Sunteți pe pagina 1din 8

1.

Sfârșitul zonei în care oprirea a fost interzisă este anunțată de:

A) ambele indicatoare;
B) indicatorul 1;
C) indicatorul 2, însoțit de panoul adițional.
2. Ce vehicule pot fi depășite, prin excepție, pe un pod?
A) vehiculele cu tracțiune animală, motociclete fără ataș și biciclete;
B) tractoarele și alte autovehicule lente;
C) niciun vehicul.

3. În care dintre următoarele situații conducătorilor de vehicule le este interzis să


execute virajul spre stânga la lumina de culoare verde a semaforului electric?
A) când întâlnesc indicatorul „Înainte sau la stânga“;
B) când se află pe o stradă cu sens unic;
C) când întâlnesc indicatorul „Înainte sau la dreapta“.

4. Ce obligație îi revine conducătorului de vehicul care schimbă direcția de mers la


dreapta, la semnalul verde al semaforului, în timp ce pietonii sunt angajați la
rândul lor în traversare?
A) să semnalizeze schimbarea direcției de mers și să acorde prioritate de trecere
pietonilor angajați în traversarea străzii pe care urmează să intre, pe sensul său
de mers;
B) să semnalizeze schimbarea direcției de mers și să-și continue deplasarea cu
prudență, pietonii fiind obligați să-i cedeze trecerea;
C) să semnalizeze schimbarea direcției de mers și să păstreze o distanță laterală
suficientă față de bordura din dreapta.

5. Conduceţi un autoturism care tractează o semiremorcă pe un drum naţional


european (E). Care este viteza maximă cu care aveţi voie să circulaţi în afara
localităţilor?
A) 70 km/h;
B) 110 km/h;
C) 90 km/h.

6. În care dintre următoarele situaţii sunteţi obligat să circulaţi cu o viteză care să


nu depăşească 30 km/h în localităţi?
A) într-o zonă rezidenţială, semnalizată ca atare;
B) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
C) într-o zonă pietonală, semnalizată ca atare.

7. Mersul înapoi este interzis:


A) la mai puțin de 100 m de trecerile la nivel cu calea ferată;
B) la ieșirea din curți, garaje sau ganguri;
C) pe străzile unde circulația se desfășoară într-un singur sens.

8. Întoarcerea unui vehicul este interzisă:


A) la o distanță mai mică de 100 m de stațiile de autobuz, troleibuz sau tramvai;
B) pe drumurile pe care o bandă de circulație este ocupată de linia de tramvai;
C) la mai puțin de 50 m de trecerea la nivel cu o cale ferată curentă.

9. Există situaţii când conducătorul de autovehicul acordă prioritate de trecere


bicicletei sau unui vehicul cu tracţiune animală?
A) nu, legislaţia rutieră nu prevede asemenea situaţii;
B) nu, conducătorii de autovehicule au întotdeauna prioritate;
C) da.

10. Cu ce viteză sunteţi obligat să circulaţi pe drumurile publice din afara localităţilor,
când partea carosabilă este acoperită cu piatră cubică umedă?
A) cu o viteză care să nu depăşească 50 km/h;
B) cu o viteză care să permită efectuarea oricărei manevre în condiţii de siguranţă;
C) cu o viteză care să nu depăşească limita maximă de 90 km/h.

11. În care dintre situaţii este interzisă întoarcerea vehiculului?


A) în locul în care este instalat indicatorul cu semnificaţia „Întoarcerea interzisă“;
B) în locurile în care oprirea este interzisă, cu excepţia intersecţiilor;
C) în zona de acţiune a indicatorului „Staţionarea interzisă“.

12. Ce manevre sunt interzise pe autostradă?


A) oprirea şi efectuarea unei pene de cauciuc;
B) învăţarea conducerii unui vehicul;
C) încercarea prototipurilor de şasiuri şi de vehicule cu motor.

13. Unde trebuie să așteptați dacă vă aflați la o trecere de cale ferată cu bariera
coborâtă?
A) la panoul cu două dungi;
B) în fața indicatorului în cruce;
C) în fața barierei.

