Sunteți pe pagina 1din 2

Porumbel

Porumbelul

Corpul porumbelului are formă aerodinamică. Pe corp are pene, fulgi și puf . Penele au rădăcina înfiptă în piele.
Fulgii sunt mai scurți, au axa mai flexibilă și acoperă tot corpul.

Capul este mic, rotund, mobil și are în partea anterioară ciocul format din maxilare alungite, fără dinți și acoperite cu
materie cornoasă.

Este o pasăre bună zburătoare. Zborul este înlesnit de oasele porumbelului, subțiri și pline cu aer, (numite oase
pneumatice) cât și de musculatura foarte dezvoltată pentru o pasăre așa mică.

Se hrănește cu semințe, pe care le apucă cu ciocul și le înghite și uneori cu produse din panificație (pâine) în
așezările umane. În dieta lor poate să apară și mici pietricele, nisip, cărbune, viermișori și plante. Sunt vânați și
constituie hrana pentru câini domestici, pisici, păsări de dimensiuni medii și mari (uliu), șobolani. Respiră prin
plămâni, care sunt în legătură cu 9 saci aerieni (pe fiecare parte) de la care pornesc ramificații care ajung la oase.

Trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul cu crenguțe, cuib în care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de
amândoi, timp de 18 zile pe rând. Din ouă ies puii golași, neputincioși, cu ochii închiși, care nu pot zbura. Sunt
hrăniți cu un lichid alb, secretat de gușa porumbiței numit și " lapte ", până când se pot hrăni singuri cu grăunțe.

Există diferite rase de porumbei. Porumbeii domestici își au originea în porumbeii sălbatici.

Simboluri
Simbolizează pacea interioară, armonia și împăcarea. El poate fi interpretat ca expresie a
Sfântului Duh.

 În mitologie porumbelul era considerat solul zeilor.