DIABETOLOG

1. Dieta: 160 HC in 6 mese, hiposodata, hipolipidica


2. Insulinoterapie:
a. Humilin R 7u dimineata
b. Humulin R 7u pranz
c. Humulin R 7u seara
d. Levemir 16u ora 22:00
e. Trulity 1 adm sc/sapt, in fiecare vineri
f. Glucophage XR 1-0-1
Cu evitarea administrarii in zonele lipodistrofe insulinica.

PLAN DE INGRIJIRE

PROBLEME DE DEPENDENTA
- Dezinteres fata de tinuta vestimentara
- Cerinte de igiena
- Comunicare inadecvata la nivel intelectual, afectiv, senzomotor
- Vulnerabilitate fata de pericole
- Alterarea integritatii fizice si psihice
- Perturbarea comunicarii familial
- Dificultate de a actiona dupa crdinte si valori
- Incapacitatea de a-si asuma rolul
- Intoleranta la activitati recreative
- Incetinirea ritmului de gandire.

DIAGNOSTIC DE NURSING
- Incapacitatea de a-si allege vestimentatia adecvata datorita intelectului limitat
manifestata prin dezinteres
- Carente de igiena datorita deficitului intelectual manifestate prin dezinteres fata de
infatisarea sa.
- Comunicare inadecvata la nivel intelectual, afectiv si senzomotor din cauza
deficitului intelectual, sechele encefalitice, vorbire incoerenta
- Vulnerabilitatea fata de pericole din cauza intelectului limitat, manifestata prin risc de
accidente- ranire, cadere – violent potentiala
- Alterarea integritatii fizice si psihice datorita deficitului intelectual manifestata prin
agitatii punctii motorize, neincrederea, frica
- Incapacitatea de a-si practica religia din cauza deficitului intelectual manifestata prin
frustrare
- Incapacitatea de a lua singur decizii datorita intelectului limitat manifestata prin
neputinta
- Intoleranta la activitati de recreere datorita deficitului intelectual manifestata prin
dificultate in a se concenta
- Deficit in mentinerea sanantatii din cauza intelectului limitat manifestata prin
incapazitate de a intelege si memora informatii
PLANIFICAREA INGRIJIRILOR

OBIECTIVE
- Pacientul sa beneficieze de conditii optime de spitalizare
- Pacientul sa beneficieze de repaos fizic si psihic pe tot parcursul internarii
- Pacientul sa beneficieze de alimentatia corespunzatoare
- Pacientul sa fie supravegheat atent pe tot parcursul spitalizarii
- Pacientul sa fie informat asupra oricarei tehnici interprinse
- Pacientul sa beneficieze de medicatie adecvata prescrisa de medic
- Pacientul sa-si satisfaca autonom nevoile fundamentale in decurs de 3-4 zile
- Pacientul sa acumuleze cunostinte medicale si sa prezinte intelegerea lor in termen de
3-4 zile

INTERVENTII
- Am asigurat conditiile de microclimate si mediu securizat prin plasarea pacientului
intr-un salon luminous bine aerisit cu temperatura si umiditate optima(22ºC), lipsa
curentilor de aer, pat confortabil si cu lemjerie curate
- Am schimbat lenjeria de corp si de pat a pacientului
- A supravegheat, masurat si notat in foaia de temperatura functiile vitale ale
pacientului
- Am administrat la indicatia medicului tratamentul neuroleptic asociat cu sedative,
tranchilizant, hipnotice si vitamine
- Am colaborat cu echipa de ingrijire
- Am asigurat regimul alimentar al pacientului
- Am planific impreuna cu pacientul un program de odihna
- Am pregatit fizic si psihic pacientul in vederea recoltarii de produse biologice si
patologice pentru examene de laborator
- Am pregatit materialele necesare (seringi, ace, vacutainere, perfuzoare, tampoane,
solutii dezinfectante, stativ, etc.
- Am recoltat sange pentru examene de laborator
- Am recoltat materii fecale pentru examene de laborator
- Am informat familia despre starea pacientului mentinand legatura in permanenta cu
aceasta.
- Am incurajat pacientului ori de cate ori a fost nevoie
- Am supravegheat comportamentul pacientului pe tot parcursul spitalizarii si am
raportat medicului orice schimbare intervenita
- Am indepartat obiectele, dure, ascutite din preajma pacientului pentru a prevenii
ranirea sa, cat si a persoanelor din jur
- Am sustinut educatia pentru sanatate si am verificat gradul de luare la cunostinta al
pacientului precum si al familiei
- Am insotit pacientul pe tot parcursul procesului de externare pana la redarea acestuia
familiei.
Nevoia Manifestari de independenta Manifestari Sursa de
fundamentala de dependenta
dificultate
1.A respira, a Frecventa respiratorie normala
avea o buna varstei 19r/min. Respiratii ritmice
circulatie. fara sgomote patologice. Miscari
rspiratorii libere, amplitudine
normala, egala de ambele
hemitorace. Respiratie bun ape nas
de tip costal
inferior.TA=120/80mm Hg,
AV=79p/min
2.A bea, a Limba de aspect normal, reflex la
manca. deglutitie present, greutate 70kg,
inaltime 1.72cm
3.A elimina Lojele renale libere, mictiuni
fiziologice, urini normacome, scaun
normal 1/zi
4.A se misca, a Postura adecvata
avea o buna
postura Miscari adecvate
5.A dormi,a se Pacientul doarme ore suficiente de
odihni somn (~8 ore) si are somn calm,
fara cosmaruri, adoarme cu usurinta
si se trezeste odihnit.
6.A se imbraca, Neindemanarea de a-si alege Dezinteres fata de Deficit
a se dezbraca. hainele potrivite tinuta vestimentala intelectual
7. A mentine Temperatura corporala 36.7ºC
temperatura in masurata in axila.
limite normale
8.A fi Par curat, ingrijit. Urechi de Dezinteres fata de Deficit
curat,ingrijit conformatie normala, curate. masurile de igiena, intelectual.
Cavitate bucala, nas, cu mucoasa fata de infatisarea
umeda si roz. Unghi taiate scurt, sa.
ingrijite. Nu prezinta desprinderi
igienice
Nevoia Manifestari de independenta Manifestari Sursa de
fundamentala de dificultate
dependenta
9.A comunica Comunicarea inadecvata la nivel Limbaj Deficit
intelectual, afectiv si la nivel incoerent intelectual.
senzomotor Sechele
encefalitice
10.A evita Nu prezinta abilitatea de a evita Afectarea Deficit
pericolele pericolele integritatii intelectual.
fizice,
vulnerabilitate
fata de
pericole. Risc
de accidente,
ranire, cadere.
11.A actiona Nu prezinta convingeri personale Incapacitatea Deficit
dupa credintele fata de realitate. Nu foloseste de a-si practica intelectual.
si valorile sale obiecte religioase. religia.
Frustrare.
12.A fi Pacientul nu prezinta capacitatea de Neputinta. Deficit
preocupat in a lua singur decizii intelectual.
vederea realizari
13.A se recrea. Incapabil de a indeplini activitati Dificultate de Deficit
recreative a se concentra. intelectual.
14.A invata Pacientul nu prezinta dorinta si Incapacitatea Deficit
interes in acumularea de cunostinte de a intelege si intelectual.
a memora
informat