Sunteți pe pagina 1din 4

CHESTIONAR PENTRU

PRIM AJUTOR

1. Imobilizarea unui brat fracturat se face :


a) in dreptul osului fracturat ;
b) cuprinzind osul fracturat si articulatia ;
c)cuprinzind osul fracturat si cele doua articulatii ;

2. In cazul persoanelor accidentate care prezinta fracturi de coloana se vor


folosi :
a) orice mijloc de transport ;
b) mijloace de transport cu platforma ;
c) autoturisme ;

3. Cum trebuie scoase dintr-un autovehicul persoanele ranite ?


a) prin ridicare ;
b) prin tragere ;
c) prin impingere ;

4. La ranile cu hemoragie se va avea in vedere in faza initiala :


a) curatirea si pansarea ranii ;
b) pansarea ranii ;
c) oprirea hemoragiei ;

5. Oprirea hemoragiei se face prin legarea strinsa a bratului :


a) in dreptul ranii ;
b) deasupra ranii ;
c) sub rana ;

6. Prima interventie la fata locului pentru salvarea victimei, trebuie avut in


vedere :
a) indreptarea membrelor fracturate ;
b) spalarea ranilor ;
c) eliberarea si degajarea cailor respiratorii ;

7. Cum trebuie asezata intr-un mijloc de transport o persoana cu leziuni la


coloana ?
a) in pozitie sezind ;
b) orizontal cu fata in sus ;
c) persoana nu trebuie miscata pina la sosirea salvarii;

8. Inaintea transportarii victimei, trebuie sa se aiba in vedere :


a) functiile respiratorii si circulatorii sa fie asigurate ;
b) victima sa fie asistata pe timpul deplasarii de o persoana competenta ;
c) autovehiculul pentru transport sa asigure confortul necesar ;

1
9. Substantele antiseptice se folosesc pentru :
a) dezinfectarea ranii ;
b) calmarea durerilor ;
c) oprirea hemoragiei ;

10. Ce obligatie are conducatorul auto cind a accidentat un pieton care a


traversat strada neregulamentar ?
a) acorda primul ajutor, transporta victima la spital, daca nu e posibila
transportarea cu alte mijloace, dupa care se intoarce la locul accidentului ;
b) ramine la fata locului si se ocupa de identificarea martorilor ;
c) se prezinta la unitatea de Politie competenta ;

11. Intr-un pansament pe plaga se aplica :


a) o compresa de vata sterila ;
b) o compresa din tifon steril ;
c) o compresa oarecare ;

12. Victima care a pierdut mult singe trebuie asezata :


a) cu fata in sus ;
b) cu fata in jos ;
c) cu picioarele ridicate mai sus decit nivelul capului ;

13. Pentru tratamentul de urgenta a unor plagi se impune :


a) pansament provizoriu ;
b) curatirea si pansarea ;
c) curatirea, dezinfectarea si pansarea ;

14. Pentru evitarea complicatiior in cazul unei fracturi, se impune :


a) pansarea zonei fracturate ;
b) repaus la pat ;
c) imobilizarea zonei fracturate;

15. Gravitatea unei hemoragii se apreciaza in functie de :


a) cantitatea singelui pierdut ;
b) culoarea singelui care se scurge ;
c) fluiditatea singelui care se scurge ;

16. Transportul persoanelor accidentate avind hemoragii externe se va face :


a) imediat dupa sosirea unui mijloc de transport corespunzator ;
b) imediat dupa oprirea hemoragiei ;
c) imediat dupa acordarea primului ajutor de o persoana calificata ;

2
17.Hemoragiile la trunchi si cap trebuie oprite prin :
a) aplicarea garoului ;
b) aplicarea compreselor sterile si a pansamentului compresiv ;
c) aceste hemoragii nu pot fi oprite prin mijloace improvizate ;

18. Dezinfectia plagilor ce necesita a fi pansate se face cu :


a) apa oxigenata sau iod ;
b) ser fiziologic ;
c) apa curata ;

19. In cazul plagilor insotite de hemoragii arteriale, persoanele ranite trebuie


sa l-i se aplice un garou de cauciuc :
a) deasupra plagii ;
b) sub plaga ;
c) peste plaga ;

20. La scoaterea persoanelor accidentate din autovehicul se are in vedere


ca:
a) sa nu se agraveze leziunile ;
b) operatiunea sa fie cit mai rapida ;
c) sa nu se produca alte leziuni ;

21. Ce trebuie sa scrie pe biletul care se prinde linga garoul aplicat unui
ranit:
a) datele personale ;
b) pozitia in care a fost gasita victima ;
c) ora si minutul aplicarii garoului ;

22. Pina la transportarea victimei la spital, pozitia de asteptare este ;


a) o pozitie cit mai comoda ;
b) o pozitie care sa permita o buna respiratie ;
c) pozitia in care a fost gasita ;

23. Cind gura unui ranit ramine inclestata, respiratia artificiala se poate face:
a) prin gura inchisa a victimei ;
b) prin narile victimei ;
c) in acest caz nu se mai face poate face respiratie artificiala ;

3
24. Cum trebuie sa fie atelele pentru imobilizarea unei fracturi ?
a) suficient de lungi pentru a acoperi in intregime atit zona de deasupra cit si
cea de sub fractura ;
b) cit mai rigide ;
c) sa nu fie prea grele ;

25. Ce functii poate avea un bandaj de tifon aplicat pe o rana deschisa ?


a) protejeaza infectarea ranii ;
b) opreste hemoragia ;
c) amelioreaza durerea ;

Created by CRISTIAN

Raspunsuri corecte

1-c ; 2-b ; 3-a ; 4-c ; 5-b ; 6-c ; 7-c ; 8-a ; 9-a ; 10-a ; 11-b ; 12-c ; 13-c ; 14-c ;
15-a ; 16-b ; 17-b ; 18-a ; 19-a ; 20-a ; 21-c ; 22-b ; 23-b ; 24-a,b,c ; 25-a,b,c ;