14. Ce autovehicule pot opri în rândul doi, lângă alte vehicule staţionate pe partea
dreaptă a carosabilului?
A) toţi cei care au ceva urgent de rezolvat;
B) taximetrele, la urcarea sau coborârea pasagerilor, atunci când circulaţia permite
acest lucru;
C) orice autoturism.

15. Cum constataţi, în timpul mersului, fără a vă pune în pericol, dacă pe şosea este
polei?
A) frânaţi puternic;
B) circulaţi cu viteză redusă şi frânaţi cu atenţie, ca să verificaţi cum reacţionează
autovehiculul dvs.;
C) circulaţi pe axul central al drumului.

16. Ce înseamnă să conduceți preventiv pe timp nefavorabil?


A) să respectați cu strictețe limitele de viteză pentru sectorul de drum pe care
circulați;
B) să reduceți viteza până la limita la care să vă asigurați o bună vizibilitate și un
control deplin asupra comenzilor;
C) să rulați cât mai aproape de axul drumului.

17. Ce interdicție au conducătorii de vehicule atunci când circulă pe drumuri


acoperite de zăpadă, gheață sau polei?
A) de a circula pe sectoarele respective de drum fără autorizație de la administrația
drumurilor;
B) de a circula cu un autovehicul a cărui masă totală maximă este mai mare de 3,5
tone, fără a avea montate pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante
omologate;
C) de a efectua depășiri.

18. Ce măsuri vor fi luate în cazul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul cu
defecțiuni grave la mecanismul de direcție?
A) amendă contravențională, reținerea certificatului de înmatriculare, precum și
reținerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de
a conduce autovehicule;
B) amendă contravențională;
C) amendă contravențională și reținerea certificatului de înmatriculare.

19. Permisul de conducere categoria B este valabil şi pentru conducerea unui


autovehicul destinat transportului de persoane, având mai mult de 8 locuri pe
scaune, în afara locului conducătorului?
A) da, dacă posesorul permisului are o vechime în conducere de cel puţin 1 an;
B) nu;
C) da, dacă conducătorul posedă şi categoria BE a permisului de conducere.

20. Atunci când victimei unui accident de circulaţie i s-au oprit bătăile inimii (stop
cardiac), masajul cardiac se execută:
A) prin apăsarea ritmică cu podul palmelor suprapuse a toracelui victimei, în dreptul
inimii;
B) prin lovirea cu palmele a obrajilor victimei;
C) prin încrucişarea ritmică a braţelor victimei simultan cu respiraţia artificială.

21. Ce cauze determină poluarea mediului ambiant de către autovehicule?


A) rularea cu viteză redusă, fără motiv;
B) arderea incompletă şi defectuoasă a combustibilului;
C) defectarea filtrului de benzină sau motorină.

22. Aveți obligația de a respecta semnificația unui indicator amplasat pe partea


stângă a drumului?

A) da, dar numai dacă pe sensul dumneavoastră de mers se execută lucrări;


B) da, pentru că acționează pe sensul dumneavoastră de mers;
C) nu, pentru că se adresează circulației din sens invers.
23. În această situație, cui trebuie să acordați prioritate ?
A) vehiculelor care circulă pe drumul transversal;
B) vehiculelor care circulă din partea stângă;
C) niciunui vehicul.

24. Unde se întâlnește acest indicator?

A) în zonele de deal și de munte;


B) la începutul sectoarelor de drum acoperite de zăpadă, gheață sau polei;
C) pe toate drumurile lunecoase.

25. Puteți efectua depășirea în situația dată?


A) nu;
B) da, dacă v-ați asigurat din ambele sensuri că nu se apropie niciun tren;
C) da, deoarece căruța se deplasează cu o viteză foarte mică.
26. Cum procedaţi în situaţia dată, dacă vă aflaţi la volanul autoturismului roşu?

A) negociaţi prioritatea cu celălalt conducător;


B) acordaţi prioritate;
C) circulaţi înaintea autoturismului albastru.

1 C
2 A
3 C
4 A
5 C
6 B
7 B
8 C
9 A
10 AB
11 AB
12 BC
13 C
14 B
15 B
16 B
17 B
18 A
19 B
20 A
21 B
22 B
23 A
24 B
25 B
26 B