Sunteți pe pagina 1din 7

1.

Instalațiile de semnalizare și iluminare ale unui autovehicul / tractor agricol sau


forestier trebuie:
A) să funcționeze doar pe timp de noapte;
B) să corespundă condițiilor tehnice impuse și să fie omologate de către autoritatea
competentă;
C) să nu fie folosite în mediul urban.
2. În ce situaţie se poate încălca marcajul longitudinal continuu al axului drumului?
A) atunci când este format dintr-o singură linie;
B) atunci când linia continuă este însoţită de una discontinuă, dispusă către partea
conducătorului;
C) atunci când drumul este în aliniament, iar vizibilitatea în faţă este asigurată.
3. Care este rolul marcajelor rezonatoare?
A) dublează marcajele convenţionale în zonele periculoase;
B) avertizează conducătorii de autovehicule că depăşesc zona de carosabil marcată
şi destinată sensului de deplasare;
C) avertizează conducătorii de autovehicule că vor pătrunde într-o zonă
supravegheată cu aparatură radar.
4. Sunteți obligat să opriți vehiculul pe care îl conduceți:
A) la semnalul polițistului care dirijează circulația;
B) la semnalul polițistului, dar numai dacă acesta corespunde semnalului de culoare
roșie al semaforului;
C) la semnalul pietonilor care traversează strada pe la colțul intersecției fără
marcaje.
5. Aveți obligația de a opri imediat vehiculul la semnalele adresate de:
A) ofițerii sau subofițerii Jandarmeriei Române;
B) polițiștii comunitari;
C) agenții de cale ferată, la trecerile la nivel.
6. De la ce distanță trebuie să folosească un conducător de vehicul mijloacele de
avertizare sonoră, pentru a preveni pietonii?
A) legea nu prevede o anumită distanță;
B) de la cel mult 30 m de aceștia;
C) de la cel puțin 25 m de aceștia.
7. În ce situaţii nu vă este permisă depăşirea?
A) când un autobuz se află oprit în staţie;
B) pe un drum în rampă, când vizibilitatea este peste 50 m;
C) într-o intersecţie nedirijată.
8. La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate corespunzător, când
drumul are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata
apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare, trebuie:
A) să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h
în afara acestora;
B) să reduceţi brusc viteza şi să acordaţi prioritate de trecere pietonilor care au
acest drept;
C) nu aveţi nicio obligaţie legală şi nici vreo răspundere în cazul unui eventual
accident.
9. Cum veți proceda corect dacă, aflându-vă în interiorul unei intersecții cu circulație
în sens giratoriu, observați că pe un drum lateral circulă o coloană cu regim de
circulație prioritară?
A) vă continuați drumul, deoarece aveți prioritate de trecere în sensul giratoriu;
B) opriți și acordați prioritate coloanei cu regim prioritar;
C) virați la dreapta și părăsiți intersecția.
10. Vă apropiați de un drum forestier, ce intră în șosea din partea dreaptă și de pe
care iese un alt vehicul. Cine trebuie să aștepte?
A) dvs., pentru că acordați prioritate de dreapta;
B) vehiculul care iese de pe drumul forestier;
C) vehiculul care circulă cu viteză mai mare.
11. În care dintre situaţii este interzisă depăşirea?
A) în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
B) în curbe, dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m;
C) la întâlnirea indicatorului „Drum cu prioritate“.
12. Transportarea victimelor la spital se poate realiza cu:
A) o ambulanţă special dotată în acest sens;
B) o ambulanţă însoţită de un medic;
C) vehiculul care a provocat accidentul, dacă starea victimei permite acest lucru.
13. În sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomandă:
A) să evitaţi transportul obiectelor inutile în portbagaj sau în habitaclu;
B) să nu aveţi montat în permanenţă pe autovehicul portbagajul suplimentar;
C) să utilizaţi spoilere şi faruri suplimentare.
14. Cum veți proceda corect dacă, la apropierea de o trecere la nivel cu calea ferată
curentă fără bariere, luminile roșii și semnalele sonore sunt în funcțiune?
A) reduceți viteza și opriți, dacă trenul se apropie;
B) grăbiți trecerea, dacă observați că trenul nu se apropie;
C) reduceți viteza și opriți, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii
ferate, fără a trece de indicatoarele sau marcajul de oprire.
15. Oprirea voluntară a vehiculelor este interzisă:
A) pe platforma căii ferate sau de tramvai, dacă prin aceasta este stânjenită
circulația vehiculelor pe șine;
B) la mai puțin de 50 m de trecerile pentru pietoni;
C) la o distanță mai mică de 150 m de trecerea la nivel cu calea ferată.

16. În care dintre situații oprirea este interzisă:


A) pe străzile cu sens unic;
B) în intersecțiile cu sens giratoriu;
C) în dreptul indicatorului „Parcarea interzisă".
17. În ce locuri circulaţia cu viteză duce adeseori la accidente?
A) în intersecţii;
B) în parcări;
C) în poligoanele auto.
18. Pe o porţiune de drum acoperită cu polei, sesizaţi impactul inevitabil cu un câine.
Cum veţi proceda pentru evitarea unui accident?
A) consideraţi că o asemenea situaţie nu vi se poate întâmpla;
B) eliberaţi acceleraţia, menţineţi ferm volanul pe direcţia de deplasare, fiind pregătit
pentru a stabiliza autovehiculul după impact, prin manevrarea lină a volanului;
C) încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi impactul frontal, prin manevrarea bruscă a
volanului în direcţia de deplasare opusă câinelui.
19. Conducătorilor de vehicule le este interzis în timpul mersului:
A) să fumeze;
B) să arunce orice fel de obiecte pe drumul public;
C) să se angajeze în discuții cu ceilalți ocupanți ai autovehiculului.
20. Punctele de penalizare se aplică pentru:
A) nerespectarea semnificației indicatorului „Copii“;
B) nerespectarea semnificației indicatorului „Drum cu denivelări“;
C) nerespectarea semnificației indicatorului „Oprire“, instalat la trecerea la nivel cu o
cale ferată.
21. Ce trebuie să faceţi pentru evitarea complicaţiilor în cazul unei fracturi?
A) să imobilizaţi zona fracturată;
B) să sterilizaţi şi să pansaţi zona fracturată;
C) să aplicaţi un garou de cauciuc deasupra fracturii.

22. Cea mai frecventă defecţiune a instalaţiei de răcire a motorului este:


A) slăbirea sau ruperea curelei de antrenare a ventilatorului şi a pompei de apă;
B) înfundarea prizei de aer care alimentează ventilatorul;
C) patinarea ambreiajului.
23. Indicatorul interzice accesul:1

A) motocicletelor;
B) mopedelor;
C) bicicletelor.

24. Autocamionul s-a pus în mișcare. Cum este corect să procedați?


A) traversați calea ferată cu viteză redusă;
B) traversați imediat după autocamion;
C) opriți în locul în care aveți vizibilitate maximă, fără a depăși indicatorul, vă
asigurați și traversați.

25. În situaţia dată:

A) veţi circula cu prudenţă până la prima intersecţie;


B) veţi circula cu maximum 30 km/h pe sectorul de drum denivelat;
C) veţi circula cu minimum 30 km/h.

26. Este permisă depăşirea în această situaţie?


A) da, dar numai după oprirea autoturismului;
B) nu;
C) da, dar numai dacă vizibilitatea permite.
1 B
2 B
3 B
4 A
5 C
6 C
7 C
8 A
9 B
10 B
11 AB
12 ABC
13 AB
14 A
15 A
16 B
17 A
18 B
19 B
20 C
21 A
22 A
23 B
24 C
25 B
26 B