Sunteți pe pagina 1din 4

INTRODUCERE IN NEUROSTIINTE

an 1 sem 2 / 2019-2020

MULTIPLE CHOICE/ variante multiple

1. NU face parte dintre teoriile (modelele) care incearca sa explice ralatia dintre creier si viata
psihica:
a. modelele dualiste
b. modelul interactionist-sistemic
c. modelul dublului determinism
d. Modelul de interconectare a sistemelor deschise

Răspuns.D

2. Principiul reflexului, care explica raportul dintre creier si viata psihica, se refera la:
a. unitatea functionala a sitemului nervos este arcul reflex
b. organizarea si functionarea creierului au o anumita plasticitate de autoelaborare in
cadrul interactiunii sale cu mediul extern
c. stabileste legile dupa care se realizeaza diferentierea si specializarea in organizarea
functionala a creierului
d. se refera la actiunea factorilor perturbatori, interni sau externi, asupra activitatii
informationale a creierului
Răspuns.A
3. Dupa functia pe care o indeplinesc, neuronii pot fi:
a. motori
b. senzitivi
c. de asociatie
d. toate raspunsurile sunt corecte
Răspuns.D
4. Urmatoarea afirmatie este FALSA despre celula gliala (nevroglia):
a. are rol de sustinere a neuronilor
b. are rol de protectie a neuronilor
c. are rol de cicatrizare
d. este dotata cu proprietati de receptionare, prelucrare si transmitere a informatiei
Răspuns D
5. Proprietatile principale ale neuronului sunt urmatoarele, CU EXCEPŢIA :
a. excitabilitatea
b. conductibilitatea
c. degenerarea
d. activitatea sinaptica
e. reflexivitatea
Răspuns E
6. Reflexele neconditionate:
a. sunt dobandite prin invatare
b. sunt innascute
c. sunt constiente si voluntare
d. se pot uita

Răspuns B
7. Reflexele conditionate:
a. sunt tipice fiecarei specii
b. sunt constante pentru toata viata
c. la stimuli asemanatori se declanseaza automat un reflex
d. se inchid la nivelul scoartei cerebrale

Răspuns D
8. Este FALSA urmatoarea afirmatie despre arcul reflex elementar:
a. este strans ca spatiu
b. poseda o complexitate sporita a cailor de conducere si a centrului nervos
c. se realizeaza cu consum minim de timp
d. raspunsul dat de efectori este standardizat, reproductibil
Răspuns B
9. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre sistemul nervos central, CU EXCEPŢIA:
a. este sustinut si protejat de 3 membrane (meninge)
b. este alcatuit din sistem nervos somatic si vegetativ
c. este partea principala a sistemului nervos
d. este alcatuit din substanta alba si substanta cenusie

Răspuns B
10. Care dintre urmatoarele afirmatii este ADEVARATA despre emisferele cerebrale:
a. impartirea emisferelor cerebrale se face in lobi
b. reprezinta partea cea mai dezvoltata a sistemului nervos
c. pe suprafata lobilor se afla un numar variabil de circumvolutiuni
d. nici una dintre afirmatii nu este corecta
e. toate afirmatiile sunt corecte

Răspuns E
11. Scoarta cerebrala:
a. este formata din substanta alba
b. se afla sub controlul sistemului nervos periferic
c. este localizata la suprafata emisferelor cerebrale
d. nici una dintre afirmatii nu este corecta
e. toate afirmatiile sunt corecte

Răspuns C
12. Impartirea emisferelor cerebrale se face in lobi. NU face parte din lobii emisferelor cerebrale:
a. lobul occipital
b. lobul intermediar
c. lobul parietal
d. lobul temporal
Răspuns B
13. Lobul frontal are urmatoarele caracteristici, CU EXCEPŢIA:
a. contine ariile vizuala primara si de asociatie
b. este un lob foarte dezvoltat la om comparativ cu alte animale
c. este sediul neuronului motor central (sediul miscarilor voluntare)
d. contine aria vorbirii Broca

Răspuns A
14. Lobul temporal are urmatoarele caracteristici, CU EXCEPŢIA:
a. contine aria senzoriala a vorbirii Wernicke
b. este sediul ariei auditive primare
c. este sediul neuronului motor central (sediul miscarilor voluntare)
d. contine arii de asociatie a emotiilor si functiilor mentale superioare
Răspuns C
15. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre hipotalamus, CU EXCEPŢIA:
a. hipotalamusul este considerat „termostatul” organismului uman
b. hipotalamusul este centrul de comanda al foamei
c. intervine in reglarea activitatii sexuale si a reproducerii
d. nu este implicat in reglarea activitatii glandelor endocrine

Răspuns D
16. Fac parte din structura trunchiului cerebral urmatoarele, CU EXCEPŢIA:
a. punte c. corpi striati d. bulb
b. mezencefal
Răspuns C

17. Care dintre urmatoarele afirmatii este ADEVARATA despre cerebel (creierul mic):
a. este alcatuit din doua emisfere cerebrale
b. nu este implicat in mentinerea tonusului muscular al organsimului
c. este alcatuit din substanta cenusie si substanta alba
d. substanta cenusie este dispusa la interior
Răspuns C
18. Care dintre urmatoarele afirmatii despre maduva spinarii este FALSA:
a. are o lungime de 43-45 cm
b. este o structura nervoasa, cilindrica, situata in interiorul canalului vertebral
c. este acoperita de membrane de invelis (meninge)
d. este constituita numai din substanta alba
Răspuns D

19. Urmatoarele afirmatii despre senzatii sunt adevarate, CU EXCEPŢIA:


a. receptia senzoriala este prima forma de comunicare a omului cu lumea exterioara
b. pe parcursul vietii inregistreaza o dezvoltare rapida prin diferentieri si specializari
functionale
c. nu reprezinta sursa primara a cunostintelor
d. sunt procesele psihice cele mai simple
Răspuns C
20. Urmatoarele afirmatii despre legea oboselii analizatorului sunt adevarate, CU EXCEPŢIA:
a. „oboseala” analizatorului duce la cresterea nivelului de sensibilitate
b. analizatorii sunt sisteme care functioneaza cu consum de energie
c. mai predispusi la oboseala sunt analizatorii vizual si auditiv
d. oboseala senzoriala poate apare prin: suprasolicitare, subsolicitare sau oboaseala de
asteptare
Răspuns A