Sunteți pe pagina 1din 2

Nume si prenume TEODORESCU ALEXANDRU Grupa 1751

EXAMEN MARKETING SPORTIV (reexaminare) – subiect B

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
B A C B A A B A B B D C A

Pentru intrebarile grila, va rog sa treceti raspunsul corect in tabelul de mai sus. Pentru intrebarile deschise, va rog sa scrieti
raspunsul vostru sub intrebare.
Pana la ora 17:15, va rog sa incarcati inapoi in platforma documentul cu rezolvarea cerintelor examenului. Documentul trebuie sa
aiba in titlu numele vostru.

1. Care din următoarele variante nu reprezintă factorii de influenţă în evoluţia ofertei de pe piaţa sportivă? (4 pct)
a) Costul de producţie b) Rulajul stocului la export
c) Tehnologia d) Taxele

2. La nivelul unității strategice de activitate se regăsește una din următoarele componente ale planificării: (4 pct)
a) Misiune b) Obiectivele de marketing
c) Strategii de dezvoltare d) Strategiile generice ale organizației

3. Strategia generica a organizatiei ce presupune ca aceasta sa îşi focalizeze eforturile pe servirea unui număr restrâns de
segmente de piaţă poarta denumirea de: (4 pct)
a) Diferentiere
b) Concentrare
c) Segmentare
d) Restrangere
Dati exemplu de astfel de strategie pentru un club de fitness (4 pct)
Abonamente premium care includ si alte activitati decat sala de fitness (inot, sauna, etc)

4. În cadrul strategiilor de dezvoltare din matricea lui Ansoff, strategia de dezvoltare a pieței presupune: (4 pct)
a) produse noi pe piețe noi b) produse noi pe piețe actuale
c) produse actuale pe piețe noi d) produse actuale pe piețe actuale
Dati un exemplu de astfel de strategie pentru un club de fitness. (4 pct)
Aducerea in clubul de fitness a noi suplimente nutritive.

5. Care din următoarele nu reprezintă o amenințare pentru echipa de baschet CSA Steaua București: (4 pct)
a) fuziunea a două cluburi mari de baschet din București
b) criza economico-financiară ce afectează puterea de cumpărare a consumatorilor de sport
c) certurile dintre reprezentanții cluburilor sportive și Federația Română de Baschet
d) Salariile mici plătite jucătorilor, ceea ce îi determină pe aceștia să părăsească echipa

6. În cadrul politicii de produs, componenta produsului global ce se referă la elementele ce asigură un grad înalt de
personalizare a serviciilor şi de individualizare a unei firme reprezintă: (4 pct)
a) produsul obligatoriu b) produsele auxiliare
c) produsele suplimentare d) produsele potenţiale
Dati un exemplu de astfel de servicii pentru un producator de echipament sportiv. (4 pct)

7. Un obiectiv ce presupune informarea asupra unor noi posibilități de folosire a unor produse deja existente pe piață este
situat la nivel: (4 pct)
a) conativ b) cognitiv c) informativ d) afectiv

8. În sport, tehnici de comunicare de natură continuă pot fi considerate: (4 pct)


a) marca, designul ambalajului, arena, produsele cu însemnele echipei
b) marca, designul produsului, sponsorizarea, arena
c) designul ambalajului, produsele cu însemnele echipei, forțele de vânzare, marca
d) produsele cu însemnele echipei, arena, organizarea unui eveniment, sponsorizarea
9. Terapia şi medicina sportivă intră în categoria de produse sportive: (4 pct)
a) Merchandise b) Servicii sportive c) Sportivul / echipa d) Evenimentul sportiv

10. Factorii externi ce influențează stabilirea prețului sunt: (4 pct)


a) cererea, concurența, costul, tehnologia b) concurența, tehnologia, legislația, economia
c) cererea, distribuția, legislația, tehnologia d) concurența, cererea, produsul, legislația

11. Un obiectiv ce presupune obținerea fidelității clienților este situat la nivel: (4 pct)
a) conativ b) cognitiv c) informativ d) afectiv

12. Printre avantajele utilizării forțelor de vânzare în marketingul sportiv se numără: (4 pct)
a) posibilitatea de standardizare a mesajului b) atingerea unui public foarte numeros la nivel national
c) transmiterea unui volum mare de informaţii d) focusul pe echipamente, ceea ce exclude eroarea umana

13. Tipul de sponsorizare practicată de organizaţiile preocupate să investească, în calitate de sponsor, în domenii care au o
anumită legătură cu obiectul lor de activitate este: (4 pct)
a) sponsorizarea pentru imagine b) sponsorizarea pentru credibilitate
c) sponsorizarea pentru notorietate d) sponsorizarea pentru eficiența investițională

14. Alegeți-vă un club sportiv din Romania și dați exemplu de strategie OW pentru acesta pe piața românească. (14 pct)

Clubul sportiv: CSA Steaua

O: Clubul Sportiv al Armatei detine un buget limitat, apartinand de statul roman, dar datorita suporterilor ajung sa castige bani pentru a
intretine echipa.
W: Promovarea echipei pentru a atrage sponsori noi.
Arătați legătura dintre cele două elemente: Avand o multime de suporteri, sponsorii pot vedea ca aceasta echipa este iubita si poate
investi in ea pentru a-i creste valoarea.

15. Pentru un eveniment sportiv (alegeți-vă sportul), dați exemplu de elemente de poziționare pentru POP și POD. (12 pct)

Evenimentul:NBA SUMMERLEAGUE (scrieți sportul ales)

POP: Complexitatea cadrului ajuta la vanzari colosale in timpul campionatului de vara


Creearea unor echipamente specializate, din cauza aparitiei virusului COVID-19, virusul care a avut impact negativ asupra economie.
Oamenii raman conectati cu sportul si in momentele dificile ale acestui an
POD: Ofera oportunitatea jucatorilor de o valoare mai scazuta sa se afirme
Acest campionat se termina in maxim 1 luna

Puncte din oficiu: 10 pct


Total puncte examen: 100 pct